Η σοκαριστική '1 προς 1.693' αναλογία Μέσι και γυναικών
Πρακτικά, το ένα πόδι του Λιονέλ Μέσι κοστίζει όσο ολόκληρο το ποδόσφαιρο γυναικών μαζί. Απέχουμε έτη φωτός από οποιαδήποτε έννοια ισότητας.
Η Μέγκαν Ραπίνο είναι μια αθλήτρια του ποδοσφαίρου που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, παραπέμποντας σε μια θηλυκή εκδοχή του Αντρές Ινιέστα ή του Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα. Όμως, όλες οι συγκρίσεις μεταξύ γυναικών και αντρών του ποδοσφαίρου έχουν αξία, κυρίως σε θεωρητική βάση. Σε μια εποχή που οι αγώνες ποδοσφαίρου γυναικών αποκτούν σταδιακά μια αξιοπρόσεκτη δημοφιλία, κάποια πραγματικά μεγέθη, όπως οι οικονομικές απολαβές αντρών και γυναικών του ποδοσφαίρου, δείχνουν πως τα δυο 'στρατόπεδα' χωρίζει ένα κάποιο χάος. Μια έρευνα του Ταμείου Ανάπτυξης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες δείχνει την πραγματικότητα:
Συνολικά, 1.693 γυναίκες που αγωνίζονται στα 7 κορυφαία πρωταθλήματα παγκοσμίως αμείβονται με 42.600.000 δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με τις μισές ετήσιες απολαβές του Μέσι (σχεδόν 90.000.000 δολάρια συνολικά μέσα στο 2019, μισθοί και μπόνους από την Μπαρτσελονα).
Το Κέρδος, ένας αριθμός χωρίς ψυχή
Το παραπάνω αριθμητικό δεδομένο μπορεί να εξηγηθεί εύκολα μέσα από ένα κοινό σημείο αναφοράς του γυναικείου με το ανδρικό ποδόσφαιρο: το κέρδος που αποφέρει το κάθε τουρνουά. Για παράδειγμα, τα συνολικά έσοδα που απέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο (γυναικών) 2019 στις συμμετέχουσες ομάδες ανερχόταν περίπου στα 30.000.000 δολάρια. Τα αντίστοιχα έσοδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ανδρών) που θα γίνει στο Κατάρ το 2022 θα κυμανθούν στα 440.000.000 δολάρια. Όταν η Team USA αποκλείστηκε από την φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, η αμερικάνικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου κατέβαλε στους παίκτες bonus της τάξης των 5.400.000 δολαρίων. Πέρυσι, όταν η Team USA Γυναικών κατέκτησε το τρόπαιο δέχθηκε ένα γενναίο (!) bonus που έφτανε μόλις τα 1.700.000 δολάρια. Κάτι λείπει από το παζλ.
Αγάπη, με πράξεις
Ένας ωκεανός συζητήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις ικανότητες ενός άντρα ποδοσφαιριστή σε σύγκριση με εκείνες της γυναίκας ή για το ενδεχόμενο οι παραπάνω αδικίες να ξεκινούν σε επίπεδο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών. Ο παραπάνω τίτλος μπορεί να ακούγεται γλυκερός και ρομαντικός, όμως κρύβει μια ενδεχόμενη μορφή λύσης στις όποιες ανισότητες. Αγάπη για το ποδόσφαιρο γυναικών που να μεταφράζεται με αθρόα προσέλευση και γεμάτα γήπεδα. Αυτό θα γίνει το μεγαλύτερο κέρδος του.
Πόσο 'λίγος' ήταν ο Βαλβέρδε για την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: