ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η Χετάφε αφήνει τα πορνό με ζόμπι και βγαίνει Champions League

Η Χετάφε είναι ένας από τους πιο τρελούς ισπανικούς συλλόγους. Προσκαλεί κόσμο στο γήπεδο με πορνό από ζόμπι, έχει προπονητή που διαλύει το γραφείο του και με μπάτζετ... υποβιβασμού ξεπερνάει Σεβίλλη, Βαλένθια.

Η Χετάφε αφήνει τα πορνό με ζόμπι και βγαίνει Champions League

Στο ‘Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ’ ακούγεται με τη μορφή ανεκδότου. Κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν είναι αλήθεια, όμως. “Φωνάζει τους αμυντικούς πρώτα και σπάει την τηλεόραση. Φωνάζει τους μέσους και σπάει τα φώτα. Φωνάζει τους επιθετικούς και σπάει τον καναπέ”. “Μερικές φορές αναρωτιέσαι αν πρόκειται να σε χτυπήσει”, αναρωτιόταν ο πρώην αμυντικός της ΑΕΚ και πρώην παίκτης του, Χουάν Κάλα, και συνεχίζει καθ’ υπερβολή: “Βάζει το πόδι του στον λαιμό σου και δεν σε αφήνει”.

Αυτό συνέβαινε στα τέλη του 2016, όταν η Χετάφε βρισκόταν στην προτελευταία θέση της Segunda Division. Μετά από 2,5 χρόνια, η ομάδα που πολλοί λησμονούν ότι έχει έδρα στη Μαδρίτη, είχε 3 σερί αγωνιστικές δίχως νίκη, δίνοντας πάτημα στον Χοσέ Μπορδαλάς να… ισοπεδώσει για ακόμα μία φορά το γραφείο του. Μόνο που την πιο κρίσιμη στιγμή ήρθε το 1-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Χετάφε διατηρήθηκε στην τελευταία θέση. Των ομάδων που βγαίνουν στο Champions League από την Primera Division

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Μαδριλένοι βρίσκονται στην 4η θέση, χωρίς να έχει κατανοήσει κανείς πώς ακριβώς συνέβη κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο σερί νικηφόρων αγωνιστικών μέχρι τότε ήταν… δύο και είχε συμβεί μόλις δύο φορές. Έκτοτε, άρχισε ένα σερί 3 νικηφόρων παιχνιδιών, αλλά πάντα με το ‘αγκομαχητό’ για το οποίο προϊδεάζει μια ομάδα που επιλέγει τον 55χρονο προπονητή στον πάγκο.

Rendimiento. Απόδοση. Αυτή είναι η μαγική λέξη που χαρακτηρίζει τον Μπορδαλάς και που έχει επαναφέρει τη Χετάφε αρχικά στα ‘μεγάλα σαλόνια’ και στη συνέχεια στη διεκδίκηση ευρωπαϊκού ‘εισιτηρίου’. Εξάλλου, δεν θα είναι πρωτάρα, αν βγει Ευρώπη. Το 2007-2008 έπαιξε στο Κύπελλο UEFA όπου μεταξύ άλλων νίκησε την ΑΕΚ στη φάση των 32 και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά. Το 2010-2011 έπαιξε στους ομίλους του Europa League όπου αποκλείστηκε πιο γρήγορα.

Από την 6η θέση που οδήγησε στην τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή άρχισε η πτώση. Δεν τερμάτισε ξανά πάνω από την 10η θέση και το 2016 επέστρεψε στη Segunda Division. Όλοι περίμεναν τη… διάλυση, αφού δεν υπήρχαν μεγάλα έσοδα και ήδη ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος, Άνχελ Τόρες, είχε προσπαθήσει να πουλήσει την ομάδα σε εταιρία από τα ΗΑΕ.

Απέτυχε, αλλά το μέγεθος του συλλόγου -που ιδρύθηκε μόλις το 1983- δεν προμήνυε επαναφορά στην Primera Division. Ήδη από την αρχή της σεζόν 2016-2017 ετοιμαζόταν για νέο υποβιβασμό, μέχρι να αναλάβει ο Μπορδαλάς, ο οποίος το 2015-2016 είχε κατακτήσει τον τίτλο της κατηγορίας με την Αλαβές, αλλά ο σύλλογος τον έδιωξε για να προσλάβει τον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο, πριν αρχίσει η νέα χρονιά.

Ο Μπορδαλάς είχε τη φήμη του προπονητή… 3ης κατηγορίας, όμως με τη Χετάφε πέτυχε το ακατόρθωτο και την ανέβασε (ως 3η) κι αυτήν κατηγορία, έναν χρόνο μετά από την Αλαβές. Ο 10ος σύλλογος της προπονητικής καριέρας του τον στήριξε και δικαιώθηκε. Ακόμα κι αν οι πρακτικές του είναι τουλάχιστον… παράξενες.

Ένας βοηθός του Μπορδαλάς κυνηγούσε έναν παίκτη στην προπόνηση, φωνάζοντάς του… κοσμητικά επίθετα για να τον εμψυχώσει. Πριν από έναν αγώνα, ο Μπορδαλάς είπε σε έναν άλλον παίκτη να πάρει ένα μολύβι, να το στηρίξει ανάμεσα στη μύτη και στο άνω χείλος και να… αλληθωρίσει με τα μάτια του. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε από τον παίκτη αυτόν να κάνει τη γκριμάτσα του “τρελού για να τρομοκρατεί τους αντιπάλους”.

Ποτέ δεν έχει σταματήσει να δίνει κίνητρο στους παίκτες του. Με τους φιλάθλους δεν τα καταφέρνει, αλλά η κατάσταση της Χετάφε σε αυτό το ‘μέτωπο’ είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Με 9.874 εισιτήρια κατά μέσο όρο, έχει την 3η μικρότερη προσέλευση, πάνω μόνο από Έιμπαρ (5.416) και Ουέσκα (4.733).

Ακόμα και τα πασίγνωστα πια διαφημιστικά σποτάκια για τα εισιτήρια διαρκείας, που κάθε χρόνο γίνονται viral, δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους. Η διοίκηση έχει επιστρατεύσει… πορνό με ζόμπι, τον Ιησού Χριστό με τζιν, έναν νάνο μποντιμπιλντερά, έναν άντρα να κλωσάει αυγό, έναν δικέφαλο μηχανόβιο, το tinder της Χετάφε και ένα μελαγχολικό τέρας που προσπαθούσε να γεμίσει το γήπεδο. Τίποτα από αυτά δεν έπιασε, με τις κερκίδες να παραμένουν άδειες.

Εντός των 4 γραμμών, όμως, οι ενέργειες του Μπορδαλάς και των παικτών του έχουν μεγάλο αντίκρισμα. Πιο τρανό παράδειγμα από τον Χάιμε Μάτα δεν υπάρχει. Ο Ισπανός επιθετικός ετοιμαζόταν να γίνει τελωνειακός το 2012, όταν τον έδινε δανεικό από εδώ και από εκεί η δεύτερη ομάδα της Ράγιο Βαγεκάνο. Προ ημερών, στα 30 του, έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ισπανίας, έχοντας 13 γκολ σε 28 αγώνες από το καλοκαίρι, όταν αποκτήθηκε από τη Χετάφε. Κανείς συμπατριώτης του δεν έχει περισσότερα γκολ στην κατηγορία φέτος, ούτε ο συνήθης ύποπτος Ιάγο Άσπας.

Ο 36χρονος Χόρχε Μολίνα έχει ένα γκολ λιγότερο, αλλά πολλά χιλιόμετρα παραπάνω, όντας ίσως ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας. Ο αμυντικός Τζενέ Ντακονάμ (φωτογραφία) κόστισε περίπου 2.100.000 ευρώ, σχεδόν τη… μισή ομάδα σε σχέση με τα ποσά που δαπανήθηκαν για τους συμπαίκτες του. Ο τερματοφύλακας Νταβίδ Σορία διώχθηκε από τη Σεβίλλη, ο στόπερ Λεάντρο Καμπρέρα αποκτήθηκε από την υποβιβασμένη από τη Serie A Κροτόνε, ο δεξιός μπακ Νταμιάν Σουάρες παραμένει στην Primera Division παρότι έχει ήδη δύο σερί υποβιβασμούς στο ενεργητικό του, ο κεντρικός μέσος Νεμάνια Μακσίμοβιτς κρίθηκε περιττός από τη Βαλένθια.

AP Photo/Andrea Comas

Ειδική μνεία σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί όχι μόνο στο Champions League, αλλά και σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όμως στα 33 του, αν και συνεργάτης σε πολυεθνική που ηγείται στον χώρο της… βιοχημείας, επιμένει να παίζει ποδόσφαιρο, παρότι είχε μείνει εκτός δράσης για 6 μήνες. Ο Ματιέ Φλαμινί, περί ου ο λόγος, άφησε πίσω του τις ένδοξες μέρες στην Άρσεναλ και τον Σεπτέμβριο του 2017 αποδεσμεύτηκε και από την Κρίσταλ Πάλας, ωστόσο έπεισε στη δοκιμή του από τη Χετάφε τον Φεβρουάριο του 2018 και υπέγραψε συμβόλαιο.

Ο Άνχελ αποτελεί κι αυτός σταθερή παρουσία με τα 7 τέρματά του. Ένα εξ αυτών, το γκολ που έδωσε στη Χετάφε το ‘τρίποντο’ απέναντι στην Αθλέτικ και τη διατήρησε έναν πόντο πάνω από τη Σεβίλλη, 4 πάνω από τη Βαλένθια (που μετά από τη νίκη επί της Ρεάλ, κατατροπώθηκε από τη Ράγιο Βαγεκάνο) και 7 πάνω από τους Βάσκους.

Οικονομικά, ο πίνακας της κατάταξης είναι τελείως διαφορετικός. Το μισθολογικό ‘ταβάνι’ που έχει η Χετάφε στο ισπανικό salary cap ανέρχεται σε 39.250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 1/16 της Μπαρτσελόνα (632.970.000 ευρώ), ενώ η Ρεάλ έχει περιθώριο 566.530.000 ευρώ και η Ατλέτικο 293.000.000 ευρώ για μισθούς. Οι 3 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας ανήκουν στις 3 πιο πλούσιες ομάδες.

Μετά έρχεται η Χετάφε, όμως, που παρεμβάλλεται στο μισθολογικό ‘ταβάνι’ των 163.000.000 ευρώ της Σεβίλλης και των 164.690.000 ευρώ της Βαλένθια. Η Βιγιαρεάλ που βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού έχει ‘ταβάνι’ τα 109.000.000 ευρώ!

Η Χετάφε είναι μια ομάδα που θα έπρεπε να μάχεται να κρατηθεί στην κατηγορία με το 6ο μικρότερο μισθολογικό μπάτζετ. Τουναντίον, οι (όσοι) φίλαθλοι βρίσκονται στις κερκίδες του ‘Κολισέουμ’, φωνάζουν “θα βγούμε στην Ευρώπη” στο τέλος κάθε αγώνα, κάτι που ίσως ακούγεται δυσάρεστα στον Μπορδαλάς, αφού στο συμβόλαιό του δεν προέβλεψε μπόνους για έξοδο στο Champions League!

Φυσικά, η χαρά είναι μεγαλύτερη, όπως και η μετριοφροσύνη. Προ εβδομάδων είχε δηλώσει ότι “μας λείπουν πράγματα που έχουν άλλες ομάδες, όμως τα αναπληρώνουμε με την ανταγωνιστικότητά μας και το απολαμβάνουμε. Κάνουμε πολλούς ανθρώπους χαρούμενους. Κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα βρεθούμε εδώ. Στο ποδόσφαιρο, οι καλές στιγμές έρχονται σπάνια και οι φίλαθλοι μας είχαν άσχημες στιγμές, οπότε ας τους αφήσουμε να ονειρευτούν. Πάντα πρέπει να ονειρεύεσαι”. Μόνο που εδώ και δύο μήνες δεν είναι όνειρο, μοιάζει με πραγματικότητα. Σίγουρα πιο ρεαλιστική από τα πορνό με ζόμπι.

Photo credits: AP Photo/Andrea Comas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK