Η ασυλία Πίρλο και 4 παικτών τελείωσε για τη Γιουβέντους
Η Γιουβέντους ετοιμάζεται να αλλάξει πολλά πράγματα για τη νέα σεζόν και ο Αντρέα Πίρλο πιθανότατα θα είναι ένα από αυτά. Ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι οι 'μπιανκονέρι' θα διώξουν 4 παίκτες και θα κινδυνεύσουν ακόμα και οι Ματάις ντε Λιχτ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Πάουλο Ντιμπάλα.
Η αναπάντεχη ήττα της Γιουβέντους από την Μπενεβέντο στο Τορίνο αφήνει τη ‘γηραιά κυρία’ 10 βαθμούς μακριά από τη διεκδίκηση του 10υ σερί σκουντέτο. Πλέον, ουδείς βλέπει την ομάδα στην κούρσα του τίτλου, αντιθέτως πολλοί την υπολογίζουν στη μάχη για το Champions League, αφού όλα είναι ανοιχτά με Μίλαν, Αταλάντα, Νάπολι, Ρόμα και Λάτσιο σε απόσταση λίγων βαθμών.
Η σεζόν αποδείχθηκε μεταβατική και στην πράξη, με τον Αντρέα Πίρλο να παρουσιάζεται ως ο βασικός λόγος της αποτυχίας. Ο 41χρονος υπήρξε μόλις για 7 ημέρες προπονητής όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση της διοίκησης να μην αναλάβει την Κ21, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά την πρώτη ομάδα, έπειτα από την απομάκρυνση του Μαουρίτσιο Σάρι. Λίγους μήνες μετά, αρκετοί έχουν μετανιώσει γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ο διευθυντής της ομάδας, Φάμπιο Παράτιτσι, στήριξε τον Ιταλό τεχνικό στις δηλώσεις του στο περιθώριο του αγώνα με την Μπενεβέντο, ωστόσο τα μεγάλα ΜΜΕ της Ιταλίας διχάζονται για το πόσους… τελικούς πρέπει να κερδίσει ο Πίρλο για να παραμείνει και του χρόνου στην άκρη του πάγκου.
Η Corriere dello Sport, αθλητική εφημερίδα με έδρα τη Ρώμη, ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι ειλημμένη εξαιτίας της εικόνας και της νοοτροπίας που παρουσιάζει η Γιουβέντους στον αγωνιστικό χώρο και πως ούτε η πρόκριση στο Champions League θα διασφαλίσει τη θέση του. Η Tuttosport, αθλητική εφημερίδα με έδρα το Τορίνο, ισχυρίζεται ότι αν οι ‘μπιανκονέρι’ τερματίσουν μέσα την τετράδα, ο Πίρλο θα παραμείνει στην ομάδα και πως δεν υπάρχει διχασμός στη διοίκηση για το ζήτημα.
Την ώρα που οι Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, Σιμόνε Ιντζάγκι, Λουτσιάνο Σπαλέτι και Μασιμιλιάνο Αλέγκρι προαλείφονται ως διάδοχοι του Πίρλο, ο σύλλογος βλέπει ως μονόδρομο τις μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Αν ο Πίρλο παραμείνει, τότε θα χρειαστεί να γίνουν τελικά οι μεταγραφές που ζήτησε το περασμένο καλοκαίρι, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε με εξαίρεση την απόκτηση του Φεντερίκο Κιέζα. Οι Χουσέμ Αουάρ, Μανουέλ Λοκατέλι και Ρόμπιν Γκόσενς δεν αποκτήθηκαν ποτέ, ωστόσο παραμένουν στο ραντάρ του συλλόγου.
Στις ίδιες δηλώσεις, ο Παράτιτσι στήριξε και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη της ομάδας και υποστήριξε ότι ο σύλλογος αποφάσισε να τον κρατήσει. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2022, κατά συνέπεια, αν όντως ο Πορτογάλος παραμείνει (πάντα υπάρχει αμφιβολία λόγω της ζημίας που επιφέρει στα ταμεία της ομάδας), η Γιουβέντους θα χρειαστεί να βρει χρήματα από τους παίκτες που θα πουλήσει για να ενισχυθεί στη συνέχεια.
Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που θέλει να διώξει και σε εκείνους που ίσως αναγκαστεί να πουλήσει για να βρει πόρους, ειδικά αν αποτύχει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Serie A και χάσει το ‘τρένο’ (και τα χρήματα) του Champions League.
Οι απογοητεύσεις που θέλει να διώξει
Ο πιο… ευπαθής τομέας στο ρόστερ της ομάδας είναι η μεσαία γραμμή. Ο δανεισμός που μετατράπηκε σε αγορά 18.500.000 ευρώ του Γουένστον Μακένι αφορά το μοναδικό βέβαιο μέσο του ρόστερ για τη νέα σεζόν. Από κοντά και ο Αρτούρ, ο οποίος στοίχισε λίγα στην πράξη (ανταλλαγή με τον Μίραλεμ Πιάνιτς) και παρότι αγωνιστικά δεν έχει δείξει κάτι τρομερό, παρουσιάζεται ως χρήσιμη επιλογή.
Δύο είναι τα μεγάλα ‘αγκάθια’ τούτη τη στιγμή και αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2019 χωρίς αντίτιμο. Ο Αντριάν Ραμπιό και ο Άαρον Ράμσεϊ υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2019 με πολλές προσδοκίες, ωστόσο ουδείς κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του, ούτε καν στη σεζόν 2019-2020 που κατέληξε σε τίτλο. Τη φετινή χρονιά, ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλον (όταν δεν είναι τραυματίες) και μοιάζει απίθανο να πάρουν άλλες ευκαιρίες στο Πιεμόντε. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ροντρίγκο Μπεντανκούρ. Αν και ήταν καλός τη σεζόν 2019-2020, φέτος έχει απογοητεύσει και με δεδομένο ότι ο Ουρουγουανός διεθνής είναι μόλις 23 ετών, στη Γιουβέντους θεωρούν ότι μπορεί να φέρει χρήματα με την πώλησή του.
Μέλλον δεν θα έχει στην ομάδα ούτε ο Άλεξ Σάντρο. Η Γιουβέντους θα κινηθεί σίγουρα για αριστερό μπακ ή αριστερό φουλ μπακ (με τον Τζιανλούκα Φραμπότα να παραμείνει αναπληρωματικός) και από τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος δεν έχει ικανοποιήσει τις φορές που αγωνίστηκε ως στόπερ σε τριάδα, μοιάζει περιττός. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport αναμένεται να φύγει και όχι απαραίτητα για κάποιο ποσό, αλλά μπορεί να παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα για τον επόμενο αριστερό μπακ (πχ. Γκόσενς).
Οι παίκτες που πρέπει να πουλήσει
Αν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις προγραμματισμένες αποχωρήσεις δεν επαρκούν, τότε υπάρχουν διάφορα plan B, που αφορούν παίκτες που βρίσκονται στο… μεταίχμιο των πωλήσεων. Η Γιουβέντους διαθέτει ποδοσφαιριστές που θα ήθελε να κρατήσει, αλλά αν απαιτηθεί, θα τους θυσιάσει για μερικά (δεκάδες) εκατομμύρια που θα κάνουν τη διαφορά.
Ένας εξ αυτών είναι ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, ο οποίος αποκτήθηκε τυπικά τον Ιανουάριο του 2019 από την Αταλάντα για 35.000.000, αλλά παρέμεινε στον Μπέργκαμο και το καλοκαίρι του 2019 δόθηκε δανεικός στην Πάρμα, όπου έκανε εκπληκτική σεζόν. Φέτος στη Γιουβέντους δεν έχει δείξει το ίδιο πρόσωπο, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πίρλο τον χρησιμοποιεί ως επιθετικό δίπλα σε Ρονάλντο ή Άλβαρο Μοράτα, αντί για τη φυσική θέση του στα δεξιά. Αν πωληθεί ο 20χρονος διεθνής Σουηδός, θα είναι για ποσό μεγαλύτερο από εκείνο της αγοράς του.
Αντίστοιχη είναι η επιλογή του Μερίχ Ντεμιράλ. Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός αποτελεί μία από τις λίγες επιλογές που θα έχει στα στόπερ του χρόνου η ομάδα, αφού ο Τζιόρτζιο Κιελίνι αναμένεται να αποσυρθεί ή έστω να τεθεί στο περιθώριο λόγω της ηλικίας του (37). Η Γιουβέντους απέκτησε τον Τούρκο διεθνή για 18.000.000 το καλοκαίρι του 2019 και σε περίπτωση που αναγκαστεί να τον πουλήσει, θα το κάνει για υψηλότερη τιμή.
Η πώληση του Ζοάο Κανσέλο στη Μάντσεστερ Σίτι για τον Ντανίλο και 30.000.000 το 2019 ανέδειξε κερδισμένο, βάσει των φετινών εμφανίσεων του Πορτογάλου στην Αγγλία. Παρ’ όλα αυτά, ο 29χρονος Βραζιλιάνος δεν έχει απογοητεύσει τόσο στο Τορίνο κι έχει δώσει λύσεις και ως στόπερ σε τριάδα. Αν χρειαστεί, είναι κι αυτός αναλώσιμος, αφού βασικό δεξί μπακ (ή φουλ μπακ) αγωνίζεται ο Χουάν Κουαδράδο.
Τα αουτσάιντερ για αποχώρηση
Όλα τα παραπάνω σενάρια πηγαίνουν περίπατο σε περίπτωση που η Γιουβέντους δεν κατορθώσει να βγει Champions League. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση (και) για λόγους επιβίωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πάουλο Ντιμπάλα θα είναι ένας από τους παίκτες προς πώληση, αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για τον 27χρονο επιθετικό να πάρει τα ‘ηνία’ της ηγεσίας της ομάδας. Ο διεθνής Αργεντινός είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες με τεράστια μεταπωλητική αξία στο ρόστερ της ομάδας. Ένας άλλος είναι ο Ματάις ντε Λιχτ, ο 21χρονος Ολλανδός στόπερ που άφησε πίσω το ‘μουδιασμένο’ ξεκίνημά του στο σύλλογο και τη φετινή σεζόν έγινε ο ηγέτης της άμυνας. Σε αυτό το σενάριο ασφαλής δεν μπορεί να αισθάνεται ούτε ο Βόιτσιεχ Στσέσνι, ο τερματοφύλακας που στηρίζει η ομάδα ελλείψει καλύτερου διαθέσιμου στην κατάλληλη τιμή, εκτός αν ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα τελικά αποφασίσει να απορρίψει τη Μίλαν και μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι.
Αντιθέτως, δύσκολα θα αποχωρήσει ο Λεονάρντο Μπονούτσι, ο οποίος οδεύοντας στα 34 δεν θα γεμίσει με χρήματα τα ταμεία. Ο νεαρότερος Φεντερίκο Μπερναρντέσκι δεν αποτελεί πλέον πρότζεκτ της ομάδας στα 27, αλλά ούτε και γι’ αυτόν μπορεί να αξιώσει η Γιουβέντους πολλά χρήματα, πόσο μάλλον τα 40.000.000 που ξόδεψε το 2017 για να τον πάρει από τη Φιορεντίνα. Το πλάνο με τον άλλοτε φέρελπι δεξιό εξτρέμ είναι να οπισθοχωρήσει σε ρόλο μπακ, όπως συνέβη με τον Κουαδράδο (του οποίου θα είναι αναπληρωματικός).
Οι επόμενες ημέρες είναι μέρες κρίσης τόσο για τον προπονητή όσο και για το ρόστερ. Η αγωνιστική αποτυχία, ύστερα από τον αποκλεισμό στο Champions League από την Πόρτο και από τη διαφαινόμενη απώλεια τίτλου, θα οδηγήσει σε πολλές αλλαγές. Όπως συμβαίνει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα εκατομμύρια και από τις ανάγκες της υπερχρεωμένης Γιουβέντους να φτιάξει καλύτερο ρόστερ, δαπανώντας λιγότερα. Γίνεται;