Η ομάδα που έχει αγοράσει μεγάλα αστέρια και δεν την ξέρει κανείς
Η Ντεπορτίβο Μαλντονάδο έχει ένα θησαυροφυλάκιο παικτών στη λίστα με τους δανεικούς της. Κανείς δεν θα καταφέρει να παίξει ποτέ με τη φανέλα της.
H Ντεπορτίβο Μαλντονάδο αγωνίζεται στην 1η κατηγορία του πρωταθλήματος της Ουρουγουάης και πρόσφατα έφερε ισοπαλία με τη Λίβερπουλ Μοντεβίδεο, με αποτέλεσμα να πλασαριστεί στην 9η θέση. Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος μετρά περίπου 300 θεατές ανα αγώνα στο γήπεδο του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian θεωρείται το καμάρι της περιοχής του Μαλντονάδο και οι αγώνες του, μια διέξοδος στη μουντή καθημερινότητα των ντόπιων. Ακόμα κι αν οι καλύτεροι παίκτες της Ντεπορτίβο δεν έχουν παίξει ούτε λεπτό στην ομάδα.
Ο Χόναταν Καλέρι (Εσπανιόλ), ο Τιάγκο Ελένιο (Ατλέτικο Παραναένσε), ο Άλεξ Σάντρο (Γιουβέντους), ο Χερόνιμο Ρούλι (Μονπελιέ), ο Γουιλιάν Ζοζέ (Ρεάλ Σοθιεδάδ) είναι μερικοί από τους παίκτες που έχουν ενταχθεί στο δυναμικό της, για να παραχωρηθούν στη συνέχεια ως δανεικοί ή με μεταγραφή σε κλαμπ της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Μόνο η αξία του Καλέρι ανέρχεται στα 9.000.000 ευρώ, ενώ η μετακίνηση του Σάντρο από τη Μαλντονάδο στην Πόρτο (έπρεπε να πάρει παιχνίδια το παιδί), πριν από 9 χρόνια, είχε ανέλθει στο ύψος των 9.500.000 δολαρίων. Κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Μαλντονάδο…
Συμβαίνει και στην Αγγλία
Αντίστοιχα παραδείγματα παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες, με μία ομάδα να μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή. Η μετακίνηση των Κάρλος Τέβες και Χαβιέρ Μαστεράνο από την Κορίνθιανς στη Γουέστ Χαμ (2006) έγινε μέσω εταιρείας που πρόσκειται στους ιδιοκτήτες της ομάδας του Λονδίνου, ενώ ομάδες όπως η Ροσάριο Σεντράλ, η Ιντεπεντιέντε και η Κόρντομπα έχουν δεχτεί πρόστιμο από την UEFA, για αντίστοιχα περιστατικά. Από τον Απρίλιο του 2015, η FIFA έχει απαγορεύσει και επίσημα την ιδιοκτησία ενός παίκτη μέσω τρίτης πλευράς, αλλα και την μεταγραφή του μέσω επενδυτή. Κάπου εδώ, όμως, θα χρειαστεί να δανειστούμε την ατάκα του Πιέρ Ρουσό, κοινωνιολόγου-ερευνητή για θέματα πολυδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο: “Η απαγόρευση της ιδιοκτησίας τρίτης πλευράς στο ποδόσφαιρο θυμίζει την περίπτωση της απαγόρευσης του ντόπiνγκ. Όποιο μέσο επιβολής πειθαρχίας κι αν επινοήσουν οι ανώτατες αρχές, οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα είναι πάντα ένα-δυο βήματα μπροστά“.
Η γλυκιά ηρεμία της Ντεπορτίβο Μαλντονάδο
Ο Μάλκολμ Κέιν μαθαίνουμε από τον Guardian πως έχει στην ιδιοκτησία του άλογα -ένα από αυτα το αποκαλεί ‘Curb Your Enthusiasm (το καημένο)- και ο Γκράχαμ Σίαρ είναι γνωστός δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο, που έγινε γνωστός από τη βοήθεια που προσέφερε στη Γουέστ Χαμ για την μετακίνηση των Τέβεw -Μαστεράνο το καλοκαίρι του 2006, με τη μεσολάβηση του επιχειρηματία Κία Ζουραμπτσιάν. Οι Κέιν-Σίαρ εικάζεται πως έχουν στην ιδιοκτησια τους τη Ντεπορτίβο Μαλντονάδο και πως είναι υπεύθυνοι για τις μεταγραφές παικτών προς την ομάδα τους και για το ιδιόμορφο σύστημα δανεισμών/μεταγραφών προς άλλους συλλόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν η Ντεπορτίβο ενεργεί ως ‘γέφυρα’ ανάμεσα σε συλλόγους, αγοράζοντας και πουλώντας παίκτες με άμεσο κέρδος, εκμεταλλευόμενη τη χαμηλή φορολογία του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης. Όμως, η περίπτωση του Καλέρι φωτογραφίζει ιδανικά τι συμβαίνει στη Ντεπορτίβο.
Ο Καλέρι, ο οποίος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει συνεργαστεί με την -ύποπτη για περιστατικά τρίτης ιδιοκτησίας παικτών- εταιρεία Barnett and Stellar Group, ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα δεύτερης κατηγορίας Ολ Μπόις, συνέχισε στην Μπόκα Τζούνιορς και αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 2016 από την Μαλντονάδο, παρά το γεγονός ότι είχαν ενδιαφερθεί για εκείνον η Ίντερ και η Μπράιτον. Στη συνέχεια, χωρίς να παίξει καθόλου στην Μαλντονάδο, πήγε δανεικός στη Σάο Πάολο με την οποία έφτασε ώς τον ημιτελικό του Copa Libertadores. Στη λήξη του δανεισμού του, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, απάντησε: “Μακάρι να ‘ξερα”. Ο Καλέρι πήγε δανεικός στη Γουέστ Χαμ, στη Ντεπορτιβο Αλαβές, στη Λας Πάλμας και στην Εσπανιόλ. Ο Γουίλιαν Ζοζέ επίσης είχε δοθεί δανεικός σε 7 ομάδες μέσα σε 5 χρόνια (2011-2015), φέρνοντας στην ομάδα της Ουρουγουάης περισσότερα από 12.000.000 δολάρια. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν καταφέρει να παίξουν στη Ντεπορτίβο Μαλντονάδο…
Ποια διοργάνωση πρέπει να έχει ως προτεραιότητα ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: