Euro ’96, ημέρα 3: Ο Ζιντάν ήταν χειρότερος απ’ τον Τιμ Σέργουντ
Η Ρουμανία που συνεχίζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, τα ερωτήματα από την 'παρθενική' εμφάνιση του Ζινεντίν Ζιντάν σε τουρνουά με τη Γαλλία, οι Ολλανδοί που θύμισαν Άγιαξ και η Σκωτία που περίμενε. Η 3η μέρα από το rewatch του Euro 1996 στο Contra.gr.
Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το ‘ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι’. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του ’90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά… πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Σήμερα, το 3ο κείμενο με τους αγώνες της 10ης Ιουνίου.
Σκωτία και Ολλανδία κλείνουν την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου στο Μπέρμιγχαμ, ενώ Ρουμανία και Γαλλία ανοίγουν λογαριασμό στο ‘Σεντ Τζέιμς Παρκ’ του Νιούκαστλ για το Euro 1996.
Γαλλία (Εμέ Ζακέ):
Λαμά, Τουράμ, Ντεσαγί, Μπλαν, Ντι Μεκό (68′ Λιζαραζού), Καρεμπέ, Ντεσάμπ, Γκερέν, Ζιντάν (80′ Ρος), Τζοργκαέφ, Ντουγκαρί (68′ Λοκό).
Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Όμιλος: Α’.
Γήπεδο: Σεντ Τζέιμς Παρκ, Νιούκαστλ.
Θεατές: 26.323.
Διαιτητής: Χέλμουτ Κρουγκ (Γερμανία).
Σκόρερ: 25′ Ντουγκαρί
Ρουμανία-Γαλλία 0-1: Κυνικό ραβασάκι από τη νέα εποχή
Η Γαλλία μοιάζει με… ονειρωδώς επιτυχημένη πλαστική επέμβαση σε αυτό το Euro. Μετά τη στείρα εποχή, που ουσιαστικά αρχίζει από τον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1986 με τη Δυτική Γερμανία και εκτείνεται μέχρι το αναπάντεχο γκολ του Εμίλ Κονσταντίνοφ στο τελευταίο παιχνίδι του προκριματικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, όταν οι ‘τρικολόρ’ στις καθυστερήσεις έχασαν την πρόκριση μέσα στο Παρίσι, έχει αλλάξει η ομάδα. Το νούμερο 10 στην πλάτη φοράει ο 24χρονος Ζινεντίν Ζιντάν της Μπορντό, ενώ η τριανδρία των προηγούμενων χρόνων, ο Ζαν Πιέρ Παπέν, ο Ερίκ Καντονά και ο Νταβίντ Ζινολά, αποχωρούν της εθνικής σαν να είναι συνεννοημένοι. Η Γαλλία παρουσιάζει τη νέα έκδοσή της, με αρχηγό τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, τον Λιλιάν Τιράμ, τον Γιούρι Τζοργκαέφ και, στην επίθεση, τον Κριστόφ Ντουγκαρί, ο οποίος μπορεί να μην προέρχεται από σπουδαία χρονιά με την Μπορντό (μόλις 4 γκολ σε 16 συμμετοχές), κυρίως λόγω τραυματισμών, αλλά ο προπονητής Εμέ Ζακέ τον εμπιστεύεται και δεν το μετανιώνει: είναι εκείνος που βάζει το γκολ στο 25′ για το 1-0 επί της Ρουμανίας στο ‘Σεντ Τζέιμς Παρκ’, στο πρώτο ματς των δύο ομάδων για τον 2ο όμιλο, που ανοίγει το δρόμο της πρόκρισης για την εθνική ομάδα μίας χώρας η οποία θα φιλοξενήσει σε δύο χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι Ρουμάνοι μοιάζουν ίδιοι και απαράλλακτοι με την ομάδα που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, νικώντας στους ’16’ με 3-2 την άνευ Ντιέγκο Μαραντόνα (λόγω θετικού κρούσματος σε εφεδρίνη) και χάνοντας από τη Σουηδία στα πέναλτι. Έχει προστεθεί ο Μάριους Λάκατους, βετεράνος της εθνικής, στα 32 του πια, που έχει χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω τραυματισμού, δίπλα στους πυλώνες: τον Γκεόργκε Χάτζι, που έχει μείνει ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα, τον ήρωα των Βαλκάνιων στις ΗΠΑ, Φλορίν Ραντουτσόιου, το σταθερό και δαιμόνιο μπακ Νταν Πετρέσκου και τον τερματοφύλακα Μπόγκνταν Στελέα, ο οποίος, όμως, στο γκολ του Ντουγκαρί κάνει τραγική έξοδο και βιώνει τη ματαιότητα της στιγμής, όταν βλέπει μία αναιμική κεφαλιά να πηγαίνει στα δίχτυα.
Οι Ρουμάνοι έχουν ρυθμό και πάθος, αλλά όχι ευκαιρίες. Επί της ουσίας, ελάχιστα απειλούν τον Μπερνάρ Λαμά. Γνωρίζουν την ήττα στο πρώτο παιχνίδι τους στο Euro. Οι Γάλλοι παίρνουν το προβάδισμα για την πρόκριση αφ’ ης στιγμής οι Βούλγαροι με τους Ισπανούς έχουν έρθει ισόπαλοι την προηγούμενη μέρα. Η Γαλλία θα παίξει στο ‘Έλαντ Ρόουντ’ με την Ισπανία, στις 15 Ιουνίου, ενώ δύο μέρες πριν, η Ρουμανία θα αντιμετωπίσει τη Βουλγαρία στο ‘Σεντ Τζέιμς Παρκ’.
Σκωτία (Κρεγκ Μπράουν): Γκόραμ, Μακίμι (85′ Μπέρλι), Κάλντεργουντ, Χέντρι, Μπόιντ, Μακόλ, Κόλινς, Μακάλιστερ, Γκάλαχερ (56′ Μακίνλεϊ), Ντιούρι, Μπουθ (46′ Σπένσερ).
Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Όμιλος: Β’.
Γήπεδο: Βίλα Παρκ, Μπέρμιγχαμ.
Θεατές: 34.400.
Διαιτητής: Λέιφ Σούντελ (Σουηδία)
Ολλανδία-Σκωτία 0-0: Και από γκολ… μόνο θέαμα
Δεν βρίσκονται πολλές καταλληλότερες της ‘Ωδής της Χαράς’ του Μπετόβεν μελωδίες για να δώσουν τον σωστό τόνο στην εισαγωγή ποδοσφαιρικών ομάδων στο γήπεδο για παιχνίδι μεγάλης διοργάνωσης και ακριβώς αυτό συμβαίνει στο ‘Βίλα Παρκ’ του Μπέρμιγχαμ, όταν Ολλανδία και Σκωτία μπαίνουν στο γήπεδο για την αναμέτρηση της 10ης Ιουνίου, μίας Δευτέρας που επιτέλους έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης!
Οι Νησιώτες κυνηγούν μία πρόκριση δίπλα στο… σπίτι τους, θέλουν επιτέλους να περάσουν για πρώτη φορά στο 2ο γύρο μίας διοργάνωσης. Με τους Tartan Army να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, η Σκωτία παίζει στο δεύτερο Euro της, κολλητό με εκείνο του 1992 (όταν είχε χάσει 0-1 από την Ολλανδία με το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ), που διεξήχθη στη Σουηδία. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν πήγε και εδώ είναι αουτσάιντερ, αλλά αποτελεί κίνδυνο. Τα παιδιά του Κρεγκ Μπράουν ονειρεύονται κυρίως το επόμενο ματς, στο ‘Γουέμπλεϊ’ με την Αγγλία στις 15 Ιουνίου, για να κάνουν ό,τι είχαν καταφέρει στο Euro 1988 οι Ιρλανδοί του Τζάκι Τσάρλτον, με εκείνο το 1-0 επί των ‘Τριών Λιονταριών’.
Οι Ολλανδοί έχουν κάνει σημαντική πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, όταν έφτασαν στα προημιτελικά και αποκλείστηκαν από τη Βραζιλία με το φάουλ του Μπράνκο (2-3). Ο Γκούους Χίντινκ, 50 ετών και πρωταθλητής Ευρώπης με την Αϊντχόφεν 8 χρόνια πριν, κάθεται στον πάγκο, έχοντας αντικαταστήσει γι’ αυτόν τον κύκλο τον Κλέμενς Φέστερχοφ. Στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου όλοι οι Σουριναμέζοι, που προέρχονται από τον Άγιαξ, πρωταθλητή Ευρώπης του 1995 και φιναλίστ Champions League το 1996, στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον. Πλην του Μπέργκαμπ, οι περισσότεροι είναι εξαιρετικά νέοι. Η Ολλανδία λανσάρει τον Τζόρντι Κρόιφ, γιο του Γιόχαν, ο οποίος προέρχεται από μία διετία με 41 συμμετοχές και 11 γκολ στην Μπαρτσελόνα. Είναι ελεύθερος και παίζει για την επόμενη μεταγραφή του.
Όπως εύκολα θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος, αυτό το 0-0 που ολοκλήρωσε την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου ήρθε σχεδόν παρά φύση. Οι Ολλανδοί μπορεί να μην είχαν τη μεθοδικότητα του Άγιαξ, αλλά είδαν δύο φορές την μπάλα να απομακρύνεται της γραμμής πριν σκοράρουν και ο Κλάρενς Σέεντορφ, που έπαιξε δεύτερος κυνηγός, δεν είναι ακριβής στην τελική προσπάθεια. Οι Σκωτσέζοι έχουν τις στιγμές τους στο 1ο ημίχρονο, ειδικά με τον Γκάρι ΜακΆλιστερ, αλλά στο 2ο η πίεση εντείνεται και αναγκάζονται να αμυνθούν περισσότερο, αν και όχι παθητικά. Η σπουδαία εμφάνιση του αέρινου Ρίχαρντ Βίτσκε με το νούμερο 14 στην πλάτη δεν αποδίδει καρπούς. Το σφύριγμα της λήξης φέρνει ένα ουρλιαχτό από τους Σκωτσέζους, που βρίσκουν βαθμό. Οι 4 ομάδες του 1ου ομίλου είναι μαζί, με έναν βαθμό, με την Ολλανδία να αντιμετωπίζει την Ελβετία πάλι στο ‘Βίλα Παρκ’ στις 13 Ιουνίου και τη Σκωτία να μεταφέρεται στο ‘Γουέμπλεϊ’ για το ντέρμπι με την Αγγλία, στις 15 του μήνα.
Ο ήρωας της ημέρας: Ζινεντίν Ζιντάν
Εντύπωση κάνει η σιγουριά του Ρώσου σχολιαστή στο ξεκίνημα του ματς της Γαλλίας με τη Ρουμανία, όταν λέει ότι “ο Τζοργκαέφ, ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, και ο Ζιντάν, ποδοσφαιριστής της Μπορντό: εγώ λέω, ο Τζοργκαέφ, ποδοσφαιριστής της Ίντερ, και ο Ζιντάν, ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους”. Ο Ζιντάν, που οι φίλοι του λένε ότι αντί για δεξί πόδι έχει… χέρι, για να εξυμνήσουν τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του, δεν κάνει το πλέον ενθαρρυντικό ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση. Η πρώτη στιγμή κλάσης του έρχεται στο 71′, έπειτα από μία έξυπνη πάσα στον Τζοργκαέφ, ενώ ένα λεπτό αργότερα έχει μία εκτέλεση φάουλ που αποκρούει ο Στελέα. Στο 80′ βγαίνει από το παιχνίδι για να μπει ο Αλέν Ρος.
Το ενδιαφέρον της ‘Κυρίας’, πρωταθλήτριας Ευρώπης το 1996, για τον 24χρονο Καλύτερο Ποδοσφαιριστή της σεζόν 1995-1996 για τη Γαλλία, όταν, δηλαδή, οδήγησε την Μπορντό στον τελικό του Κυπέλλου UEFA κόντρα την Μπάγερν, έχει τεθεί εν αμφιβόλω. Εικόνες από την πορεία της Γαλλίας στα προκριματικά δεν υπάρχουν μπόλικες, ως εκ τούτου και από τη στιγμή που, προφανώς με τις ευχές των αξιωματούχων της Γαλλικής Ομοσπονδίας, έχουν αποσυρθεί οι ‘παλιοσειρές’, ο Ζιντάν είναι μία επένδυση για το μέλλον και δεν ανησυχούν μόνο στην εθνική για το αναιμικό ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και στη Γιουβέντους. Το καλοκαίρι του 1995, άλλωστε, ήταν η πρώτη φορά που το όνομά του ακούστηκε για μία μεταγραφή στο εξωτερικό, αφού συνδέθηκε με την Μπλάκμπερν. Είναι νωπή, ακόμα, η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας και ο Τζακ Γουόκερ, πρόεδρος των Ρόβερς, ουδόλως εμπιστεύεται τον Ζιντάν: “Εξάλλου, έχουμε τον Τιμ Σέργουντ”. Ο Ζιντάν προφανώς θέλει Γιουβέντους, αλλά έχει γίνει ήδη γνωστό ένα φλερτάκι με τη Νιούκαστλ, που τερμάτισε 2η στην Premier League, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι ‘καρακάξες’ όμως, έχουν διαρρεύσει ότι δεν θεωρούν πως είναι αρκετός για την ομάδα τους.
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν κι οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Μισέλ Πλατινί, αφού η προηγούμενη γενιά έχει αποτύχει ολοσχερώς. Τα πόδια του 24χρονου διεθνή έχουν βαρίδια, αλλά το Euro είναι μακρύ κι η πορεία της Γαλλίας θα κρίνει πολλά, τόσο για τη μεταγραφή του όσο και για τη θέση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998.
Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.