ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Γιουβέντους δεν ανήκει καν στη 10άδα με τα περισσότερα σερί πρωταθλήματα

Είναι διψήφιος ο αριθμός των ομάδων ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια που ξεπερνούν τη Γιουβέντους σε διαδοχικούς τίτλους εντός των τειχών.

Η Γιουβέντους δεν ανήκει καν στη 10άδα με τα περισσότερα σερί πρωταθλήματα
Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη διάρκεια της απονομής του τροπαίου για την κατάκτηση του 9ου σερί πρωταθλήματος από τη Γιουβέντους AP Photo/Luca Bruno

Όσο κι αν ο Μαουρίτσιο Σάρι αποποιείται το μερίδιο επιτυχίας του στη διατήρηση των κεκτημένων στη Serie A, κάνοντας πλάκα, η συμβολή του δεν μπορεί να είναι μικρότερη των προκατόχων του στη Γιουβέντους. Είτε πάντως με τον Αντόνιο Κόντε είτε με τον Μαξ Αλέγκρι είτε με τον νυν προπονητή της, η ‘βέκια σινιόρα’ έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα κατεστημένο στο ιταλικό ποδόσφαιρο που δεν έχει αμφισβητηθεί από τους αντιπάλους της για 9 σεζόν στη σειρά.

Το βράδυ του Σαββάτου στο Τορίνο οργανώθηκε η τελετή απονομής της κούπας, δίχως το 1-3 από τη Ρόμα να επηρεάσει το κλίμα ή το τελετουργικό.

Αφότου το 2012 οι ‘μπιανκονέρι’ έβαλαν τη βάση φτάνοντας αήττητοι ως την κορυφή, είναι οι μόνιμοι ένοικοι του ρετιρέ στη Serie A, κοιτάζοντας αφ’ υψηλού καθέναν από τους αντιπάλους του, παραδοσιακούς ή μη, μόνιμους ή παροδικούς. Όπως λειτουργεί πια ως κανόνας στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν και στη Γερμανία με την Μπάγερν Μονάχου. Προσώρας πάντως ούτε μία εξ αυτών έχει εισβάλλει στη λίστα με τις ομάδες που έχουν ανακηρυχθεί πρωταθλήτριες για τουλάχιστον δέκα συνεχόμενες σεζόν στη λίγκα που ανήκουν. Άλλες οι εκείνες που συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.

Σκόντο Ρίγα – Λετονία

Κανένα απολύτως σκόντο δεν έκανε η ομάδα της πρωτεύουσας ενόσω διήρκησε η παντοκρατορίας της στην πρώτη κατηγορία του λετονικού ποδοσφαίρου. Ως Φόρουμς αρχικά, πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της το 1991 και μέχρι το 2004 ήταν η κραταιά δύναμη της χώρας της Βαλτικής. Για να επανέλθει στην κορυφή μεσολάβησαν πέντε ‘χαμένα’ χρόνια. Πλέον, απόρροια διαφόρων οικονομικών προβλημάτων, έχει χαθεί από τον χάρτη.

Λίνκολν – Γιβραλτάρ

Με 24 πρωταθλήματα είναι η ομάδα με το ρεκόρ κατακτήσεων στο πρωτάθλημα του βράχου. Τα 14 εξ αυτών από το 2003 ως το 2016. Θα ήταν στα 17 διαδοχικά ήδη, αν η μόνιμη ανταγωνίστριά της Γιουρόπα δεν της είχε στερήσει την πρωτιά του 2017, αφήνοντάς την δεύτερη μ’ ένα βαθμό διαφορά.

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ – Λευκορωσία

Απόλυτη κυρίαρχος στην εγχώρια λίγκα, δεν άφησε ούτε τα σπόρια στους συνδιεκδικητές της για 13 χρόνια (2006-2018). Γρουσούζικος αποδείχθηκε ο αριθμός, καθώς το 2019 έμεινε στη σκιά της πρωτάρας Ντιναμό Μπρεστ για 5 βαθμούς. Στο τρέχον πρωτάθλημα, ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως που συνεχίστηκαν εν μέσω πανδημίας, μοιράζεται την κορυφή με την Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ.

Ρόζενμποργκ – Νορβηγία

Στην Ελλάδα τη μάθαμε όταν τον Αύγουστο του 1996 απέκλειε τον Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Champions League. Μόνο από ψαράδες πάντως δεν αποτελούταν η ομάδα του Νιλς Άρνε Έγκεν, η οποία από το 1992 ως το 2004 έκοψε πρώτη το νήμα στην Tippeligaen για 13 συνεχείς φορές. Τη ‘φρέναρε’ εν τέλει η Βαλερένγκα.

Ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Ρόζενμποργκ, τον Αύγουστο του 1996 Eurokinissi

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Κροατία

Οι 11 διαδοχικοί τίτλοι της πάλαι ποτέ Κροάσια, από το 2005 ως το 2016, είναι το 1/2 των όσων έχει στην τροπαιοθήκη της από την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας ως σήμερα. Θα ήταν στην κορυφή της λίστας, αλλά το 2017 την ‘πάτησε’ αναπόφευκτα από τη Ριέκα, η οποία είχε ηττηθεί μόνο 2 από τα 36 παιχνίδια της σεζόν.

Ντιναμό Τιφλίδας – Γεωργία

Άλλη ομάδα της χώρας δεν έχει κατακτήσει 17 τρόπαια στην Erovnuli Liga. Τα 10 από αυτά ήρθαν για τους ‘κυανόλευκους’ της πρωτεύουσας στο διάστημα 1990-1999, προτού επανέλθουν στο θρόνο τους το 2003. Μην ξεχνάμε πως 1964 και το 1978 ήταν η κορυφαία ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης!

Ντιναμό Βερολίνου – Ανατολική Γερμανία

Σήμερα συστήνεται ως Μπερλίνερ και βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Από το 1979 ως το 1988 ήταν η μόνιμη πρωταθλήτρια της Ανατολικής Γερμανίας, η ομάδα που στήριζε σε μεγάλο ποσοστό το καθεστώς. Το αντίπαλον δέος της ήταν η Ντιναμό Δρέσδης.

ΜΤΚ Βουδαπέστης – Ουγγαρία

Τα 23 πρωταθλήματα αντανακλούν την πλούσια ιστορία της. Το τελευταίο εξ αυτών βέβαια ήρθε το 2008, ενώ τα 10 διαδοχικά μεταξύ του 1914 και του 1925, μια και για μία τριετία το μαγυάρικο πρωτάθλημα δεν διεξήχθη λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιούνικ – Αρμενία

Τη δεκαετία των 00s η ομάδα από το Ερεβάν έζησε το δικό της millennium. Κατάφερε να κατατροπώσει τον ανταγωνισμό στην Αρμενία και να φτάσει στην κατάκτηση δέκα σερί πρωταθλημάτων (2001-2010). Μόνο το 2008 η Αραράτ την έφερε στα όριά της, με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει τον τίτλο σε μπαράζ που κρίθηκε στο 118′ της παράτασης.

Σέριφ Τίρασπολ – Μολδαβία

Το ίδιο ακριβώς διάστημα η Σέριφ ήταν o ‘σερίφης’ της Divizia Nationala. Παραμένει δε, μετρώντας συνολικά 18 τίτλους στη χώρα. Μονάχα η Ντάτσια από το Τσισινάου και η Μιλσάμι τής στέρησαν το απόλυτο της τελευταίας 20ετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ