X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Μέγκαν Ραπίνο είναι πολλά περισσότερα από μια gay αθλήτρια

Το 2019 FIFA World Cup ποδοσφαίρου γυναικών εξελίχθηκε σε υπόθεση της Μέγκαν Ραπίνο. Στο μήνα της διοργάνωσης, τα έβαλε με ομοφοβικούς, συντηρητικούς, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη FIFA.

H Mέγκαν Ραπίνο τόλμησε να λάμψει και πήρε όλες τις ατομικές διακρίσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Tο FIFA Women's World Cup έζησε φέτος την 8η έκδοση του (από τις 7 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου). Η αμερικανική ομάδα έκανε 4 τα τρόπαια της. Δεν θα σε ρωτήσω πού έγινε το event, αλλά αν συμφωνείς ότι αυτή ήταν η διοργάνωση της Μέγκαν Ραπίνο. Και θα μου επιτρέψεις να θεωρήσω ως δεδομένο ότι την ξέρεις.

Αν σκέφτεσαι 'ποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο γυναικών;' να τονίσω ότι στη Βρετανία ο ημιτελικός της Team USA με την Αγγλία έγινε το τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλης της χρονιάς! Στο peak συντονίστηκαν 11.7 εκατομμύρια άνθρωποι. Κατά μέσο όρο είδαν τον αγώνα 10,3 εκατομμύρια Βρετανοί -χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που προτίμησαν το live streaming. Στον τελικό, ενώπιον 59.900 φιλάθλων που πήγαν στο γήπεδο, βρέθηκαν οι Αμερική και Ολλανδία, ενώ την τρίτη θέση πήρε η Σουηδία.

 

H 34χρονη εξτρέμ, η οποία έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο γόνατο, ήταν μεταξύ των αρχηγών της παρέας της, παίζοντας τρόπον τινά εντός έδρας -αν σκεφτείς ότι έχει αγωνιστεί στη Λιόν. Και για δεύτερη φορά πήρε το τρόπαιο σπίτι -έχει γίνει και Ολυμπιονίκης αν σε ενδιαφέρει. Ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ, στον τελικό σε φάση που χρειάστηκε και τη βοήθεια του VAR. Ήταν αυτή που έφυγε με το Χρυσό Παπούτσι, τη Χρυσή Μπάλα και τον τίτλο της καλύτερης παίκτριας του μήνα. Αυτά ήταν τα λιγότερα εξ όσων έκανε. Δες όμως, τι κάνει στον αγωνιστικό χώρο πριν προχωρήσουμε.

Ενόσω ηγείτο της παρέας της στο δρόμο για την κορυφή του κόσμου έκανε και πολλά άλλα. Από αυτά που 'χουν ύψιστη σημασία. Η εκ των αρχηγών των ΗΠΑ, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια και campaigner για την κοινωνική δικαιοσύνη! Όπως είχε πει στην The Guardian το 2017 “όσο περισσότερα μαθαίνω για τα δικαιώματα των gay, την ανισότητα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, την ισότητα των φύλων και των φυλών, αντιλαμβάνομαι πως συνδέονται άρρηκτα. Είναι χρήσιμο να ανοίξει στην Αμερική μια συζήτηση, γενικά για την ισότητα και το σεβασμό”.

Τα έβαλε με τους ομοφοβικούς

Στην Αμερική υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ομοφοβική τάση. Όπως έδειξε έρευνα που έκανε ο οργανισμός GLAAD 'οι ενήλικες μεταξύ 18 και 34 χρόνων νιώθουν λιγότερο άνετα με εκπροσώπους της LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) κοινότητας. Το 2016 αυτός ο αριθμός ήταν στο 24%. Φέτος έφτασε στο 36%. Και ο λόγος έχει να κάνει με τη ρητορική μίσους της κυβέρνησης Τραμπ.

Η Ραπίνο έχει αποκαλύψει τα θέλω της από τον Ιούλιο του 2012, μέσω συνέντευξης. Έκτοτε θυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως η έχει δικαιώματα -όσο και αν κάποιοι προσπαθούν αδιάκοπτα να τα στερήσουν. Μετά τα δυο γκολ -της πρόκρισης στη προημιτελικά επί των Γαλλίδων- φώναξε Go gays. Και φώναζε Go Gays γιατί “μου δίνουν κίνητρο οι άνθρωποι που είναι σαν και εμένα, με τους οποίους παλεύουμε για τα ίδια πράγματα. Παίρνω περισσότερο ενέργεια από αυτούς, από αυτή που μου δίνει το να προσπαθώ να αποδείξω πως οι άλλοι κάνουν λάθος. Αυτό σε εξαντλεί. Δεν μπορείς να κερδίσεις πρωτάθλημα, χωρίς gays στην ομάδα σου. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό”.

Με τη μισαλλοδοξία στην κοινωνία και τα σπορ να είναι δεδομένη, η Ραπίνο θεωρεί πως είναι χρέος της να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ζήσουν καλύτερα οι γενιές που έρχονται.

Τα έβαλε με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ενώ είχε αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, κυκλοφόρησε ένα video που 'χε δημιουργηθεί πριν την έναρξη της διαδικασίας και σε αυτό η Ραπίνο έλεγε πως 'αν πάρουμε το κύπελλο, δεν θα πάω στον γ... Λευκό Οίκο'.

Ο κορυφαίος Twitterάκιας, Τραμπ, σχολίασε το γεγονός -αρχικά τάγκαρε λάθος λογαριασμό και μετά μια ώρα πέτυχε το σωστό-, εξηγώντας μεταξύ άλλων πως 'η Μέγκαν πρέπει να νικήσει, πριν μιλήσει. Να τελειώσει τη δουλειά. Αλλά δεν θα καλέσω την ομάδα, χάσει/κερδίσει. Η Μέγκαν δεν θα έπρεπε να δείχνει ασέβεια προς τη χώρα, το Λευκό Οίκο και τη σημαία, πολλώ δε από τη στιγμή που έχουν γίνει πάρα πολλά για εκείνη και την ομάδα”.

Την απάντηση την έδωσε η σύντροφος της Ραπίνο, σταρ του WNBA, Σου Μπερντ, σε κείμενο που έγραψε στο The Players' Tribune, με τίτλο “ο Πρόεδρος γ... μισεί την κοπέλα μου”. Στο περιεχόμενο θύμισε ότι ο Τραμπ δεν κάλεσε την πρωταθλήτρια του WNBA στο Λευκό Οίκο. Μηδέ την ομάδα της South Carolina, της θρυλικής μαύρης προπονήτριας Dawn Staley, ούτε την πρωταθλήτρια του NCAA για το 2019, Baylor. Γενικά, δεν καλεί γυναίκες. Και η Ραπίνο δεν λέει λέξη από τον εθνικό ύμνο.

Γονάτισε στο πλευρό του Κάπερνικ

O Κόλιν Κάπερνικ έγινε το πρόσωπο όσων διαμαρτύρονται στις ΗΠΑ για την εξαφάνιση των ατομικών δικαιωμάτων και την κοινωνική αδικία -και από το πρώτο του γονάτισμα στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα δεν έχει βρει δουλειά. Η Μέγκαν Ραπίνο ήταν η πρώτη περίπτωση λευκού επαγγελματία αθλητή/αθλήτριας που ακολούθησε τον Κάπερνικ, όταν γονάτισε σε διεθνή αγώνα τον ίδιο μήνα.  Τότε ήταν που μπήκε για πρώτη φορά, στο στόχαστρο του Τραμπ. Το έκανε και στη Γαλλία.

Τα έβαλε με την ανισότητα

Στις 28 Μαρτίου κορίτσια της USWNT κατέθεσαν μήνυση εναντίον της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, για διακρίσεις. Τονίζουν ότι πληρώνονται πολύ χειρότερα από τους ομολόγους τους στην ανδρική ομάδα “για την ίδια δουλειά, χωρίς να 'χουμε ίδιες αμοιβές, προπονήσεις, συνθήκες ταξιδιών ή προώθησης των αγώνων, στήριξης του ποδοσφαίρου γυναικών και εξέλιξης του παιχνιδιού. Τι κάνει η FIFA για όλα αυτά;”.

Το έπαθλο για το Παγκόσμιο ανδρών του 2018 ήταν 400.000.000 δολάρια. Για το Παγκόσμιο γυναικών περιορίστηκε στα 30.000.000 δολάρια. Ο Τζάνι Ινφαντίνο υποσχέθηκε να το διπλασιάσει από το 2023. Η Ραπίνο απάντησε ότι μπορεί να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο.

Πριν τελειώσει η διοργάνωση, η Ραπίνο είπε πως η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου φέρεται με ασέβεια στις γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο. Πράγμα που φάνηκε και από τον προγραμματισμό παράλληλων events “όταν έβαλαν τους τελικούς του Copa America και του Gold Cup την ίδια ημέρα με τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών. Δεν θυμάμαι πού το άκουσα, αλλά μου είπαν ότι δεν το σκέφτηκαν. Και αυτό είναι το πρόβλημα”. Όλως τυχαίως (not) κλήθηκε για doping control μετά τον τελικό. Άργησε να πάει στους εορτασμούς. Όταν έπιασε το τρόπαιο, είπε “νιώθω αόρατη. Δώσαμε ένα απίστευτο σόου. Ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από εμάς, το κάναμε. Λίγη δημόσια ντροπή δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν”.

Ανακάλυψε τον προορισμό της

Τον τελευταίο τραυματισμό στο γόνατο, τον υπέστη πριν ενάμιση χρόνο -πάνω κάτω. Να σου πω πώς είδε την όλη κατάσταση. “Ο τραυματισμός με ώθησε να καταλάβω ότι πρέπει να αλλάξω, ως παίκτρια. Ως άνθρωποι αλλάζουμε διαρκώς. Στον αθλητισμό είναι ανάγκη να αλλάξεις για να 'χεις μια δεύτερη ευκαιρία, όταν περνούν τα χρόνια. Αλλιώς απλά μεγαλώνεις και τελειώνεις. Νιώθω πιο αισιόδοξη. Έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προφανώς και βοηθά το περιβάλλον στο οποίο υπάρχω”. Με την επιστροφή της στο γήπεδο δεν έπαιζε καλά. Της ασκούσαν κριτική για αυτό και για τη στήριξη που παρείχε στον Κάπερνικ. Εκείνη είχε αποφασίσει κάτι.

Με το να ειμαι ο εαυτος μου, νιωθω πιο ελαφρια. Ειμαι εγω. Οχι ο,τι περιμενει ο κοσμος απο εμενα. Και οταν το κανω αυτο μεσα σε ενα γκρουπ ανθρωπων, γινεται μεταδοτικο.

Κάθε μέρα ξυπνάς και έχεις την ευκαιρία να βγάλεις τον εαυτό σου στον κόσμο. Εγώ απέκτησα σκοπό για το πώς θα βγάζω τον εαυτό μου στον κόσμο. Να είμαι ειλικρινής και να θέλω να κάνω συζητήσεις για όσα με απασχολούν, ώστε να γίνομαι καλύτερη. Το ίδιο πιστεύω πως ισχύει και για αυτήν την καταπληκτική χώρα στην οποία ζούμε. Αν είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς, με διάθεση για συζήτηση θα πάμε μπροστά".

Δεν βρήκε το χρώμα για τα μαλλιά

Η Ραπίνο πήγε στη Γαλλία με ξανθά μαλλιά που εν συνεχεία έγιναν ροζ και μετά μοβ. Η σύντροφος της ομολόγησε ότι δεν ήθελε να τη δει να αλλάζει χρώματα, γιατί πήγαινε σε διοργάνωση που επρόκειτο να κάνει μεγάλα πράγματα. Και άρα θα τη φωτογράφιζαν. Πολύ. Δεν την ένοιαξε. Όπως διασκέδασε με τις στοιχηματικές εταιρίες που είχαν σχετικό bet για το τι θα επιλέξει -τελικά.

Βρήκε όμως, τι θέλει να κάνει όταν μεγαλώσει

Σχεδιάστρια μόδας λοιπόν, θα είναι το επόμενο επάγγελμα της σταρ του ποδοσφαίρου που με όσα έκανε αυτό το καλοκαίρι, είδε κόσμο να την προσθέτει σε λίστες με υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ. Προς το παρόν έχει τη Rapinoe Brand, με την αδελφή της. Όταν κρεμάσει παπούτσια, φανέλες, σορτσάκια θα αφοσιωθεί.

24MEDIA NETWORK