X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η τρελή φετινή πορεία της Μίλαν άρχισε από τον 'εμφύλιο' Γκαζίδη-Μπόμπαν

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, παίκτης που αναδείχθηκε σε 'εθνικός ήρωας' των Κροατών στον 'αγώνα που ξεκίνησε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας', απολύθηκε από τον CEO της Μίλαν, Ιβάν Γκαζίδη λόγω μιας συνέντευξης που είχε δώσει τον περασμένο Φλεβάρη. Αναζήτησε το δίκιο του στα δικαστήρια και 'κέρδισε' 5.375.000 ευρώ!

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, στην κλήρωση του Confederations Cup του 2017, με το χαμόγελο έως τα αυτιά. Το ίδιο χαμόγελο έχει και σήμερα που 'κέρδισε' 5.375 εκατομμύρια ευρώ από τη Μίλαν. AP PHOTO/IVAN SEKRETAREV

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν υπήρξε κατ' αρχάς επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από το 1985 έως το 2001, διεθνής με την Γιουγκοσλαβία U20, όταν πήρε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (το 1987), ακολούθησε η ανδρών και μετά η Κροατία, όπου είχε 51 συμμετοχές και 12 γκολ από το 1990 έως το 1999. Η καλύτερη στιγμή του, ως διεθνής Κροάτης, ήταν η τρίτη θέση στο 1988 World Cup, όπου φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Σε επίπεδο συλλόγων, από το 1985 έως το 2001 ήταν στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Έπαιξε σε 109 παιχνίδια και έβαλε 45 γκολ, ενώ έγινε 'κάπτεν' στα 19. Στις 13/5 του 1990, στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα ο 21χρονος τότε Μπόμπαν επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό, ο οποίος είχε βιαιοπραγούσε εις βάρος οπαδού της Ντινάμο, αφότου ξέσπασε 'μάχη' στο στάδιο. Έτσι τελείωσε η σχέση του με την εθνική Γιουγκοσλαβίας (τιμωρήθηκε με αποκλεισμό έξι μηνών) και για αυτό δεν εμφανίστηκε στο 1990 World Cup. Στην Κροατία έγινε εθνικός ήρωας. Στη Σερβία επικηρυγμένος.

O Mπόμπαν κλωτσάει τον αστυνομικό που έχει χτυπάει οπαδό της Ντινάμο, στον 'αγώνα που ξεκίνησε τον πόλεμο' στη Γιουγκοσλαβία. AP PHOTO/RENATO BRANDJOLICA

Αυτό το παιχνίδι πέρασε στην ιστορία ως 'ο αγώνας που ξεκίνησε τον πόλεμο' Στις εξέδρες ήταν οι οργανωμένοι οπαδοί και των δυο ομάδων. Οι 'Delije' είχαν για leader τον Αρκάν και ένα από τα κύρια συνθήματα που τραγουδούσαν ανέφερε πως 'το Ζάγκρεμπ είναι σερβικό'. Άλλο εκ των επικρατέστερων ήταν το 'θα σκοτώσουμε τον Τούντζμαν', τον πολιτικό που πίεζε για την ανεξαρτησία της Κροατίας, το οποίο υπερψηφίστηκε (93%) στις 19/5 του 1991, με τη χώρα να κηρύσσει την ανεξαρτησία της στις 25/6 του 1991. Και κάπως έτσι ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο 'Zorro' αποσύρθηκε επισήμως το 2002, επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να πάρει πτυχίο στη λογοτεχνία και μετά άρχισε την καριέρα του ως αθλητικός συντάκτης, για την Sportkse Novosti. Έτσι 'άνοιξε' και η δουλειά του σχολιαστή τηλεοπτικών μεταδόσεων για το RTL Televizija, πριν γίνει σχολιαστής στην Sky Italia (διακρίθηκε για την ειλικρίνεια του) και αρθρογράφος στη Gazzetta dello Sport. Στις 30/6 του 2016 ανέλαβε τη θέση του Deputy Secretary General στη FIFA. Είχε για δουλειά την ανάπτυξη του παιχνιδιού και τη διοργάνωση πρωταθλημάτων. Ήταν εξ αυτών που έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο στο project που ξέρεις σήμερα VAR (video assistant referee). Παραιτήθηκε στις 14/6 του 2019, για να πάρει το πόστο του Chief Football Officer στη Μίλαν.

Ο Μπόμπαν είχε μετακομίσει στο 'San Siro' το 1991, για 9 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως τον έδωσαν δανεικό στην Μπάρι, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα χώρα, χωρίς να 'πιάνει' τη μια εκ των τριών θέσεων που υπήρχαν για μη Ιταλούς παίκτες στο ρόστερ. Η Μπάρι υποβιβάστηκε. Εκείνος όμως, είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, στο βαθμό που τον κάλεσαν πίσω οι 'ροσονέρι'. Μαζί τους πήρε το Champions League του 1994 και ήταν εκ των ηγετών στην πορεία έως τη δεύτερη θέση του 1995. Κατέκτησε τέσσερις τίτλους της Serie A, τρία Supercopa, αλλά όπως περνούσαν τα χρόνια μειώνονταν οι παρουσίες. Όταν τον Αύγουστο του 2001 η ομάδα υπέγραψε τον Ρουί Κόστα, δεν υπήρχε θέση για εκείνον. Τον έστειλαν ως δανεικό στη Θέλτα, όπου έπαιξε σε μόλις τέσσερα ματς. Δεν του άρεσε που ήταν ρεζέρβα και αποσύρθηκε.

Επέστρεψε στο Μιλάνο για το διοικητικό πόστο και όλα φαίνονταν να πηγαίνουν μια χαρά, έως τις 7/3 του 2020 που απολύθηκε. Ο λόγος ήταν μια συνέντευξη που είχε δώσει στους πρώην εργοδότες του (στη Gazzetta dello Sport), στις 29/2. Σε αυτή είχε πει πως η συμπεριφορά του CEO του οργανισμού, Ιβάν Γκαζίδη (της ελληνικής καταγωγής, από τη μεριά του πατέρα του που φυλακίστηκε λόγω Νέλσον Μαντέλα) ήταν 'ασεβής και άκομψη', καθώς δεν είχε ερωτηθεί καν για την πρόσληψη του Ραλφ Ράνγκνικ ως προπονητή.

Εκείνη την ημέρα προέκυψε και η πληροφορία πως τελικά, δεν είχε τις καλύτερες των σχέσεων με τον Γκαζίδη, ο οποίος είχε επισκεφτεί τα γραφεία της Gazzetta dello Sport στις 22/2 και είχε δώσει συνέντευξη που κράτησε μια ώρα. Είχε μιλήσει για το πλάνο 'ανοικοδόμησης' ενός εκ των κορυφαίων brands του ιταλικού ποδοσφαίρου. Στην ερώτηση για το αν ισχύει πως ο 'ιταλικός γίγαντας' έχει 'δυο ψυχές' (η μία ήταν ο Γκαζίδης, η άλλη ο Μπόμπαν με τον Μαλντίνι), όπως ανέφεραν οι φήμες, ο CEO είχε πει ότι "δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μόνο μια Μίλαν και ένα ξεκάθαρο project, για το οποίο δουλεύουμε όλοι μαζί".

Την επομένη ο Μπόμπαν επικοινώνησε με τον κολοσσό των media, για να ενημερώσει πως ήθελε να δώσει κι εκείνος μια συνέντευξη. Στην ίδια ερώτηση -για τις 'ψυχές'- είπε “μέχρι πρότινος, πίστευα πως ήταν μόνο μία. Η ενότητα σημαίνει σεβασμός". Πότε κατάλαβε πως κάτι πήγαινε λάθος; "Όταν προσελήφθη ο Ράνγκνικ, χωρίς να έχουμε γνώση (εκείνος και ο τεχνικός διευθυντής, Μαλντίνι)". Είχε καταλήξει πως θα πρέπει να γίνει ραντεβού με την ιδιοκτησία 'το συντομότερο' για το καλό της ομάδας. Όλα τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στο ESPN.

Ο Μπόμπαν πήγε τον Γκαζίδη στα δικαστήρια, ζητώντας μισθούς και αποζημίωση για ψυχική οδύνη για την άδικη και παράνομη απόλυση του. Σήμερα εκδόθηκε η απόφαση: του επιδίκασαν 5.375 εκατομμύρια ευρώ. Ο CEO έχει δικαίωμα έφεσης -και προφανώς θα το χρησιμοποιήσει.

24MEDIA NETWORK