ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Αταλάντα φέρνει ‘οργανωμένο χάος’ στο Champions League

Στην Ίντερ άντεξε μόλις 5 ματς. Την Αταλάντα τη μετέτρεψε στην τρίτη δύναμη του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο ασυμβίβαστος Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο Champions League.

Η Αταλάντα φέρνει ‘οργανωμένο χάος’ στο Champions League
Οι ποδοσφαιριστές της Αταλάντα στο παιχνίδι του Europa League με αντίπαλο την Ντόρτμουντ AP Photo/Martin Meissner

Πριν από 37 μήνες η (13η του 2015-16) Αταλάντα άρχιζε τη σεζόν στην Ιταλία με ήττα 4-3 από τη Λάτσιο, με τα πρώτα τρία εις βάρος της γκολ από το 15′ ως το 33′. Η συνέχεια την βρήκε να χάνει στη Γένοβα με 2-1, αφού η Σαμπντόρια είχε καταφέρει την ανατροπή σε διάστημα 10 λεπτών. Στις τρεις αγωνιστικές που ακολούθησαν οι ‘ορομπίτσι’ κατέπεσαν άλλες δύο φορές. Με συντριβή στο Κάλιαρι (3-0) και εντός έδρας από την Παλέρμο (1-0). Ο νεοφερμένος Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι βρισκόταν προ της απόλυσης. Ο κόσμος τη ζητούσε επιτακτικά. Στην –una faccia, una razza- Ιταλία δεν λογαριάζουν από πίστωση χρόνου και οι προπονητές είναι είδος προς κατανάλωση. Ο Αντόνιο Περκάσι πιεζόταν να υπογράψει, αλλά δεν έλαβε μια απόφαση εν θερμώ. Συζήτησε εκτάκτως μαζί του και από το ραντεβού του με τον πρόεδρο ο Ιταλός προπονητής έφυγε ενισχυμένος. “Δεν έχω καμία αμφιβολία για τον προπονητή, είναι ο καλύτερος που μπορείτε να έχετε και ανέγγιχτος. Ας δούμε τι μπορείτε εσείς να κάνετε“, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου στους ποδοσφαιριστές, κατά την επίσκεψή του στο αθλητικό κέντρο.

Στην Ίντερ για πέντε παιχνίδια

Το γκολ του Ντεστορόφσκι της Παλέρμο στο 89′ της αναμέτρησης τις 21ης Σεπτεμβρίου προκαλούσε σοκ, αλλά όχι πανικό στο κλαμπ. Σε μια χρονική απόκλιση δύο μηνών ακολούθησαν οκτώ νίκες και μία ισοπαλία στα επόμενα 9 παιχνίδια. Μεταξύ αυτών το 2-1 επί της Ίντερ του Μάσιμο Μοράτι, ο οποίος το καλοκαίρι του 2010 είχε εμπιστευτεί και προσλάβει τον Γκασπερίνι, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη, απότοκο μιας χρονιάς (αγωνιστικών και οικονομικών) αναταράξεων με Μπενίτεθ και Λεονάρντο στην τεχνική ηγεσία, στη μετά Μουρίνιο εποχή. Τον απέλυσε μετά από τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία σε πέντε αγώνες. Οι ‘νερατζούρι’ είχαν ηττηθεί από τη Μίλαν στο Σούπερ Καπ, τις Παλέρμο, Νοβάρα στο πρωτάθλημα και ενδιάμεσα από την Τράμπζονσπορ στην πρεμιέρα του όμιλο του Champions League (1-0). Ο μοναδικός βαθμός ήταν μια ισοπαλία άνευ γκολ με τη Ρόμα, στο Μιλάνο.

Το κλαμπ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι για την προσπάθεια που έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του και δηλώνει την αληθινή απογοήτευσή της για τη διακοπή της συνεργασίας με τον προπονητή“, ανέφερε το αντίο στον Ιταλό προπονητή. Ήπιο. Ωστόσο ο Μάσιμο Μοράτι τού χρέωσε ανοικτά πως “έχασε τον έλεγχο. Όταν ηττάσαι με αυτόν τον τρόπο από τη Νοβάρα, δεν έχεις τίποτα να κρατήσεις“. Ο Γκασπερίνι πέρασε στην αντεπίθεση και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως “αν ο Μοράτι πιστεύει ότι δεν έχω την υποστήριξη των παικτών, θα του πω πως η σχέση μας είναι η βέλτιστη. Απλώς ο προπονητής είναι η εύκολη λύση. Άλλο είναι το πρόβλημα και πρέπει να το επιλύσουμε μέσω της δουλειάς“.

Ο Γκασπερίνι είχε μάθει να φεύγει, είχε ζήσει στο παρανοϊκό περιβάλλον της Παλέρμο, με τον Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι στα ηνία να τον διώχνει και να τον επαναπροσλαμβάνει. Δεν τον κατέβαλε η απόλυση, είχε αποχωρήσει επίσης από την Κροτόνε και την Τζένοα (την είχε βγάλει στην Ευρώπη). Από τότε η Ίντερ δεν έχει κερδίσει απολύτως τίποτα, την ίδια ώρα που ο Γκασπερίνι καμαρώνει το βραβείο του κορυφαίου Ιταλού κόουτς για το 2017 μέσα από την ψηφοφορία που οργάνωσε η Gazzetta dello Sport. Από τις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους μάλιστα είναι επίτιμος δημότης του Μπέργκαμο, όσο οι ‘νερατζούρι’, με νέα ιδιοκτησία, έχουν παραχωρήσει τα ηνία στον Αντόνιο Κόντε. Κατά σύμπτωση, έναν από τους θαυμαστές της φιλοσοφίας του Γκασπερίνι.

Champions Fantasy League τουρνουά στο Stoiximan.gr με εγγυημένο χρηματικό έπαθλο 100.000€! *(*Ισχυουν Όροι & Προϋποθέσεις. Αφορά το συνολικό ποσό επάθλων του τουρνουά).

Τρίτη θέση, τελικό και Ευρώπη με τις ακαδημίες

Ο τελευταίος είναι σήμερα ο προπονητής που θα καθοδηγήσει την Αταλάντα στους ομίλους του Champions League. Την Τετάρτη στις 22:00 η ιταλική ομάδα έχει το πιο ξεχωριστό ραντεβού στα 111 χρόνια από την ίδρυσή της, αντιμετωπίζοντας την Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ. Ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Είχε προηγηθεί η τρίτη θέση στο περυσινό πρωτάθλημα, στην ισοβαθμία με την Ίντερ χάρη αφενός στο 3-1 επί της Σασουόλο στην τελευταία αγωνιστική αφετέρου το 4-1 / 0-0 στα μεταξύ τους παιχνίδια, όπως επίσης η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου (2-0 από τη Λάτσιο). Την προηγούμενη διετία δε είχαν καταγραφεί οι δύο συμμετοχές στο Europa League, η πρώτη στους ομίλους (αποκλεισμός στη φάση των 32 από την Ντόρτμουντ με συνολικό σκορ 4-3 έπειτα από 14 βαθμούς και 14-4 γκολ με Λιόν, Έβερτον και Απόλλων Λεμεσού) και η δεύτερη στα προκριματικά (αποκλεισμός στα πέναλτι από την Κοπεγχάγη στα πλέι οφ).

Με πενιχρά οικονομικά μέσα, πάντα. To 2017 είχε το έβδομο πιο χαμηλό μπάτζετ της κατηγορίας, πίσω από Σαμπντόρια, Τορίνο, Μπολόνια, Ουντινέζε, ακόμη και από τη Σασουόλο. Κατά το statista.com υπολογιζόταν στα μόλις 23 εκατομμύρια. Ο Γκασπερίνι είχε, βέβαια, κάνει το κουμάντο του για να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο σχέδιό του. Ήξερε τι είχε ανάγκη. Οι ακαδημίες του κλαμπ ήταν από τις πιο φημισμένες στην Ιταλία και η προώθηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, υπάκουων, καλογυμνασμένων και ώριμων ποδοσφαιρικά για να βοηθήσουν ήταν η διέξοδός του. Ο στόπερ Καλντάρα, ο χαφ Καλιαρντίνι, ο εξτρέμ Κόντι και ο επιθετικός Πετάνια έγιναν τα ‘πουλέν’ του. Ο ίδιος υπήρξε ο μέντοράς του. Σήμερα ο πρώτος και ο τρίτος ανήκουν στη Μίλαν, ο δεύτερος στην Ίντερ. Έχει βρει άλλους να κάνουν τη δουλειά και κάποιους που έρχονται από πίσω για να τη συνεχίζουν. Μια δουλειά που δεν επηρεάζεται από πρόσωπα. Είναι συγκεκριμένη, υπολογισμένη και στοχομοποιημένη.

Το ‘οργανωμένο χάος’ του 3-4-3

Η πρώτη αποστολή της Αταλαντά στον κόσμο των αστέρων είναι μακριά από το ‘Ατλέτι Ατζούρι ντ’ Ιτάλια’, αλλά ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με κάτι άλλο πέρα από το 3-4-3 που εξελίσσεται, ανάλογα με τις ανάγκες, σε 3-4-2-1. Μια προπονητική πρόταση που τον συντροφεύει για μια γεμάτη 15ετία τουλάχιστον. Είναι η πρόταση που δεν βρήκε εφαρμογή στην Ίντερ του 2011. Είναι η πρόταση που κοπιαρισμένη και παραλλαγμένη εφάρμοσε ο Κόντε στην Τσέλσι και πλέον στους ‘νερατζούρι’. Μην μπερδευτείς, η τριάδα στην άμυνα υπονοεί ένα πιο αμυντικογενές πλάνο. Τουναντίον. Οι ομάδες του Γκασπερίνι δεν καταστρέφουν. Περιμένουν και παράγουν. Μόνο το γεγονός πως η Αταλάντα είχε πέρυσι την καλύτερη επίδοση της κατηγορίας (77 γκολ σε 38 παιχνίδια) καταδεικνύει την επιθετικότητα του εγχειρήματος. Με 6 γκολ κόντρα στη Σασουόλο (6-2), 5 επί της Φροζινόνε (5-0), 4 στα δίχτυα της Ίντερ (4-1) κι άλλα τρία στης Ρόμα (3-3). Χωρίς μάλιστα να χάσει από τη Γιουβέντους (2-2, 1-1).

Ο Αργεντινός Αλεχάντρο Γκόμες έχει μόλις σκοράρει σε αγώνα με τη Μίλαν. AP Photo/Luca Bruno

Σε κάθε περίπτωση οι δύο ακραίοι στόπερ οφείλουν να έχουν επαφή με την μπάλα, να την προωθούν και να ανοίγουν τις επιθέσεις προς τα πλάγια, απ’ όπου γίνεται όλο το παιχνίδι. Ο Βραζιλιάνος Τολόι μάλιστα ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς σε ξεμαρκαρίσματα. Οι full backs κρατούν πιστά στο μυαλό τους την εντολή να μένουν ψηλά, να προκαλούν ρήγματα και να δημιουργούν υπεραριθμία στις πτέρυγες προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι κενοί χώροι για τους ποδοσφαιριστές που κινούνται εκτός περιοχής. Τους Αλεχάντρο Γκόμες και Γιόζιπ Ίλιτσιτς δηλαδή. Δύο κατ’ εξοχήν ελεύθερους σκοπευτές που διαθέτουν την απόλυτη αυτονομία κινήσεων από τον Γκασπερίνι.

Ο 31χρονος Αργεντινός και ο συνομίληκός του Σλοβένος είναι οι ποδοσφαιριστές που προκαλούν το λεγόμενο ‘οργανωμένο χάος’ στον αγωνιστικό χώρο. Η διαρκής κίνησή τους και η ευχέρεια που διαθέτουν στην ντρίμπλα τούς κατατάσσει μεταξύ των πιο επικίνδυνων στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Στόχος είναι να έχουν την μπάλα στα πόδια και ν’ αναστατώνουν την απέναντι οργάνωση με τις κινήσεις του. Ιδίως ο Γκόμες, παρά το μικρό μπόι του, είναι ευέλικτος και σχεδόν ασταμάτητος όταν έχει την μπάλα στα πόδια του. Δαίμονας. Ένας από τους καλύτερους πασέρ-ασίστμεν στη Serie A που με τις απρόβλεπες κινήσεις και τις ευφάνταστες εμπνεύσεις του αποτελεί απειλή και ταυτόχρονη φθορά για κάθε άμυνα.

Οι περισσότερες επιθέσεις της Αταλάντα ξεδιπλώνονται με ανάπτυξη και συνδυασμούς σε μορφή ρόμβου από τα πλάγια, προκειμένου σε κάποια στιγμή οι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές να βρεθούν στο ‘ένας μ’ έναν’ και να εκμεταλλευτούν το ταλέντο τους. Για να εκτελέσουν ή να τροφοδοτήσουν τον φορ. Τον Κολομβιανό Σαπάτα εν προκειμένω, ο οποίος έχει τρομερή επαφή με τα δίχτυα όταν βρεθεί σε θέση βολής. Δεν θα φτιάξει μόνος φάσεις, αλλά θα τελειώσει όλες όσες του προσφέρουν στο πιάτο. Δεν θα μείνει στο κουτί, θα βγει έξω για να παρασύρει τους ‘φρουρούς’ του, αλλά όποτε πρέπει είναι στη σωστή θέση Ο συμπατριώτης Μουριέλ επιλέχθηκε (και κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ) για να δώσει (ερχόμενος από τη Σεβίλλη) μια έξτρα διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της Αταλαντά ενισχύοντας τη ‘χαοτική’ αυτή τακτική του Γκασπερίνι.

Πιστεύεις ότι είσαι ο καλύτερος προπονητής; Ήρθε η ώρα να το αποδείξεις στo Fantasy Champions League τουρνουά του Stoiximan.gr

Την ίδια ώρα ο Ιταλός προπονητής απαιτεί εγρήγορση όταν χάνεται η μπάλα, πίεση ψηλά και επανάκτηση της κατοχής για να μην βρεθεί εκτεθειμένη η άμυνα. Συμβαίνει πότε-πότε, αφού όλο αυτό το σχέδιο ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο και όποιος παίκτης δεν ανταποκριθεί στο ρόλο του προκαλεί ένα ντόμινο. Ο Ελβετός Φρόιλερ και ο Ολλανδός ντε Ρουν είναι εξίσου σημαντικοί στην αναχαίτιση των αντιπάλων και στην αλληλοκάλυψη των κενών που προκαλούνται αναγκαστικά, αλλά το γεγονός πως έχουν μάθει να παίζουν μαζί για 2 σεζόν ήδη τούς έχει βοηθήσει πολύ στο επίπεδο της ομοιογένειας και της τυφλής συνεννόησης. Κάτι που θα πρέπει να μάθει να κάνει ο Ουκρανός Μαλινόφσκι (των 13 εκατομμυρίων από την Γκενκ).

Ό,τι κι αν συμβεί την Τετάρτη, όπως κι αν κυλήσει η πιο απαιτητική σεζόν για την Αταλάντα, τίποτα δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως το ‘gasperinismo’, του τρόπου με τον οποίο ο Γκασπερίνι οικοδομεί τις ομάδες που αναλαμβάνει, έχει αφήσει το σημάδι του στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Γιατί όχι και στο Champions League. Με Σαχτάρ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως ανταγωνιστές, αφού η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, τίποτα δεν αποκλείεται για τους επαναστάτες του Μπέργκαμο.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ