ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η εμμονή του Κίκε Σετιέν

Έγινε προπονητής, γιατί ήθελε να αποκωδικοποιήσει το ποδόσφαιρο του Γιόχαν Κρόιφ. Τώρα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τον τρόπο του, στην ομάδα που τον έκανε κόουτς. Ο Κίκε Σετιέν υπήρξε στόχος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Από σήμερα είναι ο αντί-Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα.

Η εμμονή του Κίκε Σετιέν
Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Κίκε Σετιέν AP Photo/Paul White

Προπέτες κακού δεν είμαστε, εν τούτοις ο Θανάσης Κρεκούκιας είχε αναρωτηθεί στις 28/9 του 2019 αν αυτή θα ήταν η τελευταία σεζόν του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα. Είχε προηγηθεί το ‘δεν ξέρω αν θα είμαι στο σύλλογο, μετά το καλοκαίρι’ του ιδίου (του Βαλβέρδε) στην Barca TV. Το προαίσθημα επαληθεύτηκε. Ή αν προτιμάς οι ‘μπλαουγκράνα’ έβγαλαν τον Βαλβέρδε από τη μιζέρια του.

To τέλος αυτής της σχέσης ανακοινώθηκε την ημέρα που η Deloitte Football Money League δημοσίευσε την 23η έκδοση, για τα clubs με τα μεγαλύτερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μάντεψε ποιος οργανισμός ήταν στην κορυφή. Ναι, η ‘Μπάρσα’ που έριξε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Νο2. Οι ‘μπλαουγκράνα’ είδαν τα έσοδα τους να φτάνουν στα 840.800.000 ευρώ πέρυσι, ποσό ρεκόρ και στο +10 από αυτά που ‘έβγαλαν’ οι ‘μερένγκες’. Aν έχεις την απορία (λέω) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρέμεινε στο Νο1 της Premier League, με έσοδα που έφτασαν στα 711.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2018-19.

Πώς έγινε η Μπαρτσελόνα το πιο πλούσιο club του κόσμου

Οι Καταλανοί έγιναν οι πρώτοι που είχαν κέρδη πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, με αυτά από το εμπόριο να είναι τα μεγαλύτερα όλων της κορυφαίας δεκάδας. Έγιναν το παράδειγμα προς μίμιση του ‘γιατί οι αθλητικοί οργανισμοί δεν πρέπει να ‘κρέμονται’ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα’.

Για να μη το ξεχάσω, η διαφορά των 83 εκατομμυρίων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου της λίστας, είναι η μεγαλύτερη που ‘χει καταγραφεί ποτέ. H κατάκτηση του τίτλου στη LaLiga Santander, για 8η φορά σε έντεκα χρόνια και η διαδρομή μέχρι τα ημιτελικά του UEFA Champions League έπαιξαν το ρόλο τους, ως προς την πρωτιά της Μπαρτσελόνα. Παρ’ όλα αυτά, την ειδοποιό διαφορά έκανε η απόφαση του οργανισμού να εκμεταλλευτεί ο ίδιος τα προϊόντα του (σε επίπεδο εμπορευματοποίησης και αδειοδότησης), ενώ μέχρι πρότινος τα διαχειρίζονταν τρίτοι. Αυτό ήταν κάτι που πρόσθεσε 150.000.000 ευρώ στο σύνολο.

O Τσάβι δεν ‘ψηνόταν’

Ενώ οι διοικούντες δικαιολογούσαν το μισθό τους, η ομάδα είχε τα θεματάκια της. Kαι έτσι φτάσαμε στο χθες (Δευτέρα 13/1), όταν η Marca παρακολούθησε καρέ-καρέ τη φάση της εξόδου του Βαλβέρδε και της εισόδου του Κίκε Σετιέν.

Η πρώτη πληροφορία ήθελε τον Βαλβέρδε να πηγαίνει στην πρώτη προπόνηση, έπειτα από πέντε μέρες -μετά το Supercopa-, τρεις ώρες πριν την έναρξη της, στις 9.50 το πρωί. Δέκα λεπτά μετά, η Marca ειδοποιούσε πως οι ιθύνοντες είχαν απορριφθεί από δυο προπονητές (κατ’ αρχάς από τον Τσάβι, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν να αναλάβει μεσούσης της περιόδου και μετά από τον Ρόναλντ Κούμαν) στους οποίους είχαν αποταθεί. Mετά, ο σύλλογος δημοσίευσε εικόνες από την προπόνηση, με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων (EFE) να ενημερώνει ότι με το τέλος της εκγύμνασης (στην οποία παρέστη ο Αντρές Ινιέστα) ο κόουτς θα συναντούσε τον Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου. Δημοσιογράφος του ραδιοφώνου της Marca ειδοποιούσε ότι ‘το πιθανότερο είναι να υπάρχει αλλαγή προπονητή μέσα στην ημέρα’. Ακολούθησαν φωτογραφίες από την άφιξη του αφεντικού (ο οποίος είχε ενημερωθεί για τη δυσαρέσκεια πλήθους μελών του ΔΣ επί της απόδοσης της ομάδας) στο προπονητικό κέντρο και από την έξοδο του Βαλβέρδε, πριν προκύψει η πληροφορία για τη σύγκληση ΔΣ.

Στις 17.56 αποκαλύφθηκε πως ο Μπαρτομέου είχε ενημερώσει τον 55χρονο τεχνικό πως η συνεργασία τους ολοκληρώνεται. Ήταν η πρώτη απόλυση προπονητή από την Μπαρτσελόνα, μετά το 2003: στις 26/1 εκείνου του έτους, μετά την ήττα (0-2) στο Βίγκο, ο Χοάν Γκασπάρτ (τότε πρόεδρος του οργανισμού) τελείωσε τη δεύτερη θητεία του Λουίς φαν Χάαλ στην ‘Μπάρσα’. Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν η δεύτερη απόλυση του Βαλβέρδε, μετά εκείνης από τη Βιγιαρεάλ, τη σεζόν 2009-10.

Οι… καθυστερήσεις είχαν να κάνουν με την προσπάθεια να βρεθεί αντικαταστάτης, ώστε μαζί με το ‘ευχαριστούμε τον Ερνέστο Βαλβέρδε’ να υπάρχει στην ανακοίνωση και το όνομα αυτού που θα καθόταν στον πάγκο. Εκείνοι που είχαν μείνει να συζητούν το ενδεχόμενο να αναλάβουν ήταν οι Μαουρίτσιο Ποτσετίνο (υπήρχε ένα θέμα με το ‘μια μέρα θέλω να αναλάβω τη Ρεάλ’), Γκαρσία Πιμιέντα (κόουτς της Μπαρτσελόνα Β που χαρακτηρίστηκε ως ‘μεγάλο ρίσκο’) και Κίκε Σετιέν. Δίπλα στο όνομα του τελευταίου, στον οποίον απευθύνθηκαν οι Καταλανοί και τον Γενάρη του 2019 υπήρχε το ‘δεν έχει την εμπειρία από το κοουτσάρισμα κορυφαίων ομάδων, όπως είναι η Μπαρτσελόνα’.

Η ικανότητα του να βρίσκει τρόπους να κάνει ανταγωνιστικές ομάδες που δεν έχουν μεγάλα μπάτζετ, συν της λατρείας του για το στιλ του Γιόχαν Κρόιφ, δίνονται ως οι κύριοι λόγοι που προτιμήθηκε ‘μολονότι δεν έχει παρελθόν που να συνδέεται με την ομάδα’. Η Μπέτις πήρε 1.000.000 ευρώ για να τον αφήσει να φύγει και εκείνος δέχθηκε η διάρκεια της συνεργασίας να συζητηθεί εκ νέου το καλοκαίρι (υπέγραψε για 6 μήνες+1 χρόνο+1 χρόνο), όταν οι απανταχού φαν της Μπαρτσελόνα οραματίζονται την άφιξη του Τσάβι.

Το Trasnfermarkt έχει την εκκίνηση του Σετιέν -ως κόουτς- στη Racing Santander, όπου είχε περάσει τα περισσότερα χρόνια του ως παίκτης, τον Οκτώβρη του 2001 (από τις 4/10 του 2001 έως τις 30/6 του 2002 το ρεκόρ του ήταν 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 8 ήττες)

✔ Τον Ιούνιο του 2003 πήγε στην Poli Ejido (1/7 του 2003 έως 17/11 του 2003, με ρεκόρ 2-4-7)

✔ τον Ιούλιο του 2006 συμφώνησε για τρεις μήνες με την Equatorial Guinea -για τα προκριματικά του Παναφρικανικού πρωταθλήματος-

✔ γύρισε στην Ισπανία το Μάιο του 2007 για την Λογκρόνιες -απολύθηκε στα μέσα της σεζόν, με το ρεκόρ του να είναι 5-6-9-,

✔ τον Ιούλιο του 2009 μετακόμισε στη Λούγκο -τους ανέβασε στη δεύτερη κατηγορία, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και συνολικά από τις 10/6 του 2009 έως την 1η Ιουλίου του 2015, σε 258 ματς είχε 97 νίκες, 83 ισοπαλίες και 78 ήττες.

✔ τον Οκτώβρη του 2015 στην Λας Πάλμας -αντί του Πάκο Χερέρα που είχε απολυθεί, έβγαλε την ομάδα από τη ζώνη υποβιβασμού και την έκανε την 11η της σεζόν (από τις 19/10 του 2015 έως τις 26/5 του 2017 είχε 26-18-34),

✔ τον Ιούλιο του 2017 στην Ρεάλ Μπέτις -οι διαφωνίες που είχε με τους διοικούντες την Λας Πάλμας τον έκαναν να αναζητήσει άλλη δουλειά. Στην πρώτη του χρονιά έκανε τους Ανδαλουσιάνους τους έκτους καλύτερους στη χώρα και μέλη ομίλου του UEFA Europa League. Το καλοκαίρι του 2019 οι δυο πλευρές αγκαλιάστηκαν και χαιρετήθηκαν (μολονότι είχαν υπογεγραμμένο ένα ακόμα χρόνο συνεργασίας), με την 10η θέση να κρίνεται ως κακή.  Από τις 26/5 του 2017 έως τις 19/5 του 2019 είχε 40-21-33.

Σήμερα ξέρεις πού θα τον βρεις: εκεί από όπου έφυγε νικητής, το Νοέμβρη του 2018, όταν η  Λας Πάλμας επικράτησε στο Camp Nou 4-3. Σε 500 παιχνίδια που ‘χει γράψει το κοντέρ του, ως προπονητή, έχει για ρεκόρ νικών το 37.40%, με 187 επιτυχίες, 143 ισοπαλίες και 170 ήττες.

Κάποιες φορές βλέπεις παίκτες που αίφνης αποδίδουν εξαιρετικά και σκέφτεται ‘πώς σκατά έγινε αυτό;’. Αναρωτιέσαι γιατί έγιναν τόσο καλοί, ξαφνικά. Και είναι γιατί τους έχεις δώσει κάτι που τους αρέσει: την μπάλα. Οι περισσότεροι παίκτες έγιναν επαγγελματίες, γιατί δεν έμειναν χωρίς την μπάλα στα πόδια, από όταν ήταν παιδιά”.

Οbsession for possession

Πίσω στη ροή των εξελίξεων, στις 19.43 υπήρξε η ενημέρωση ότι ο σύλλογος θα έχει να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση στις 21.00. Το περιεχόμενο ήταν δεδομένο σε ό,τι αφορούσε τον Βαλβέρδε. Έμενε να βρεθεί ο αντικαταστάτης, που στις 19.53 προσδιορίστηκε ως ο Σετιέν. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου φέρονται να προτίμησαν -ομόφωνα- τον ‘El maestro’ όπως είναι το παρατσούκλι του 61χρονου, ο οποίος εμπνέεται από το σκάκι αυτά που κάνουν οι ομάδες του εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Kαι αυτό που θέλει είναι να είναι με το μέρος των παιδιών του οι κατοχές.

“Έπαιζες εναντίον της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, περνούσες όλο το ματς να κυνηγάς την μπάλα. Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου ‘αυτό μου αρέσει, θα ήθελα να είμαι μέλος της ομάδας και να μάθω γιατί γίνεται αυτό: πώς μια ομάδα έχει μονίμως την μπάλα και αναγκάζει τον αντίπαλο να τρέχει από πίσω της σε όλο το ματς. Τότε ήταν που άρχισα πραγματικά να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, να το αναλύω, να το καταλαβαίνω, να το νιώθω. Έγινα προπονητής, γιατί ήθελα την μπάλα”.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό tweet από το παιχνίδι της Μπέτις (την οποία εκείνος ‘έβγαλε’ Ευρώπη και της έδειξε το δρόμο για νίκες σε ελίτ αρένες -όπως το Camp Nou) εναντίον του Ολυμπιακού, το Σεπτέμβριο του 2018, για το UEFA Europa League.

Tότε, ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα ήταν ο κόουτς των Ανδαλουσιάνων και σύμφωνα με τους ειδικούς “επέλεξε να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική, μέσω ποδοσφαίρου κατοχής και πρωτοβουλίας, αντί να εστιάσει στις αντεπιθέσεις”. Είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο στην Λας Πάλμας, το 2016-17, αλλά απέτυχε. Η επόμενη φορά, ήταν καλύτερη.

“Όλα αφορούν την ικανότητα στην προσαρμογή. Ήταν κάτι που έκανα σε όλη μου τη ζωή. Άλλαξα 14 προπονητές, συμπαίκτες, πόλεις. Αν θέλεις να επιβιώσεις στο ποδόσφαιρο, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να προσαρμοστείς σε ό,τι έρχεται προς το μέρος σου”.

Στους 144 αγώνες του στη LaLiga, έχει 53 νίκες, 29 ισοπαλίες και 62 ήττες. Το ποσοστό των κατοχών των ομάδων του φτάνει το 58.8%. Έχει πει πως ‘όπου και αν πάω, δεν αλλάζω ιδέες. Η πραγματικότητα θέλει να έχω δίκιο πάντα, στο τέλος της ημέρας’. Πάει καιρός από τότε που γράφτηκε πρώτη φορά πως ‘είναι προπονητής του στιλ που παίζει η Μπαρτσελόνα’. Στους φαν του ανήκει και ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο οποίος είχε δώσει στον Σετιέν φανέλα του, στην οποία είχε γράψει ‘στον Κίκε, με αγάπη και θαυμασμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το ποδόσφαιρο. Εύχομαι τα καλύτερα’. Τώρα θα του τα εύχεται από κοντά. Βασικά, θα δίνουν τον ίδιο αγώνα για να κατακτήσουν τα καλύτερα.

“Ως κόουτς, όταν πηγαίνεις σε νέο σύλλογο πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν. Υπογράφεις συμβόλαιο και μετά πρέπει να εξηγήσεις ποιος είσαι και τι θες, μολονότι ξέρεις πως το μόνο που θέλουν οι άλλοι είναι τα αποτελέσματα”.

Η ‘Μπάρσα’ απέκτησε ένα ‘θέλω’ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ

Αυτά που δεν θα βρεις στο Trasnfermarkt είναι ότι το καλοκαίρι του 2017, όταν είπε το ‘φεύγω από την Λας Πάλμας’ είχε επαφές με τον Ολυμπιακό, κάτι που είχε επιβεβαιώσει στο Sport24 Radio 103,3, εξηγώντας ότι ‘ υπήρχε επαφή και το σκέφτηκα αρκετά. Ωστόσο, είχα προτάσεις από την Ισπανία και ήθελα να μείνω στη χώρα μου. Ήθελα να ήμουν ειλικρινής με το σύλλογο και για αυτό δεν μπήκαμε καν σε συζητήσεις‘. Κατέληξε στην Μπέτις. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η ΑΕΚ ήταν στην αναζήτηση προπονητή, Ισπανός δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει πως είχε γίνει συζήτηση, με τον Σετιέν να απαντά αρνητικά.

Ήθελε να μείνει στη χώρα του και είχε την ευκαιρία να το κάνει. Προφανώς και σκεφτόταν τον εαυτό του σε μεγάλο πάγκο, ώστε να μπορεί να δοκιμάσει τις ιδέες του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Προφανώς και βαθιά μέσα του ήλπισε ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσει το στιλ του στην ομάδα που το δημιούργησε, με τις εμπειρίες που αποκόμισε στο διάβα του. Θα κλείσω με μια που τη θεωρεί ζωτικής σημασίας.

“Πάντα προσπαθώ να βρω το σημείο που τέμνονται ο τρόπος που σκέφτεται κάθε παίκτης με το δικό μου τρόπο σκέψεις. Όλοι οι παίκτες ξέρουν πως πρέπει να θυσιάσουν μέρος του εαυτούς τους, για τους συμπαίκτες τους. Δεν μπορείς να κερδίσεις μόνος ένα ματς. Η δημιουργία της σωστής ισορροπίας, η αίσθηση της συνοχής μεταξύ όλων, είναι αυτά που αποφασίζουν για το αν θα έχεις στο γήπεδο μια ομάδα ή 11 παίκτες”.

*Οι δηλώσεις είναι από το σημείωμα του στο The Coaches’ Voice.

Θα φύγει από τη Μάντσεστερ Σίτι ο Πεπ Γκουαρδιόλα; Το Pod-όσφαιρο απαντά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK