Γκριεζμάν, η ‘καυτή πατάτα’ στα χέρια του Βαλβέρδε
Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί από την Μπαρτσελόνα ο Αντουάν Γκριεζμάν και ήδη ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει... πονοκέφαλο. Πώς θα χρησιμοποιήσει τον Γάλλο επιθετικό ο τεχνικός των 'μπλαουγκράνα' χωρίς να δυσαρεστήσει Μέσι - Σουάρες; Και τι θα γίνει αν στη Βαρκελώνη επιστρέψει και ο Νεϊμάρ;
Ο Αντουάν Γκριεζμάν είναι και επίσημα παίκτης της Μπαρτσελόνα από την Παρασκευή (12/7), σε μια μεταγραφή που πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις που την κατατάσσουν στην κατηγορία του… σίριαλ. Και μπορεί ο Γάλλος διεθνής επιθετικός να μην είναι καθολικά αποδεκτός από τον κόσμο της ομάδας, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια προσθήκη που ισχυροποιεί την γραμμή κρούσης των ‘μπλαουγκράνα’ και παράλληλα αυξάνει τις ώρες δουλειάς του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο ‘Txingurri’ προφανώς και είναι υποχρεωμένος να βρει το ιδανικό σχήμα που θα αφορά την συνύπαρξη του Mr. 120 εκατ. ευρώ με τον Μέσι, αλλά και τον Σουάρες, με την… λεπτομέρεια πως θα πρέπει όλοι να είναι ευχαριστημένοι με τον ρόλο τους.
Η θεωρία του άξονα για Γκριεζμάν – Μέσι
Ο Γάλλος επιθετικός έφτιαξε το όνομα του στην Ρεάλ Σοθιεδάδ ως ένας εκρηκτικός ακραίος κυνηγός, με έφεση στο γκολ. Στην καριέρα του συνολικά σε συλλογικό επίπεδο έχει 185 γκολ και 68 ασίστ σε 459 ματς. Στο ένα τρίτο περίπου των αγώνων έχει αγωνιστεί στο πλάι του γηπέδου, ωστόσο αυτό συνέβη σχεδόν αποκλειστικά στη διάρκεια της θητείας του στο ‘San Sebastian’. Από τη στιγμή που έγινε παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2014, ο Γκριεζμάν γρήγορα μετατράπηκε σε παίκτη του άξονα. Παίζοντας πότε ως δεύτερος επιθετικός και πότε στην θέση του φορ. Την τελευταία 3ετία δεν είναι περισσότερες από 5-6 οι περιπτώσεις που αγωνίστηκε σε ρόλο ακραίου. Επομένως δύσκολα θα το κάνει στο ‘Camp Nou’. Αν βέβαια προϋποθέτει κάτι τέτοιο η παρουσία του στην ενδεκάδα, στο πλάι του Μέσι, δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Θα είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικός;
Από την άλλη, ο Αργεντίνος σταρ της Μπαρτσελόνα δεν… πολυψήνεται επίσης να παίζει στην άκρη, αν και μετά την σεζόν 2017-2018 που αγωνίστηκε κυρίως στον άξονα, πέρσι γύρισε πάλι στο δεξί άκρο της επίθεσης. Τη νέα σεζόν, με κλεισμένα τα 32 του χρόνια, μάλλον θα θέλει να δραστηριοποιείται σε λιγότερα μέτρα και πιο κοντά στην περιοχή. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ο τρίτος της παρέας, Λουίς Σουάρες.
Ο Ουρουγουανός φορ πριν ένα χρόνο είχε προτρέψει την Μπαρτσελόνα να ψάχνει για στράικερ, όταν με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχε παραδεχθεί πως τα χρόνια περνάνε και για τον ίδιο. Βέβαια αν εννοούσε πως είναι διατεθειμένος να γίνει back up φορ, ή χρειάζεται κάποιος που θα του δίνει ανάσες, δεν είναι ξεκάθαρο. Σε κάθε περίπτωση, η όποια προσέγγιση για την ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα τη νέα σεζόν πρέπει λογικά να περιλαμβάνει τον Λουίς Σουάρες. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα…
4-4-2 σε ρόμβο, 4-4-2 αλά Σιμεόνε ή 4-3-3;
Μπαίνοντας στο δια ταύτα και κρατώντας ως συνθήκη την χρησιμοποίηση των Μέσι – Γκριεζμάν σε κεντρικούς ρόλους, τότε η μόνη απάντηση στο ερώτημα ‘πώς θα παίξει η Μπαρτσελόνα τη νέα χρόνια;’ είναι σε διάταξη 4-4-2, σε σχηματισμό ρόμβου. Με τον Σουάρες φορ και τους Μέσι – Γκριεζμάν να εναλλάσσονται στον ρόλο επιθετικού/επιθετικού μέσου. Και τρεις κεντρικούς χαφ στην πλάτη τους. Σε μια τέτοια διάταξη ο Τζόρντι Άλμπα είναι ο μπακ που μπορεί άνετα να δώσει το απαραίτητα επιθετικό πλάτος από αριστερά. Δεξιά ο Σέρτζι Ρομπέρτο δεν έχει ανάλογη κλάση αλλά το παλεύει, ο Σεμέδο πάλι δεν εμφανίζει τις δημιουργικές αρετές που απαιτούνται για το σύστημα και το μέγεθος της ομάδας.
Μια δεύτερη εκδοχή, αφορά μια διάταξη 4-3-3, με τον Σουάρες ξανά στην κορυφή της γραμμής κρούσης και τους Γκριεζμάν – Μέσι στην πλάτη του. Με τον Γάλλο και τον Αργεντίνο τυπικά ακραίους, που ουσιαστικά θα κινούνται περισσότερο κοντά στον άξονα. Κάθε σκέψη τοποθέτησης τους σε ρόλο κοντά στη γραμμή, φαντάζει ως μη ρεαλιστική.
Αν πάλι υποθέσουμε πως θα υπάρξουν ματς με τον Σουάρες στον πάγκο, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το σχήμα που χρησιμοποίησε ο Ερνέστο Βαλβέρδε την σεζόν 2017-2018, μόνο που στη θέση του Ουρουγουανού θα είναι ο Γκριεζμάν ως δίδυμο με τον Μέσι, σε ένα 4-4-2 που θα έχει τέσσερις κεντρικούς μέσους (ιδέα που λάνσαρε τις περασμένες σεζόν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ατλέτικο Μαδρίτης ο Ντιέγκο Σιμεόνε) ή μια… σφήνα εξτρέμ με τον Ντεμπελέ. Σε αυτή την περίπτωση, η διάταξη θα μπορεί να μεταβάλλεται σε ένα 4-3-3 που εξηγήσαμε προηγουμένως.
Σενάριο ‘τρέλας’ (και) με Νεϊμάρ
Τι θα γίνει όμως αν στη Βαρκελώνη επιστρέψει και ο Νεϊμάρ; Ενδεχομένως ένα επιθετικό κουαρτέτο με Γκριεζμάν, Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες να μοιάζει εξωπραγματικό. Με τον Ουρουγουανό φορ ως τον μοναδικό που θα έχει συγκεκριμένη θέση και τους άλλους τρεις να εναλλάσσονται στους ρόλους πίσω ή στο πλάι του. Σε ένα 4-2-4 βγαλμένο από την εποχή της Βραζιλίας του ’70 ή σε ένα πιο μοντέρνο 4-2-3-1. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο κεντρικοί μέσοι κανονικά θα πρέπει να πληρώνονται διπλό ή και τριπλό μεροκάματο…
Και ό,τι για τους οπαδούς ή τον Τύπο μοιάζει με ‘τρέλα’, εύκολο ή ‘ευτυχία’ για έναν προπονητή, στην πράξη θα είναι μια πολύ ζόρικη συνθήκη διαχείρισης για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κρατήσει ευχαριστημένους τέσσερις σούπερ σταρ και την ίδια στιγμή να κάνει την συνύπαρξη τους ωφέλιμη και όχι επιζήμια για την Μπαρτσελόνα. Πείθοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους παίκτες στο ρόστερ πως η παρουσία τους σε αυτό είναι πολύτιμη και όχι τυπική ή πολύ περισσότερο… αναγκαστική.
Βγάζουμε όντως συμπεράσματα από τα φιλικά προετοιμασίας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση