X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η τετράδα των ημιτελικών του Champions League ήταν γνωστή πριν γίνουν τα παιχνίδια

Υπήρχε τρόπος να βρουμε τις ομάδες που θα προκρίνονταν στα ημιτελικά του Champions League πριν από τους αγώνες των προημιτελικών. Τον μάθαμε εκ των υστέρων.

Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπάγερν για τα προημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Λουζ' της Λισαβόνας | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Οι προημιτελικοί του Champions League ολοκληρώθηκαν το Σάββατο και ο απολογισμός ήταν δύο γερμανικές και δύο γαλλικές ομάδες να παίρνουν το 'εισιτήριο' της πρόκρισης και για πρώτη φορά από το 1990-1991 (2η σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης) να μην υπάρχει στην τελική τετράδα εκπρόσωπος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας. Για κάποιους μπορεί να προκαλεί έκπληξη η πρόκριση κάποιων εκ των Μπάγερν, Λειψίας, Παρί και Λιόν εις βάρος των Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Αταλάντα και Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο υπάρχει ένας δείκτης που αποτυπώνει ότι τα 4 'εισιτήρια' είχαν βρει κατόχους πριν καν διεξαχθούν οι προημιτελικοί της διοργάνωσης.

Αν λάβουμε υπ' όψιν τους τελευταίους 2 μήνες, δηλαδή το διάστημα στο οποίο δειλά δειλά επανεκκίνησαν οι διοργανώσεις εντός κι εκτός συνόρων, τουλάχιστον σε όσες χώρες δεν είχε πέσει απότομα 'αυλαία' λόγω κορονοϊού, βλέπουμε ότι εκείνες οι ομάδες που έδωσαν τα λιγότερα παιχνίδια σε επίσημες διοργανώσεις κατά μέσο όρο ήταν κι αυτές που προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

Η Παρί κι η Λιόν έδιναν έναν αγώνα κάθε 20 μέρες σε αυτό το διάστημα, αφού η Ligue 1 είχε διακοπεί. Ένας εξ αυτών ήταν ο μεταξύ τους τελικός του Coupe de la Ligue που βρήκε νικητές τους Παριζιάνους στα πέναλτι. Η Παρί είχε και τον τελικό του Coupe de France (νίκη 1-0 επί της Σεντ Ετιέν) και το 3ο παιχνίδι των τελευταίων 60 ημερών ήταν αυτό με την Αταλάντα. Οι δε 'γκον' είχαν τη ρεβάνς της φάσης των 16 με τη Γιουβέντους ('αναίμακτη' ήττα με 1-2) και ο 3ος αγώνας τους έπειτα απ' την επανεκκίνηση ήταν το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ίδιο μέσο όρο είχε κι η Λειψία. Παρότι έδωσε 10 αγώνες έπειτα απ' την επανεκκίνηση της σεζόν, οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, αφού η Bundesliga ήταν το πρώτο πρωτάθλημα του κόσμου που έκανε restart. Γι' αυτόν τον λόγο ολοκληρώθηκε και νωρίς. Τις τελευταίες 60 ημέρες η Λειψία είχε δώσει μόλις 2 παιχνίδια και το 3ο ήταν αυτό κόντρα στην Ατλέτικο. Ομοίως, η Μπάγερν είχε δώσει 13 αγώνες από την επανεκκίνηση μέχρι και τη συντριβή της Μπαρτσελόνα, ωστόσο τις τελευταίες 60 ημέρες είχε δώσει μόλις 6. Ήταν κι αυτή ξεκούραστη και από τις 4 Ιουλίου και τον νικηφόρο τελικό κυπέλλου με τη Λεβερκούζεν, μέχρι να αντιμετωπίσει τους Καταλανούς, έδωσε μόλις έναν αγώνα κι αυτόν ουσιαστικά αδιάφορο: τη ρεβάνς του 3-0 μέσα στο Λονδίνο με την Τσέλσι για τη φάση των 16 του Champions League.

Τι συνέβη στο 'στρατόπεδο' των αποκλεισμένων; Το ακριβώς αντίθετο. Οι 4 ομάδες που ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη διοργάνωση προέρχονται από τα 3 μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου, τα οποία όμως καθυστέρησαν να αρχίσουν ξανά, αφού οι χώρες τους αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι το καλεντάρι συμπιέστηκε πολύ και οι Αταλάντα, Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα και Σίτι έπρεπε να παίζουν ακόμα και κάθε 3 μέρες ανά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, Αταλάντα και Σίτι έδιναν έναν αγώνα κάθε 4,28 ημέρες τους τελευταίους 2 μήνες, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός, αφού οι εγχώριες υποχρεώσεις των Ιταλών ολοκληρώθηκαν την 1η Αυγούστου και των Άγγλων στις 26 Ιουλίου. Στην πραγματικότητα, αν υπολογίσουμε το διάστημα από την επανέναρξη μέχρι να μπει ο Αύγουστος, ο μέσος όρος είναι πολύ μικρότερος και η καταπόνηση πολύ μεγαλύτερη.

Τα πράγματα δεν βελτιώνονται για τους δύο Ισπανούς των προημιτελικών. Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο έδιναν έναν αγώνα κάθε 5 ημέρες το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο ο τελευταίος εξ αυτών εντός των συνόρων ήταν στις 19 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα Ιουνίου (αλλά και από πιο πριν) μέχρι την ολοκλήρωση της Primera Division έπαιζαν κάθε 3 μέρες και στη συνέχεια η ξεκούραση δεν αποδείχθηκε αρκετή.

Το βέβαιο είναι ότι το παρακάτω γράφημα δεν μπορεί να είναι τελείως συμπτωματικό:

24MEDIA NETWORK