X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η γερμανική συνταγή επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα

Η συνεργασία των ομάδων με τις τοπικές αρχές, η λεπτομερής ενημέρωση των οπαδών για τους κανόνες προσέλευσης στο γήπεδο και η ατομική πειθαρχία, έστεψαν με επιτυχία το εγχείρημα στη Γερμανία. Κατά τα φαινόμενα αυτά είναι τα τρία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με σκοπό να επιστρέψει σταδιακά και με ασφάλεια ο κόσμος στις εξέδρες...

Η επιχείρηση σταδιακής επιστροφής των θεατών στα γήπεδα ξεκίνησε στη Γερμανία. Και τα μηνύματα από την πρεμιέρα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η εικόνα είναι από την αναμέτρηση της Στουτγκάρδης με την Φράιμπουργκ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο αθλητισμός γενικότερα προσπαθεί να βρει και πάλι τον προσανατολισμό του μετά τη νέα πραγματικότητα που επέβαλλε η επιδημία του κορονοϊού. Αρχικά ήρθε το επιβεβλημένο lockdown. Στη συνέχεια η επιστροφή στη δράση αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, που προέκυπταν με βάση το ιατρικό πρωτόκολο που έπρεπε να ακολουθήσουν ομάδες και αθλητές. Και με απαραίτητη συνθήκη την απουσία του κόσμου από τις εξέδρες. Μια κατάσταση που όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί πολύ, για ευνόητους λόγους.

Η γερμανική Bundesliga ήταν μια από τις πρώτες διοργανώσεις που επανεκκίνησαν. Τώρα είναι ένα από τα λίγα πρωταθλήματα της ηπείρου που επιτρέπει την σταδιακή επαναφορά των φιλάθλων στο γήπεδο. Και η δική της προσπάθεια είναι πιθανό να ορίσει τις εξελίξεις με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Ήδη το ποδοσφαιρικό κοινό στην Ευρώπη και γενικότερα όπου υπάρχει η σχετική απαγόρευση, επιζητά την επιστροφή στην... κανονικότητα. Έστω και με μέτρο, αφού ένα σενάριο μαζικής προσέλευσης στις εξέδρες ενός γηπέδου αυτή τη στιγμή είναι μη ρεαλιστικό αλλά και παρακινδυνευμένο.

Στη Γερμανία ωστόσο τόλμησαν το πρώτο βήμα. Έξι από τις εννέα ομάδες που είχαν τον ρόλο της γηπεδούχου του σαββατοκύριακο, είχαν και τη δυνατότητα να υποδεχτούν τους οπαδούς τους με τα ανάλογα μέτρα. Ο αριθμός των θεατών να κυμάνθηκε από 4.600 έως 9.300, γεμίζοντας το 10 έως 25% των θέσεων των γηπέδων.

Η άδεια χορηγήθηκε από τις τοπικές υγεινομικές αρχές που ήταν υπεύθυνες να διαχειριστούν την πανδημία στη χώρα από τον Μάρτιο. Η Λειψία ήταν από τους πρώτους συλλόγους που κατέληξαν σε μια τέτοια συμφωνία, που προέβλεπε την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού οπαδών στις εξέδρες του γηπέδου. Στην γερμανική ομάδα -που υποδέχθηκε και νίκησε με σκορ 3-1 την Μάιντς στην πρεμιέρα- επιτράπηκε η προσέλευση 8.500 φίλων της για να παρακολουθήσουν ζωντανά το ματς. Η Λειψία έδωσε τα εισιτήρια μέσω λοταρίας, που αφορούσε τους κατόχους διαρκείας. Η Red Bull Arena έχει χωρητικότητα 44,146 θεατών, έτσι περίπου στο 20% των θέσεων του γηπέδου υπήρχε κόσμος που έκανε αισθητή την παρουσία του.

Όσοι τυχεροί πήραν στα χέρια τους ένα εισιτήριο προσήλθαν στο στάδιο φορώντας προσατευτικές μάσκες. "Ήταν η καλύτερη εμπειρία για εμένα και πολλούς άλλους, που επιτέλεους επιστρέψαμε στο γήπεδο, ακούσαμε τον ύμνο της ομάδας και φυσικά το τραγούδι της νίκης", δήλωσε ένας εκ των οπαδών της Λειψίας. Φίλοι της Μάιντς δεν υπήρχαν στο γήπεδο, αφού αυτό απαιτούσαν οι υγειονομικές αρχές για να δώσουν άδεια στους γηπεδούχους να ανοίξουν τις θύρες του γηπέδου.

Τις μέρες που προηγήθηκαν του αγώνα, η Λειψία φρόντισε να κυκλοφορήσει ένα εγχειρίδιο κανόνων για κάθε θεατή. Εκτός από τις συνήθεις συμβουλές για την υγιεινή και τη σωματική απόσταση, ο σύλλογος εξήγησε διεξοδικά τους κανονισμούς ασφαλείας. Το γήπεδο χωρίστηκε σε 15 τμήματα, με το καθένα να φιλοξενεί περίπου 600 οπαδούς. Μέχρι έξι άτομα είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν το ένα δίπλα στο άλλο. Πέντε περίπου θέσεις και τουλάχιστον δύο σειρές ήταν κενές μεταξύ αυτών των γκρουπ οπαδών για να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση.

Ο επόμενος στόχος που κατακτήθηκε, αφορούσε την πειθαρχία των θεατών. "Πιστεύω πως η απαίτηση να φοράς μάσκα στο κάθισμα σου ήταν υπερβολική, ωστόσο κανείς δεν παραπονέθηκε", δήλωσε σχετικά οπαδός της Λειψίας μετά την λήξη της αναμέτρησης. Με το σκορ στο 3-1 νωρίς στις αρχές του δεύτερου μέρους, οι οπαδοί είχαν την άνεση να επισκεφθούν τα κυλικεία που λειτουργούσαν, τα οποία με βάση τους κανόνες ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα, έπρεπε να κλείσουν 15 λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης.

Ο εκφωνητής του γηπέδου ενημέρωσε τον κόσμο πως θα έπρεπε να περιμένει λίγα λεπτά μετά το τελευταίο σφύριγμα, ώστε αυτοί που ήταν πιο κοντά στις εξόδους να αποχωρήσουν πρώτοι και να μην δημιουργηθεί συνωστιμός. Η αποχώρηση των θεατών ήταν κάπως λιγότερο οργανωμένη σε σχέση με την άφιξη τους. Κάθε κάτοχος εισιτηρίου όφειλε να βρεθεί στη θέση του μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα πριν σέντρα στον αγώνα, ωστόσο η ασφαλής και οργανωμένη αποχώρηση των οπαδών ήταν ουσιαστικά θέμα ατομικής πειθαρχίας.

Σε όσα γήπεδα οι οπαδοί κατάφεραν να έχουν πρόσβαση δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα η τήρηση των κανόνων σχολιάστηκε πολύ θετικά, αφού οι αρχές συμφώνησαν με πως αυτός είναι ο τρόπος για την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Η συνεργασία των ομάδων με τις τοπικές αρχές, η λεπτομερής ενημέρωση των οπαδών για τους κανόνες προσέλευσης στο γήπεδο και η ατομική πειθαρχία, έστεψαν με επιτυχία το εγχείρημα στη Γερμανία. Κατά τα φαινόμενα αυτά είναι τα τρία βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με σκοπό να επιστρέψει σταδιακά και με ασφάλεια ο κόσμος στις εξέδρες...

24MEDIA NETWORK