Η σιωπηρή εκδίκηση του Ομάρ Ελ Καντουρί
Δυο φορές βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου του ΠΑΟΚ. Η δεύτερη ήταν πριν λίγους μήνες. Αυτά που έκανε υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα στην προετοιμασία άλλαξαν άρδην το status του Ομάρ Ελ Καντουρί που κυκλοφορεί πια ως εκ των πρωταγωνιστών των νταμπλούχων.
Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε φέτος να ασχοληθεί με το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας εν όψει της σεζόν 2019-20, στην Ολλανδία. Εκεί οι παίκτες έκαναν τις τακτικές προπονήσεις, έδωσαν και τα φιλικά προετοιμασίας, που από τον όρο και μόνο αντιλαμβάνεσαι πως σε αυτά δοκίμασαν απέναντι σε άλλους, όσα δούλευαν μεταξύ τους -για να δουν τι τους ‘πάει’ και τι θα ήταν χρήσιμο να αλλάξει πριν τα ματς με τον Άγιαξ, για την τρίτη προκριματική φάση του UEFA Champions League, την ερχόμενη εβδομάδα. Κάποια στιγμή, μέσα στη μέρα, οι παίκτες τελείωναν με τη δουλειά τους. Έτρωγαν, έπιναν τον καφέ τους και μετά περνούσαν με διάφορα παιχνίδια την ώρα τους. Ένα ήταν το καραόκε. Αυτή η βραδιά άνηκε στον Omar El Kaddouri, o οποίος συνέχισε στην -ας πούμε- σκηνή, ό,τι έκανε στα γήπεδα. Ήταν τέτοια που ο προπονητής του, Αμπέλ Φερέιρα ξεπέρασε τους ενδοιασμούς που είχε και δήλωσε -από τόσο νωρίς- πως “ο Ομάρ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ‘χω προπονήσει μέχρι σήμερα”.
Ο Ομάρ είναι και ο παίκτης που αν μη τι άλλο, έχει δοκιμαστεί και πλέον ξέρει τι πρέπει να κάνει για να δείξει ποιος είναι και να πείσει και τον τελευταίο αμφισβητία. Επίσης, είναι αυτός που βρέθηκε δυο φορές στην πόρτα της εξόδου του ΠΑΟΚ, για να γυρίσει πίσω από καθαρή τύχη. Μάλλον δεν θα προκύψει τρίτη, κάπου εδώ κοντά.
Τι είχε προηγηθεί
Το Γενάρη του 2018 είχε μιλήσει στο Soccer 212 για τον ΠΑΟΚ, τα εννέα χρόνια στην Ιταλία (η Μπρέσια τον ανακάλυψε το 2008, σε υποχρέωση των ακαδημιών της Anderlecht, όπου είχε πάει το 2006 έπειτα από την εκκίνηση της ιστορία τους στη βελγική Diegem Sport) και το Παγκόσμιο Κύπελλο που επίκειτο (γεννήθηκε μεν, στις Βρυξέλλες, αλλά επέλεξε να φορέσει το εθνόσημο του Μαρόκου, που τερμάτισε στην 27η θέση στα γήπεδα της Ρωσίας -όπου δεν πήγε ο Ελ Καντουρί). Εξήγησε πως άφησε τη γείτονα για τη Θεσσαλονίκη, γιατί είχε ‘κλείσει’ πολλά χρόνια και ήθελε μια αλλαγή. “Είχα προτάσεις από την Ιταλία, από συλλόγους που ήταν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα και πιο χαμηλά, οπότε προτίμησα να πάω σε ομάδα που είχε φιλοδοξίες, που ήθελε να κατακτήσει τίτλους και ενδεχομένως να παίξει στο Champions League, αντί να παίξω κάπου που ζητούμενο ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Γνώριζα ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο αδύναμο από τη Serie A, εν τούτοις στην Ελλάδα ανακάλυψα άλλα καλά και αισθάνομαι βέβαιος πως αυτό που έκανα ήταν αυτό που ήθελα και χρειαζόμουν”.
Όπως είχε πει, οι πρώτοι μήνες είχαν κυλήσει σχετικά ομαλά “μολονότι υπέστην τραύμα στο ισχίο” και έμεινε κοντά στους δυο μήνες εκτός. Κατά τα άλλα, όπως είχε πει όλα έβαιναν καλός, καθώς η ομάδα ήταν σε τροχιά τίτλου “και ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και το Champions League”. Είχε ενημερώσει ότι “το ελληνικό πρωτάθλημα είναι δύσκολο, ειδικά για τις μεγάλες ομάδες. Έχουμε ένα ρόστερ που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και αυτό που αντιμετωπίζουμε συνήθως είναι ομάδες που στήνονται και οι 11 παίκτες πίσω. Δεν αφήνουν πολύ χώρο. Είναι σαν να παίζουν τις ζωές τους, απέναντι μας και αυτό δεν είναι εύκολο. Ξεκάθαρα το επίπεδο δεν είναι ίδιο με την Ιταλία ή την Αγγλία ή την Ισπανία, αλλά υπάρχουν 5-6 ομάδες που παίζουν καλό ποδόσφαιρο”.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τη Νάπολι. Ήταν η τελευταία υπογραφή των Partenopei, τον Αύγουστο του 2012. Το deal το ανέλαβε αποκλειστικά ο ατζέντης του. Ο ατζέντης του ήταν ο Μίνο Ραϊόλα, εκ των ισχυρότερων εκπροσώπων παικτών του πλανήτη, άνθρωπο κάποιων εκ των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών, που μπορεί να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώο.
Ο πρόεδρος του ιταλικού club, Aurelio De Laurentiis είχε πει στην επίσημη ιστοσελίδα της Νάπολι πως “ο Ελ Καντουρί είναι σημαντικός παίκτης για εμάς, τώρα και για το μέλλον. Χρειαστήκαμε μόλις ένα λεπτό για να κλείσουμε τη συμφωνία με την Μπρέσια και άλλο ένα για να ‘τελειώσουμε’ το θέμα με τον ατζέντη του. Πάντα δουλεύω καλά με τον Ραϊόλα, γιατί είναι εξαιρετικός επαγγελματίας”. Ο εξαιρετικός επαγγελματίας είχε προσθέσει ότι “ο Ομάρ είναι έτοιμος να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Δεν μου αρέσει να συγκρίνω διαφορετικούς παίκτες, αλλά θα πω ότι θυμίζει τον Ζιντάν. Ξέρει να δουλεύει σκληρά και με τη βοήθεια του προπονητή, θα έχει μεγάλη εξέλιξη. Για εμένα είναι το κερασάκι στην τούρτα της Νάπολι”. Παρεμπιπτόντως, πλέον ο Ελ Καντουρί εκπροσωπείται από την ιταλική BSM (Best Soccer Management).
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μίλησε το 2018 με την απόσταση των χρόνων, όπως εξηγούσε πως ‘”όταν πήγα στη Νάπολι ήμουν 21 και έπαιζα στην Μπρέσια”, που κράτησε το 50% και πήρε από τη Νάπολι 2.000.000 ευρώ. “Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, δεν είχα πολύ χώρο τον πρώτο χρόνο. Αγωνίστηκαν σε μόλις 12 παιχνίδια”. Έκανε ντεμπούτο σε ματς του Europa League, με την AIK Fotboll, ως βασικός και στη Serie A έπαιξε για πρώτη φορά στις 2/12, εντός έδρας με την Pescara. Τον Ιούνιο του 2013 η Νάπολι πήρε το 100% του παίκτη, αγοράζοντας το 50% που ‘χε η Μπρέσια. Μετά τον δάνεισε στην Τορίνο -που απέκτησε το δικαίωμα να πάρει τον μισό παίκτη. Το διεκδίκησε το καλοκαίρι του 2014, η Νάπολι έκανε χρήση του δικαιώματος της να αρνηθεί την πώληση και το 2015 ζήτησε πίσω τον παίκτη που ‘χε 29 συμμετοχές και 5 γκολ. “Πάλι όμως, δεν είχα μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Είχα 26 συμμετοχές, που για ομάδες σαν τη Νάπολι δεν είναι κάτι το σημαντικό -δεδομένου ότι παίζει και στην Ευρώπη. Ήταν όμως, καλές εμπειρίες. Προφανώς και θα ήθελα να παίξω περισσότερο. Δεν έγινε. Κρατώ τα θετικά”.
Το Τορίνο είχε κάνει μια χαρά δουλειά. Eννοώ είχε 76 συμμετοχές, είχε σκοράρει 19 φορές, είχε δώσει 16 ασίστ. Γενικά, έκανε πράγματα. Όταν λοιπόν, τον κάλεσε πίσω η Νάπολι είχε λόγους να πιστεύει πως θα ‘χει ρόλο. Πώς διαχειρίστηκε την πραγματικότητα; “Επέστρεψα γιατί ο προπονητής χρησιμοποιούσε το σύστημα 4-3-1-2 σε ρόμβο (παραλλαγή του 4-4-2 σε ρόμβο, με το κλασικό δεκάρι, τρεις ‘κόφτες’ και περισσότερες προωθήσεις από τα ακραία μπακ) και αυτή ήταν μια ιδανική κατάσταση για εμένα. Στην αρχή ήμουν αλλαγή, μετά άλλαξε ο κόουτς -Κάρλο Αντσελότι- το σύστημα, αφού δεν είχαν έλθει τα αποτελέσματα, πέρασε στο 4-3-3 και ‘χάθηκα’. Η ιδεώδης θέση για εμένα είναι to ‘8’ (λίγο πιο μπροστά από το αμυντικό χαφ, λίγο πιο πίσω από το δεύτερο επιθετικό). Ο προπονητής με έβαλε στη θέση του δεξιού εξτρέμ, την οποία δεν εκτιμώ πολύ και προέκυψε πρόβλημα. Είχα μπροστά μου τους Callejon, Insigne και Higuain, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και δεν βρήκα θέση”.
Είχε ακουστεί πως τον ήθελαν γαλλικές ομάδες. Όπως η Marseille ή η Nice. “Nαι, το όνομα μου αναφέρθηκε συχνά στη Γαλλία, αλλά ποτέ δεν προέκυψε επίσημη πρόταση. Το ενδιαφέρον της Marseille δεν ίσχυε. Η Nice όντως, με προσέγγισε, είχαμε μια συζήτηση, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό”.
Ιδανικά θα ήθελε να παίξει στην ομάδα των ονείρων του (Μπαρτσελόνα). Ονειρικά για τον προπονητή της καρδιάς του, τον Ζινεντίν Ζιντάν. “Είναι λίγο παράδοξο, αλλά το ίνδαλμα μου ήταν ο Ζιντάν. Όταν βέβαια, έπαιζε εναντίον της ‘Μπάρσα’, υποστήριζα τους “μπλαουγκράνα”. Γιατί αν μη τι άλλο είναι σταθερός στις αγάπες του.
Την καριέρα του στην Ιταλία την ‘έκλεισε’ στην Έμπολι, όπου πήγε για το δεύτερο μισό της σεζόν 2017-18. Εκείνος έπαιξε σε όλα τα ματς, η ομάδα όμως, υποβιβάστηκε και ένιωσε την ανάγκη να βρει νέο κίνητρο για τη συνέχεια. Όταν προέκυψε η πρόταση του ΠΑΟΚ, έκανε ένα τηλέφωνο σε φίλους του που ήξεραν την Ελλάδα: στον Μάμε Τιάμ, με τον οποίον είχαν βρεθεί στην Έμπολι και τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί στην Τορίνο. “Ήταν και οι δύο ειλικρινείς” σχολίασε. Ενημερώθηκε για την ατμόσφαιρα στις εξέδρες, ώσπου κατέληξε στο ότι άλλο είναι να στα λένε και άλλο να τα ζεις -αφότου ο ΠΑΟΚ τελείωσε με την ποινή των κεκλεισμένων των θυρών, ματς.
Τον είχαν ρωτήσει αν νιώθει πίεση που ο λαός απαιτούσε το πρώτο πρωτάθλημα, έπειτα από 33 χρόνια. Είχε θυμίσει ότι και στη Νάπολι κάτι αντίστοιχο συνέβαινε, καθώς είχε να πάρει τίτλο από την εποχή του Μαραντόνα. Είχε μάθει να διαχειρίζεται τη λαχτάρα του κόσμου, χωρίς να νιώθει πως τον ‘πνίγει’.
Όταν αφίχθη στη Θεσσαλονίκη, δεν είχε προπονηθεί για δυο εβδομάδες. Έπρεπε να προσαρμοστεί σε όλα τα νέα δεδομένα, όπως δούλευε για να βρει τον εαυτό του. Είχε προειδοποιήσει ότι δεν είναι έτοιμος. Κάποιοι δεν τον πίστεψαν. Δεν βοήθησε η χρησιμοποίηση του σε άλλη θέση από αυτή του κεντρικού μέσου (ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον έβαζε στα άκρα, προκειμένου να του βρει θέση στην ενδεκάδα -δεν ήταν ότι δεν του άρεσε ως παίκτης, αλλά δεν είχε χώρο για εκείνον εκεί όπου άνηκε), όπου ήταν η καλύτερη έκδοση του εαυτού του -χάριν της ικανότητας του στις κάθετες πάσες-, μηδέ οι δυο τραυματισμοί που είχε (ο ένας στις 2/12 του 2017 τον άφησε 44 μέρες εκτός και ο άλλος στις 24/2 του 2019 τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα για 33 μέρες).
Το όνομα του ενεπλάκη πολλές φορές σε σενάρια που τον ήθελαν να εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη φορά συνέβη τον Γενάρη του 2018 και τη δεύτερη πριν ένα μήνα, όπως είπε ο ατζέντης του, Diego Tavano σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘Μetropolis’. Και τις δυο φορές ο λόγος ήταν το Financial Fair Play που έπρεπε να τιμηθεί -για να μην πληρώσει πρόστιμα ο ΠΑΟΚ. “Την πρώτη φορά είχε προχωρήσει η διαδικασία της επιστροφής του στην Πάρμα, όταν ήλθε η πρόταση της Αλ Ιτιχάντ για τον Πρίγιοβιτς. Οπότε έφυγε εκείνος και δεν χρειάστηκε να φύγει ο Ομάρ”. Μετά ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ, ο Μαροκινός τραυματίστηκε και τέθηκε ξανά θέμα Financial Fair Play. Ο Ταβάνο είχε δηλώσει σε ιταλικό MME πως “ο Ιβάν Σαββίδης μου υποσχέθηκε πως θα διευκολύνει την αποχώρηση του, όταν ο παίκτης του είχε υποσχεθεί πως θα μείνει για να βοηθήσει την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα”. Παρεμπιπτόντως, το συμβόλαιο λήγει το 2021.
Ο ατζέντης είχε κάνει επαφή με τη Στάνταρ Λιέγης “συμφωνήσαμε στα πάντα και ενώ ήμουν καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο της Ρώμης -ώστε να πάω στις Βρυξέλλες να τελειώσουμε το θέμα- με πήρε ο τεχνικός διευθυντής της Λιέγης και μου είπε ότι θέλουν άλλον παίκτη”.
Ξεκαθάρισε πως ο Ελ Καντουρί δεν έθεσε ποτέ θέμα να πάει να παίξει αλλού -εκείνος βέβαια, ως επαγγελματίας έκανε τη δουλειά του. Ο παίκτης περίμενε να έλθει το πλήρωμα του χρόνου να καταφέρει να δείξει τι μπορεί να κάνει -απαλλαγμένος από τους μικροτραυματισμούς που κάθε φορά του ‘έκοβαν’ τη φόρα. Όταν εμφανίστηκε ο Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, είδε τι είχε στα χέρια του, μίλησε με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά για να μάθει ποιος είναι και τι θέλει από τη ζωή του, έφτιαξε τα πλάνα του, αυτά είχαν τον Μαροκινό εκεί όπου νιώθει άνετα (ως οκτάρι -στο άξονα) και τον είδε να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστής. Μετά το 5-1 επί της Φορτούνα Σιτάρντ, με το οποίο ο “Δικέφαλος του Βορρά” ολοκλήρωσε τα φιλικά προετοιμασίας που έδωσε επί ολλανδικού εδάφους, ο Πορτογάλος προπονητής έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να πει και πως “ο Ομάρ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που ‘χω προπονήσει μέχρι σήμερα”.