Η Μπάγερν φέρθηκε ‘πρόστυχα’ στον Έρικ τεν Χαχ
Όταν τον είχε η Μπάγερν Μονάχου, δεν τον εκτίμησε. Τώρα οι Βαυαροί θέλουν ξανά τον Έρικ τεν Χαχ, αυτήν τη φορά για προπονητή της πρώτης ομάδας. Αλλά δεν θα αφήσει τον Άγιαξ, μεσούσης της περιόδου. Μετά, θα δει.
O Άγιαξ πήγε στο Stamford Bridge, για το παιχνίδι που θα περάσει στην ιστορία ως αυτό με τα 194 δευτερόλεπτα απόλυτης ποδοσφαιρικής παράνοιας και το 4-4 με την Τσέλσι να έρχεται ως λογική συνέπεια, μέσα στο γενικότερο παραλογισμό.
Οι Ολλανδοί είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο και ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει, με τον Έρικ τεν Χαχ να χάνει βασικά ‘γρανάζια’ το καλοκαίρι και παρ’ όλα αυτά να καταφέρνει να δημιουργήσει κάτι που εντυπωσιάζει. Με την καλή και την κακή έννοια. Ο 49χρονος τεχνικός είναι στη λίστα των υποψηφίων να αναλάβουν την Μπάγερν. Το καλοκαίρι μάλιστα, άλλαξε εκπρόσωπο (πήγε στον εκ των πιο ‘δυνατών’, Μίνο Ραϊόλα), για να κάνει το επόμενο βήμα. Το οποίο επόμενο βήμα, αν τον ρωτάς, έπρεπε να ‘χε ήδη γίνει, μετά την εμφάνιση της ομάδας του στις τέσσερις καλύτερες της Ευρώπης, πέρυσι. Αλλά δεν θα σκάσει κι όλας. Προς το παρόν κράτα ότι πριν λίγες ώρες ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στο Μόναχο, μεσούσης της περιόδου. Επειδή όμως, μπορεί να πάει το καλοκαίρι, ας δούμε ποιος είναι αυτός ο τύπος.
Πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή με τον Κρόιφ
Tην εποχή του ο τεν Χαχ έκανε καριέρα, ως ποδοσφαιριστής (1989-2002 η πλήρης διάρκεια αυτής) στην Eredivisie -την ελίτ των πρωταθλημάτων στην Ολλανδία- ο Γιόχαν Κρόιφ είχε μόλις αφήσει τον Άγιαξ για να καθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα (1988-1996). Είχε αφήσει πίσω του ό,τι έδωσε στον ‘Αίαντα’ το UEFA Champions League, το 1995. Αποφεύγω το Total Football (για την ακρίβεια το totaal voetball), γιατί έχει πιστωθεί -κατά μεγάλο ποσοστό- σε άλλον: τον Ρίνου Μίχελς, προπονητή του Κρόιφ, ο οποίος ομολογουμένως το τερμάτισε.
Βασικό αξίωμα -όπως προέκυψε από τα λόγια του εμπνευστή- ήταν πως η μπάλα είναι μόνο μία και τρέχει πιο γρήγορα από τον παίκτη. Άρα, πρέπει να μεταβιβάζεται διαρκώς και αυτός που την έχει δεν χρειάζεται να αμύνεται (φευ). Η επί μέρους συνθήκη ήθελε να κάνεις ό,τι μπορείς για να μη χάσεις, όταν δεν μπορείς να κερδίσεις (εξ ου και το πρέσινγκ μέχρι θανάτου). Μαζί με το ότι κάθε μειονέκτημα έχει και το πλεονέκτημα του. Πώς; Με την κατάργηση των τίτλων/θέσεων. Kάθε παίκτης πρέπει να είναι ευέλικτος, να προσαρμόζεται στις ανάγκες, να αλλάζει τοποθέτηση και όλα αυτά να τα κάνει για να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί χώρους. Να δημιουργηθούν ρήγματα και να γίνει δουλειά. Οι θέσεις έγιναν… λεπτομέρεια και από αυτό το δόγμα δεν γλίτωσε έστω ο τερματοφύλακας, ο οποίος λειτουργούσε και ως λίμπερο. Η βάση ήταν το ταλέντο, το ωμό ταλέντο που διαμόρφωνε εκείνος σαν πλαστελίνη στα χέρια του. Χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει μενταλιτέ και συνήθειες. Αλλά σου έλεγα για τον τεν Χαχ. Γαλουχήθηκε σε αυτήν την κατάσταση, με την #Cruyffmania να μην είναι τότε hashtag, αλλά λατρεμένη συνήθεια.
Όταν έβγαλε τα σορτσάκια και φόρεσε τα κοστούμια, για να γίνει προπονητής (2012), έκανε το αγροτικό στους Go Ahead Eagles, με έδρα στο Ντεβέντερ των 99.577 κατοίκων και της δεύτερης τη τάξει λίγκας (Eerste Divisie) και το 2013 προσελήφθη στη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν. Ήταν η χρονιά που πήγε στο Μόναχο, στην πρώτη ομάδα ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ‘παιδί’ του Κρόιφ (τον ανέλαβε από τα 16) που έχει πει πως πριν γνωρίσει τον ‘Ιησού του ποδοσφαίρου’ δεν ήξερε το παραμικρό για το σπορ και ότι του χρωστά τα πάντα. Το mantra του Ισπανού έγινε (μοιραία) το ‘να κάνετε πάσες ξανά και ξανά, να κινείστε καλά στο χώρο και να ξανακάνετε πάσες’.
Ο τεν Χαχ υπήρξε θαυμαστής του Γκουαρδιόλα -που ήταν λάτρης του Κρόιφ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν παίκτης του Μίχελς. Φωτογραφίες των δυο τελευταίων βρίσκονται στο γραφείο του κόουτς του Άγιαξ. Υπάρχει και μια τρίτη, αυτή του Λουίς φαν Χάαλ, εχθρού του ‘Ιπτάμενου Ολλανδού’ (“ο Λουίς έχει καλό όραμα για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι δικό μου. Θέλει να φτιάχνει ομάδες που νικούν, με στρατιωτικούς τρόπους και τακτικές. Εγώ προτιμώ οι παίκτες να σκέφτονται, ο καθένας για τον εαυτό του”) και προπονητή που οδήγησε τον ‘Αίαντα’ στην κορυφή της Ευρώπης, το 1995.
Με όλα αυτά θέλω να σου πω ότι ο τεν Χαχ πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του ζωή υπό την επιρροή του Κρόιφ. Έχει δε, ομολογήσει ότι “η φιλοσοφία του Πεπ είναι εντυπωσιακή. Είναι πρωτοπόρος και πηγή έμπνευσης. Η διάθεση που ‘χει για να φτάσει στις νίκες, παίζοντας καλά, ξεχωρίζει. Το δομημένο επιθετικό παιχνίδι των ομάδων του άκρως ελκυστικό και έχω ως στόχο να το ακολουθήσω στον Άγιαξ”. Με άλλο μπάτζετ -βεβαίως, βεβαίως- από εκείνο που ‘χε ο Γκουαρδιόλα σε Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι. Και ουδόλως τυχαίο είναι πως το στιλ του έχει ονομαστεί Total Football 2.0. Σε ό,τι υπήρχε πρόσθεσε δυο φουλ μπακ που σπρώχνουν ψηλά, ενώνονται και λειτουργούν ως βοηθητικοί επιθετικοί, ενώ οι εξτρέμ είναι εξίσου ικανοί να δημιουργήσουν κίνδυνο, με ‘κοψίματα’ προς τα μέσα και επιθέσεις στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας. Υπάρχει και ο Ντούσαν Τάντιτς να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο.
Η Μπάγερν του έχει φερθεί ‘πρόστυχα’
Την ίδια ώρα, ο προπονητής ζητά έλεγχο των κατοχών, με τη φετινή ομάδα να ‘χει το 58% κατά μέσο όρο και 84% επιτυχία στις πάσες. Ο τεν Χαχ δεν είναι της γερμανικής πειθαρχίας. Δίνει το ελεύθερο στους ταλαντούχους παίκτες του, να ανακαλύψουν ποιοι είναι και να εκφραστούν ελεύθερα.
Δεν σου είπα όμως, τι έγινε μετά τη δεύτερη ομάδα της Μπάγερν. Κάθισε εκεί δυο σεζόν, δεν τον προώθησαν όπως περίμενε και τους άφησε κι έφυγε, για να γίνει αθλητικός διευθυντής της Ουτρέχτης, το καλοκαίρι του 2015. Μαζί του η ομάδα βρέθηκε από την ουρά της βαθμολογίας στην τέταρτη θέση και στο UEFA Europa League. Στις 21/12 του 2017 επιλέχθηκε για αντικαταστάτης του Μαρσέλ Κάιζερ και τη συνέχεια τη ξέρεις.
Θα αποκλειστεί η Μπαρτσελόνα στους ομίλους του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: