ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί βγήκε “ψαλίδι” σε ΠΑΕ και Ακαδημία!

Ο Κώστας Γουλής αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο για τις απολύσεις που έγιναν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και στα τμήματα υποδομής. Όλη η αλήθεια για Ρότσα, Μάρκο, Βονόρτα, αλλά και την ψυχολόγο Ψυχουντάκη. Για ποιον δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση και γιατί. Τι πρόκειται να ακολουθήσει...

Γιατί βγήκε “ψαλίδι” σε ΠΑΕ και Ακαδημία!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον η διαδικασία του συνολικού «μαζέματος» του λειτουργικού κόστους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με τη διοίκηση του συλλόγου να θέτει σε εφαρμογή απ’ το μεσημέρι της Τρίτης (28/2) το πρώτο πλάνο περικοπών και απολύσεων σε διοικητικά πρόσωπα (κυρίως), αλλά και σε μέλη της «πράσινης» ακαδημίας.

Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως κεντρικό άξονα (και τελικό ορίζοντα) το συνολικό πλάνο βιωσιμότητας που είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η «πράσινη» ΠΑΕ ως τα τέλη του Μάρτη στην UEFA (για να πάρει την αδειοδότησή της), αποδεικνύοντας πως η ομάδα είναι «βιώσιμη» και δεν υπάρχει κίνδυνος να «σκάσει» μέσα στην επόμενη αγωνιστική 2017-18.

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έγινε -σε πρώτη φάση- στο «εσωτερικό» της ΠΑΕ, όπου υπήρξε ένας πρώτος κύκλος απολύσεων, «εκκαθαρίσεων» και περικοπών, ενώ αντίστοιχα υπήρξαν ηχηρές αποχωρήσεις και στο Κορωπί, κυρίως σε πρόσωπα που ήταν άμεσοι συνεργάτες του (πρώην διευθυντή) Γιάννη Σαμαρά, στην ακαδημία του «τριφυλλιού».

Συγκεκριμένα, από την ομάδα αποχώρησαν ο επικεφαλής του σκάουτινγκ της ακαδημίας, Δημήτρης Μάρκος, ο Γιάννης Βονόρτας που τους τελευταίους μήνες είχε ως ρόλο την ατομική εκγύμναση των παικτών που είχαν «κοπεί» απ’ την πρώτη ομάδα (Βέμερ, Ταυλαρίδης κ.α.) και η επί 11 χρόνια ψυχολόγος της ακαδημίας Μαρία Ψυχουντάκη.

“ΑΝΟΙΚΤΟ” ΤΟΥ ΡΟΤΣΑ

Σε ό,τι αφορά τον Χουάν Ρότσα, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε ως ρόλο το σκάουτινγκ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (χωρίς να έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε), η αποχώρησή του απ’ την ομάδα, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κι αυτό, διότι του έχει γίνει μία πρόταση για μεγάλη μείωση των αποδοχών του, την οποία ο ίδιος θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει αντίστοιχα.

Η ΠΡΩΤΗ “ΑΝΑΓΝΩΣΗ”

Η πρώτη «ανάγνωση» των περικοπών που έγιναν στο αγωνιστικό, έχει να κάνει με το συνολικότερο οικονομικό (συμ)μάζεμα που κρίνεται πλέον επιβεβλημένο απ’ τους διοικούντες. Μάζεμα που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί πολύ πιο έντονα από τον Μάιο κι έπειτα. Το δε σκεπτικό των «πράσινων», αφορούσε (με βάση τα όσα προκύπτουν ρεπορταζιακά) θέσεις που κρίθηκαν απ’ τη διοίκηση της ομάδας πως, είτε δεν θα «επηρέαζαν» τη συνολική λειτουργία του αγωνιστικού και της ακαδημίας, είτε πλέον δεν «ταίριαζαν» με τη λογική και το πώς σκοπεύουν να «τρέξει» πλέον την ακαδημία η νέα διεύθυνσή της κι εν προκειμένω ο Τάκης Φύσσας.

“ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ”

Υπάρχει πάντως και η άλλη «ανάγνωση» στο όλο θέμα, με βάσει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τρίτης σε πρόσωπα που αποχώρησαν, πως οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις γίνονται “…διότι έχει αποφασιστεί μια συνολική μείωση των εξόδων στην ακαδημία και είναι προτιμότερο να “κοπούν” άτομα, παρά να “κοπούν” τμήματα απ’ τις ηλικίες των Κ15 και κάτω”.

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ

Στο σκάουτινγκ, οι «πράσινοι» προσανατολίζονται σε μια εκ βάθρων αναπροσαρμογή προσώπων και ρόλων, με μικρότερο σχήμα και πιο συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που θα (εξ)υπηρετούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες της πρώτης ομάδας.

Σε ό,τι αφορά τον Μάρκο πάντως, υπάρχουν και άλλες «φωνές» εντός της Ακαδημίας, που αναφέρουν πως η απομάκρυνσή του ήταν ως έναν βαθμό «αναμενόμενη», καθώς είχε έρθει στο παρελθόν σε προστριβή με τον Φύσσα για διάφορα ζητήματα, απ’ την εποχή που ο τελευταίος ήταν ακόμη διευθυντής ποδοσφαίρου της «πράσινης» ΠΑΕ. Κι όλο αυτό ξανάρθε στον… αφρό, με την επιστροφή του Φύσσα, αυτή τη φορά ως διευθυντής της ακαδημίας.

Για τη δε Ψυχουντάκη, οι «πράσινοι» θεωρούν πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πλέον η ακαδημία, δεν χρειάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό τη δική της υποστήριξη και γι’ αυτό έκριναν πως έπρεπε να είναι μέσα στις «αποχωρήσεις».