Η UEFA μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία ευρωπαϊκής Superleague
Πού μπορεί να 'πατήσει' η UEFA, ώστε να σταματήσει την έξοδο των πιο δυνατών συλλόγων από τις εθνικές λίγκες και την αμερικανοποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και γιατί δεν παίζει ρόλο τι έγινε με το μπάσκετ, το 2000.
Τα #FootballLeaks αποκάλυψαν πως είναι ακόμα ενεργό το πλάνο κλειστής λίγκας, με την αποκλειστική συμμετοχή των μεγαλύτερων δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αρκετούς από τους οργανισμούς που αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα της Der Spiegel διέψευσαν κάθε εμπλοκή. Το θέμα όμως, παραμένει άλλο, πέραν του ότι η αμερικανοποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα 'ανοίξει' το χάσμα μεταξύ των πλούσιων συλλόγων και όλων των άλλων: είναι νομικά εφικτή η δημιουργία της Super League, από το 2021;
To βρετανικό iNews ρώτησε νομικούς, εξειδικευμένους στο αθλητικό δίκαιο και δημοσίευσε την απάντηση, στο πιο καίριο ερώτημα για το ενδιαφέρον των ισχυρών να γίνουν 'μονοφαγάδες', το οποίο υπάρχει από καταβολής ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
" Η πρόταση που υπάρχει παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ανταγωνισμό. Γεγονός που σημαίνει ότι η UEFA μπορεί να 'μπλοκάρει' τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης", ενημερώνει το Μέσο. Και εστιάζει στην παράγραφο που αναφέρει ότι τα 11 ιδρυτικά μέλη (Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Juventus Turin, FC Chelsea, FC Arsenal, Paris Saint-Germain, Manchester City, FC Liverpool, AC Milan, Bayern Munich) θα 'χουν μόνιμη θέση στη λίγκα, για τα 20 πρώτα χρόνια της διοργάνωσης.
" Aυτός ο όρος δεν συμβαδίζει με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" δήλωσε η νομικός Laura McCallum (από την εταιρεία Lombardi Associates), εξηγώντας ότι " δεν αφήνει περιθώρια για τους υπόλοιπους συλλόγους να αποκομίσουν κάποιο πιθανό όφελος από την είσοδο τους στη νέα λίγκα. Και αυτό μπορεί να φανεί ως κατάχρηση της κυριαρχίας των ελίτ οργανισμών στην αγορά.
Αν η UEFA και οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να αποδείξουν ότι πλήττεται το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα μπορεί έτσι, να μη δώσει την έγκριση της " γιατί θα μπορεί να αποδείξει ότι η νέα λίγκα θα είναι επιζήμια για τα μέλη της, αλλά και για τους διοργανωτές πρωταθλημάτων, όπως οι εθνικές λίγκες".
Όχι, το μπάσκετ δεν αποτελεί δεδικασμένο
Πώς; Θα υπάρξει πρόβλημα στον προγραμματισμό των αγώνων και θα πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον. " Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του κοινού και του αριθμού τηλεθεατών και άρα στη μείωση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες".
Θα υπάρξει και ανταγωνιστική ισορροπία, τόνισε ο Darren Bailey, σύμβουλος αθλητικής εταιρείας. Εξήγησε ότι όταν δημιουργήθηκε η Euroleague το 2000, με 16 ομάδες από τις εθνικές λίγκες και 11 συλλόγους (στην πλειοψηφία τα ιδρυτικά μέλη) να 'χουν 'ισόβια' συμβόλαια, με εγγυημένη τη συμμετοχή στη διοργάνωση κάθε χρόνο. Κρίθηκε ωστόσο, από τους νομικούς ως παράλληλη διοργάνωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο και με ανάλογη ποδοσφαιρική σούπερ λίγκα. " Και αυτό γιατί σε κάθε υπόθεση που αφορά τα σπορ λαμβάνονται υπ' όψιν τα πλεονεκτήματα, τα οικονομικά δεδομένα και η κληρονομιά, που στο ποδόσφαιρο είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι στο μπάσκετ". Και όχι, το Brexit δεν θα παίξει κάποιο ρόλο, αφού τα 11 από τα 16 μέλη θα ανήκουν στην ΕΕ.
Το Μνημόνιο μεταξύ UEFA και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιπροσθέτως, τον Μάιο η UEFA υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο αναφερόταν ότι "το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UEFA αναγνωρίζουν ότι το ευρωπαϊκή αθλητικό μοντέλο βασίζεται σε μηχανισμό αθλητικής και οικονομικής αλληλεγγύης που αφορά την άνοδο ομάδων και τον υποβιβασμό. Έχει να κάνει με 'ανοιχτές' διοργανώσεις και ισορροπία μεταξύ συλλόγων και εθνικών ομάδων". Όλα αυτά σημαίνουν πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιτεθεί στη δημιουργία ποδοσφαιρικής Super League.
Photo: Associated Press