X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι Μαρινάκης - Θεοδωρίδης

Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Σάββα Θεοδωρίδη το Στ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στην εκδίκαση της υπόθεσης παράβασης του νόμου περί ποινικής αντιμετώπισης προσυνεννοημένων αγώνων. Οι δύο παράγοντες του Ολυμπιακού κατηγορήθηκαν ότι με αθέμιτες ενέργειες προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας τον περσινό Μάιο μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης.

marinakis.jpg INTIME SPORTS

Μετά από μία διαδικασία η οποία κράτησε αρκετή ώρα και περιελάμβανε την εξέταση 9 μαρτύρων, ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε αθωωτική απόφαση και για τους δύο κατηγορουμένους. Η δικαστής, μετά από ολιγόλεπτη σύσκεψη, έκρινε αμφοτέρους αθώους λόγω αμφιβολιών.

Καϋμενάκης: "Το 50%-50% δεν συνιστά επηρεασμό"

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε αρχικά ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του αδικήματος, ότι στο ημίχρονο στα αποδυτήρια των διαιτητών έγινε ένας εθιμοτυπικός χαιρετισμός, ότι δεν υπήρξε καμία φράση προς τους διαιτητές με σκοπό να τους επηρεάσει και η φράση που ειπώθηκε ήταν "παίξτε 50-50, σφυρίξτε ό,τι βλέπετε και μη φοβάστε τίποτα".

Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννης Καϋμένάκης, ο οποίος κατέθεσε τα εξής: "Εγώ δεν ήμουν γραμμένος στο φύλλο αγώνα και δεν μπορούσα να κατέβω στα αποδυτήρια. ΜΕ ενημέρωσε ο γιατρός του αγώνα ότι ο Μαρινάκης και ο Θεοδωρίδης κατέβηκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια των διαιτητών. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε μεταξύ τους, δεν ήμουν εκεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο διαιτητής δεν έδωσε δύο καταφανέστατα πέναλτι στην ομάδα μου. Ξέρω ότι υπάρχει κανονισμός. Απαγορεύεται να κατέβεις στα αποδυτήρια χωρίς άδεια, ενώ είθισται, εάν κατέβει ένας πρόεδρος, να κατεβαίνει μαζί του και ο άλλος".

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον εισαγγελέα της έδρας:

Εισαγγελέας: "Εάν ήθελε να τους επηρεάσει, δεν θα μπορούσε να το κάνει πριν από τον αγώνα;"

Καϋμενάκης: "Δεν ξέρω. Υπάρχουν βέβαια και τα τηλέφωνα".

Εισαγγελέας: "Είναι γνωστά τα τηλέφωνα των διαιτητών;"

Καϋμενάκης: "Ναι, είναι γνωστά".

Εισαγγελέας: "Είναι γνωστά και τα μέρη που συχνάζουν οι διαιτητές;"

Καϋμενάκης: "Όχι, αυτό δεν το ξέρω".

Εισαγγελέας: "Ο κ. Μαρινάκης κι ο κ. Θεοδωρίδης δεν θα έπαιρναν μέτρα ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί εάν ήθελαν να επηρεάσουν τους διαιτητές;"

Καϋμενάκης: "Δεν ξέρω, τι να σας πω;"

Εισαγγελέας: "Είναι συνηθισμένο να διαμαρτύρεται κάποιος στο όριο του ανεκτού;"

Καϋμενάκης: "Συνηθισμένο είναι".

Εισαγγελέας: "Θα μπορούσατε να είχατε αδικηθεί και χωρίς αυτήν την παρέμβαση;"

Καϋμενάκης: "Ναι, θα μπορούσαμε".

Εξάλλου, από την έδρα ο κ. Καϋμενάκης ρωτήθηκε: "Θεωρείτε ότι η φράση 'παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα' συνιστά έμμεσο επηρεασμό;". "Όχι, δεν συνιστά", απάντησε ο Καϋμενάκης.

Γιάχος: "Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι προσπάθησε να μας επηρεάσει"

Ο διαιτητής του αγώνα, Θανάσης Γιάχος, δήλωσε αρχικά: "Στα αποδυτήρια των διαιτητών ήρθαν ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Θεοδωρίδης, μαζί με τον κ. Μπουτζιώλη, που ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του τελικού. Ήρθαν και οι τρεις μαζί. Ο κ. Μαρινάκης μας είπε 'ήρθα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Παίξτε 50-50 και μη φοβάστε τίποτα'. Όλοι οι πρόεδροι τα ίδια λένε. Με το 50-50 εννοούσε να σφυρίζω ό,τι βλέπω. Είναι μία έκφραση και συνηθίζεται. Συνήθως οι πρόεδροι έρχονται στην αρχή και στο τέλος. Δεν ξέρω γιατί ήρθε στο ημίχρονο, ρωτήστε τον ίδιο".

Εισαγγελέας: "Επηρεαστήκαμτε από τα λόγια του;"

Γιάχος: "Εμένα δεν με επηρεάζει τίποτα".

Εισαγγελέας: "Με αυτό που σας είπε, μήπως διαμαρτυρήθηκε για τα σφυρίγματά σας;"

Γιάχος: "Όχι, δεν μπορώ να το εκλάβω ως διαμαρτυρία".

Εισαγγελέας: "Στο φύλλο αγώνα γιατί δεν το γράψατε;"

Γιάχος: "Γράφουμε στο φύλλο αγώνα ό,τι είναι σημαντικό. Αυτό ήταν συνηθισμένο".

Εισαγγελέας: "Στο 2ο ημίχρονο, η διαιτησία σας πως ήταν;"

Γιάχος: "Θεωρώ ότι έκανα ένα λάθος. Εννοείται ανθρώπινο. Και τιμωρήθηκα γι' αυτό για 4 μήνες".

Εισαγγελέας: "Πώς μπήκαν μέσα οι κ.κ. Μαρινάκης και Θεοδωρίδης;"

Γιάχος: "Ο αστυνομικός απ' έξω μας ρώτησε εάν επιτρέπουμε να μπει μέσα ο κ. Μαρινάκης και εμείς το επιτρέψαμε. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι προσπάθησε να μας επηρεάσει".

"Ο διαιτητής δεν μπορεί να κάνει εσκεμμένο λάθος σε τελικό"

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Τρικάλων, Θανάσης Μπουτζιώλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής ασφάλειας αγώνα και κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, είπε: "Ο κ. Μαρινάκης, επειδή δεν πήγε στους διαιτητές στην έναρξη του αγώνα ως είθισται, πήγε στο ημίχρονο. Εγώ χτύπησα την πόρτα και ζήτησα την άδεια να μπούμε μέσα. Μπήκα μαζί με τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Θεοδωρίδη. Ο κ. Μαρινάκης τους είπε 'σας εύχομαι καλή επιτυχία. Να σφυρίξετε 50-50 και ό,τι βλέπετε. Μην φοβάστε τίποτα'".

"Γιατί να μην φοβούνται τίποτα; Τους απειλούσε κανείς με κανένα πιστόλι ή κανένα μαχαίρι; Δεν σφύριζε ό,τι έβλεπε ο διαιτητής; Γιατί το είπε αυτό ο κ. Μαρινάκης;", ρώτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

"Είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν προκάλεσε κανέναν φόβο στους διαιτητές η παρουσία του κ. Μαρινάκη. Πρόκειται άλλωστε για διεθνείς διαιτητές που έχουν συνηθίσει να παίζουν μπροστά σε 60.000 κόσμο. Ο διαιτητής του αγώνα τιμωρήθηκε για 4-5 μήνες. Δεν θεωρώ ότι ένας διαιτητής μπορεί να κάνει εσκεμμένο λάθος σε τελικός κυπέλλου. Ο τελικός είναι μία γιορτή. Το χέρι που δεν έδωσαν ήταν ένα ανθρώπινο λάθος. Σε έναν τελικό, ο διαιτητής θα παίξει 50-50, θέλει δεν θέλει. Ό,τι λάθος κάνει, είναι ανθρώπινο".

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Σταύρος Γεωργόπουλος, τον ρώτησε για συγκεκριμένα διαιτητικά λάθη, όπως την μπουνιά του Ινσαουράλδε στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός και το γκολ οφσάιντ με το οποίο νίκησε ο Αστέρας Τρίπολης τον Ολυμπιακό. Ο κ. Μπουτζιώλης επιβεβαίωσε ότι έγιναν αυτά τα λάθη, λέγοντας ότι και αυτά τα θεωρεί ανθρώπινα λάθη.

Η πλευρά Μαρινάκη - Θεοδωρίδης, που εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γεωργόπουλο και Δημακόπουλο, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο της ΕΠΟ ότι ο Θανάσης Μπουτζιώλης είχε οριστεί υπεύθυνος ασφαλείας του αγώνα, προσκόμισε διαπίστευση του Βαγγέλη Μαρινάκη με την οποία είχε πρόσβαση σε όλους τους χώρους του γηπέδου, ενώ κατέθεσαν πλήθος δημοσιευμάτων από περιστατικά όπου παράγοντες διαμαρτύρονταν έντονα έως και υβριστικά προς τους διαιτητές πχ. Ζαβραδινός και Κωνσταντίνου που επισκέπτηκαν τον Μάνταλο στο Παναθηναϊκός - Πλατανιάς, διαμαρτυρίες του Χρήστου Πανόπουλου, του Κώστα Πηλαδάκη, του Ζήση Βρύζα, φράσεις που ειπώθηκαν στο Άρης - ΟΦΗ και ενός αγώνα του ΠΑΟΚ.

Τριτσώνης: "Είμαστε ήρωες"

Ο Σταύρος Μάνταλος, επιπρόσθετος βοηθός του τελικού, υποστήριξε: "Ο κ. Μαρινάκης κι ο κ. Θεοδωρίδης μας ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Μας είπαν να παίξουμε 50-50 και φύγανε. Είναι κάτι που συνηθίζεται. Όλοι οι πρόεδροι το ίδιο κάνουν. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Εγώ προσωπικά το πήρα ως ευχή. Δεν το θεώρησα μεμπτό. Γι' αυτό και δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα. Το 1ο ημίχρονο είχε μία απολύτως φυσιολογική ροή. Δεν βρίσκω κάποιον λόγο για να ερχόταν κάποιος να διαμαρτυρηθεί".

Εν συνεχεία, η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε στον έτερο επιπρόσθετο βοηθό, Σταύρο Τριτσώνη: "Γιατί σας είπε μην φοβάστε τίποτα; Φοβόσασταν κάτι; Εγώ, όταν θα σας έβλεπα στον δρόμο και θα σας χαιρετούσα, θα σας έλεγα μην φοβάστε;"

"Είναι μία συνηθισμένη έκφραση. Δεν είναι κάτι επιλήψιμο. Στο ματς έγινε ένα σημαντικό λάθος, το οποίο από τη θέση που ήμουν εγώ δεν μπορούσα να το δω. Έτσι όπως λειτουργεί όλο το πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με τον πόλεμο που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ θεωρώ ότι είμαστε ήρωες".

Ο Αντώνης Καρατζίκας, βοηθός διαιτητή του τελικού, σημείωσε: "Όταν ήρθαν, εγώ ήμουν τουαλέτα. Δεν τους είδα να μπαίνουν. Τους είδα μόνο να βγαίνουν. Αυτό που είπαν, πάντως, είναι κάτι κοινό".

Στη συνέχεια ρωτήθηκε "για ποιον λόγο ήρθε στο ημίχρονο (σ.σ. ο Βαγγέλης Μαρινάκης)" και απάντησε: "Υποθέτω ότι ο κ. Μαρινάκης ήρθε στο ημίχρονο γιατί δεν είχε έρθει να μας ευχηθεί πριν από το αγώνα".

Οι τοποθετήσεις των αστυνομικών

Ο αστυνομικός Σπυρίδων Νάκος, ο οποίος ήταν παρών στα αποδυτήρια, είπε τα εξής: "Ήμουν στα αποδυτήρια. Στο ημίχρονο, αρχικά ήρθε ο κ. Θεοδωρίδης και στη συνέχεια ήρθε ο κ. Μαρινάκης και μπήκαν στους διαιτητές. Εγώ είχα μόνο οπτική επαφή. Δεν άκουσα κανέναν διάλογο. Εκείνη την ώρα ήρθε ο επικεφαλής και μας τράβηξε πιο πέρα. Ο κ. Θεοδωρίδης που πήγε πρώτος, ζήτησε την άδεια από τον σεκιούριτι για να περάσει μέσα και του δόθηκε. Και ο Μαρινάκης και ο Θεοδωρίδης δεν κάθισαν μέσα ούτε ένα λεπτό".

Ο Ιωάννης Τσέλιος, επίσης αστυνομικός, υποστήριξε: "Ο κ. Θεοδωρίδης ρώτησε τον σεκιούριτι για να περάσει μέσα κι ο σεκιούριτι τον άφησε. Βγήκε και μετά από 5 λεπτά ήρθε και ο κ. Μαρινάκης. Εμάς ο επικεφαλής μας φώναξε να φύγουμε από το σημείο".

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε και τους δύο αστυνομικούς εάν είθισται να κατεβαίνουν οι πρόεδροι στα αποδυτήρια των διαιτητών. Αμφότεροι απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν, διότι, όπως υποστήριξαν, ήταν η πρώτη φορά τους που είχαν το συγκεκριμένο πόστο, δηλαδή εσωτερικά του γηπέδου, και από τότε δεν τους έχει ξανατύχει.

Ο Γιώργος Βούλγαρης, παρατηρητής της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας), στάθηκε στην απαγόρευση της ΕΠΟ να παρευρεθεί στα αποδυτήρια.

"Η ΕΠΟ μας απαγόρεψε να μπούμε στα αποδυτήρια. Κανονικά, εμείς το έχουμε αυτό το δικαίωμα. Η ΕΠΟ μας επέτρεψε να είμαστε σε όλους τους άλλους χώρους, εκτός από τα αποδυτήρια. Αν δεν είναι καλοπροαίρετη η επίσκεψη των παραγόντων, ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να το γράψει στο φύλλο αγώνα. Ίσως να θεώρησαν οι διαιτητές ότι δεν ήταν επιλήψιμο αυτό που τους είπε ο κ. Μαρινάκης και γι' αυτό δεν το έγραψαν. Αν με άφηναν να είμαι στα αποδυτήρια, εγώ όφειλα να το γράψω, εάν έβλεπα κάτι", τόνισε.

24MEDIA NETWORK