Η Γιουνάιτεντ πετά 750.000 την εβδομάδα για 7 ποδοσφαιριστές που παίζουν σπάνια ως ποτέ
Την ώρα που η αγωνιστική απόδοση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, συγκριτικά τουλάχιστον με τον ανταγωνισμό για τη δεύτερη θέση, η διοίκηση εκτίθεται με τον τρόπο που διαχειρίζεται το ταμείο.
Οι ακαδημαϊκές γνώσεις του Εντ Γούντγουορντ, του επί σειρά ετών συντονιστής της επένδυσης των Γκλέιζερ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν τέθηκαν ποτέ σε αμφισβήτηση. Θα 'ταν άστοχο με πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και περαιτέρω εξειδίκευση στο οικονομικό πεδίο ως ορκωτός λογιστής. Η κουβέντα πάντα αφορούσε -και (θα) εξακολουθεί ν' αφορά όσο διατηρεί τις αρμοδιότητες του- τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του πάνω στο ποδόσφαιρο. Κατά πόσο, δηλαδή, αυτά τα σχεδόν 9 χρόνια πλέον (Απρίλιος 2012-Μάρτιος 2021) έχει αποδειχθεί επαρκής και ωφέλιμος για τη θέση του αντιπροέδρου, κυρίως δε του εκτελεστικού διευθυντή που αποφασίζει για τους πάντες και τα πάντα. Κι ας καταφέρνουν το 2021 οι 'κόκκινοι διάβολοι' να είναι εξόχως ανταγωνιστικοί, με πιο πρόσφατη απόδειξη το 2-0 επί της συμπολίτισσας Σίτι στο 'Έτιχαντ' και το αήττητο 9 αγώνων στην Premier League.
Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για το στέλεχος που:
- συμφώνησε για δανεισμό ποδοσφαιριστή έναντι 4 εκατομμυρίων χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του ιατρικού επιτελείου.
- έδωσε 65.000.000 στον Αλέξις Σάντσες για να φύγει ελεύθερος
- πλήρωσε 21 εκατομμύρια στην Αταλάντα, ρισκάροντας ένα πιθανό φιάσκο-σκάνδαλο.
Τούτα είναι μονάχα τρία από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της έλλειψης κρίσεως για την οποία κατηγορείται διαρκώς από τους φανς του αγγλικού κλαμπ. Όλα τους παραδείγματα του 2020.
Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι στερείται διορατικότητας ο εν λόγω παράγοντας και υποπίπτει σε επαναλαμβανόμενα λάθη, σκορπώντας στον αέρα χρήματα που δεν γυρίζουν πίσω. Μόνο ν' αθροίσει κανείς πόσα χρήματα ξοδεύει το αγγλικό κλαμπ για να καλύπτει τις εβδομαδιαίες απολαβές ποδοσφαιριστών του τωρινού ρόστερ που όμως ανήκουν στο δευτερότριτο unit ή δεν υπολογίζονται καθόλου, θα καταλάβει μεμιάς πως υπάρχει κάτι στρεβλό, αν όχι 'σάπιο', στον τρόπο που διοικεί και διαχειρίζεται το διαθέσιμο μπάτζετ της εκάστοτε χρονιάς, προξενώντας διαρκή ανοίγματα - με τις πάγιες ευλογίες των ιδιοκτητών.
Με πηγή το Sportac, που ασχολείται με τα συμβόλαια αθλητών και τα payroll ομάδων, τα αγγλικά μέσα συνέθεσαν πρόσφατα τη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την πρωτιά μεταξύ αυτών κρατά ο Ισπανός τερματοφύλακας Νταβίντ ντε Χέα, χάρη σ' ένα 'βασιλικό', Μαδριλένος γαρ, συμβόλαιο που αποδίδει στο λογαριασμό του κάθε έβδομη ημέρα της νέας εβδομάδας ένα ποσό που αγγίζει τις 450.000 ευρώ! Έπεται ο Γάλλος Πολ Πογκμπά με 337.000, ενώ την πρώτη τριάδα, σε μικρή σχετικά απόσταση από τους Καβάνι και Ράσφορντ, συμπληρώνει ο συμπατριώτης του Αντονί Μαρσιάλ των 290.000 ευρώ.
Ως γνωστόν η αγγλική λίγκα πληρώνει υπεραξίες σε υπερβολικό βαθμό, παρέχοντας στους ποδοσφαιριστές απολαβές που σ' ελάχιστες ομάδες εκτός Αγγλίας είναι εφικτό να βρουν. Τι γίνεται όμως όταν μια ομάδα φτάνει στο σημείο να καταβάλει αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε όσους αγωνίζονται από αραιά και πού έως καθόλου; Είναι ένα φαινόμενο που το συναντάς παντού, ωστόσο στην κάτοχο 20 πρωταθλημάτων, από τους χειρισμούς του Γούντγουορντ, ανήκουν τουλάχιστον 7 τέτοιοι που λαμβάνουν από 30.000 ως 160.000 εβδομαδιαίως για να κάθονται. Χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Φερ' ειπείν:
➡ Ο Χουάν Μάτα, των 665 λεπτών σε σύνολο 12 αγώνων έως τώρα στην τρέχουσα σεζόν, είναι το πιο τρανταχτό στοιχείο. Τα 186.000 την εβδομάδα θα του έφταναν με το παραπάνω του Ισπανού εξτρέμ για να σώσει το εστιατόριό του, αλλά αυτός προτίμησε να βάλει λουκέτο για να μην έχει άλλη ζημιά. Ακόμη κι αν δεν είχε χτυπήσει πρόσφατα (πρόκειται να μπει στις προπονήσεις από τα μέσα Μαρτίου), το ταμείο θα ήταν μείον.
➡ Ο Νεμάνια Μάτιτς, με ούτε 61 λεπτά παρουσίας ανά αγώνα σε 25 παιχνίδια, είναι μια δεύτερη περίπτωση ακριβοπληρωμένου άσου που ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν υπολογίζει ιδιαίτερα. Με 140.000 αμείβεται ο Σέρβος χαφ από Κυριακή σε Κυριακή!
➡ Άλλα τόσα λαμβάνει και ο Ντόνι φαν ντε Μπεκ που έχει 'καταναλώσει' μόνο το 12% του συνόλου των λεπτών που προκύπτουν από τα 43 εφετινά παιχνίδια των 'κόκκινων διαβόλων'. Θα πεις ότι είναι πολύ σύντομο το διάστημα για να κριθεί ότι πληρώνεται αδίκως τόσα χρήματα, δεδομένου ότι έχει βγάλει και κάποια μικροπροβλήματα. Άρα δικαιολογείται η καθυστέρηση ενσωμάτωσής του στο σύνολο. Πιθανόν. Βεβαίως τα 140 χιλιάρικα όμως δεν αργούν ούτε μέρα να μπουν στο λογαριασμό του Ολλανδού μέσου.
➡ Του Βραζιλιάνου μπακ Άλεξ Τέλες το συμβόλαιο προβλέπει βδομαδιάτικο που αγγίζει τα 110.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει παίξει σε όλα κι όλα 7 παιχνίδια του αγγλικού πρωταθλήματος και συνολικά 19 από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, όντας σταθερά στον πάγκο.
➡ Για να μην φτάσουμε στο Σέρχιο Ρομέρο και τον Λι Γκραντ, τον τρίτο και τέταρτο στην ιεραρχία γκολκίπερ του έμψυχου δυναμικού. Ο Αργεντινός 'καθαρίζει' περισσότερα από 81.000 ευρώ, όταν η δαπάνη για τα επτά ένσημα του 38χρονου συνάδελφου του κοστίζουν στο κλαμπ σχεδόν 35.000!
➡ Αν σε αυτούς τους έξι προστεθεί το προβλεπόμενο ποσό των 87.000 που ορίζει το συμβόλαιο του Φιλ Τζόουνς, ο οποίος για τελευταία φορά είχε εμφανιστεί στις 22/1 του 2020 και από τον Ιούνη είναι τραυματίας χωρίς να προβλέπεται πότε ακριβώς θα επιστρέψει στη δράση, ούτε αν θα συνεχίσει στο 'Ολντ Τράφορντ' από την επόμενη περίοδο, η συνολική δαπάνη για το... λογιστήριο ξεπερνά τις 770 χιλιάδες.
Το κομπιουτεράκι του Εντ Γούντγουορντ είναι, μάλλον, προβληματικό και θέλει αντικατάσταση.