ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro ’96, ημέρα 11: Η Ιταλία έχασε από έναν τερματοφύλακα

Την ώρα που στο Ρωσία-Τσεχία υπήρχε φιέστα γκολ, η Ιταλία χρειαζόταν μόνο ένα κόντρα στη Γερμανία. Και δεν το βρήκε. Το rewatch του Euro 1996 από το Contra.gr διώχνει τη 'σκουάντρα ατζούρα' από τη διοργάνωση.

Euro ’96, ημέρα 11: Η Ιταλία έχασε από έναν τερματοφύλακα
Ο Τζιανφράνκο Τζόλα της Ιταλίας ανάμεσα στον Αντρέας Κέπκε (αριστερά) και στον Όλιβερ Μπίρχοφ (δεξιά) της Γερμανίας έπειτα από την αναμέτρηση για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Τετάρτη 19 Ιουνίου 1996 AP Photo/Luca Bruno

Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το ‘ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι’. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του ’90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά… πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Σήμερα, το 11ο κείμενο με τους αγώνες της 19ης Ιουνίου.

Οι μάχες για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου ήταν συγκινητικές, θεαματικές και έβγαλαν απρόσμενους πρωταγωνιστές, προσφέροντας δύο ανεπανάληπτους αγώνες με κοντράστ συναισθημάτων και έναν νικητή. Το ποδόσφαιρο. Η Τσεχία έκανε τα εύκολα… πολύ δύσκολα κόντρα στη Ρωσία, αλλά χάρη στον ‘από μηχανής Σμίτσερ’ πήρε μία σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 1996, ενώ η Ιταλία είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε έναν εκπληκτικό Αντρέας Κέπκε, που της έφραξε τον δρόμο προς τους ‘8’ της διοργάνωσης.

Ρωσία (Όλεγκ Ρομάντσεφ): Τσερτσέσοφ, Τετράτζε, Νικιφόροφ, Γκορλουκόβιτς, Γιανόφσκι, Καρπίν, Χοχλόφ, Ραντίμοφ, Τσιμπάλαρ (67′ Σαλίμοφ), Κολιβάνοφ (46′ Μπεστσάστνιχ), Σιμουτένκοφ (46′ Μοστοβόι).
Τσεχία (Ντούσαν Ουρίν): Κούμπα, Λάταλ, Σουτσοπάρεκ, Χόρνακ, Κούμπικ, Πομπόρσκι, Μπέιμπλ, Μπέργκερ (90′ Νέμετσεκ), Νέμετς, Νέντβεντ, Κούκα (69′ Σμίτσερ).
Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Όμιλος: Γ.
Γήπεδο: Άνφιλντ, Λίβερπουλ.
Θεατές: 21.128.
Διαιτητής: Άντερς Φρισκ (Σουηδία).
Σκόρερ: 49′ Μοστοβόι, 54′ Τετράτζε, 85′ Μπεστσάστνιχ – 5′ Σουτσοπάρεκ, 19′ Κούκα, 88′ Σμίτσερ

Ρωσία-Τσεχία 3-3: Το όνειρο βγήκε αληθινό

Στις 19 Ιουνίου, η Τσεχία αντιμετώπισε την αποκλεισμένη Ρωσία για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη νίκη που θα την οδηγούσε στην επόμενη φάση, δίχως να περιμένει τι θα κάνει η Ιταλία κόντρα στη Γερμανία. Η σπουδαία νίκη με 2-1 επί της ‘σκουάντρα ατζούρα’ την προηγούμενη αγωνιστική έδινε στους Τσέχους το πλεονέκτημα σε πιθανή ισοβαθμία, αλλά ήταν δεδομένο πως οι παίκτες του Ντούσαν Ουρίν δεν ήθελαν να το κάνουν… θρίλερ.

Και το απέδειξαν περίτρανα, αφού πριν καν συμπληρωθούν 20 λεπτά στην αναμέτρηση, προηγούνταν με 2-0 χάρη στα γκολ των Γιαν Σουτσοπάρεκ και Πάβελ Κούκα. Μάλιστα, το 2ο γκολ αποτέλεσε ένα απ’ τα ωραιότερα εκείνου του τουρνουά, αφού προήλθε από εξαιρετική μπαλιά πίσω από τη σέντρα του Γίρι Νέμετς και υπέροχη κεφαλιά του Κούκα που ‘κρέμασε’ τον Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ. Η ομάδα του Ουρίν δεν χαμήλωσε τις μηχανές, συνέχιζε να πιέζει και είχε 3 (!) δοκάρια μέχρι τη λήξη του 1ου μέρους. Αποκορύφωμα, το τρομερό μακρινό σουτ του ηγέτη εκείνης της ομάδας, Πάτρικ Μπέργκερ, το οποίο ‘τράνταξε’ το αριστερό δοκάρι, ύστερα από παρέμβαση και του Τσερτσέσοφ.

Ο Πάβελ Νέντβεντ της Τσεχίας μονομαχεί με τον Ντμίτρι Χοχλόφ της Ρωσίας για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Τετάρτη 19 Ιουνίου 1996 AP Photo/Michael Probst

Τίποτα δεν έδειχνε ικανό να χαλάσει τη γιορτή που είχαν στήσει οι Τσέχοι, αφού η Ρωσία έμοιαζε αδύναμη να αντιδράσει, έχοντας αποδεχθεί το ρόλο του κομπάρσου στο παιχνίδι. Ωστόσο, με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, ο Όλεγκ Ρόμαντσεφ έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Αλεκσάντρ Μοστοβόι και Βλαντιμίρ Μπεστσάστνιχ. Ο πρώτος ήταν το αστέρι της Ρωσίας και ο δεύτερος αποδείχθηκε καταλυτικός στη μεγάλη ανατροπή της ομάδας του. Μέσα σε διάστημα 5 λεπτών (49′-54′), οι Μοστοβόι και Τετράτζε έφεραν το ματς στα ίσα, ενώ στο 85ο λεπτό ο Μπεστσάστνιχ με ένα ασύλληπτο σουτ ολοκλήρωσε το απίστευτο come back των Ρώσων. Στο μεσοδιάστημα, ο Κάρελ Πομπόρσκι με το δεύτερο δοκάρι του και το 4ο συνολικά της Τσεχίας στον αγώνα, είχε την ευκαιρία να κάνει το 3-2, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Τελικά, κι ενώ οι Τσέχοι ‘φλέρταραν’ έντονα με τον αποκλεισμό, ο Βλαντιμίρ Σμίτσερ, που είχε περάσει ως αλλαγή, έδωσε τη λύση με σουτ στην κίνηση από τα όρια της μεγάλης περιοχής, χαρίζοντας μία σπουδαία πρόκριση στην ομάδα του. Μάλιστα, το γκολ είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Σμίτσερ, καθώς ήταν το ‘παρθενικό’ με το εθνόσημο, ενώ μετά το τέλος του αγώνα αποκάλυψε πως ο Νέμετς το είχε δει σε όνειρο: “Σκέφτηκα απλά πως έπρεπε να στείλω την μπάλα στα δίχτυα. Πριν από τον αγώνα, ο Νέμετς μού είπε πως είχε δει σε όνειρο ότι χάναμε με ένα γκολ και πως ισοφάρισα. Πρέπει να του πάρουμε μία κρυστάλλινη μπάλα και να τον βάζουμε να κάνει προβλέψεις πριν από κάθε παιχνίδι”.

Ιταλία (Αρίγκο Σάκι): Περούτσι, Μούσι, Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Καρμπόνι (76′ Τοριτσέλι), Φουζέρ (81′ Ντι Λίβιο), Ντι Ματέο (67′ Κιέζα), Αλμπερτίνι, Ντοναντόνι, Τζόλα, Καζιράγκι.
Γερμανία (Μπέρτι Φογκτς): Κέπκε, Στρουντς, Φρόιντ, Ζάμερ, Χέλμερ, Τσίγκε, Χάσλερ, Άιλτς, Μέλερ (89′ Μπόντε), Μπόμπιτς, Κλίνσμαν.
Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Όμιλος: Γ.
Γήπεδο: Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ.
Θεατές: 53.740.
Διαιτητής: Γκι Γκετάλς (Βέλγιο)

Ιταλία-Γερμανία 0-0: Ιταλικό δράμα με υπογραφή Κέπκε

Η ήττα με 1-2 από την Τσεχία είχε ρίξει στα… σχοινιά την Ιταλία, η οποία ήθελε καλύτερο αποτέλεσμα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων για να πάρει εκείνη την πρόκριση στα προημιτελικά. Το γεγονός πως έπαιζε με τη Γερμανία που είχε ‘κλειδώσει’ την πρόκριση ήταν θετικό μαντάτο για την ομάδα του Αρίγκο Σάκι, αλλά παράλληλα ήταν βέβαιο πως η νίκη δεν θα ερχόταν εύκολα.

Η αναμέτρηση της 19ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο ‘Ολντ Τράφορντ’, που φέρει το προσωνύμιο ‘Θέατρο των Ονείρων’. Όμως, για τους Ιταλούς, θα μετατρεπόταν σε… εφιάλτη. H αναμέτρηση άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τη ‘σκουάντρα ατζούρα’, αφού μόλις στο 8ο λεπτό ο επιθετικός της Λάτσιο, Πιερλουίτζι Καζιράγκι, εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Ματίας Ζάμερ και βγήκε τετ α τετ με τον Κέπκε, ο οποίος τον ανέτρεψε, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι.

Ο Πάολο Μαλντίνι της Ιταλίας μονομαχεί με τον Γίργκεν Κλίνσμαν της Γερμανίας για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Τετάρτη 19 Ιουνίου 1996 AP Photo/Carlo Fumagalli

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τζιανφράνκο Τζόλα, ο οποίος πήρε λίγα μέτρα φόρα και έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Γερμανού γκολκίπερ. Ωστόσο, για κακή του τύχη, ο Κέπκε τον είχε ‘διαβάσει’, με συνέπεια να πέσει σωστά και να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια την μπάλα. Ο 34χρονος τερματοφύλακας της Άιντραχτ Φρανκφούρτης πήρε ψυχολογία από την απόκρουση του πέναλτι και έδειχνε ανίκητος. Οι Ιταλοί προσπάθησαν με διαφορετικούς τρόπους να τον νικήσουν, αλλά εκείνος είχε την απάντηση σε κάθε σουτ και σε κάθε ενέργεια. Τα δεδομένα του αγώνα άλλαξαν στο 59ο λεπτό, με τον Τόμας Στρουντς να αντικρίζει απευθείας κόκκινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Ωστόσο, παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, οι παίκτες του Σάκι δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, με τον Κέπκε να αναδεικνύεται MVP του αγώνα και να στέλνει τη ‘σκουάντρα ατζούρα’ σπίτι της.

Ο ήρωας της ημέρας: Βλαντιμίρ Σμίτσερ

Το ‘Άνφιλντ’ αποτέλεσε το σπίτι του για μία 6ετία, από το 1999 έως το 2005. Ωστόσο, τρία χρόνια πριν πατήσει το χορτάρι του για πρώτη φορά ως παίκτης της Λίβερπουλ, είχε καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο γήπεδο. Με δύο λεπτά να απομένουν για τη συμπλήρωση των 90 λεπτών στον αγώνα μεταξύ της Τσεχίας και της Ρωσίας, με το σκορ 3-2 υπέρ της δεύτερης, ο Σμίτσερ εκμεταλλεύτηκε την υπέροχη πάσα του Λούμπος Κούμπικ και με ένα σουτ στην κίνηση νίκησε τον Τσερτσέσοφ, ισοφαρίζοντας σε 3-3. Ένα γκολ που, εκτός από ‘παρθενικό’ με τη φανέλα της εθνικής ομάδας, ήταν και ‘χρυσό’, καθώς οδήγησε τους Τσέχους στα προημιτελικά του Euro 1996.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο κανάλι της UEFA το 2015 είχε πει πως το τέρμα που πέτυχε στον τελικό του Champions League 2004-2005, μειώνοντας σε 2-3 για τη Λίβερπουλ κόντρα στη Μίλαν, ήταν το σημαντικότερο της καριέρας του. Για τους Τσέχους, όμως, το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Ρωσία, θα είναι για πάντα χαραγμένο στην καρδιά τους. Χωρίς αυτό, η Τσεχία δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης.

Εκείνο το καλοκαίρι ήταν ούτως ή άλλως ξεχωριστό για τον Σμίτσερ, αφού πριν από το τουρνουά είχε πάρει μεταγραφή από τη Σλάβια Πράγας στη Λανς, ενώ νυμφεύτηκε και την ‘εκλεκτή’ της καρδιάς του, Παβλίνα Βίζκοβα, δύο ημέρες πριν από τον τελικό. Μάλιστα, παρότι θα μπορούσε να αναβάλει τον γάμο, επέλεξε απλά να αλλάξει τον τόπο της τελετής, η οποία έγινε σε εκκλησία της Αγγλίας. Μπορεί η ιστορία να μην είχε ‘happy end’ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αλλά για τον Σμίτσερ ήταν σίγουρα μοναδική.

Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ