Η Ελλάδα θα… προκρινόταν στο Euro 2020 με μία ισοπαλία παραπάνω
Η Ελλάδα πέταξε στα 'σκουπίδια' την ευκαιρία να πλησιάσει το Euro 2020 μέσω του Nations League για μία ισοπαλία, που θα την έστελνε σε πιο βατό μονοπάτι σε σχέση με τον προκριματικό όμιλο.
Το νέο σύστημα προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020, στο οποίο εμπλέκεται και το Nations League, προκαλεί πολλά παράδοξα, όσον αφορά στις ομάδες που θα κατακτήσουν εν τέλει το πολυπόθητο ‘εισιτήριο’ για την τελική φάση της διοργάνωσης.
Από τη διαδικασία των προκριματικών του Euro 2020 θα καλυφθούν 20 θέσεις, οι οποίες θα προκύψουν απευθείας από τους δύο πρωτοπόρους καθενός από τους 10 προκριματικούς ομίλους. Οι εναπομείνασες 4 θέσεις θα καλυφθούν από τους 4 νικητές των playoffs κάθε κατηγορίας στο Nations League.
Ο 3ος όμιλος του Nations League
Η Ελλάδα τερμάτισε στην 3η θέση του 2ου ομίλου στην 3η κατηγορία του Nations League και δεν συμμετέχει στα playoffs της διοργάνωσης. Στα προκριματικά του Euro 2020, κληρώθηκε στον 10ο όμιλο και θα διεκδικήσει από εκεί την επιστροφή της στις μεγάλες διοργανώσεις.
Ο 10ς προκριματικός όμιλος του Euro 2020
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Για μία καλή Εθνική Ελλάδας, ένας όμιλος όπως αυτός που περιλαμβάνει Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λίχτενσταϊν είναι στα μέτρα της. Αν μοιάζει δεδομένο ότι η ‘σκουάντρα ατζούρα’, δύσκολα ή εύκολα θα καταλάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις, τότε η ‘καλή Ελλάδα’ θα μπορούσε να διεκδικήσει το έτερο ‘εισιτήριο’ απέναντι σε Βόσνιους και Φινλανδούς και δη ως φαβορί.
Η Ελλάδα που είδαμε στο Nations League, όμως, δεν είναι η ‘καλή Ελλάδα’. Πρόκειται για μία ομάδα που τερμάτισε δύο θέσεις πίσω από τη Φινλανδία και που στις επίσης πρόσφατες αναμετρήσεις με τη Βοσνία, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, δεν κατάφερε να νικήσει (1-1 στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’, 0-0 στη Ζένιτσα).
Με δεδομένη την κατάσταση των 4 ομάδων που ρεαλιστικά θα διεκδικήσουν τα 2 ‘εισιτήρια’, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας έρχεται 4ο και καταϊδρωμένο στα προγνωστικά, ειδικά όταν υπάρχει μία σειρά αγώνων που περιλαμβάνει και επικίνδυνα παιχνίδια με την Αρμενία.
Αντιθέτως, υπήρχε ένας δρόμος τον οποίο η ελληνική ομάδα δεν υπολόγισε καθόλου. Ένα μονοπάτι που καταλήγει στην τελική φάση του Euro 2020, το οποίο είναι λιγότερο δύσβατο. Ο λόγος για τα playoffs του Nations League, στα οποία αν βρισκόταν η Εθνική ομάδα, θα είχε σαφώς περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης και μάλιστα θα μπορούσε ακόμα και να διαμορφώσει η ίδια την τύχη της!
Αρκεί μία ισοπαλία και ένα γκολ
Η 3η κατηγορία του Nations League περιελάμβανε 4 ομίλους. Οι 3 απαρτίζονταν από 4 ομάδες και ένας από 3 ομάδες. Στο τέλος των αγώνων σχηματίστηκε ένα ranking μεταξύ των 15 ομάδων της κατηγορίας με τους 4 πρωτοπόρους να καταλαμβάνουν τις θέσεις 25-28 επί του συνόλου των ομάδων στο Nations League, τις 4 ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση να τοποθετούνται στο 29-32 κοκ. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 33η θέση της γενικής κατάταξης ή διαφορετικά στην 9η θέση της 3ης κατηγορίας.
Οι 4 πρωτοπόροι των 4 ομίλων κάθε κατηγορίας δίνουν αγώνες playoffs, με τον νικητή να κερδίζει ‘εισιτήριο’ για το Euro 2020. Αν, όμως, κάποιος πρωτοπόρος έχει κερδίσει το ‘εισιτήριο’ από τα κανονικά προκριματικά του Euro 2020 (που διεξάγονται νωρίτερα, χρονικά), τότε τη θέση του παίρνει μία ομάδα από τις δεύτερες των ομίλων του Nations League, με βάση το ranking.
Οι δεύτερες της 3ης κατηγορίας είναι κατά σειρά Βουλγαρία, Ισραήλ, Ουγγαρία και Ρουμανία. Κατά συνέπεια, αν πχ. η Φινλανδία προκριθεί στο Euro 2020 μέσω του προκριματικού ομίλου στον οποίο συμμετέχει κι η Ελλάδα, τότε τη θέση της στα playoffs της 3ης κατηγορίας του Nations League θα πάρει η πρώτη επιλαχούσα, ήτοι η 29η Βουλγαρία.
Στη θέση της Βουλγαρίας, όμως, θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, με έναν πολύ απλό τρόπο. Αρκεί να είχε φέρει ισοπαλία στην Ουγγαρία αντί για ήττα στο Nations League και απλά να είχε πετύχει ακόμα ένα γκολ…
Το Χ θα έστελνε την Ελλάδα στα playoffs
Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πώς δύο θεωρητικά μικρής σημασίας γκολ θα μπορούσαν να είχαν φέρει κομβικές ανακατατάξεις. Σημαντική σημείωση, το σενάριο δεν εξετάζει τι θα γινόταν αν η Εθνική Ελλάδας αντί πχ. να χάσει στη Φινλανδία με 2-0, έφερνε ισοπαλία 2-2, κάτι που θα οδηγούσε σε τριπλή ισοβαθμία και κατάκτηση του ομίλου ή άλλες βαρύγδουπες αλλαγές αποτελεσμάτων, αλλά μόνο το τι θα γινόταν σε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό σενάριο.
Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 2-1 στην ‘Γκρουπάμα Αρένα’ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ρόλαντ Σάλαϊ άνοιξε το σκορ στο 15′, ο Κώστας Μανωλάς ισοφάρισε άμεσα, όμως ο Λάσλο Κλάινχαϊσλερ ανέκτησε το προβάδισμα των γηπεδούχων στο 42′. Τι θα γινόταν αν η ελληνική ομάδα έβρισκε ακόμα ένα γκολ και ισοφάριζε σε 2-2;
Η Ελλάδα θα τερμάτιζε πάνω από την Ουγγαρία στον 2ο όμιλο της 3ης κατηγορίας, με 10 βαθμούς και 5-5 τέρματα. Αυτό από μόνο του δεν αλλάζει κάτι. Αν, όμως, έβρισκε ακόμα ένα γκολ, είτε στη νίκη επί της Ουγγαρίας στο ΟΑΚΑ (ήτοι 2-0 αντί για 1-0) είτε στην ήττα στη Φινλανδία (2-1 αντί για 2-0) είτε στη νίκη επί της Φινλανδίας στη ρεβάνς (2-0 αντί για 1-0), τότε θα άλλαζαν τα πάντα…
Η υποθετική βαθμολογία
1. Φινλανδία 12 (5-4)*
2. Ελλάδα 10 (6-5)
3. Ουγγαρία 8 (9-7)
4. Εσθονία 4 (4-8)
*Η Ελλάδα σκόραρε το υποθετικό γκολ κόντρα στη Φινλανδία
Στον υπολογισμό του ranking της κατηγορίας, επειδή υπάρχει όμιλος με 3 ομάδες, απαλείφονται τα αποτελέσματα κάθε ομάδας με την ουραγό του ομίλου της (εκτός φυσικά αν πρόκειται για την ουραγό). Αυτό σημαίνει ότι στο ranking δεν προσμετρώνται τα αποτελέσματα της Ελλάδας με την Εσθονία.
Χωρίς αυτά και με την ισοπαλία κόντρα στην Ουγγαρία και το επιπλέον ένα γκολ πχ. στη Φινλανδία, η συγκομιδή της Ελλάδας θα ήταν 7 βαθμοί και 5-3 τέρματα στα 4 επίμαχα παιχνίδια (αφού εξαιρούνται τα παιχνίδια με Εσθονία). Με αυτήν την συγκομιδή θα προσπερνούσε στο ranking Ισραήλ και Ρουμανία που έχουν 6 βαθμούς, ενώ η Ουγγαρία δεν θα βρισκόταν καν εκεί, μιας και θα είχε τερματίσει στην 3η θέση του ομίλου και στο ranking θα βρισκόταν στις θέσεις 33-36.
Η συγκομιδή της Ελλάδας θα ανώτερη και από εκείνη της Βουλγαρίας από τον 3ο όμιλο (αν αφαιρούνταν οι βαθμοί της κόντρα στην ουραγό Σλοβενία), αφού η γειτονική χώρα έχει 7 βαθμούς και 4-3 τέρματα! Αυτό σημαίνει ότι με αυτά τα δύο υποθετικά γκολ, της ισοφάρισης στην Ουγγαρία και το επιπλέον σε ένα από τα υπόλοιπα 3 παιχνίδια που υπολογίζονται στη συγκομιδή, η Ελλάδα θα σκαρφάλωνε στην 29η θέση του ranking και θα γινόταν η πρώτη επιλαχούσα αντί όποιας ομάδας των playoffs της 3ης κατηγορίας είχε εξασφαλίσει ήδη ‘εισιτήριο’ του Euro 2020 μέσω των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!
Το υποθετικό ranking
25. Σκωτία 9 (10-4)
26. Νορβηγία 9 (5-1)
27. Σερβία 8 (6-3)
28. Φινλανδία 6 (3-3)
—
29. Ελλάδα 7 (5-3)
30. Βουλγαρία 7 (4-3)
31. Ισραήλ 6 (6-5)
32. Ρουμανία 6 (3-2)
Σε μία παραλλαγή του άνωθεν σεναρίου, η Ελλάδα θα προσπερνούσε τη Βουλγαρία στην 29η θέση του ranking (5η στην 3η κατηγορία) αν έφερνε 1-1 στην Ουγγαρία (αντί για 2-2) και έχανε με 2-1 στη Φινλανδία!
Πώς θα προχωρούσε στα playoffs
Σε περίπτωση που η χώρα μας βρισκόταν πιο ψηλά στο ranking του Nations League, τότε θα περίμενε κάποια εκ των Σκωτία (25η στο ranking), Νορβηγία (26η), Σερβία (27η) και Φινλανδία (28η) να περάσουν στο Euro 2020 από τους προκριματικούς ομίλους, ώστε στη συνέχεια, η Ελλάδα ως πρώτη επιλαχούσα (29η), να πάρει τη θέση της στα playoffs του Nations League!
Η Σκωτία κληρώθηκε στον 9ο προκριματικό όμιλο μαζί με Βέλγιο, Ρωσία, Κύπρο, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο και δύσκολα θα τερματίσει στις πρώτες δύο θέσεις. Η Νορβηγία έπεσε στον 6ο όμιλο με Ισπανία, Σουηδία, Ρουμανία, Νησιά Φερόε και Μάλτα, με συνέπεια κι αυτή να έχει λίγες ελπίδες να προκριθεί απευθείας. Η Σερβία βρίσκεται στον 2ο όμιλο μαζί με Πορτογαλία, Ουκρανία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο και ως εκ τούτου, έχει ελπίδες να προκριθεί απευθείας για να αφήσει… κενή μια θέση στα playoffs της 3ης κατηγορίας του Nations League.
Όσο για τη Φινλανδία, βρίσκεται στον προκριματικό όμιλο της Ελλάδας και θα δώσει μάχη με τη χώρα μας και με τη Βοσνία για μία θέση, αν θεωρήσουμε την Ιταλία φαβορί για την άλλη. Κατά συνέπεια, η Εθνική ομάδα, αν έμενε πίσω στη βαθμολογία, θα μπορούσε ακόμα και να… βοηθήσει τη Φινλανδία να κερδίσει απευθείας πρόκριση στο Euro 2020 εις βάρος της Βοσνίας, ώστε να αφήσει ένα κενό στα playoffs της 3ης κατηγορίας του Nations League, το οποίο θα καταλάμβανε εκείνη, ως πρώτη επιλαχούσα!
Αν, μάλιστα, δύο ομάδες που βρίσκονται στα playoffs της 3ης κατηγορίας του Nations League ‘κλειδώσουν’ θέση στο Euro 2020 από τη διαδικασία των προκριματικών, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στα playoffs ακόμα κι αν ήταν στην 30ή θέση του ranking, αν δηλαδή απλά έφερνε ισοπαλία κόντρα στην Ουγγαρία, χωρίς το επιπλέον γκολ!
Και το πιο… αδιάφορο γκολ μετράει
Μπέρδεμα; Ίσως, ωστόσο όλα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Μετά από την εισαγωγή της νέας διοργάνωσης της UEFA, του Nations League, και τη διασύνδεσή της με το Euro 2020, κάθε γκολ μπορεί να αποκτήσει τεράστια σημασία, πόσο μάλλον ένας βαθμός, ακόμα κι αν δεν αφορά κάποια νίκη, αλλά μία απλή ισοπαλία.
Το παράδειγμα της χώρας μας είναι το πιο τρανό και είναι πολύ πιθανό να ‘πληρώσει’ τελικά το γεγονός ότι έχασε στη Βουδαπέστη από μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.
Η παραπάνω εκδοχή φυσικά και δεν στέλνει οπωσδήποτε την Εθνική ομάδα στα τελικά του Euro 2020, αφού θα χρειαζόταν να κερδίσει τα playoffs της 3ης κατηγορίας του Nations League. Ωστόσο οι πιθανότητές της θα ήταν μεγαλύτερες σε ένα Final Four (ήτοι δύο νοκ άουτ παιχνίδια) με 3 εκ των Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία (ή και κάποια χειρότερη ομάδα), παρά στον προκριματικό όμιλο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.
Photo credits: Eurokinissi