ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επίθεση του Ραϊόλα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εκατομμύρια αιτίες

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προτίμηση της Ντόρτμουντ (αντί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) από τον Άρλινγκ Χολάντ και το 'δεν φεύγει' των 'κόκκινων διαβόλων' στον Πολ Πογκμπά, ο superagent Μίνο Ραϊόλα είπε στην La Repubblica πως δεν θα ξαναπάει παίκτη του στο Οld Trafford.

Η επίθεση του Ραϊόλα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εκατομμύρια αιτίες
H Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να εκνευρίσει τον Μίνο Ραϊόλα, με τις σχέσεις τους να διαταράσσονται πρώτη φορά το 2012. AP Photo/Manu Fernandez

Σε πρώτη ανάγνωση, ο Μίνο Ραϊόλα είναι ατζέντης αθλητών. Σε δεύτερη, είναι ο πέμπτος πιο ισχυρός ατζέντης του πλανήτη και σε ό,τι αφορά όλα τα σπορ. Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά όσοι ασχολούνται με το NFL κερδίζουν πριν αρχίσει ο ‘αγώνας’. Εν πάση περιπτώσει, η αξία του Ραϊόλα έφτασε στα 70.3 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2019. Ο αντίστοιχος αριθμός, για το 2018 ήταν 44.500.000 δολ. Σύμφωνα με το Forbes, στην καριέρα του έχει διαπραγματευτεί συμβόλαια αξίας 623.000.000 ευρώ. Ένα απλό καλοκαίρι για εκείνον, είναι αυτό που ‘βγάζει’ 2.000.000 ευρώ. Σε ένα καλό, φτάνει και τα 50 εκατομμύρια.

Διαχειρίζεται παίκτες όπως ο Πολ Πογκμπά, ο Κώστας Μανωλάς, ο Τζάστιν Κλάιφερτ, ο Λορένζο Ινσίνιε, ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Ρομέλου Λουκάκου, ο Ματάις ντε Λιχτ και πολλών -μα πολλών- άλλων (72 στο σύνολο). Η λίστα φυσικά, αρχίζει με το όνομα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Αυτός ‘έφτιαξε’ τον Ιταλό. Aυτός του πρότεινε και τον Πογκμπά, ο οποίος εμφανίστηκε στην αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το σημερινό (1/1) ματς με την Άρσεναλ, γιατί εξακολουθεί -λέει- να μη νιώθει καλά το πόδι που τον κράτησε εκτός, καιρό. Ο Ραϊόλα προφανώς και τοποθετήθηκε, εξηγώντας πως για όλα φταίει η ομάδα ‘που δεν κατάφερε να φτιάξει κάτι γύρω από τον πελάτη μου, στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν της μεταγραφής-ρεκόρ‘. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο στην κόντρα του superagent με τη Γιουνάιτεντ, που έχει την option να επεκτήσει το συμβόλαιο του Γάλλου έως το 2021. Να δούμε, όμως όλη την ιστορία -μη σου λέω μισά πράγματα;

✔ Το πλήρες όνομα του είναι Carmine Raiola. Το Μίνο είναι υποκοριστικό.

✔ Γεννήθηκε σε περιοχή του Σαλέρνο που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Νάπολη (νοτιοανατολικά).

✔ Όταν ήταν ακόμα παιδί, οι γονείς του μετανάστευσαν στην Ολλανδία -βόρεια της χώρας. Εκεί ασχολήθηκαν με ό,τι έκαναν και στη Νάπολη: άνοιξαν σαντουϊτσάδικο, που χρησιμοποιούσε μόνο ιταλικά προϊόντα. Σύντομα το εξέλιξαν σε πιτσαρία και τέλος, σε πολυτελές εστιατόριο, με το όνομα ‘Napoli’. Τα εστιατόρια κάποια στιγμή είχαν γίνει 25.

✔ Ως έφηβος δούλευε στην επιχείρηση των γονιών του. Δεν ήταν ‘πιτσαδόρος’ όπως τον αποκαλούν όσοι δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα (η λίστα είναι μεγάλη).Έκανα τα πάντα, πέραν αυτού. Σέρβιρα, ήμουν στο ταμείο κλπ”. Τότε έμαθε πως λατρεύει τις διαπραγματεύσεις -καθώς ο χώρος απασχολούνταν από επιχειρηματίες που έκλειναν deals και εκείνος ήταν πάντα εκεί να τους βοηθήσει με ό,τι χρειάζονταν. Βλέπεις, είχε μάθει και τη γλώσσα -μιλούσε καλύτερα από τον πατέρα του- οπότε κάποια στιγμή ήταν υπεύθυνος για όλα όσα συνέβαιναν στο εστιατόριο.

✔ Έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα της πόλης (HFC Haarlem). Κανείς δεν έκλαψε με το ταλέντο του. Όπως δεν έκλαψε κι εκείνος με το άθλημα. Όταν ήλθε η ώρα για σπουδές, τα παράτησε. Αυτό έκανε και με τη νομική, στη διετία. Έγινε αθλητικός διευθυντής στην HFC Haarlem, στα 19.

✔ Το 1987 αγόρασε ένα McDonald’s. Σύντομα διαπίστωσε ότι βαριόταν (δεν είχε κάτι να του δώσει, δεν είχε κάποια πρόκληση) και το πούλησε. Το μεγαλύτερο κέρδος από αυτό το project είναι ότι του έδωσε τη δυνατότητα να μπει στο σύλλογο επιχειρηματιών της πόλης.

✔ Ό,τι έκανε στο εστιατόριο των γονιών του, το έκανε και στο σύλλογο επιχειρηματιών: έλυνε τα προβλήματα των άλλων. Συνήθως αρκούσε ένα τηλεφώνημα. Σύντομα δημιούργησε τη δική του εταιρία. Την ονόμασε Intermezzo.

✔ Μεταξύ όσων είχαν ζητήσει τη συμβουλή του ήταν και ο πρόεδρος της HFC Harlem “για το τι μπορεί να κάνει καλύτερα, πώς μπορεί να βγάλει χρήματα. Πού να αποταθεί”. Οι απαντήσεις ήταν αποτελεσματικές και ο πρόεδρος του πρότεινε τη θέση του υπευθύνου στις εγκαταστάσεις της. Λίγους μήνες μετά τον έκανε γενικό διευθυντή.

✔ Από εκεί, ο Ραϊόλα έγινε αποκλειστικός εκπρόσωπος των Ολλανδών ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, ως υπάλληλος της Sport-Promotion που του έδωσε πρόσβαση στον Άγιαξ. Ο ‘Αίαντας’ έπαιρνε τότε, εφήβους από παντού, για λίγα λεφτά, τους εξέλισσε και τους πουλούσε στο εξωτερικό. Ενας από τους εφήβους ήταν ο Ιμπραχίμοβιτς.

Είχα διαβάσει τα συμβόλαια των παικτών και τους κανονισμούς και είχα εντοπίσει ένα ‘κενό’ στο σύστημα των μεταγραφών. Επικοινώνησα με έναν ιταλικό σύλλογο και είπα ‘ξέρω πώς να διαχειριστώ την αγορά της Ολλανδίας, χωρίς να ξοδέψετε τεράστια ποσά‘”. Ο σύλλογος ήταν η Νάπολι. “Σήμερα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 5-6 ομάδες, στις οποίες να μπορείς να απευθυνθείς. Αν όλα πάνε καλά, την πρώτη χρονιά το πολύ να κερδίσεις το 5% από συμβόλαια 25.000 ευρώ. Χρήματα πολύ λίγα για να ζήσεις“.

✔Το 1992 έκανε το πρώτο μεγάλο deal: αυτό του Μπράιαν Ρόι στη Foggia. Ένα χρόνο μετά πήγε τους Ντένις Μπέρκαμπ και Γιμ Γιονγκ από τον Άγιαξ στην Ίντερ. Η Νάπολι έδινε περισσότερα λεφτά στον Μπέρκαμπ, αλλά ο Ραϊόλα τον πήγε στην Ίντερ γιατί εκείνη δέχθηκε και τον Γιονγκ. “Για εμένα προέχουν οι παίκτες και όχι το κέρδος των ομάδων” είχε δηλώσει.

✔Από τις εκπομπές του Disney Channel έμαθε να μιλά αγγλικά. Κατά ανάλογες μεθόδους, έμαθε ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά. Ήδη ήξερε ιταλικά και ολλανδικά. “Δεν το έκανα γιατί είναι ευφυής, αλλά γιατί ήθελα να είμαι καλά προετοιμασμένος“.

Το ‘είσαι ένα τίποτα’ στον Ιμπραχίμοβιτς

✔Το 1994 έφυγε από την εταιρία Sport-Promotion, για να κάνει τη δική του εταιρία. Η πρώτη μετακίνηση ήταν του Πάβελ Νέντβεντ στη Λάτσιο -από τη Σπάρτα Πράγας. Συνέχισε να είναι ο κυρίαρχος στις μεταγραφές των Ολλανδών. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πέρασε και στη Σουηδία. Η πρώτη του δουλειά αφορούσε έναν νεαρό, ονόματι Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

Την πρώτη φορά που τον είδα μπροστά μου, δεν ήμουν τόσο σίγουρος ότι τον θέλω για ατζέντη. Με προβλημάτισε το ‘αντε γ…’ που μου είπε. Eίχαμε πάει σε ένα κυριλέ εστιατόριο και εκείνος ήλθε ντυμένος με φθαρμένο, παλιοκαιρισμένο τζιν, ένα T-shirt που διέγραφε την τεράστια κοιλιά του και έτρωγε σαν να μην υπάρχει αύριο. Σκέφτηκα ‘αυτός ο περίεργος υποτίθεται πως θέλει να γίνει ο μάνατζερ μου;’. Εγώ φορούσα Rolex, μπουφάν Gucci και είχα πάει με την Porsche. Σε δυο λεπτά με έπεισε να υπογράψω μαζί του”.

✔ Αυτό που είπε ο Ραϊόλα στον Ιμπραχίμοβιτς ήταν πως ο Βιέρι είχε σκοράρει 24 γκολ σε 27 ματς, ο Ιντζάκι 20 σε 25 αγώνες και ο Τρεζεγκέ 20 σε 24 παιχνίδια. “Εσύ έχεις βάλει 5 γκολ, σε 25 ματς. Πιστεύεις ότι μπορώ να σε πουλήσω με αυτά τα στατιστικά; Αντί να κυνηγάς τα λεφτά, θα ήταν χρήσιμο να θες την επιτυχία και τα πλούτη θα ακολουθήσουν”. Μετά τον έπεισε να δώσει την Porsche και να μην σπαταλά περιουσίες σε ρούχα οίκων μόδας. Όταν τον έβλεπε να παρεκκλίνει, του πετούσε ένα “είσαι ένα τίποτα, ένα μάτσο σκατά” και η ζωή συνεχιζόταν.

✔Ο Ιμπραχίμοβιτς ήταν αυτός που ενημέρωσε τον Ραϊόλα για την ύπαρξη ενός τύπου με το όνομα Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος στα 23 του ‘έβγαζε’ 3.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ναι, ο Ιμπραχίμοβιτς έγινε ο ‘πληροφοριοδότης’ και ο ‘κράχτης’ του.

Δικό του είναι το “αν ο Μπαλοτέλι είχε το μυαλό του Ζλάταν, ο Λίονελ Μέσι θα είχε λιγότερες χρυσές μπάλες”. Όταν ο πελάτης είδε την πόρτα της Λίβερπουλ κλειστή -από τον Γιούργκεν Κλοπ- ο Ραϊόλα δήλωσε ότι “δεν θα κρίνω τον Κλοπ ως προπονητή. Δεν θα πω ότι είναι άδικος. Θα πω ότι είναι a piece of shit”.

Το μένος για τον Γκουαρδιόλα

✔ Ο Νο1 εχθρός του είναι ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, ονόματι Σιρντ ντε Βος. Το 2012 είχε πει πως “η δουλειά του ατζέντη δεν ορίζεται από ηθικές αξίες. Ειδικά αν πρόκειται για Ιταλούς εκπροσώπους. Οι Ιταλοί είναι μετρ στο μαύρο χρήματα, τη διαφθορά και τις δωροδοκίες. Έχουν γαμ… ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Αυτός ο πιτσαδόρος, ο Ραϊόλα έχει πια περισσότερα χρήματα από εγκεφαλικά κύτταρα. Πριν λίγα χρόνια δεν τον ήξερε άνθρωπος. Το κεφάλι του είναι τόσο μεγάλο που δεν χωρά σε ξυλόφουρνο“. Της έκρηξης προηγήθηκε σχόλιο του Ραϊόλα, με το οποίο αμφισβητούσε τη σοφία του Γιόχαν Κρόιφ. Ακολούθησε το ‘δεν θα ξαναπείς κουβέντα για παίκτες μου‘.

✔ Είχε πει για τον Ιμπραχίμοβιτς, κάτι που έκανε κάποια στιγμή και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον Ραϊόλα να λέει πως “ο Κρόιφ και ο Γκουαρδιόλα πρέπει να πάνε μαζί στο ψυχιατρείο, να σκάσουν και να κάθονται εκεί να παίζουν χαρτιά παρέα. Θα έκαναν τεράστια χάρη στο ποδόσφαιρο και στην Μπαρτσελόνα“. Έκανε και το ‘παιδί’ του, αυτοκίνητο, λέγοντας πως “και οι δύο αγόρασαν Ferrari και την οδηγούσαν σαν να ήταν Fiat”.

“Ο προπονητής Γκουαρδιόλα είναι φανταστικός. Ο άνθρωπος είναι ένα απόλυτο μηδέν. Ένας δειλός, ένας σκύλος. Ένας κλασικός ιερέας που δεν κάνει αυτά που διδάσκει”.

✔ Ουδέποτε είχε θέμα να λέει ό,τι θέλει εναντίον ακόμα και των πιο ισχυρών οργανισμών. Δικό του είναι το “η χρυσή μπάλα είναι διεφθαρμένη διαδικασία που κυριαρχείται από πολιτικές“, όπως και το “η FIFA και η UEFA είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα: εγκληματικές οργανώσεις“, με το “το μόνο καλό της FIFA είναι το video game”. Στη λίστα του ανήκει και το ‘ο Πλατινί είναι ανίκανος και ο Μπλάτερ απαιτητικός δικτάτορας‘. Προφανώς και οι ομοσπονδίες προσπάθησαν να του αφαιρέσουν την άδεια. Επανήλθε με το “δεν μου επιτρέπουν την ελευθερία της έκφρασης“.

✔ Την εποχή που ο Ζλάταν είχε πει πως σκέφτεται να εγκαταλείψει τα γήπεδα, ο ‘πατέρας’ του είχε δηλώσει ότι “αν θέλει να σταματήσει, πιστεύω πως πρέπει να τον βάλουμε στη φυλακή μέχρι να αλλάξει άποψη. Θα ήταν σαν να έκλεβαν τη Mona Lisa από το Λούβρο. Έγκλημα κατά της αθλητικής ανθρωπότητας“.

✔ Έχει ως έδρα το Μονακό, για τον προφανή λόγο, έχει δυο παιδιά, νομική και χρηματοοικονομική εταιρία στο Άμστερνταμ και το Μόντε Κάρλο. Το καλοκαίρι του 2013 πήρε τη βίλα που άνηκε στον Αλ Καπόνε, στο Μαϊάμι -για 9 εκατομμύρια.

Γιατί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός με τη Γιουνάιτεντ

Το 2012, όταν ο Πολ Πογκμπά είχε δηλώσει πως προτιμά να σταματήσει το ποδόσφαιρο από το να γυρίσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, άρχισε το μίσος του Ραϊόλα για το κλαμπ. Πρώτα μίσησε τον πολιτογραφημένο ως Ολλανδό ατζέντη, ο Sir Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Πογκμπά μόλις είχε προσλάβει τον Ραϊόλα, που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για το νέο συμβόλαιο. Ο Φέργκιουσον είχε πει πως “είμαστε σαν το νερό με το λάδι. Υπάρχουν 1-2 μάνατζερ που απλά δεν συμπαθώ. Ο ένας είναι ο Ραϊόλα. Ήξερα πως δεν μπορούσα να τον εμπιστευτώ από την πρώτη στιγμή που τον είδα. Είχε γίνει ο εκπρόσωπος του Ζλάταν, όταν έπαιζε στον Άγιαξ και κατέληξε στο να εκπροσωπεί τον Πογκμπά, που τότε ήταν μόλις 18 χρόνων. Είχε τριετές συμβόλαιο και option για άλλο ένα που θέλαμε να ενεργοποιήσουμε. Ώσπου εμφανίστηκε ο Ραϊόλα. Η πρώτη μας συνάντηση κατέληξε σε φιάσκο“.

Το σχόλιο του ατζέντη ήταν “ίσως ο Φέργκιουσον να συμπαθεί μόνο όσους τον υπακούν τυφλά. Από τις δηλώσεις του καταλαβαίνω ότι ακόμα δεν έχει ιδέα ποιος είναι o Πογκμπά. Αξίζει τα τριπλάσια από τον Μπέιλ“. Όπως ξέρεις, ο Γάλλος πήγε στη Γιουβέντους, πριν γυρίσει στη Γιουνάιτεντ το 2016, για το ποσό ρεκόρ -το μεγαλύτερο έως τότε, στην ιστορία- των 105 εκατομμυρίων ευρώ, συν 5.000.000 σε μπόνους. Παρεμπιπτόντως, έριξε στο Νο2 τον Μπέιλ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν συνέβησαν και διάφορα άλλα. Όπως: κάποια στιγμή ο Πολ Σκόουλς έκρινε πως ήταν χρήσιμο να πει ότι ο Πογκμπά δεν έχει το πνεύμα του ηγέτη. Η απάντηση ήταν άμεση και διαδικτυακή.

Στο 2019, μάντεψε ποιος άλλος ανήκει πελατολόγιο του Ραϊόλα ανήκει και ο Άρλινγκ Χολάντ. Μετά τη συμφωνία του Νορβηγού με την Ντόρτμουντ ο Ιταλός έκρινε πως θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσει γιατί ο πελάτης του δεν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -ομάδα που φαινόταν να έχει ‘κλείσει’ τον παίκτη.

Είπε λοιπόν, στην The Telegraph ότι “ο σύλλογος που είχε τις περισσότερες προσωπικές επαφές με τον Άρλινγκ ήταν η Γιουνάιτεντ. Όλοι μπορούσαν να του μιλήσουν κατ’ ιδίαν. Το επιτρέψαμε, κυρίως γιατί γνωρίζονται με τον Σόλσκιερ. Προφανώς, ένιωσε ότι για αυτήν τη στιγμή το σωστό βήμα για την καριέρα του ήταν να πάει στην Ντόρτμουντ. Δεν ήταν κάτι εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή του Όλε”.

Δηλαδή, δεν έβαλε εκείνος το χεράκι του για να μην πάει στη Γιουνάιτεντ ο Χολάντ. “Αν ήθελε να πάει εκεί, θα ήμουν υποχρεωμένος να τον πάω. Αλλά δεν ήθελε”. Δεν ήταν ότι ζήτησε τόσα που οι ‘κόκκινοι διάβολοι’ δεν μπορούσαν -πια- να δώσουν. “Αν τα διαρρέει αυτά η ομάδα για να καλύψει την ‘ήττα’ της, είναι περίεργο και απογοητευτικό. Δεν υπήρξε ρήξη μεταξύ εμού και του αντιπροέδρου, Εντ Γούντοουορντ. Κάναμε τις διαπραγματεύσεις και ο παίκτης διάλεξε έναν άλλο δρόμο. Αν θέλουν να κατηγορήσουν εμένα, δεν έχω θέμα. Ο παίκτης είναι χαρούμενος. Έκανε την επιλογή του και πήγαμε μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας”. Aυτά έγιναν τη Δευτέρα 30/12.

Σήμερα, Τρίτη 31/12 ο super-agent θέλησε να διευκρινίσει ένα, δυο πράγματα. Με την συμπλήρωση μιας εβδομάδας από το ‘η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπλοκάρει το όνειρο του Πογκμπά να γίνει παίκτης της Ρεάλ’ και το ‘φταις εσύ’ της Γιουνάιτεντ για την απώλεια του Χολάντ, ο Ραϊόλα διάλεξε την La Repubblica για να δηλώσει ότι ‘από σήμερα δεν θα ξαναπάω παίκτη μου στη Γιουνάιτεντ. Θα κατέστρεφαν και τους Μαραντόνα, Πελέ και Μαλντίνι. Ο Πολ χρειάζεται μια ομάδα, έναν οργανισμό, του τύπου της πρώτης Γιουβέντους‘.

Ποια ήταν η απάντηση του οργανισμού; Πως δεν φεύγει ο Πογκμπά, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Ραϊόλα, εξηγώντας -στο SkySports- ότι ‘δεν είμαι φαν της Γιουνάιτεντ, αλλά έχω άμεσο ενδιαφέρον και ανησυχώ για τον παίκτη μου. Είμαι ο μόνος; Ο ιδιοκτήτης δεν νοιάζεται; Πιστεύω πως όσοι αγαπούν την ομάδα πρέπει να ανησυχούν. Αν ο Όλε έχει ιδέες για τον παίκτη μου και θέλει να τις μοιραστεί μαζί μου, ξέρει το τηλέφωνο μου. Έως τότε, μιλώ με τον Γούντουορντ, γιατί είναι ο άνθρωπος με τον οποίον μιλώ στο κλαμπ’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK