Η απειλή της Μάντσεστερ Σίτι και το μακάβριο e-mail που εξόργισε την UEFA
Πέρα από την προσπάθεια της Μάντσεστερ Σίτι να εξαπατήσει την UEFA με ψευδή στοιχεία για χορηγικά έσοδα, υπήρξαν δύο ενέργειες ανθρώπων της αγγλικής ομάδας που στα... κάγκελα την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Πρώτο θέμα συζήτησης στον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι από το βράδυ της Παρασκευής (14/02) η απόφαση της UEFA να επιβάλλει ποινή αποκλεισμού δύο ετών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην Μάντσεστερ Σίτι, που κινδυνεύει και με αφαίρεση βαθμών στην Premier League την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το Σώμα Οικονομικού ελέγχου της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτή την απόφαση για μια σειρά από λόγους, που αφορούν την κατ' εξακολούθηση παραβίαση των κανονισμών του FFP από την αγγλική ομάδα και την προσπάθεια της να παρουσιάσει ψευδή στοιχεία για το ύψος των χορηγιών που έλαβε ως νόμιμα έσοδα.
Ωστόσο πρόκειται για μια κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, η οποία φούντωσε από την συμπεριφορά των διοικούντων τους 'πολίτες' απέναντι στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της UEFA να συμμορφωθούν στα προβλεπόμενα. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ήταν διατεθειμένη να κάνει και... εκπτώσεις, ωστόσο εισέπραξε μονάχα αδιαφορία και την επιθετική στάση που υιοθέτησε η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι.
Ο Καλντόν Αλ Μουμπάρακ, ο άνθρωπος που κατέχει το πόστο του προέδρου της αγγλικής ομάδας, εξ αρχής θεωρούσε πως το FFP ήταν ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να... πολεμήσει την προσπάθεια του Σεΐχη Μανσούρ να ξεπεράσει τις καθιερωμένες ποδοσφαιρικές δυνάμεις στην Αγγλία και την Ευρώπη. Βλέποντας κάποιου είδους 'συμμαχία' πίσω από την κίνηση της Μπάγερν Μονάχου και γενικά των γερμανικών συλλόγων να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία της UEFA. Η διοίκηση της Σίτι θεώρησε αυτή την εξέλιξη ως μέρος ενός σχεδίου να μπει φρένο στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην ελίτ του Champions League και σε σταθερή βάση απειλούσε με νομική μάχη.
Σε ένα από τα e-mail που διέρρευσαν -και τα οποία είχε δημοσιεύσει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel- ο δικηγόρος της Σίτι, Σάιμον Κλιφ, είχε γράψει πως ο Μουμπάρακ είχε πει στον Τζάνι Ινφαντίνο, τότε γενικό γραμματέα της UEFA, πως δεν θα δεχόταν καμία οικονομική ποινή για το γεγονός πως η αγγλική ομάδα είχε ξεπεράσει κατά 45 εκατ. ευρώ το επιτρεπόμενο όριο απωλειών τα έτη 2012 και 2013 τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "προτιμώ να ξοδέψω 30 εκατ. ευρώ στους 50 καλύτερους δικηγόρους του κόσμου και να κάνω μηνύσεις στην UEFA για τα επόμενα 10 χρόνια"!
Το 2014, το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της Ομοσπονδίας διαπίστωσε ότι η Σίτι είχε έλλειμμα 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο των δύο ετών, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα επιτρεπόμενα 45 εκατ. ευρώ. Και τον Μάιο εκείνου του έτους συμφώνησε σε μια διευθέτηση που πολλοί εντός της UEFA πίστευαν ότι παραήταν επιεικής. Η Σίτι και πάλι αρνήθηκε να συνεργαστεί.
Μια μέρα πριν, ο πρώην πρόεδρος του τμήματος διερεύνησης τήρησης των κανόνων του FFP, Ζαν-Λουκ Ντεχάενε, ένας διακεκριμένος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ανώτερος πολιτικός της ΕΕ, πέθανε σε ηλικία 73 ετών, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του, 49 ετών, και τα τέσσερα παιδιά του.
Το Spiegel δημοσίευσε την αντίδραση του Σάιμον Κλιφ σε αυτή την είδηση, που ήρθε μέσα από ένα εσωτερικό email της Σίτι, το οποίο ανέφερε: "Ένας έφυγε, έμειναν άλλοι έξι"! Μετά την διαρροή αυτή, κανείς από την Μάντσεστερ Σίτι δεν απολογήθηκε ποτέ για αυτήν την μακάβρια, αισχρή τοποθέτηση... Ο λόγος; Θεώρησαν πως είχαν πέσει θύματα υποκλοπής, επομένως όσο 'ατυχές' κι αν ήταν το περιεχόμενο δεν έπρεπε να αναγνωριστεί.
Η Σίτι δεν απάντησε ποτέ στις ερωτήσεις του Spiegel, άλλων ΜΜΕ ή στην ίδια την UEFA όταν δημοσιεύθηκαν οι διαρροές, μένοντας σταθερή στην θέση της πως πρόκειται για υλικό που έχει αποκτηθεί μέσω παράνομης δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο έλεγχος που ακολούθησε από την UEFA φανέρωσε τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η διοίκηση της αγγλικής ομάδας για να ντριμπλάρει το FFP, το οποίο θεωρούσε ως εχθρό στα σχέδια ανάπτυξης της μέσα από την οικονομική υπερδύναμη του Σεΐχη Μανσούρ. Η συνέχεια στο CAS...
Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: