Το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που σκοτείνιασε το Μουντιάλ Γυναικών
Γυναίκες που δεν σωπαίνουν, στόματα που ανοίγουν. Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση 34χρονης από τον αμφιλεγόμενο Πρόεδρο της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας είναι ένα πρόσφατο τρανό παράδειγμα. Ενόσω μάλιστα διεξάγεται το Μουντιάλ.
Πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής. Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μαδαγασκάρης και από τον Μάρτιο του 2017 Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Αφρικής, διαδεχόμενος τον περιβόητο Ίσα Χαγιάτου. Πολιτικός, αντιπρόεδρος της Γερουσίας και πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης αναλαμβάνοντας τα χαρτοφυλάκια του αθλητισμού και της αλιείας. Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Τζιάνι Ινφαντίνο, προέδρου της FIFA.
Πολυπράγμων και ταυτόχρονα πανίσχυρος ο Αχμάντ Αχμάντ που κινεί τα νήματα στο αφρικάνικο και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα όμως μια αμφιλεγόμενη, αν όχι ‘σκοτεινή’, προσωπικότητα. Ένας παράγοντας που τον περιτριγυρίζουν σκιές για τη δράση του. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η Γαλλική Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και άλλων Φορολογικών Αδικημάτων είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον 58χρονο παράγοντα, απόρροια των καταγγελιών για κατάχρηση κονδυλίων και τη σύναψη αμφισβητούμενων συμβάσεων. Λέγεται πως είχε λάβει προμήθεια 830.000 δολαρίων για τη σύναψη συνεργασίας με γερμανική εταιρία ένδυσης.
Η FIFA ενημερώθηκε, αλλά επί της ουσίας δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαραμ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Διότι “δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα” και “ο καθένας έχει το δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας“. Αρκέστηκε στο πως “όποιος διαπιστώθηκε ότι έχει διαπράξει παράνομες πράξεις δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο“, επιμένοντας ότι η ίδια “είναι πλέον καθαρή από τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη της“. Ο Αχμάντ προσήχθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Έλαβε κανονικά το διαβατήριό του και ήταν ελεύθερος να φύγει από τη χώρα, αν ήθελε. Είχε μεταβεί στο Παρίσι για το 69ο Συνέδριο της FIFA, πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Εκεί που δεσπόζουν μορφές όπως της Μπάνι Σο και η Σεντέλα Μάρλεϊ – κόρη του Μπομπ.
Σήμερα δεν είναι η μόνη εις βάρος του καταγγελία. Ήδη έχει ανοίξει φάκελος μετά τα όσα υποστήριξε η 34χρονη Μαριάμ Ντιακιτέ από το Μάλι πως το 2017 ο Μαλαγάσιος ποδοσφαιράνθρωπος την απέλυσε διότι αρνήθηκε τις ερωτικές προτάσεις του. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έχει συμβεί οτιδήποτε τέτοιο. Αντέκρουσε μάλιστα τους ισχυρισμούς της υπαλλήλου, επικαλούμενος ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο κηλίδωσης του ονόματός του από πρώην ανώτερο στέλεχος της CAF, με το οποίο ο πρόεδρος βρίσκεται σε προσωπική σύγκρουση.
Η Ντιακιτέ βέβαια έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Λέγοντας πως ο Αχμάντ τη συνάντησε σε σουίτα ξενοδοχείου και της πρότεινε να την παντρευτεί, αλλά αυτή απέρριψε την πρόταση ζητώντας να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη – εκτός κι αν όλα είναι αποκύημα της φαντασίας της. Στην προφανή ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε την πράξη του 58χρονου παράγοντα όταν εκδηλώθηκε, χωρίς χρονοκαθυστέρηση, η 34χρονη γυναίκα ανέφερε πως λόγω της μουσουλμανικής καταγωγής της δεν ήθελε να στιγματιστεί. Εμπνεύστηκε παρόλα αυτά από το κίνημα #MeToo και αποφάσισε ν’ αποκαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη σ’ εκείνο το δωμάτιο και φυσικά τη γενικότερη στάση του Αχμάντ.
Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες, πρόκειται για την απόλυση έκφραση σεξουαλικής παρενόχλησης. Προφανώς γνωρίζεις βέβαια πως η νεαρή γυναίκα από το Μάλι δεν κρατά την ανεκδιήγητη αυτή αποκλειστικότητα εντός του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι αναρίθμητοι οι παράγοντες εκείνοι και οι προπονητές που, ποντάροντας στην εξουσία και -τις περισσότερες φορές- επωφελούμενοι της ισχύος που απορρέει απ’ αυτήν, επιδιώκουν την εκπλήρωση των ερωτικών επιθυμιών τους, άνευ συναίνεσης, άλλοτε με πιο ώριμες γυναίκες και άλλοτε με ανήλικα κορίτσια που στιγματίζονται εσαεί.
Από Αφγανιστάν…
Σύμφωνα με τους New York Times, τουλάχιστον πέντε ξεχωριστές περιπτώσεις σε τέσσερις ηπείρους με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο 6μηνο μόνο. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο ήταν που δημοσιεύτηκαν οι σοκαριστικές μαρτυρίες από το μαρτύριο της σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν βιώσει κορίτσια ποδοσφαιρικών ομάδων στο Αφγανιστάν, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας να συγκαταλέγεται στο γκρουπ των εμπλεκόμενων. “Αντί να τους πάψουν από τα καθήκοντά τους ή έστω να τιμωρηθούν, αυτοί προωθήθηκαν“, έλεγε στο BBC μία από τις παθούσες, η Καλίντα Πόπαλ, η οποία είχε μεταναστεύσει στη Δανία από το 2011 φοβούμενη για τη ζωή της. Όπως έλεγαν, οι αξιωματούχοι και προπονητές απαιτούσαν να συνευρεθούν με κοπέλες προκειμένου να εγγυηθούν τη θέση τους στην εθνική ομάδα ή τη μεταγραφή τους σε ομάδα εκτός συνόρων. Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής ομολογούσε κυνικά πως “η σεξουαλική κακοποίηση δεν υπάρχει μόνο εντός της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αλλά και σ’ άλλες Ομοσπονδίες“. Τουλάχιστον παραδεχόταν πως “πρέπει να την καταπολεμήσουμε“.
…σε Κολομβία και Καναδά
Θυμηθείτε επίσης την προ δύο μηνών υπόθεση, όταν η 38χρονη φυσιοθεραπεύτρια Καρολίνα Ρόσο από την Κολομβία, ομολόγησε πως έπασχε από κατάθλιψη μετά την αήθη σεξουαλική παρενόχληση και λεκτικό εκφοβισμό που είχε υποστεί από τον προπονητή της ομάδας U17, Ντίντιερ Λούνα. Δεν ήταν η μοναδική που ένιωσε την ίδια σκληρή εμπειρία, καθώς -όπως κατήγγειλε- απαιτούσε από τις παίκτριες να τον φιλήσουν ή να φιληθούν μεταξύ τους! Η εμπειρία αυτή της Κολομβιανής προέτρεψε πατέρα να μιλήσει για τις ανήθικες προτάσεις που είχε δεχθεί η κόρη του, διεθνής παίκτρια στα μικρά κλιμάκια, από άλλον αξιωματούχο.
‘Αρρωστημένη’ κατάσταση επικρατούσε επί χρόνια επίσης στην εθνική ομάδα U20 του Καναδά, όπου ο προπονητής Μπόμπι Μπιράντα καταγγέλθηκε από περισσότερες από 20 γυναίκες σήμερα πως στα άδολα χρόνια της εφηβείας τους, 11-12 χρόνια πίσω, εξαναγκάστηκαν να υπομένουν τις σεξουαλικές ‘ορέξεις’ του. Η αφορμή για το ‘τσουνάμι’ αποκαλύψεων προήλθε από την εκμυστήρευση της Σιάλα ΜακΚόρμακ, προτού ακολουθήσει μια σειρά από ομολογίες παλιότερων συμπαικτριών της. Άλλη έκανε λόγο για ερωτικά μηνύματα του Μπιράντα και προτάσεις για ραντεβού σε καφετέριες, άλλη για αγγίγματα στο αυτοκίνητο, άλλη για τις τετ α τετ συναντήσεις στο γραφείο, άλλη για την τακτική να ντύνει τα κορίτσια με λευκά μπλουζάκια και να τ’ αφήνει στη βροχή για προπόνηση. Υπήρξε από τότε αντίδραση, μια και πολλές διεθνείς άφησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αλλά το ζήτημα δεν έλαβε τις διαστάσεις που θα του άρμοζε. “Δεν ήθελα να είμαι μέρος του παιχνιδιού, το μισούσα“, είχε δηλώσει απηυδισμένη η Έντεν Χίνγκγουινγκ. Στο τέλος της ημέρας η μία ιστορία διαδεχόταν πλέον την άλλη, το διαδίκτυο πλημμύρισε από καταγγελίες, μια αλληλουχία απεχθών βιωμάτων για 600 θύματα από 222 διαφορετικούς προπονητές στη χώρα της βόρειας Αμερικής. Ιός που είχε εξαπλωθεί.
…μέχρι Γκαμπόν
Για να φτάσουμε στη δικαστική έρευνα που διεξάγεται τον τελευταίο μήνα στην Γκαμπόν αναφορικά με τους ισχυρισμούς μελών της ομάδας U20 πως βιάστηκαν από στελέχη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού στη Γαλλία. Η είδηση πρωτοκυκλοφόρησε από δημοσιογράφο, ο οποίος είχε στην κατοχή του πειστήρια της βίαιης κράτησης των κοριτσιών, με συνέπεια το Υπουργείο Αθλητισμού της αφρικανικής χώρας να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση και την ανακάλυψη των υπαίτιων. Η Ομοσπονδία της αφρικανικής χώρας απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο σεξουαλική παρενόχληση, καταδικάζοντας απλώς τέτοιες πρακτικές. Το από που κι αν προέρχονται, ξέχασαν. Μέχρι ν’ αποδειχθεί – αν αποδειχθεί αθώος, ο Αχμάντ Αχμάντ ας μην αισθάνεται μόνος!