Η "μάχη" της Τούμπας στο μικροσκόπιο της στατιστικής
ΤοContra.grετοίμασε συνθέσεις, με 11δάτους και "ερωτηματικά", έβαλε στη ζυγαριά τις επιδόσεις τους στη φετινή Σούπερ Λιγκ Σουρωτη, μέσω τουWyscout,και... διάβασε όλα όσα έχουν γράψει οι υποψήφιοι πρωταγωνιστές της σημαντικότερης αναμέτρησης της 23ης αγωνιστικής.
Δυο ομάδες, 25 κατηγορίες στατιστικών επιδόσεων, 26 ποδοσφαιριστές και ένα εργαλείο καταγραφής συνθέτουν το παζλ τουpre gameτης αναμέτρησης της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
ΟΙ 11+2 ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ
Με βάση τα ρεπορτάζ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα των δυο προπονητών, προέκυψαν 13 ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδες. Στη θεωρεία, στήθηκαν δυο πιθανές ενδεκάδες μαζί με δυο «εξτρα» ποδοσφαιριστές, η παρουσία των οποίων στο αρχικό σχήμα δεν θα είναι έκπληξη.
ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα, Πέλκας, Μακ, Πρίγιοβιτς
Ολυμπιακός: Προτό, Ομάρ, Σισέ, Μποτία, Χατζισαφί, Ρομαό, Ταχτσίδης, Πάρντο, Οφόε, Μιραλάς, Ανσαριφάρντ.
ΠΑΟΚ «έξτρα»: Σάχοφ, Μπίσεσβαρ.
Ολυμπιακός «έξτρα»: Φορτούνης, Μάριν.
ΟΙ «ΚΑΡΤΕΛΕΣ» ΜΕΣΩWYSCOUT
Για την σύγκριση, χρησιμοποιήθηκαν οι στατιστικές επιδόσεις του κάθε ποδοσφαιριστή στο φετινό πρωτάθλημα, και η σύγκριση έγινε ανά θέση, προκειμένου να παρουσιαστούν τα πεπραγμένα του καθένα, μέσω των οποίων προκύπτουν συμπεράσματα τόσο για το τρόπο παιχνιδιού τους όσο και για την απόδοσή τους.
ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ - ΠΡΟΤΟ
Αμφότεροι πήραν γάντια βασικού κατά την διάρκεια της σεζόν, με τον Πασχαλάκη να έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα, την ώρα που ο Προτό είναι λίγο κάτω από το να δέχεται ένα γκολ ανά 90λεπτο. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού δέχεται 2,8 τελικές στην εστία έναντι 2,1 του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ και έχει καταγράψει περισσότερες εξόδους από τη μικρή του περιοχή. Η συγκεκριμένη στατιστική κάλυψης της θέσης του τερματοφύλακα «υστερεί» σε κάτι σημαντικό καθώς δεν αποτυπώνει τις προϋποθέσεις που έχει κάθε τελική προς την εστία, διότι με αυτό το τρόπο καταγράφεται και η αντίδραση του γκολκίπερ.
ΜΑΤΟΣ - ΕΛΑΜΠΝΤΕΛΑΟΥΙ
Ο Λέο Μάτος είναι ένας πιο δημιουργικός μπακ από τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και αυτό αποτυπώνεται στα περισσότερα στατιστικά δεδομένα. Ο Βραζιλιάνος του ΠΑΟΚ έχει διπλάσια προσφορά σε γκολ και ασίστ από τον ομόλογό του, έχει κατά μέσο όρο μια τελική ανά 90λεπτο, την ώρα που ο Μαροκινός έχει μια τελική ανά 450 λεπτά, γράφει κατά μέσο όρο 12 περισσότερες πάσες, έχει διπλάσιες μακρινές μπαλιές και ένα γέμισμα περισσότερο κατά μέσο όρο, αν και στη τελευταία κατηγορία τα ποσοστά επιτυχίας του Ελαμπντελαουί είναι πολύ καλύτερα. Το εντυπωσιακό είναι πως την ώρα που ο Μάτος, με βάση τους αριθμούς είναι πιο επιθετικογεννής από τον Ελαμπντελαουί, καταγράφει περισσότερα κοψίματα κατά μέσο όρο.
ΒΑΡΕΛΑ – ΣΙΣΕ
Αποτελούν ο καθένας τους, το σημείο αναφορά της άμυνας της ομάδας τους φέτος. Ο «φιλοξενούμενος» Σισέ έχει πολύ καλά ποσοστά τόσο στις μονομαχίες με τα πόδια όσο και με το κεφάλι, και υψηλό αριθμό απομακρύνσεων σε σχέση με τον «γηπεδούχο» Βαρέλα. Αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο ο Αφρικανός αμυντικός του ΠΑΟΚ υπερτερεί είναι ο μικρός αριθμός των φάουλ που παραχωρεί.
ΚΡΕΣΠΟ – ΜΠΟΤΙΑ
Η συγκεκριμένη «μονομαχία» έχει νικητή τον Μποτία στις μονομαχίες στον αέρα και τον Κρέσπο στις μονομαχίες στα πόδια, όσον αφορά την ποσότητα, με τον αμυντικό του Ολυμπιακού να έχει περισσότερα κοψίματα και λιγότερες απώλειες μπάλας. Ο Ισπανός του ΠΑΟΚ υπερτερεί σε επίπεδο ανάκτησης της μπάλας, έχοντας μάλιστα (έστω και) ένα μέρος αυτών πάνω από τη μεσαία γραμμή.
ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ – ΧΑΤΖΗΣΑΦΙ
Η συγκεκριμένη σύγκριση είναι ίσως λίγο «άδικη» για τον Ασιάτη του Ολυμπιακού, καθώς στο δημιουργικό κομμάτι έχει να ανταγωνιστή έναν φύση, αλλά όχι και θέση φέτος, εξτρέμ. Ο Βιεϊρίνια είναι παίκτης – κλειδί στην δημιουργία του ΠΑΟΚ, όπως άλλωστε και ο Μάτος, καταγράφοντας κατά μέσο όρο πάνω από 50 πάσες ανά 90λεπτο. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά των δυο παικτών στις σέντρες, με τον Χατζησαφί να έχει ποσοστό επιτυχίας στο 7,9% και τον Βιεϊρίνια στο 33,8%. Ο Χατζησαφί υπερέχει στα κοψίματα, όχι όμως και στις ανακτήσεις της μπάλας, έστω και αν στον συγκεκριμένο τομέα οι διαφορές είναι μικρές.
ΚΑΝΙΑΣ - ΡΟΜΑΟ
Το «εργαλείο» των «ερυθρόλευκων»... «δαγκώνει» περισσότερο και πιο αποτελεσματικά από τον ομόλογό του στους «ασπρόμαυρους». Ο Αλέϊς Ρομαό υπερέχει στις χαμηλές μονομαχίες και στα κοψίματα, δυο από τις πλέον βασικές κατηγορίες, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει και πολλά περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του έναντι του Χοσέ Κάνιας.
ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ - ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ
Ο Ελληνας μέσος του Ολυμπιακού έχει καλύτερη αμυντική συμπεριφορά από τον Βραζιλιάνο μέσο του ΠΑΟΚ, με την σύγκριση να αφορά τις αμυντικές τους επιδόσεις, στις οποίες η διαφορά ήταν αναμενόμενη. Ο Μαρουσίο από την πλευρά του δίνει περισσότερα στο δημιουργικό κομμάτι και κυρίως σε επίπεδο κυκλοφορίας της μπάλας.
ΠΕΛΚΑΣ – ΟΦΟΕ
Με εξαίρεση τους τομείς της ντρίμπλας και των κερδισμένων αμυντικών μονομαχιών, ο Δημήτρης Πέλκας υπερτερεί του Βάντις Οφόε. Η φετινή σεζόν του Γιαννιτσιώτη μέσου είναι η καλύτερη στην καριέρα του και το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Ενα σημείο – κλειδί στην φετινή πορεία του Πέλκα είναι οι επαφές του με τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή, καθώς έχει μέσο όρο 3,2 ανά 90 λεπτά.
ΣΑΧΟΦ – ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ
Ο Ελληνας μέσος του Ολυμπιακού έχει πολύ καλύτερα «πεπραγμένα» από τον Ουκρανό μέσο του ΠΑΟΚ, όντας πιο απειλητικός τόσο σε επίπεδο τελικών προσπαθειών όσο και σε επίπεδο ντρίπλας, κουβαλήματος μπάλας και συνολικά επιθετικών μονομαχιών. Ο Σάχοφ δημιουργήσει φέτος «παράδοση» στο κύπελλο, θεσμό στον οποίο μετράει πέντε γκολ.
ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ – ΜΑΡΙΝ
Ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ έχει λίγες συμμετοχές στο πρωτάθλημα φέτος, με τους μέσους όρους του να είναι σε αρκετές κατηγορίες υψηλότεροι του Γερμανού μεσοεπιθετικού του Ολυμπιακού. Οι επτά επαφές του με τη μπάλα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή και τα πέντε τρεξίματα με τη μπάλα που μετρά κατά μέσο όρο ανά 90 λεπτά στο πρωτάθλημα είναι υψηλότατα νούμερα, που ακόμα και στο μισό να τα φτάσει σε μια αναμέτρηση υψηλών απαιτήσεων όπως αυτή της Κυριακής, θα φτάνουν για να δημιουργήσουν προβλήματα στον Ολυμπιακό. Ο Μάριν προσφέρει σε γκολ, ασίστ αλλά και σε πάσες που οδηγούν σε ασίστ.
ΤΖΑΛΜΑ – ΜΙΡΑΛΑΣ
Η συγκεκριμένη σύγκριση έχει το μειονέκτημα του μικρού δείγματος γραφής για τον Βέλγο του Ολυμπιακού που προστέθηκε στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» τον Ιανουάριο. Ο Τζάλμα υπερτερεί σε πολλές από τις στατιστικές κατηγορίες, έχοντας σχεδόν διπλάσιες ντρίμπλες σε ποσότητα και σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό αποτελεσματικότητας σε αυτές.
ΜΑΚ – ΠΑΡΝΤΟ
Ο ακραίος του «Δικεφάλου του βορρά» δείχνει βελτιωμένος το τελευταίο διάστημα αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει τα συνολικά του φετινά νούμερα σε επίπεδο μέσων όρων, με τον Πάρντο να έχει σαφώς καλύτερη εικόνα σε επίπεδο τελικών προσπαθειών, γεμισμάτων και επιθετικών μονομαχιών. Ο Μακ κάνει περισσότερες κούρσες με τη μπάλα στα πόδια, κάτι ίσως και αναμενόμενο καθώς η συνεργασία του με τον ποδοσφαιριστή που έχει στην πλάτη του (ανάλογα την πλευρά του παίζει) τον φέρνει αρκετές πιο πίσω στο γήπεδο.
ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ – ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ
Φτάσαμε και στους δυο από τους τρεις πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος. Οι αριθμοί που μπαίνουν στη ζυγαριά βγάζουν νικητή τον Ανσαριφάρντ σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, με κύριες αυτές του μέσου όρου τελικών προσπαθειών ανα 90λεπτο και του ποσοστό αυτών που καταλήγουν στην εστία, αν και αυτό έχει και δεύτερη ανάγνωση, καθώς ο Σέρβος του ΠΑΟΚ έχει σκοράρει ίδιο αριθμό τερμάτων με λιγότερες τελικές προσπάθειες.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Ο συγκεκριμένο πίνακας αφορά κατά σειρά τις εξής κατηγορίες:
Συνολικές τελικές, ανά 90 λεπτά, % εντός εστίας, κεφαλιές, δοκάρια, εκτός περιοχής, σε ροή αγώνα, ποσοστό κατοχής μπάλας.
Σέντρες, ανά 90 λεπτά, ποσοστό επιτυχίας, από τα δεξιά, από τα αριστερά, στη μικρή περιοχή.
Πάσες, ανά 90 λεπτά, πάσες στον παίκτη που παίζει ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς, ανά 90 λεπτά, μακρινές πάσες, ανά 90 λεπτά, ποσοστό επιτυχίας.