Η ΑΕΚ ψάχνει στον Ανσαριφάρντ όσα έχασε απο την 'προδοσία' του Τζιμπούρ
Δύο παράλληλες ιστορίες που μοιάζουν πολύ σε βασικά σημεία τους, δύο ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν αντίθετα δρομολόγια. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Καρίμ Ανσαριφάρντ για να ρεφάρει την απώλεια του Ραφίκ Τζιμπούρ.
Η ΑΕΚ δεν υπέγραψε τον Καρίμ Ανσαριφάρντ για βασικό 9άρι. Πρώτη επιλογή στη γραμμή κρούσης ήταν και παραμένει ο Νέλσον Ολιβέιρα. Τουλάχιστον έως ότου (κι αν) φύγει (αυτή τη μεταγραφική περίοδο) ο Πορτογάλος γκολτζής. Για τη Γουλβς ή αλλού. Το έγραψαν και στην πατρίδα του. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει προβλεφθεί ν' αποκτηθεί ακόμη ένας φορ περιοχής ίσης οικονομικής και αγωνιστικής αξίας, ο οποίος αποδεδειγμένα θα έχει το ειδικό βάρος να κάνει τη διαφορά, παίζοντας μπροστά από τον Μάρκο Λιβάγια.
Ο 30χρονος Ιρανός δεν είναι ανάλογης κλάσης. Ούτε επιλέχθηκε ως τέτοιος. Οι 'κιτρινόμαυροι' τον έφεραν από την Αλ Σαλίγια του Κατάρ ως μια συμπληρωματική προσθήκη άνευ ρίσκου. Τουλάχιστον μικρότερου απ' αυτού που θα κουβαλούσε μαζί της η περίπτωση του υπερταλαντούχου Αλμοέζ Αλί. Ποδοσφαιριστής που γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό καθεστώς, βρίσκεται σε ιδανική ηλικία και η τιμή του είναι προσιτή, δεν περισσεύει ποτέ σ' ένα ούτως ή άλλως 'μαζεμένο' ρόστερ που έχει ανάγκη από βάθος λύσεων σε μια επόμενη σεζόν με πολλά διαδοχικά ματς στη διάρκεια ενός συντομευμένου προγράμματος. Υπογράφοντας τον διεθνή φορ η ΑΕΚ προσδοκά να πάρει πίσω όσα έχασε από τον Ραφίκ Τζεμπούρ όταν τον Γενάρη του 2011 την άφησε για να μετακινηθεί στον Ολυμπιακό. Στον οποίο -ο ίδιος ο επιθετικός- έμελλε να χαρίσει 45 γκολ και 9 ασίστ σε 81 συμμετοχές, προτού στα 2,5 χρόνια αργότερα φύγει για την τουρκική Σίβασπορ.
Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν κοινές βούλες στο βιογραφικό τους. Αφενός το σκαλοπάτι αμφότερων για το άλμα στην καριέρα τους ήταν ο Πανιώνιος. Ο Αλγερινός είχε αγωνιστεί ήδη σε Εθνικό Αστέρα και Ατρόμητο, αλλά ο Έβαλντ Λίνεν, τα χρόνια της Νέας Σμύρνης. ήταν εκείνος που τον 'δάμασε', με αποτέλεσμα τα 21 γκολ σε 47 παιχνίδια με τα κυανέρυθρα. Αριθμοί που έφεραν κατόπιν και δικαιολογημένα τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ έναντι 3,2 εκατομμυρίων ευρώ! Αφετέρου Τζεμπούρ και Ανσαριφάρντ έκαναν τη συνήθη πλέον διαδρομή από τον Πειραιά ως Νότιγχαμ. Χωρίς ν' αποδώσουν, καθώς μεγαλωμένοι και συνηθισμένοι σε άλλα κλίματα, δεν άντεξαν το μουντό περιβάλλον της κεντρικής Αγγλίας με τις κατά μέσο όρο 10 ημέρες βροχόπτωσης το μήνα.
Των δύο η διαδρομή τους από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό και από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ διαφέρει σ' ένα σημείο μόνο. Ο Τζεμπούρ των 29 γκολ και των 13 ασίστ στα 103 παιχνίδια του με την Ένωση έψαχνε τον τρόπο να φύγει. Ο καβγάς του με τον Μανόλο Χιμένεθ είχε διευκολύνει την κατάσταση και το συμβόλαιό του λύθηκε κοινή συναινέσει με την προϋπόθεση ότι θα βρει ομάδα στο εξωτερικό. Αυτό είχε δεσμευτεί στον Άρναρ Γκρέταρσον - προφορικά. Οι άνθρωποι του 'Δικεφάλου', πληρώνοντας ήδη τον Σκόκο, ήταν ανέφικτο λογιστικά να του δώσουν τα χρήματα που ζητούσε (περισσότερα από 1 εκατομμύριο ετησίως) και πιστεύοντας ότι θα προκαλεί τεχνηέντως κρίσεις στ' αποδυτήρια του άνοιξαν την πόρτα.
Ο ίδιος, αφού κινήθηκε με μυστικότητα και χωρίς τη συμβολή του τότε μάνατζέρ του, κατέληξε στον Ολυμπιακό. Όπου ταίριαξε ιδανικά με τον Κέβιν Μιραλάς και υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε έγινε αναντικατάστατος. Είχε υπογράψει, δοκιμαστικά, για 6 μήνες και παρέμεινε ως τον Αύγουστο του 2013, κερδίζοντας ξεκάθαρα τον ανταγωνισμό από τον Πάντελιτς. Αποφασίστηκε να παραχωρηθεί διότι διαταράχθηκαν οι σχέσεις του με τον Μίτσελ.
Από την πλευρά του ο Ανσαριφάρντ έφυγε από τον Ολυμπιακό γιατί θεωρήθηκε περιττός και συνάμα γκρινιάρης. Αν και σε 1,5 σεζόν (από τον Φλεβάρη του 2017 ως το καλοκαίρι του 2018) βρήκε δίχτυα σε 22 περιπτώσεις, όντας δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17 τέρματα στη μόνη ολοκληρωμένη σεζόν με τα 'ερυθρόλευκα', ο Πέδρο Μαρτίνς δεν πίστευε ότι μπορεί να στηρίξει το σχέδιό του για έναν (αλτουιστρή) φορ που θα πιέζει ψηλά και θα κυνηγά κάθε μπάλα (όπως ο Γκερέρο ή ο Χασάν που μαζί έδωσαν 24 γκολ) και τον προόριζε για τρίτη επιλογή, από τη στιγμή μάλιστα που είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας εξαιτίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Ιρανός κατάλαβε τη μοίρα του, δεν ήθελε να συμβιβαστεί με την ιεραρχία και πίεσε μέσα από τον ατζέντη να βρεθεί φόρμουλα αποχώρησης. Έγιναν προσπάθειες να πωληθεί, δεν καρποφόρησαν και συμφώνησε να μεταβεί στη Φόρεστ, καθώς θα τον έβλεπαν στην Αγγλία. Δεν τον... είδαν, καθώς για 5 μήνες ήταν off δίχως άδεια εργασίας. Κάπως έτσι επέλεξε να φύγει για το Κατάρ, όπου τα 6 γκολ και ο νόστος για την ποδοσφαιρική 'πατρίδα' του αποτέλεσαν το διαβατήριο για την επιστροφή του στη Super League 1.
Η εκτελεστική δεινότητά του σε καλά χτισμένες καταστάσεις είναι το προσόν στο οποίο προσβλέπει ο Μάσιμο Καρέρα. Δεινότητα που καθιέρωσε τον Τζεμπούρ ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς φορ του Ολυμπιακού στην προ Ελ Αραμπί εποχή. Θα δικαιώσει κι ο Ιρανός τις προσδοκίες;