ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιατί ο Μπράουν Ιντέγε είναι ‘ασήκωτος’ για τη Super League

Κανείς για την ώρα στην Super League δεν έχει φορ με βαρύτερο όνομα από του Μπράουν Ιντέγε. Και αν η απόδοση του στο χορτάρι συμβαδίσει με την δίψα του για απαντήσεις, τότε ίσως ο Άρης χρειαστεί να πληρώσει στον παίκτη μπόνους που για την ώρα μοιάζουν υπερβολικά αισιόδοξα.

Γιατί ο Μπράουν Ιντέγε είναι ‘ασήκωτος’ για τη Super League
Ο Μπράουν Ιντέγε στην παρουσίαση του Άρη Eurokinissi

Ο Μπράουν Ιντέγε προστέθηκε στο οπλοστάσιο του Άρη και θα είναι ο πολιορκητικός κριός στην επίθεση των ‘κιτρίνων’ τη νέα σεζόν. Η Νοσατέλ Ξαμάξ ήταν η ομάδα που ανακάλυψε το ταλέντο του και έφερε τον παίκτη στην Ευρώπη το 2008. Η Σοσό ήταν αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά σε ένα πρωτάθλημα πολύ υψηλού επιπέδου, αγοράζοντας τα δικαιώματα του αντί 4 εκατ. ευρώ το 2010. Μετά από 58 εμφανίσεις και 22 γκολ, η Ντινάμο Κιέβου αποφάσισε να διαθέσει 9 εκατ. ευρώ για την αγορά του και να ‘εκτοξεύσει’ τις ετήσιες απολαβές του Νιγηριανού φορ. Μια τριετία κράτησε η θητεία του Μπράουν Ιντέγε στην Ουκρανία, πριν ανοίξουν οι πύλες του ονείρου της Premier League. Κοντά στα 13 εκατ. ευρώ ξόδεψε η Γουέστ Μπρομ για να τον αποκτήσει και αυτό ήταν το limit up της χρηματιστηριακής αξίας στην καριέρα του 30χρονου σήμερα φορ.

Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά στην Αγγλία για τον διεθνή φορ. Η περίοδος προσαρμογής του ήταν μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να “αντέξει” η Γουέστ Μπρόμιτς, κάποιοι μικροτραυματισμοί δεν του επέτρεπαν να βρει χρόνο και ρυθμό, ενώ μπορεί να είχε την στήριξη του Άλαν Ιρβάιν αλλά την έχασε και αυτή με την απόλυση του Βρετανού τεχνικού.

Γρήγορα ο Νιγηριανός βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα”. Υπομονή δεν υπήρχε και οι οπαδοί των “Baggies” έβαλαν κατά του Ιντέγε μέσω Instagram και Twitter. Με πιο ήπιες εκφράσεις του στυλ “δεν αξίζεις τα λεφτά της μεταγραφής σου” ή άλλες, άκρως επιθετικές όπως “είσαι σκ@τ@”… Η κατάσταση ήταν ζόρικη για τον Ιντέγιε, που θεώρησε τον εαυτό του θιγμένο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να τον κρίνουν από την στιγμή που καλά καλά δεν είχε προλάβει να παίξει.

“Πολύς κόσμος γράφει στο Instragram και στο Twitter ότι δεν αξίζω τα χρήματα που δαπανήθηκαν για εμένα ή ότι είμαι σκ@τ@. Δεν μπορεί κάποιος να με κρίνει, δεν αγωνίζομαι. Πώς μπορείς να κριτικάρεις κάποιον όταν δεν παίζει; Νομίζω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο. Είναι ζόρικη κατάσταση αλλά με κάνει πιο δυνατό και να θέλω να επιστρέψω σε φόρμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Δεν είμαι σκ@τ@. Θέλω να δείξω στον κόσμο, σε όλους, τι μπορώ να κάνω. Το πράττω από τότε που έπαιξα για πρώτη φορά στην Ευρώπη και δεν έχω αποτύχει ποτέ. Είμαι απλά άτυχος αυτό το διάστημα. Όταν χτύπησα και έμεινα έξω, τότε η ομάδα άρχισε να βρίσκει τον ρυθμό της”, ήταν η απάντηση του Νιγηριανού στην κριτική που δεχόταν από τον Τύπο και τους οπαδούς.

Τον Γενάρη του 2015 εμφανίστηκε η προοπτική της Αλ Γκαράφα, ο Ιντέγε δεν το συζήτησε καν και έτσι έβγαλε την σεζόν με την φανέλα της Γουέστ Μπρομ. Όλα έδειχναν ότι θα είχε μια ακόμη ευκαιρία στην Premier League. Μέχρι που ο Ολυμπιακός έκανε ένα από τα ‘χτυπήματα’ που συνηθίζει στα χασομέρια της θερινής μεταγραφικής περιόδου και με 5,5 εκατ. ευρώ έκανε δικό του τον Νιγηριανό φορ στις 31 Αυγούστου του 2015.

Μετά από 28 γκολ και 10 ασίστ σε 65 εμφανίσεις του με τα ερυθρόλευκα, ο Ιντέγε άνοιξε την πόρτα για μια ακόμη περιπέτεια. Όταν η Tianjin Teda άπλωσε 12 εκατ. ευρώ στον δρόμο του Ολυμπιακού και 3 εκατ. ευρώ ετησίως στα πόδια του Νιγηριανού φορ, όλα έγιναν απλά. Μόνο που τα σκαμπανεβάσματα στην καριέρα του Ιντέγε συνεχίστηκαν, αφού η εμπειρία της Κίνας αποδείχθηκε σύντομη και πικρή. Τον Φλεβάρη του 2017 πήγε στην Tianjin ο διεθνής επιθετικός και μετά από 15 μόλις ματς (4 γκολ)… άρχισαν τα όργανα. Έτσι τον Γενάρη του 2018 πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Γηραιά Ήπειρο, παίζοντας ως δανεικός στην Μάλαγα.

“Ο προπονητής ήθελε να βάλει άλλο παίκτη στην θέση μου. Επίσης ο αριθμός των ξένων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής μειώθηκε από τέσσερις σε τρεις και έτσι δεν υπήρχε χώρος για εμένα”, ήταν η παραδοχή του Ιντέγε.

Γύρισε το καλοκαίρι για τις… ρεζέρβες της Tianjin, έμεινε απλήρωτος, προσέφυγε στην FIFA και τον περασμένο χειμώνα κέρδισε την ελευθερία του. Τώρα ήθελε πάλι να νιώσει την χαρά του παιχνιδιού. Έτσι επέστρεψε στη χώρα που είχε χαμογελάσει για τελευταία φορά.

Σε πτώση μεν, το κορυφαίο όνομα επιθετικού δε

Ο Ολυμπιακός και η Ελλάδα ήταν το ‘αλεξίπτωτο’ του παίκτη μετά την Γουέστ Μπρομ. Η Ελλάδα και ο Άρης είναι η σανίδα σωτηρίας του μετά το φιάσκο της Κίνας. Πέρα από την φανέλα της ομάδας, είναι δεδομένο πως ο Νιγηριανός ένιωθε όμορφα όλο το διάστημα της πρώτης του παρουσίας στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως είχε στηρίξει την υποψηφιότητα των Ελλήνων νησιωτών για το Νόμπελ Ειρήνης, εκφράζοντας παράλληλα το θαυμασμό τους για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έδειξαν στο δράμα των προσφύγων.

Ο Ιντέγε είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης – σταρ για το επίπεδο της ελληνικής Super League, το απέδειξε άλλωστε φορώντας τα ερυθρόλευκα. Ερώτημα είναι η επιθυμία του για μπάλα. Ή μήπως όχι; Αν ήταν, τότε ο παίκτης δεν θα παρουσιαζόταν σε τόσο καλή κατάσταση στα εργομετρικά που πέρασε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα που έμεινε ανενεργός, ο Νιγηριανός φορ δεν τα φόρτωσε στον κόκκορα, αντίθετα φρόντισε να παραμείνει σε καλή κατάσταση. Εξάλλου ουδείς εξέφρασε παράπονο για τον επαγγελματισμό του στο διάστημα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό.

Ο Μπράουν Ιντέγε με τη φανέλα της Γουέστ Μπρομ, σε αναμέτρηση της Premier League με αντίπαλο την Σάντερλαντ στο Stadium of Light (21/02/2015, AP Photo/Scott Heppell) AP

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή σε μη απαγορευτική ηλικία  (οι προπονητές συνήθως λένε πως η καλύτερη πενταετία του επιθετικού είναι από 27 – 32 ετών), που μετρά 142 γκολ και 46 ασίστ σε 353 επίσημες εμφανίσεις σε συλλογικό επίπεδο, συν 6 γκολ σε 27 συμμετοχές του με την εθνική Νιγηρίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του transfermarkt.

Τσούμπα Άκπομ και Κάρολ Σβιντέρσκι στον ΠΑΟΚ, Μιγκέλ Γκερέρο και Φράνκο Σολδάνο στον Ολυμπιακό, Μάρκο Λιβάγια στην ΑΕΚ, Φεντερίκο Μακέντα, Αργύρης Καμπετσής στον Παναθηναϊκό. Κανείς αυτή τη στιγμή στην Super League δεν έχει σέντερ φορ με βαρύτερο όνομα από τον Μπράουν Ιντέγε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Προσοχή: όχι καλύτερο, αποτελεσματικότερο ή χρησιμότερο επιθετικό. Αλλά ως όνομα, ο Άρης αυτή τη στιγμή έχει τον Νο1 στράικερ στην Ελλάδα.

Η θέληση του για μια ακόμη (τελευταία;) καλή παράσταση στα γήπεδα της Ευρώπης, φαίνεται και από το γεγονός πως δεν δίστασε να ρίξει σημαντικά το κασέ του για να αγωνιστεί στον Άρη. Αν η απόδοση του στο χορτάρι συμβαδίσει με τον ενθουσιασμό της απόκτησης του και την επιθυμία του παίκτη να αποδείξει πως είναι “ζωντανός”, τότε οι αντίπαλες άμυνες μπορεί να δεινοπαθήσουν φέτος στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Και ο Άρης να μπει στην διαδικασία να πληρώσει στον παίκτη μια σειρά από μπόνους, που ίσως για την ώρα να μοιάζουν υπερβολικά… αισιόδοξα.

100.000 ευρώ για την είσοδο στους ομίλους του Europa League, 100.000 ευρώ για μια θέση στην τριάδα της Super League και άλλα τόσα για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας… Στους οπαδούς του Άρη πάλι, ίσως να είναι αρκετό ένα σενάριο που θα περιλαμβάνει έναν πανηγυρισμό του Μπράουν Ιντέγε σε συνδυασμό με αποτέλεσμα στην Τούμπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK