X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Μπαρτσελόνα πήρε 'παικτοδάνειο' για τον Γκριεζμάν

Η 23Capital είναι η εταιρία που βοηθάει να γίνουν οι πιο ακριβές μεταγραφές των κορυφαίων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μαγιόρκα για την Primera Division 2019-2020 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

To West End του Λονδίνου είναι περιοχή στο κέντρο -προφανώς στα δυτικά της πόλης-, όπου υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα, καταστήματα, επιχειρήσεις, κυβερνητικά κτίρια, θέατρα και χώροι συναυλιών. Θα έλεγες πως είναι το εμπορικό κέντρο και αυτό της ψυχαγωγίας. Είναι και μια από τις πιο ακριβές περιοχές του πλανήτη, όπου μπορείς να ενοικιάσεις χώρους γραφείων. Η Φιτζρόβια είναι γειτονιά, κοντά στο κέντρο -κοντά στο West End. Εκεί έχει τα γραφεία της η 23Capital. Είναι εταιρία χρηματοδότησης και παροχής λύσεων αποκλειστικά για τους τομείς των σπορ, της μουσικής και της ψυχαγωγίας.

Από την ίδρυση της, το 2014 μέχρι σήμερα, έχει χρηματοδοτήσει σε αυτούς τους τομείς ποσό μεγαλύτερο των 2.45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο στο ποδόσφαιρο έχει δώσει περισσότερα από 1.200.000.000 ευρώ. Από εκεί που 'χε γραφεία μόνο στο Λονδίνο, πλέον έχει στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και τη Βαρκελώνη. Τι κάνει όμως, η 23Capital. Δίνει χρήματα σε ομάδες για να κάνουν μεγάλες μεταγραφές.

Θέλει -ας πούμε- η Μπαρτσελόνα να αγοράσει τον Αντουάν Γκριεζμάν από την Ατλέτικο και μολονότι είναι ο πιο πλούσιος ποδοσφαιρικός σύλλογος του πλανήτη, δεν θέλει να δώσει από την τσέπη της και τα 120 εκατομμύρια ευρώ του buy out. Ή δεν μπορεί να συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τι κάνει; Πάει στην 23Capital και της ζητά να γίνει η 'γέφυρα'. Προφανώς και το παράδειγμα δεν είναι υποθετικό. Είναι ο τρόπος που πήγε ο Γάλλος στους 'μπλαουγκράνα', στο σωστό timing -πριν το ταξίδι στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για εμπορικούς λόγους που βελτιώθηκαν παρουσία του Γκριεζμάν.

Προηγουμένως, η 'Μπάρσα' αποτάθηκε σε ισπανικές τράπεζες για χρηματοδότηση. Απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις, κυρίως γιατί οι τράπεζες αδυνατούν μέχρι σήμερα, να αντιληφθούν και να καταγράφουν το αόριστο της αξίας των μεγαλύτερων περιουσιακών στοιχείων των αθλητικών clubs (βλ. παίκτες). Επιπροσθέτως, οι Καταλανοί είχαν πάρει ήδη δάνειο 594.000.000 ευρώ, για την ανακαίνιση του Camp Nou.

Με τη 'βοήθεια' της 23Capital πήγε και ο Ζοάο Φέλιξ από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο, για 126.000.000 ευρώ. Ο εκ των ιδρυτών της εταιρίας, Τζέισον Τρομπ (ο άλλος ιδιοκτήτης είναι ο Αυστραλός Στέφαν Ντουβάλ) είχε πει προ διετίας στο Forbes ότι "δεν είμαστε εταιρία επενδυτικών κεφαλαίων. Δεν διαχειριζόμαστε χρήματα τρίτων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είμαστε μια εξειδικευμένη εταιρία χρηματοδότησης, μια τράπεζα που ορίζουμε τις δικές μας γραμμές πιστώσεων και κοινοπραξιών και μπορούμε να προσφέρουμε απευθείας χρηματοδότηση σε διάφορους τομείς, για διαφόρους πελάτες”. Προφανώς και όχι για τη ψυχή της μητέρας τους. Ο Τρομπ έχει εργαστεί 13 χρόνια στην Investec Bank και ο Ντουβάλ είχε δουλέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την IMG.

Δεν απολαμβάνουμε να μας ζητούν να εκλογικεύσουμε μεταγραφές εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος και κυρίως για τέτοια μεγάλα ποσά. Αλλά για τα πολύ καλά clubs που ξέρουμε καλά και γνωρίζουμε τις οικονομικές δυνατότητες τους, μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα. Έχουμε αφαιρέσει μέρος της πίεσης που έχουν οι διαπραγματεύσεις”.

Ο σύλλογος που πηγαίνει στην 23Capital δεν είναι υποχρεωμένος να περιμένει για το τι θα κάνουν οι άλλοι -γιατί όπως θα γνωρίζεις, μεταξύ των κορυφαίων όλα είναι ντόμινο. Ο Τρομπ έθεσε ως ρίζα του προβλήματος 'την αδυναμία των τραπεζών να αντιληφθούν γιατί οι αθλητικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τη ρευστότητα. Τα μπάτζετ ορίζονται στην αρχή της σεζόν, με τους οργανισμούς να προσπαθούν διαρκώς να βρίσκουν τρόπους, ώστε να διασφαλίζουν πως ό,τι ρευστό έχουν θα πάει στους παίκτες -οι οποίοι για τις τράπεζες είναι 'αόριστα περιουσιακά στοιχεία'. Για αυτό και κρίνουν ως ρίσκο τα σχετικά δάνεια. "Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε δουλειά, αναλαμβάνοντας περιορισμένο ρίσκο”.

Η Μπενφίκα είχε συνεργαστεί με την 23Capital πριν τον Φέλιξ, αναθέτοντας της τη διάθεση των  τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πήρε 100.000.000 ευρώ, για πέντε χρόνια. “Τους επετράπη να εξοφλήσουν κάποια χρέη στις τράπεζες, να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους”. 

Ο Τρομπ ήθελε να φτιάξει κάτι που να λειτουργεί αποτελεσματικά στο ποδόσφαιρο, στη Formula 1, το τένις, τη μουσική και το Hollywood. Η 23Capital έχει... βάλει πλάτη και στην Kobalt Music Group (εκεί ανήκει ο ράπερ Childish Gambino και οι Red Hot Chili Peppers, μεταξύ άλλων, όπως και τα δικαιώματα όσων ανήκουν στον Έλβις Πρίσλεϊ). “Το πρώτιστο ζητούμενο ήταν να φτιάξουμε ένα μοντέλο τράπεζας, στο οποίο θα μπορούμε να αναλαμβάνουμε το ρίσκο μας”. Το 'φτιάξουμε' το παρατήρησες;

Αφορά και τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος από φτωχός μετανάστης εξελίχθηκε σε χρηματιστής και μετά σε επενδυτή -από τους πιο σκληρούς. Το 1992 έγινε γνωστός τοις πάσι ως 'ο άνθρωπος που διέλυσε την Τράπεζα της Αγγλίας'. Στη νομισματική κρίση της βρετανικής οικονομίας (βλ. Μαύρη Τετάρτη) φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σε υποτίμηση της στερλίνας. Από αυτό εκείνος 'έβγαλε' 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον κατηγόρησαν για κερδοσκοπία και στην ασιατική οικονομική κρίση, για έλεγχο σημαντικών φορέων των ΗΠΑ και για να μη σε κουράζω, μπορείς να διαβάσεις εδώ τις 4 βασικές θεωρίες συνωμοσίας που τον ακολουθούν. Ο 89χρονος έχει δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, πως “η πολιτική είναι σαν το μετρό του Παρισιού, 90% υπόγειο και 10% υπέργεια/φανερή διαδρομή”.