ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί οι παίκτες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιστρέφοντας στην δράση

Μια σειρά από διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται ανάμεσα στους υπεύθυνους φορείς για την προοπτική να επιστρέψει η αθλητική δράση στην καθημερινότητα. Η ανησυχία των γιατρών για τους παίκτες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιατί οι παίκτες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιστρέφοντας στην δράση
Στα τέλη Απριλίου δημοσιεύτηκε μια επιστημονική έρευνα Ιταλών επιδημιολόγων και πνευμονολόγων, σε ινστιτούτα του Βερολίνου, της Ρώμης και της Βερόνα, που υποστηρίζει ότι λόγω της επίπονης άσκησης οι επαγγελματίες αθλητές είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εισπνοή σωματιδίων του ιού με κατεύθυνση τα χαμηλότερα στρώματα του πνεύμονα. Mark Kerton/PA via AP

Οι λόγοι για τους οποίους είναι υψίστης σημασίας η επιστροφή στην αθλητική δράση -ειδικά στο ποδόσφαιρο- έχουν υπεραναλυθεί. Και δεν θα μπορούσε παρά να είναι κυρίως οικονομικοί. Από την στιγμή που ο αθλητισμός έγινε επαγγελματικός, μοιραία αναπτύχθηκε σε μια βαριά βιομηχανία θεάματος, όπου τα εκατομμύρια στήνουν χορό. Από αυτά εξαρτάται και η ύπαρξη συλλόγων και ομοσπονδιών. Το μεγάλο κύμα εκθετικής αύξησης του κορονοϊού μοιάζει να έχει παρέλθει, ο κίνδυνος παραμένει, αλλά πλέον η κουβέντα αφορά τον τρόπο που θα εκκινήσουν ξανά τα πρωταθλήματα.

Είναι δύσκολο να μιλάμε για κανονικότητα, αλλά προς μια τέτοια κατεύθυνση θα βοηθήσει η επιστροφή στην δράση. Που φυσικά θα γίνει χωρίς κόσμο στις εξέδρες – συνθήκη που ενδεχομένως να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Την ίδια ώρα ο φόβος έκθεσης στον ιό είναι υπαρκτός για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο είναι οι ποδοσφαιριστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί καλούνται να ρισκάρουν περισσότερο από κάθε άλλον.

Οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στο χορτάρι δεν είναι λίγες. Άλλες πιο απλές, άλλες περισσότερο σύνθετες. Απαγορεύεται να μετακινηθούν με ΜΜΜ, οφείλουν να κυκλοφορούν με αντισηπτικό, να προπονούνται σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, δίχως το πρόγραμμα εκγύμνασης να περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή επαφής.

Οι γιατροί ανησυχούν για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει στους πνεύμονες και την καρδιά ο κορονοϊός μακροπρόθεσμα, όπως και το γεγονός ότι όσοι προβλήθηκαν από τον ιό μπορεί να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν πλήρη πνευμονική ικανότητα στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον Guardian, ποδοσφαιριστές ενός ευρωπαϊκού συλλόγου παραπονέθηκαν πως αδυνατούν να προπονηθούν περισσότερο από 5 λεπτά έχοντας αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό, αφήνοντας πολλούς με την απορία για την επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία τους η επιστροφή σε ρυθμούς εκγύμνασης.

Ο Ανέιλ Μαλχότρα, καρδιολόγος της αγγλικής FA, υποστηρίζει πως “θα πρέπει να υπάρχει ατομική εκτίμηση κινδύνου για τον καθένα. Οι παίκτες πληρώνονται για να πιέζουν την καρδιά τους, είτε πρόκειται για την Σκάνθορπ είτε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο τέλος της ημέρας έχουμε την ευθύνη ως γιατροί να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ασφαλείς για να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Ο γιατρός του κάθε συλλόγου οφείλει να κάνει μια κλινική αξιολόγηση. Εάν προκύψουν οποιαδήποτε συμπτώματα τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις”.

Πέρα από τις θερμομετρήσεις, τα γάντια και τα αντισηπτικά, η Premier League σκέφτεται να πάει ένα βήμα παρακάτω και να ενθαρρύνει την χρησιμοποίηση μάσκας στην διάρκεια της προπόνησης. Τα αποδυτήρια θα είναι απαγορευμένη περιοχή για τους παίκτες, που θα παίρνουν στο σπίτι τα προπονητικά τους ρούχα για πλύσιμο. Γιατροί εξηγούν γιατί οι παίκτες θα παρακολουθούνται προσεκτικά, αφού υπάρχουν φόβοι ακόμη και για τον τρόπο που θα λειτουργούν σε ανοιχτό περιβάλλον, έχοντας περάσει δύο μήνες σε καραντίνα.

Προφανώς όλοι οι παίκτες θα περάσουν τα τεστ για τον COVID-19, που όμως δεν είναι η τέλεια λύση καθώς σχεδόν το 1/3 των τεστ προσφέρουν λανθασμένα θετικά αποτελέσματα. Γεγονός που μπορεί να στείλει αναίτια πολλούς παίκτες σε απομόνωση και πιθανώς ολόκληρες ομάδες σε καραντίνα. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ψυχολογία τους. Οι ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πιθανότητα να θέσουν εαυτούς και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο. Οι παίκτες της Έιμπαρ σε ανακοίνωση τους τόνισαν όσα απασχολούν τους περισσότερους συναδέλφους τους.

“Μας ανησυχεί πως κάνοντας αυτό που μας αρέσει περισσότερο μπορεί να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε τον ιό στην οικογένεια και τους φίλους μας. Ακόμη και να είμαστε οι υπεύθυνοι για μια νέα πανδημία, με τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει για όλο τον πληθυσμό”.

Στα τέλη Απριλίου δημοσιεύτηκε μια επιστημονική έρευνα Ιταλών επιδημιολόγων και πνευμονολόγων, σε ινστιτούτα του Βερολίνου, της Ρώμης και της Βερόνα, που υποστηρίζει ότι λόγω της επίπονης άσκησης οι επαγγελματίες αθλητές είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εισπνοή σωματιδίων του ιού με κατεύθυνση τα χαμηλότερα στρώματα του πνεύμονα.

Στην εργασία τους με τίτλο “Το πρώτο, πλήρες ανοσολογικό μοντέλο COVID-19”, οι Πάολο Ματρικάρντι, Ρομπέρτο Νταλ Νέγκρο και Ρομπέρτο Νιζίνι εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του παιχνιδιού, ενώ ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί.

“Το μοτίβο της αναπνοής κατά τη διάρκεια της επίπονης άσκησης αλλάζει δραματικά με μια τεράστια αύξηση του αερισμού (δηλαδή: αναπνευστικός και εκπνευστικός όγκος αέρα), και ειδικότερα του κυψελιδικού αερισμού”, αναφέρουν οι συγγραφείς, τονίζοντας επίσης ότι οι αθλητές που είναι ασυμπτωματικοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή τους μολύνοντας τους πνεύμονές τους κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι “ιδανικοί πνεύμονες” των αθλητών, ενώ βοηθούν σε φυσιολογικές συνθήκες, ευνοούν σημαντικά τη βαθιά εισπνοή μολυσματικών παραγόντων.

“Ακόμη και ο SARS-CoV-2 μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί πιο εύκολα στις βαθύτερες περιοχές των πνευμόνων κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης και εκεί να ξεκινήσει η επιθετική του δράση. Όχι τυχαία, μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ισχυρίστηκε την εμφάνιση πυρετού, ξηρού βήχα και κόπωσης (ακόμη και δύσπνοια σε ορισμένες περιπτώσεις) αμέσως μετά ή μερικές ώρες μετά τον τελευταίο επίσημο αγώνα τους”.

Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την φόρμουλα επιστροφής στην δράση, είναι σημαντικό αυτό να συμβεί εξασφαλίζοντας το μίνιμουμ ρίσκο για την υγεία των παικτών. Το γεγονός πως οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει -ακόμη- πλήρως την δράση του ιού, σημαίνει πως ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Και πριν τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη κάνουν ξανά σέντρα, οι σύλλογοι οφείλουν να αποδείξουν πως τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους λειτουργούν επαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK