X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Αγγλία κουράστηκε από τις συγγνώμες της UEFA

Η Αγγλία ζητά από την UEFA να τιμωρήσει παραδειγματικά το Μαυροβούνιο, με αφορμή τα ρατσιστικά φαινόμενα που κυριάρχησαν στο παιχνίδι της Δευτέρας 25/3, στην Ποντγκόριτσα. Δεν ήταν τα πρώτα και αν δεν αλλάξει κάτι στους κανονισμούς, δεν θα είναι και τα τελευταία. Το #getsomeeducation του Στέρλινγκ.

To βράδυ της Δευτέρας 25/3 ο Νικ Κύργιος πόσταρε την έκπληξη του, για έναν τύπο που ενώ θα μπορούσε να κάνει 50 άλλα -καλύτερα- πράγματα, μπήκε στα social media για να του στείλει ρατσιστικά και υβριστικά μηνύματα στο inbox.

Ο Ελληνοαυστραλός έγραψε 'πρέπει να αμφισβητήσεις τον κόσμο, όταν ένας μεγάλος άνδρας νιώθει την ανάγκη να σου απευθυνθεί με αυτό το μίσος. Ένας ρατσιστής, ομοφοβικός hater, αλλά εγώ είμαι η ντροπή; Πόσο 'σακατεμένος' είναι ο κόσμος; Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσα τέτοια σκατά πρέπει να ανέχομαι, ειδικά από την Αυστραλία'.

Ενώ αναρωτιέσαι πώς γίνεται να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που στο 2019 πιστεύουν για κάποιο -ανεξήγητο και ουτοπικό- λόγο ότι είναι καλύτεροι από άλλους, γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος να σου πω ότι πάνω κάτω την ώρα που έκανε ο Κύργιος το συγκεκριμένο ποστάρισμα, η εθνική Αγγλίας έπαιζε στην Ποντγκόριτσα, με το Μαυροβούνιο, για τα προκριματικά του Euro2020. Τα 'τρία λιοντάρια' νίκησαν 5-1 και μετά κατέθεσαν διαμαρτυρία στην UEFA, για ρατσιστικές συμπεριφορές οπαδών. Θα δούμε τι έγινε, αλλά και τι δεν κάνει η UEFA.

Η Union of European Football Association έχει αποφασίσει να υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής σε -εντός γηπέδων- ρατσιστικές συμπεριφορές από το Δεκέμβριο του 2005. Τότε είχε ενημερώσει πως αυτό το θέμα θα αποτελούσε στο εξής προτεραιότητα. Κάτσε να σου πω τι έγινε το βράδυ της Δευτέρας 25/3 στο Μαυροβούνιο.

Ένα φάουλ του Ντάνι Ρόουζ στον Αλεξάνταρ Μπόλιεβιτς, στις καθυστερήσεις (οι Άγγλοι νίκησαν 5-1) είχε ως συνέπεια να γίνει το μάλε βράσε στο γήπεδο της Ποντγκόριτσα. Εκεί όπου από την αρχή οπαδοί μιμούνταν ήχους μαϊμούδων, κάθε φορά που πρωταγωνιστούσαν μαύροι παίκτες των φιλοξενούμενων, σε φάσεις και δεν σταμάτησαν να πετούν αντικείμενα.

Το BBC Radio 5 είχε ενημερώσει στη live μετάδοση πως οι πρώτες ρατσιστικές συμπεριφορές άρχισαν στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, μόλις ο Ρόουζ πήρε την μπάλα. Η αντίδραση ήταν η ίδια κάθε φορά που μαύρος παίκτης είχε την μπάλα, με τον απεσταλμένο του BBC Football, Τζον Μάρεϊ να ρωτά τους φωτογράφους για το περιεχόμενο και εκείνοι να απαντούν 'είναι σιχαμένο'.

Σάουθγκεϊτ: “Είμαστε πια, στο 2019. Έχει καταντήσει λίγο γελοίο”

Ο Γκάρεθ Σάουγκεϊτ είπε στο BBC ότι “ λίγοι ηλίθιοι κατέστρεψαν ένα τέλειο βράδυ και αυτό είναι λυπηρό. Δεν ήταν ένας-δυο. Ήταν μια ολόκληρη εξέδρα. Το γήπεδο χωρούσε 15.000 ανθρώπους”.

Ομολόγησε πως σκέφτηκε το ενδεχόμενο να πάρει τους παίκτες του και να φύγουν “ αλλά δεν ήμουν σίγουρος ότι αυτό ήταν κάτι που ήθελαν. Τα παιδιά θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Τους μίλησα, ατομικά. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Θα κάνουμε αναφορά”. Ενημέρωσε ότι θα κάνει μια μεγάλη συζήτηση με τους παίκτες, πριν καταλήξει στο ποια θα είναι η καλύτερη αντίδραση σε ανάλογο φαινόμενο “ ώστε να κάνουμε και τη διαφορά. Να 'χουμε μια επίδραση".

Δεν είμαι η διοικούσα αρχή, αλλά ένας μεσήλικας λευκός άνδρας που μιλάει για ρατσισμό. Αυτό που θέλω είναι να απολαμβάνουν οι παίκτες μου το ποδόσφαιρο και να μη φοβούνται. Νιώθω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από το να λένε 'συγγνώμη'.

Τουμπάκοβιτς: “Δεν έγινε τίποτα”

Σε ερώτηση που έγινε στον ομόλογο του, στο Μαυροβούνιο, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς για τις ρατσιστικές συμπεριφορές, ο τελευταίος απάντησε “ δεν έγινε τίποτα! Η πρώτη φορά που ακούω για ρατσιστικά συνθήματα είναι εδώ, τώρα. Κατ' αρχάς, δεν βλέπω το λόγο που θα έπρεπε να κάνω κάποιο σχόλιο. Δεύτερον, δεν άκουσα τίποτα. Τρίτον, σκεφτόμουν το ματς, οπότε έπρεπε να επικεντρωθώ σε αυτό".

Ο Σάουθγκεϊτ δεν άφησε το 'δεν έγινε τίποτα' να πέσει κάτω και είπε πως " δεν θα φύγω από εδώ, πιστεύοντας ότι όλοι οι Μαυροβούνιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε. Η πλειοψηφία του πλήθους ήταν μια χαρά, παθιασμένοι και υπερήφανοι για τη χώρα τους".

Έχουμε ακριβώς την ίδια κατάσταση στην Αγγλία. Η πλειοψηφία στηρίζει την ομάδα, με τον ίδιο τρόπο που τη στήριξε η δική σας απόψε και έχουμε λίγους που δημιουργούν προβλήματα.

Το #getsomeeducation του Στέρλινγκ

O Ραχίμ Στέρλινγκ επέλεξε να σχολιάσει με ένα post στα social media. Έβαλε φωτογραφία από την κίνηση που έκανε μετά το γκολ που έβαλε (ήταν το 5ο), γράφοντας “ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το στόμα των haters (ναι, εννοώ των ρατσιστών)” είναι η εκπαίδευση.

Μετά εξήγησε στο BBC ότι “ ο τρόπος που πανηγύρισα ήταν αυτός που τους ενημέρωνα πως θα χρειαστεί να βρουν κάτι άλλο να μου πουν, πέραν του ότι είμαι μαύρος, αν θέλουν να με επηρεάσουν. Τους έδωσα κάτι να ασχολούνται”. Τόνισε ότι “ η Αγγλία είναι πολυπολιτισμική χώρα με πολλές φυλές. Εγώ μπορώ να φτάσω μέχρι ένα σημείο. Η FA μπορεί να φτάσει έως ένα σημείο. Αυτοί που είναι στην ηγεσία πρέπει να κάνουν τα δέοντα, γιατί πλέον τα πρόστιμα δεν είναι αρκετά”.

Μια τιμωρία, για αυτά τα φαινόμενα, θα μπορούσε να είναι -ανεξάρτητα του έθνους- οι άδειες εξέδρες. Οπότε οι φίλαθλοι θα το σκέφτονταν δυο φορές, πριν κάνουν κάτι. Η τιμωρία ενός, δυο ανθρώπων δεν θα αλλάξει το παραμικρό. Πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. Το ίδιο θα έλεγα αν οι οπαδοί ήταν δικοί μας.

" Για να υπάρξει αλλαγή, το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν είμαι αυτός που φτιάχνει τους κανόνες και τους νόμους, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι από αυτούς που είναι στα κέντρα αποφάσεων. Εμείς μπορούμε μόνο να ενημερώνουμε για την κατάσταση".

In his debut match for England, Callum Hudson-Odoi, center, vies for the ball with Montenegro's Aleksandar Boljevic, left, and Montenegro's Marko Jankovic, right, during the Euro 2020 group A qualifying soccer match between Montenegro and England at the City Stadium in Podgorica, Montenegro, Monday, March 25, 2019. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

Ο Καλούμ Χάντσον-Οντόι έζησε και αυτός την επίθεση του, στο ντεμπούτο του στην ανδρών και αυτό που είχε να εξηγήσει στο belN Sports ήταν πως “ ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά που μας αφορούσαν, εμείς έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλά το κεφάλι και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επηρεαστούμε. Στο ποδόσφαιρο πάντα υπάρχουν τέτοια πράγματα. Άνθρωποι που θα είναι αγενείς και θα πουν κάτι που δεν θες να ακούσεις. Κάποιες φορές πρέπει να μην τα αφήσεις να μπουν στο μυαλό σου, για να μπορείς να παίξεις”.

Δεν ήταν η πρώτη του φορά που οι Άγγλοι ζουν αυτήν την κατάσταση. Ή ο Ρόουζ. Στο παιχνίδι εναντίον της Σερβίας, για την κατηγορία U21 το 2012 (είχε λήξει 2-0), στο Κρούσεβατς, είχε γίνει αυτό.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο φουλ μπακ που αγωνιζόταν στη Σάντερλαντ, ως δανεικός από την Τότεμαν αποβλήθηκε, αφότου αντέδρασε στα όσα άκουγε -'από την προθέρμανση με αποκαλούσαν μαϊμού'- από τις εξέδρες, κλωτσώντας προς τον 'πυρήνα' του bullying την μπάλα. Οι Άγγλοι είχαν κάνει σχετική αναφορά στο διαιτητή, στο ημίχρονο -του παρουσίασαν και τα αντικείμενα που είχαν πέσει κοντά ή πάνω στον Ρόουζ, όπως πέτρες-, αλλά δεν έγινε κάτι. Έγινε μετά το τελευταίο σφύριγμα. Ο κακός χαμός.

Οι παίκτες και το staff των Σέρβων επιτέθηκαν σε εκείνους των 'τριών λιονταριών'. Ακολούθως η σερβική ομοσπονδία διέψευσε πως υπήρξαν ρατσιστικά φαινόμενα και στην ανακοίνωση της ανέφερε πως ο καβγάς ουδεμία σχέση είχε με τον ρατσισμό. Κατέληγε στο ότι “όλος ο αγώνας διεξήχθη σε αθλητική ατμόσφαιρα, με απόλυτο σεβασμό στο fair play”.

Οι Άγγλοι είχαν προβεί σε έγγραφη διαμαρτυρία στην UEFA,την υπέγραψε η ομοσπονδία και ο υπουργός των σπορ, Χιου Ρόμπερτσον, απαιτώντας πιο ισχυρές ποινές. Την έστειλε ο τελευταίος, εξηγώντας ότι “ τα όσα εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα ήταν ντροπιαστικά. Έγραψα προσωπικά στον πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί και του ζήτησα να ερευνήσει άμεσα το φαινόμενο. Η όποια έκφραση ρατσισμού είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει.

Περιμένουμε παραδειγματικές ποινές για όσους αποδειχθούν ως ένοχοι για ρατσιστική κακοποίηση.

Η UEFA είχε ενημερωθεί και για κάτι ακόμα: τα αντικείμενα που 'έφυγαν' από τις εξέδρες προς τον αγωνιστικό χώρο. Ένα χτύπησε αξιωματούχο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ενώ δίπλα στον τερματοφύλακα Τζακ Μπάτλαντ προσγειώθηκαν αναπτήρες, κέρματα έως και καθίσματα. Η ομοσπονδία της Σερβίας δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, εξαιρουμένου του πρώην επιθετικού της Άστον Βίλα, Σάβο Μιλόσεβιτς, ο οποίος παρέστη στο γήπεδο.

Ουκ ολίγοι αξιωματούχοι Άγγλοι ζήτησαν τον αποκλεισμό της Σερβίας, από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεδομένου ότι οι Σέρβοι ήταν υπότροποι. Απείλησαν με αποχή από παιχνίδια που διεξάγονται στη συγκεκριμένη χώρα, αν δεν γίνει κάτι.

England's soccer player Nedum Onuoha, left, and Djordje Rakicof the Serbia battle for the ball during their first round group B UEFA U21 Championship soccer match between England and Serbia at the Goffert stadium in Nijmegen, The Netherlands, Sunday June 17, 2007. (AP Photo/Bas Czerwinski) ASSOCIATED PRESS

Είχαν τιμωρηθεί και το 2007 με 20.000 ευρώ, για παράβαση που αφορούσε πάλι ματς της U21 με την Αγγλία, κατά το οποίο φαν έκαναν τις μαϊμούδες, όταν ο Νεντούμ Ονουόχα είχε την μπάλα. Είχε ακουστεί από τα μεγάφωνα η σύσταση να μη συνεχιστεί το φαινόμενο, χωρίς ανταπόκριση και μετά πλακώθηκαν οι παίκτες μεταξύ τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σήμερα οι εκπρόσωποι των 'τριών λιονταριών' απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των ανεγκέφαλων Μαυροβούνιων, μήπως και αλλάξει κάτι.

Photos: Associated Press