X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Γιατί η Μπαρτσελόνα δεν γεμίζει ποτέ το γήπεδό της

Γίνεται η καλύτερη ομάδα της Ισπανίας να μην μπορεί να γεμίσει το γήπεδο της; Γίνεται στον τελευταίο αγώνα της να έχει άδειες εξέδρες και οι παίκτες της να δέχονται αποδοκιμασίες;

AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Στο τελευταίο ματς της Μπαρτσελόνα πριν από την ολοκλήρωση της Primera Division, οι κερκίδες του 'Καμπ Νόου' ήταν -στην καλύτερη περίπτωση- μισοάδειες. Η ομάδα αγωνιζόταν ενάντια στη Χετάφε και ο τίτλος είχε κριθεί. Οι 'Μπλαουγκράνα' ήταν πρωταθλητές, έχοντας φτάσει στην πρώτη θέση με 86 βαθμούς, 11 περισσότερους από τη δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τα σφυρίγματα αποδοκιμασιών έδιναν κι έπαιρναν: Ο Λιονέλ Μέσι και ο Φιλίπ Κοουτίνιο ήταν στο επίκεντρο της 'γιούχας' και ελάχιστοι ασχολούνταν με το γεγονός ότι οι νέες υπερδυνάμεις, όπως ο νεαρός Αμπέλ Ρουίθ, έκαναν ντεμπούτο. Το γήπεδο ήταν μισοάδειο και γι' αυτό δεν ευθυνόταν μόνο η συντριβή από τη Λίβερπουλ που είχε προηγηθεί. Τα τελευταία χρόνια, το 'Καμπ Νόου' φαντάζει 'ψυχρό' και περισσότερο απωθεί, παρά ελκύει τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο.

Η Μπαρτσελόνα, η πιο θεαματική ομάδα του ισπανικού ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να γεμίσει το γήπεδο της ή έστω να φτάσει σε μια πληρότητα θέσεων που να πλησιάσει το 100%. Παράλογο; Κι όμως, λογικότατο.

Το 'Καμπ Νόου' είναι ένα γήπεδο χωρητικότητας 99.354 θέσεων, με δυνατότητα να χωρέσει περισσότερους από 110.000 θεατές. Χτίστηκε το 1957 και ανακαινίσθηκε για πρώτη φορά το 1995. Το 1986 σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης κοινού, με 120.000 θεατές, σε αγώνα ενάντια στη Γιουβέντους για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ιδέα μιας ριζικής ανακαίνισης περιελάμβανε τη δημιουργία έξτρα κερκίδων, χωρητικότητας ως και 13.500 θέσεων, τη δημιουργία κάποιων 'αστικών' ζωνών με κυλιόμενες σκάλες, τουαλέτες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, αλλά και την κατασκευή κάποιων έξτρα σκεπάστρων πάνω από τις κερκίδες.

Αυτή η φιλόδοξη ανακαίνιση άρχισε το καλοκαίρι του 2018 και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2022. Όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια δεν μπορούν να κρύψουν τον 'ελέφαντα' στο δωμάτιο της καταλανικής ταξιαρχίας, που είναι η αξιοσημείωτη αδυναμία της να γεμίσει το γήπεδο της.

AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2017-2018, το 'Καμπ Νόου' είχε μέσο όρο πληρότητας 70,1%, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 69.000 θεατές ανά παιχνίδι. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και ακόμα πιο απογοητευτικές επιδόσεις, όπως ένα ματς απέναντι στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας, όπου συνολικά είχαν πουληθεί περίπου 50.000 εισιτήρια και ένα εντός πρωταθλήματος με την Έιμπαρ, με επίσης περίπου 50.000 εισιτήρια.

Τέτοια αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης είχε να δει η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε από τη σεζόν 2007-2008, όταν και είχε τερματίσει 3η στη La Liga. Γιατί λοιπόν η Μπαρτσελόνα δεν γεμίζει ποτέ το γήπεδο της;

Είναι η τρομοκρατία;

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ράμπλα το καλοκαίρι του 2017 έσπειρε τον θάνατο σε 13 ανυποψίαστους πολίτες. Και έγινε άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του συλλογικού τρόμου της σύγχρονης Ευρώπης. Αν και οι πολιτικές αρχές δεν σταμάτησαν να διαψεύδουν όσους έλεγαν ότι επλήγη ο τουρισμός της Βαρκελώνης, οι σχετικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για μείωση της ροής, που μεταφράστηκε σε 200.000 λιγότερους ταξιδιώτες.

Παράλληλα, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλανίας, μια φωνή που πήρε υπόσταση μέσα από τους χιλιάδες υποστηρικτές αυτής της νέας πραγματικότητας, φαίνεται πως επίσης αποθάρρυνε πολλούς επισκέπτες από το να πλησιάσουν τον 'ναό' του ποδοσφαίρου της Βαρκελώνης.

Είναι η ακρίβεια;

Η ομάδα είναι πάντα κοντά στο πλευρό των κατόχων διαρκείας, προσφέροντάς τους προνομιακές διευκολύνσεις και ελκυστικές προσφορές. Την ίδια στιγμή, η τιμή ενός εισιτηρίου σε μεμονωμένους αγώνες μπορεί να αρχίσει από τα 39 ευρώ και να αγγίξει τα 60.

Η τιμή των εισιτηρίων παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την κρισιμότητα κάθε αγώνα και τη δυναμική κάθε αντιπάλου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δίνονται σε κυκλοφορία κάποια λίγα εισιτήρια αξίας 29 ευρώ, που αφορούν συνήθως αρχικούς γύρους κάποιας διοργάνωσης ή αγώνα πρωταθλήματος με ομάδα που βρίσκεται στον πάτο της La Liga.

Είναι η δυσπιστία;

Μοιάζει κωμικοτραγικό για την νταμπλούχο Ισπανίας να αποδοκιμάζεται μέσα στο γήπεδο της -που είναι μισοάδειο- και να μην έχει μια πραγματική δυνατότητα να πανηγυρίσει αυτούς τους τίτλους. Φέτος, ο μέσος όρος πληρότητας ανέβηκε λίγο πάνω από το 75%, με την αναμέτρηση κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εξελίσσεται σε -σχεδόν- sold out, με περίπου 97.000 θεατές.

Στην ίδια σεζόν, υπήρξε και αγώνας πρωταθλήματος, όπου η 'Μπάρτσα' έπεσε κάτω από το φράγμα των 50.000 εισιτηρίων, ήταν το ματς με τη Λεβάντε όπου καταμετρήθηκαν περίπου 43.000 εισιτήρια.

Όποια κι αν είναι η αιτία που το 'Καμπ Νου' δυσκολεύεται τόσο έντονα να κάνει sold out, το σίγουρο είναι πως δεν θα λυθεί με το να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Ίσως οι Καταλανοί θα μπορούσαν να πάρουν λίγες ιδέες από τους μισητούς εχθρούς τους, εκεί στη Μαδρίτη, που ήδη ονειρεύονται το νέο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

24MEDIA NETWORK