X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Αταλάντα οδήγησε Ίντερ και Μίλαν στο ταμείο ανεργίας

Επτά φορές άλλαξαν κάτοχο τα 'εισιτήρια' του Champions League μεταξύ Αταλάντα, Ίντερ και Μίλαν. Μέχρι το 91' η αγωνία χτυπούσε 'κόκκινο', αλλά τελικά μόνο δύο 'νίκησαν', έστω κι αν στο τέλος ίσως όλοι μείνουν χωρίς προπονητή.

AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Επτά φορές που κάτι άλλαζε στον βαθμολογικό πίνακα της Serie A, στον σχηματισμό της πρώτης τετράδας που οδηγεί στους ομίλους του Champions League της νέας σεζόν.

Τρεις φορές βρέθηκε εκτός η Μίλαν, άλλες τόσες η Ίντερ, μόνο δύο η Αταλάντα. Σε λεπτά, 50 οι 'ροσονέρι' συν τις όποιες καθυστερήσεις, 22 οι 'νερατζούρι' και μόλις 18 η 'Θεά' και αυτό αποτυπώθηκε και στον τελικό πίνακα, που ουσιαστικά δεν άλλαξε, μετά από το πέρας της 38ης αγωνιστικής και τις νίκες των 3 διεκδικητών 2 'εισιτηρίων'.

Την ώρα που οι αδιάφορες Γιουβέντους, Νάπολι και Λάτσιο έχαναν από Σαμπντόρια, Μπολόνια και Τορίνο, όλα τα φώτα είχαν στραφεί στη μάχη του Champions League. Η Αταλάντα υπέταξε τη Σασουόλο, η Ίντερ την Έμπολι και η Μίλαν τη ΣΠΑΛ, με συνέπεια να μην αλλάξουν θέσεις και οι δύο πρώτες να βγουν στο επόμενο Champions League, την ώρα που η Μίλαν, έναν βαθμό πιο πίσω, να περιοριστεί στο Europa League.

Η μάχη που έδιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα θύμιζε κούρσα 100μ. δίχως τη συμμετοχή του Γιουσέιν Μπολτ. Όλοι οι σπρίντερ βρίσκονται πάνω κάτω μαζί, η μάχη είναι στήθος με στήθος και το προβάδισμα εναλλάσσεται συχνά.

Όταν οι 3 αναμετρήσεις ετοιμάζονταν για τη σέντρα, Αταλάντα και Ίντερ είχαν από 66 βαθμούς, με την ομάδα του Μπέργκαμο, τη μεγάλη έκπληξη της κατηγορίας, να έχει προβάδισμα στην ισοβαθμία. Η Μίλαν ακολουθούσε με 65 βαθμούς και ήλπιζε σε κάποιο στραβοπάτημα.

Η πρώτη μεταβολή ήρθε στο 18ο λεπτό, όταν ο Χακάν Τσαλχάνογλου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της βαθμολογικά αδιάφορης ΣΠΑΛ κι έκανε το 1-0 για την ομάδα του -υπ' ατμόν- Τζενάρο Γκατούζο. Η Μίλαν πέρασε στην 3η θέση και περίμενε την αντίδραση των υπολοίπων.

Αυτή ήρθε ένα λεπτό αργότερα και ήταν ακόμα πιο ευεργετική για τους 'ροσονέρι'. Ο Ντομένικο Μπεράρντι, ένας ποδοσφαιριστής που κάποτε ανήκε στη Γιουβέντους και που το 2014 είχε καταστρέψει τη Μίλαν με 4 γκολ στο ίδιο παιχνίδι, αυτήν τη φορά της έδινε κάτι πίσω, αφού έβαζε μπροστά στο σκορ τη Σασουόλο.

Όταν ο Φρανκ Κεσιέ έκανε το 2-0 για τη Μίλαν εκτός έδρας, ίσως για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν οι φίλαθλοι της ομάδας πίστεψαν ότι κάτι καλό ξημέρωνε για την επόμενη μέρα του συλλόγου. Διαψεύστηκαν...

Στο 28' ο Φραντσέσκο Βικάρι μείωσε για τη ΣΠΑΛ, όμως ακόμα τα πάντα ήταν ίδια για τους 'ροσονέρι'. Την ίδια ώρα, οι 'νερατζούρι' πανηγύρισαν κι αυτοί έξαλλα το γκολ του Μπεράρντι, αφού κρατώντας το 0-0 με την Έμπολι στο 'Τζιουζέπε Μεάτσα', κρατούσαν και την 4η θέση εις βάρος της Αταλάντα.

Μέχρι το 35ο λεπτό, όταν ο Ντουβάν Σαπάτα ισοφάρισε σε 1-1 για την ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, φτάνοντας τα 23 γκολ στο πρωτάθλημα και μένοντας μόνος 2ος στη λίστα των capocanonnieri, μπροστά από τα 22 του Κρίστοφ Πιόντεκ και πίσω μόνο από τα 26 του 36χρονου Φάμπιο Κουαλιαρέλα, του πρώτου παίκτη της Σαμπντόρια που κατακτά αυτόν τον τίτλο, από τον Τζιανλούκα Βιάλι το 1990-1991.

Η Αταλάντα ανέκτησε 'εισιτήριο' Champions League, αλλά η χαρά της για το γεγονός ότι θα γινόταν η 10η διαφορετική ιταλική ομάδα που θα έπαιζε σε ομίλους της διοργάνωσης κράτησε μόνο 16 λεπτά.

Inter Milan's Balde Keita celebrates after scoring his side's opening goal during the Serie A soccer match between Inter Milan and Empoli, at the San Siro Stadium in Milan, Italy, Sunday, May 26, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η Ίντερ ήταν καταιγιστική απέναντι στην Έμπολι, αλλά αναποτελεσματική στην τελική προσπάθεια, μέχρι το 51ο λεπτό. Ο νεοεισελθών Κεϊτά Μπαλντέ, σε μία από τις ελάχιστες στιγμές προσφοράς του μετά από τον δανεισμό από τη Μονακό, έδωσε προβάδισμα στην Ίντερ και συνάμα... κατέστρεφε Αταλάντα και Έμπολι.

Οι Τοσκανοί έδιναν κι αυτοί μάχη την τελευταία αγωνιστική, για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Η Ίντερ πήρε προβάδισμα με 1-0 και αμέσως πέρασε στην 3η θέση, εκτοπίζοντας την Αταλάντα στην 5η.

Δύο λεπτά αργότερα ήρθαν τα πάνω κάτω. Ο Αλεχάντρο Γκόμες, ένας από τους πιο ηλικιωμένους και έμπειρους παίκτες της Αταλάντα, παρότι είναι μόλις 31 ετών, έκανε την ανατροπή και την έβαζε μπροστά στο σκορ.

Ταυτόχρονα με το γκολ του 'παπού', ο Μοχαμέντ Φαρές σόκαρε τη Μίλαν και ισοφάρισε σε 2-2. Από 3οι, οι 'ροσονέρι' βρέθηκαν 5οι μέσα σε 3 λεπτά, η αγωνία εκτοξεύθηκε στο κατακόρυφο.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, όταν στο 59' ο διαιτητής, παρά τη χρήση VAR, 'εφηύρε' πέναλτι για την Ίντερ, ωστόσο ο Μάουρο Ικάρντι επιβεβαίωσε ότι φέτος δεν είναι η χρονιά του, αφού νικήθηκε από τον εκπληκτικό όλη τη σεζόν Μπαρτολομιέι Ντραγκόβσκι.

Ο Κεσιέ με εκτέλεση πέναλτι στο 66' έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Μίλαν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού πια χρειαζόταν 'στραβοπάτημα' κάποιου άμεσου αντιπάλου για να ξαναβρεθεί στην τετράδα.

Ένα λεπτό νωρίτερα ο Μάριο Πάσαλιτς είχε γράψει το 3-1 για την Αταλάντα και με τη Σασουόλο να παίζει με 10 παίκτες από το 1ο μέρος λόγω αποβολής του Μπεράρντι, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο γήπεδο της Μίλαν, έστω κι εν τη απουσία της.

Στο 76ο λεπτό, κόντρα στη ροή του αγώνα, ο 19χρονος Χαμέντ Τραορέ ισοφάρισε για την Έμπολι, προκαλώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στο... κόκκινο Μιλάνο. Οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν και μετά, στο 81ο λεπτό, αλλά στην μπλε πλευρά. Ο Ρατζά Ναϊνγκολάν, ακόμα ένας παίκτης που φέτος είχε πολλά προβλήματα με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, τη διοίκηση και τους φιλάθλους, έδωσε προβάδισμα στην Ίντερ με 2-1, όμως αρνήθηκε να πανηγυρίσει.

Ίσως να διαισθανόταν τι θα επακολουθούσε, αφού δύο φορές στη συνέχεια η Έμπολι έφτασε μέχρι το 2-2, αλλά για κάποιον μυστήριο λόγο δεν τα κατάφερε. Στην πρώτη περίπτωση, στο 89', ο αρχηγός Φραντσέσκο Καπούτο βρέθηκε τετ α τετ με τον κορυφαίο τερματοφύλακα της φετινής Serie A, Σαμίρ Χαντάνοβιτς, έδωσε δίπλα σε δύο συμπαίκτες για να σιγουρέψει το τέρμα, αλλά σαν 'από μηχανής Θεός', ο Ντανίλο ντ' Αμπρόζιο πρόλαβε και... σούταρε προς την κενή εστία της ομάδας του. Η μπάλα πήρε ύψος, προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε.

Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σαλίχ Ουτσάν, του ποδοσφαιριστή που μπήκε αλλαγή και έβγαλε την ασίστ στο γκολ του Τραορέ, να βρεθεί σε θέση τετ α τετ. Ξανά με τη βοήθεια κάποιας αόρατης δύναμης, όμως, η Ίντερ γλίτωσε. Ο Τούρκος επιθετικός έχασε την ισορροπία του, πλάσαρε με λάθος στάση σώματος και ο Χαντάνοβιτς κατάφερε να του κλείσει το πεδίο, κρατώντας το 2-1.

Ο Δημήτρης Νικολάου στον πάγκο της Έμπολι αδυνατούσε να πιστέψει πώς η ομάδα του δεν πέτυχε το γκολ που θα την κρατούσε στην κατηγορία και θα υποβίβαζε την Τζένοα, η οποία την ίδια ώρα έφερνε ένα... βολικό και για τις δύο 0-0 με τη Φιορεντίνα, πίσω στην Τοσκάνη.

Όπως αδυνατούσαν να καταλάβουν οι φίλαθλοι της Μίλαν πώς γίνεται μετά από το καλύτερο πλασάρισμα της ομάδας τα τελευταία 6 χρόνια, την 5η θέση με έναν βαθμό διαφορά από την 3η, να κινδυνεύουν ξανά με... διάλυση.

Μετά από τη νίκη σαν... ήττα από τη ΣΠΑΛ 'φούντωσαν' οι φήμες που ήθελαν τον Λεονάρντο να αποχωρεί από τη θέση του αθλητικού διευθυντή και να επιστρέφει σε αυτόν τον ρόλο στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μαζί του θα ακολουθούσε στην πόρτα εξόδου και ο... μαθητευόμενός του, Πάολο Μαλντίνι, σε μία πολύ σύντομη θητεία.

Το ρίσκο των δυο τους για μεταγραφική ενίσχυση τον Ιανουάριο με κόστος 70.000.000 ευρώ (Πιόντεκ, Λούκας Πακετά) δεν βγήκε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την UEFA εξαιτίας του Financial Fair Play, αφού η ομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει 'εισιτήριο' για το Champions League. Ο Ιβάν Γκαζίδης που είχε προσληφθεί ήδη θα αναλάβει την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να... καλμάρει την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για να αποτρέψει νέα βαριά τιμωρία.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να βρει και νέο προπονητή, αφού αργά το βράδυ της Δευτέρας γνωστοποιήθηκε η είδηση ότι ο Γκατούζο θα παραιτηθεί και μάλιστα θα χαρίσει και το 90% των 5.500.000 ευρώ που είχε να πάρει από την ανανέωση του περσινού Απριλίου, μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

AP PHOTO/LUCA BRUNO

Αντιθέτως, η Ίντερ θα σπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα πάρει από τη συμμετοχή της στο Champions League, αφού η διαφαινόμενη απόλυση του Σπαλέτι και των συνεργατών του θα κοστίσει 25.000.000 ευρώ σε αποζημιώσεις. Το πρωτοσέλιδο της 'Corriere dello Sport' με τον τίτλο "Κόντε στο Champions League" δεν άφηνε περιθώριο για το αν τελικά ο Αντόνιο Κόντε θα αναλάβει τους 'νερατζούρι' τη νέα χρονιά.

Αλλαγή προπονητή, πάντως, ενδέχεται να υπάρξει και στην Αταλάντα. Ο Γκασπερίνι εμφανίστηκε προσγειωμένος στη συνέντευξη Τύπου μετά από αυτόν τον ιστορικό θρίαμβο, μια σεζόν όνειρο για την ομάδα, που έφτασε και μέχρι τον τελικό κυπέλλου.

Στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου που η Αταλάντα θα χρησιμοποιεί ως έδρα στα παιχνίδια του Champions League της νέας σεζόν, που σημαδιακά είναι και το γήπεδο της Σασουόλο (πρακτικά η Αταλάντα έπαιζε εκτός έδρας την τελευταία αγωνιστική, ωστόσο είχε στήριξη 17.000 φιλάθλων που έκαναν ταξίδι μέχρι τη Ρέτζιο Εμίλια), ο Γκασπερίνι ήταν σαφής.

"Αν πηγαίνουμε στο Champions League, χρειαζόμαστε ενισχυμένο ρόστερ για να τα πάμε καλά και να μην ντροπιάσουμε τους εαυτούς μας ή το ιταλικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να πάμε εκεί με θλιβερή μεταγραφική πολιτική και μετά ο κόσμος μερικούς μήνες αργότερα να μου λέει ότι είναι η πιο δυνατή Αταλάντα που είχα ποτέ, οπότε γιατί απέτυχα".

Μετά από πολλές εναλλαγές συναισθημάτων μέσα σε 90 λεπτά το βράδυ της Κυριακής, ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι. Η Αταλάντα παρέμεινε στην 3η θέση και θα γράψει ιστορία, φέρνοντας κάτι διαφορετικό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όπως έδειξε προσφάτως και στο Europa League.

Η Ίντερ αποκλείστηκε πέρυσι στη φάση των ομίλων, αλλά επιστρέφει στη διοργάνωση για διαδοχική χρονιά για πρώτη φορά από το 2011-2012, σε μία εβδομάδα που ανακοινώθηκε ότι 'καθάρισε' με το... μνημόνιο που της είχε επιβληθεί από την UEFA, με συνέπεια να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στην επάνοδο στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Όσο για τη Μίλαν, τα φετινά σημάδια βελτίωσης είναι αναντίρρητα, ωστόσο με τους Λεονάρντο, Μαλντίνι, Γκατούζο και αρκετούς παίκτες να αποχαιρετούν λόγω της αποτυχίας της ομάδας να επιστρέψει στο Champions League μετά από 6 σεζόν, τα πάντα είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα.

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini, Antonio Calanni, Luca Bruno

24MEDIA NETWORK