Η Βαλένθια αρνήθηκε να διώξει προπονητή κι έφερε το 2018
Ο Μαρθελίνο ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη για να απολυθεί, αλλά ο ιδιοκτήτης της Βαλένθια τον κράτησε. Πέντε μήνες μετά, οι 'νυχτερίδες' βρίσκονται ξανά στο Champions League, σε μία... ίδια κορυφή.
Από το “τα πρότζεκτ δεν διαλύονται μέσα σε δύο μήνες” του Οκτωβρίου ήρθε το “ο Μαρθελίνο θα συνεχίσει και θα συνεχίσει και θα συνεχίσει” τον Δεκέμβριο. Ο γενικός διευθυντής της Βαλένθια, Ματέου Αλεμάνι, ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που πίστευε στον τεχνικό του συλλόγου, όταν ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη μαζί με τον πρόεδρο, Ανίλ Μέρθι, για τη συνάντηση κορυφής με τον ιδιοκτήτη, Πίτερ Λιμ.
“Η ομάδα λειτουργεί σωστά, οι παίκτες είναι με τον προπονητή, η έλλειψη νικών επιβαρύνει την ομάδα. Υπάρχει χρόνος αντίδρασης”, ήταν τα λόγια του Αλεμάνι που έπεισαν τον Λιμ να μην προβεί σε κάποια κίνηση. Πέντε μήνες μετά, η νίκη 2-0 στην έδρα της Βαγιαδολίδ, έφερε ξανά τις ‘νυχτερίδες’ στην 4η θέση και στο Champions League.
Η πρώτη νίκη στη σεζόν ήρθε την 7η αγωνιστική. Η επόμενη τη 12η. Πρώτη φορά βρέθηκε στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα στη 17η αγωνιστική. Μέχρι τότε είχε βρεθεί δύο φορές στη 17η θέση. Η σεζόν της Βαλένθια ήταν διαρκώς ανοδική, ωστόσο υπήρχε πάντα το εξής ερώτημα: πώς θα κάλυπτε το χαμένο έδαφος με ισοπαλίες;
Στις πρώτες 10 αγωνιστικές είχε 8 ισοπαλίες. Διέθετε εξαιρετική άμυνα, αλλά δεν μπορούσε να σκοράρει. Ο Γκονσάλο Γκέντες, μετά από τα 40.000.000 ευρώ που ενεργοποίησαν τη ρήτρα αποδέσμευσης από την Παρί Σεν Ζερμέν (και δικαίως, μετά από τον περσινό πετυχημένο δανεισμό) στέρεψε από ιδέες. Ο Ροντρίγκο από γκολ. Ο Κεβίν Γκαμεϊρό προσπαθούσε να προσαρμοστεί. Ο Μιτσί Μπατσουαγί δεν ‘έδεσε’ ποτέ.
Μόνο που στη φετινή Primera Division, όλα ήταν πιθανά. Η Αλαβές πάτησε κορυφή, η Λεγανές διεκδικούσε θέση στην Ευρώπη, η Λεβάντε κι η Έιμπαρ ήταν κι αυτή κάπου εκεί, η Χετάφε ήταν… φαβορί για την 4η θέση κάποια στιγμή και απειλούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ολοκλήρωσε τη σεζόν με αρνητικό ρεκόρ ηττών 17ετίας, μετά από το 0-2 από την Μπέτις στο ‘Σαντιάγο Μπερναμπέου’.
Τον Ιανουάριο, ο Μαρθελίνο έπαιζε το κεφάλι του. Ο προπονητής που ανέλαβε μία διαλυμένη Βαλένθια το καλοκαίρι του 2017 και την οδήγησε στην 4η θέση και στην επιστροφή στο Champions League μετά από δύο σερί σεζόν στη 12η θέση, με έντονη συζήτηση περί υποβιβασμού, έβλεπε λευκά μαντήλια στην κερκίδα.
Στον πρώτο αγώνα του 2019 ηττήθηκε 1-2 στην έδρα της Αλαβές. Ακολούθησε ήττα με το ίδιο σκορ από τη Σπόρτινγκ Χιχόν στο κύπελλο και ένα εντός έδρας 1-1 με τη Βαγιαδολίδ, παρότι ήταν καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο. Ο 1ος γύρος ολοκληρώθηκε με αποκλεισμό στους ομίλους του Champions League και μόλις 23 πόντους στο πρωτάθλημα (17 γκολ ενεργητικό). Η κλεψύδρα για τον Αστουριανό τεχνικό κυλούσε αντίστροφα, όταν ήρθαν δύο μεγάλα αποτελέσματα, η ανατροπή στο κύπελλο με νίκη 3-0 και το 2-1 στο Βίγκο επί της Θέλτα.
Από την ήττα κόντρα στην Αλαβές, η Βαλένθια πέρασε 20 αγωνιστικές με μόλις 3 ήττες στο πρωτάθλημα. Το κλίμα άλλαξε άρδην, ο Ροντρίγκο πήρε μπροστά και η ομάδα των ισοπαλιών, από την 26η αγωνιστική μέχρι την 38η έφερε μόνο μία τέτοια, στην 28η μέρα του πρωταθλήματος.
Το πέναλτι του Ντάνι Παρέχο στο ‘Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν’ επί της Σεβίλλης έδωσε προβάδισμα στους Βαλενθιάνους στη μάχη για το Champions League που φαινόταν ότι θα έδιναν οι δύο ομάδες, ενώ το 0-0 με τη Χετάφε στο ‘Μεστάγια’, η τελευταία ισοπαλία στη σεζόν, ήταν πιο θετική έκβαση από όσο αφήνει να εννοεί το τελικό αποτέλεσμα, αφού είχε νικήσει με 1-0 στη Μαδρίτη και απέκτησε προβάδισμα έναντι και του έτερου ανταγωνιστή για την 4η θέση.
Ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Europa League από την Άρσεναλ δεν επηρέασε την τελική μάχη. Η Βαλένθια είχε προκριθεί ήδη στον τελικό του Copa del Rey αποκλείοντας τη Χετάφε στην πορεία και ήθελε να δώσει τη χαριστική βολή στους Μαδριλένους στο πρωτάθλημα. Στην 37η αγωνιστική τους εκτόπισε από την 4η θέση όπου είχαν στρογγυλοκαθίσει και έχοντας το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία, η Βαλένθια απλά δεν ήθελε κάποιο ‘στραβοπάτημα’ στο ‘Χοσέ Θορίγια’.
Ο Κάρλος Σολέρ, ο 22χρονος μέσος που πιθανότατα θα αποτελέσει το επόμενο πρότζεκτ πώλησης, άνοιξε το σκορ στο 36′ και με την έναρξη του 2ου μέρους, ο Ροντρίγκο έφτασε τα 14 γκολ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, όντας αρχισκόρερ του συλλόγου για 3η διαδοχική χρονιά.
Το 2-0 δεν μοιάζει με κατόρθωμα για την ομάδα με το 4ο μεγαλύτερο μπάτζετ της κατηγορίας, ωστόσο είναι λυτρωτικό το να πλασάρεται από 17η στην 4η θέση και να… επαναλαμβάνει την περσινή πορεία, τερματίζοντας σε κοντινή απόσταση με τη Ρεάλ.
Όχι ασυνήθιστο για τον Μαρθελίνο, που για 6η σερί χρονιά πιάνει τον στόχο που του είχε τεθεί από την εκάστοτε διοίκηση. Το 2012-2013 προβίβασε τη Βιγιαρεάλ αναλαμβάνοντας τον Ιανουάριο του 2013, τη νέα χρονιά την έβγαλε στο Europa League από την 6η θέση, το 2014-2015 έκανε το ίδιο, το 2015-2016 τερμάτισε στην 4η θέση και βγήκε στο Champions League.
Η αρχή της νέας σεζόν συνοδεύτηκε με αναπάντεχη απόλυση και χωρίς (βάσει κανονισμών) να έχει δικαίωμα να αναλάβει δεύτερη ισπανική ομάδα την ίδια σεζόν, ‘φλέρταρε’ με την Ίντερ. Εν τέλει, έμεινε άπραγος μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν και προσελήφθη στη μεγάλη αντίπαλο του ‘κίτρινου υποβρυχίου’ και σε δύο σεζόν την έβγαλε δύο φορές στην 4η θέση.
Το 6/6 του 53χρονου Ισπανού ήρθε εις βάρος μιας πρώην ομάδας του, εκείνης που τον έβαλε στην ελίτ. Η Σεβίλλη, με μπάτζετ σχεδόν εφάμιλλο με αυτό της Βαλένθια, βρισκόταν στην κορυφή για πολύ καιρό στον 1ο γύρο, ωστόσο από την 20ή αγωνιστική, όταν έπεσε από την πρώτη τριάδα, άρχισε τα σκαμπανεβάσματα που οδήγησαν στην απόλυση του Πάμπλο Ματσίν τον Μάρτιο.
Πριν από το φινάλε κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, είχε 3 ευκαιρίες να ‘κλειδώσει’ την 4η θέση, ωστόσο μάζεψε μόνο έναν βαθμό κι αυτόν στην πιο δύσκολη έδρα. Η ήττα από Ζιρόνα στην Καταλονία και η συντριβή 0-3 από τη Λεγανές στην Ανδαλουσία αποδείχθηκαν καταδικαστικές, ώστε το 2-0 επί των Βάσκων την τελευταία αγωνιστική να μην έχει πρακτικό νόημα.
Κι αν η παρουσία της Σεβίλλης στο Europa League προϊδεάζει για κάτι καλό και δεν φαντάζει αποτυχία, η περίπτωση της Χετάφε είναι διαφορετική. Η ομάδα του Χοσέ Μπορδαλάς, με τα καλύτερα διαφημιστικά μηνύματα για τα εισιτήρια διαρκείας, άρχισε τη σεζόν με χαμηλά τον πήχη όπως κάθε χρόνο, αλλά υψώθηκε στην πορεία, όπως σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες.
Από την 25η αγωνιστική φιγουράρει στην 4η θέση, με εξαίρεση 3 αγωνιστικές: την 32η και τις δύο τελευταίες. Η ήττα στο ‘Καμπ Νόου’ από την Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που ουσιαστικά ‘γκρέμισε’ το όνειρο της ομάδας με το 14ο μπάτζετ στην κατηγορία, να γίνει η 14η ισπανική ομάδα στους ομίλους Champions League (η Ιταλία έχει 9, η Αγγλία έχει 10). Το 2-2 με τη Βιγιαρεάλ στο φινάλε, δεν άλλαξε τα δεδομένα, αφού ούτως ή άλλως θα μειονεκτούσε στην ισοβαθμία με τη Βαλένθια.
Αυτή η συνθήκη οδήγησε σε μία μικρή… επανάληψη στην κορυφή της βαθμολογίας στην Primera Division. Η Μπαρτσελόνα στέφθηκε πρωταθλήτρια, η Ατλέτικο βρέθηκε στη 2η θέση, η Ρεάλ αρκετά πίσω της, πιο κοντά στην 4η Βαλένθια.
Το ντουέτο Σεβίλλη – Χετάφε, που είχε τερματίσει στην 7η και στην 8η θέση πέρυσι, αντικατέστησε εκείνο της Βιγιαρεάλ με την Μπέτις που είχαν τερματίσει μετά από την τετράδα το 2017-2018 και θα αγωνιστούν στο Europa League. Μαζί τους η Εσπανιόλ, η οποία με τη νίκη της 2-0 επί της Ρεάλ Σοθιεδάδ, την προσπέρασε και βγαίνει Ευρώπη για πρώτη φορά από το 2006-2007, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε την είχε οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου UEFA.
Hey liga; Όχι πια, αφού η κατάρρευση της Ζιρόνα ολοκληρώθηκε και την τελευταία αγωνιστική δεν είχε ελπίδες πια να υποσκελίσει τη Θέλτα. Ο υποβιβασμός της μαζί με τις Ράγιο Βαγεκάνο και Ουέσκα, ολοκλήρωσαν τη σεζόν στην Primera Division (όπου του χρόνου πιθανότατα επιστρέφουν Οσασούνα, Γρανάδα, αλλά ίσως όχι η Λα Κορούνια), με τον τελικό Copa del Rey στο ‘Μπενίτο Βιγιαμαρίν’ μεταξύ Μπαρτσελόνα και Βαλένθια να αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα της σεζόν.
Photo credits: AP Photo/Alberto Saiz, Kirsty Wigglesworth