Εθνική: Πώς (δεν) θα φτάσει στα τελικά του Μουντιάλ
Χειροπιαστές ή ουτοπικές οι πιθανότητες της Εθνικής ομάδας να φτάσει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας ν' αντιμετωπίσει την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γεωργία και το Κόσοβο; Εμείς προβλέπουμε.
Επίκληση στα θεία για να έρθει η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Όχι ακριβώς κι ας αντανακλάται μια τέτοια ιδέα στο καρέ με τον κάπτεν Τάσο Μπακασέτα. Ανάλογες πεποιθήσεις για άμεση εξάρτηση αποτελεσμάτων και επιτυχιών από ενεργειακές δυνάμεις του σύμπαντος, όπως κι αν αυτές ονοματίζονται, είναι ταυτισμένες με πρότερες -πρόσφατες και καθόλου ξεχασμένες- εποχές της Εθνικής ομάδας. Ο εκσυγχρονισμός και η ‘ολλανδοποίηση’, υπό τον Τζον Φαν’τ Σχιπ, του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος απαιτεί αρχικά δομημένο σχέδιο, κατόπιν αδιάλειπτη προσπάθεια και στο φινάλε αποδοτικότητα, κυρίως δε κάθε φορά που το ‘πρέπει’ μπαίνει πάνω από το ‘όσο μπορώ’.
Ας μην γελιόμαστε πάντως. Ο 2ος όμιλος των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης στο δρόμο που οδηγεί στο Κατάρ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022) είναι δύσβατος κι ας έχει τεθεί ως στόχος η δυάδα. Θα ‘ταν διαφορετικά, ενδεχομένως, τα δεδομένα εφόσον τη στιγμή που Ντανιέλ ντε Ρόσι επέλεγε από τη γυάλα το μπαλάκι της Ελλάδας είχαν κλείσει οι πρώτες τρεις θέσεις στους ομίλους Α έως Ε. Σ’ αυτήν την περίπτωση η Εθνική θα είχε ν’ ανταγωνιστεί τη Δανία, την Αυστρία και όχι με Ισπανούς και Σουηδούς, με τους οποίους συνέπεσε από τα δύο γκρουπ των θεωρητικά ισχυρότερων της κλήρωσης που έλαβε χώρα στη Ζυρίχη. Ομολογουμένως το Ισραήλ θα ‘ταν μια πιο περίπλοκη συνθήκη, αλλά με Νησιά Φαρόε και Μολδαβία (του 2Χ2 στο Nations League) σε όμιλο των 6 και μακριά από τη Γεωργία και το Κόσοβο, που φαντάζουν πιο σκληροί αντίπαλοι, οι πιθανότητες θα αυξάνονταν. Τούτο όμως είναι και δεν αλλάζει.
Οπότε ας δούμε τι έχουμε τώρα για τη διαδικασία που αρχίζει τον Μάρτιο (24-31), με τη διεξαγωγή των πρώτων τριών αγωνιστικών, χαρίζει απευθείας εισιτήριο στις δέκα πρώτες και την πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία των μπαράζ στις δεύτερες (που θα συναντηθούν με τις δύο από το Nations League).
Ισπανία
FIFA Ranking: 6η θέση
Ούτε μήνας έχει συμπληρωθεί από τις 17/11 που το νεανικό σύνολο του Λουίς Ενρίκε σόκαρε με το ‘φρέσκο’ ποδόσφαιρό της την Ευρώπη και ισοπέδωσε με 6-0 τη Γερμανία στη Σεβίλλη, για τον όμιλο του Nations League, αποκτώντας την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο. Μια φορά τα 20 χρόνια, θα πείτε, συμβαίνουν αυτά, και θα συμφωνήσουμε – ως ένα βαθμό. Πόσο εφικτό, ωστόσο, είναι για την Εθνική ομάδα να υποσκελίσει τη ‘φούρια ρόχα’ και να ‘κλέψει’ την πρωτιά του ομίλου, τη στιγμή που μετρά έντεκα διαδοχικές παρουσίες στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις έχει προκριθεί στα νοκ άουτ;
Στερείται μεν προσωπικοτήτων με ειδικό βάρος που στο πρόσφατο παρελθόν ηγήθηκαν της ισπανικής επανάστασης, παρόλα αυτά ποδοσφαιριστές με το ταλέντο των Ρόντρι, Φεράν Τόρες Ογιαρθάμπαλ, Φάτι (αν και τραυματίας), Μοράτα και αρκετών άλλων επιτρέπουν στον 50χρονο Ισπανό εκλέκτορα να παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της κουλτούρας που κυριάρχησε στο παγκόσμιο στερέωμα τα προηγούμενα χρόνια. Από το Νοέμβριο του ’18 και ως σήμερα η Ισπανία έχει χάσει μόνο ένα από τα 17 παιχνίδια της (12-4-1). Παραδοσιακά δε η Εθνική χάνει, καθώς σε 10 ματς έχει να θυμάται μονάχα την γκολάρα του Γιαννακόπουλου, στο 1-0 Σαραγόσα. Όχι πως το 1-1 στο EURO 2004 δεν συγκέντρωνε εξίσου τεράστια σημασία.
Πιθανότητες να την προσπεράσει: 5%, γιατί δεν έχει γιατί.
Σουηδία
FIFA Ranking: 20η θέση
Με τη σκέψη και μόνο ότι ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ενδέχεται, με όσες πιθανότητες αναλογούν στην εκδοχή, να επαναδραστηριοποιηθεί στο εθνικό συγκρότημα (ίσως το σκεφτεί και ο Γιώργος Καραγκούνης), η ‘Blågult’ αλλάζει επίπεδο. Ανεβαίνει σκαλοπάτι. Όχι φυσικά πως χωρίς τον αδάμαστο εραστή της μπάλας, που εξακολουθεί να γοητεύει τα πλήθη στην Ιταλία, δεν είναι εξίσου υπολογίσιμη και άκρως επικίνδυνη. Λειτουργούν ως εγγύηση συνέπειας οι αταλάντευτες ποδοσφαιρικές αρχές που ακολουθεί σταθερά και η αναλλοίωτη κεντρική ιδέα πίσω από κάθε νέα προσπάθεια, ανεξαρτήτως του τι και του ποιος κινεί τα νήματα.
Μόνο και μόνο το γεγονός πως ο 58χρονος Γιάνε Άντερσον είναι ήδη 4 χρόνια στο τιμόνι, έχοντας αντικαταστήσει τον Έρικ Χάμρεν αφότου συμπλήρωσε 7ετία καταδεικνύει τη συνέχεια μιας δουλειάς που δεν εγκαταλείπεται στο πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα. Η Σουηδία έπαιξε στο Παγκόσμιο του ’18 και έχει προκριθεί στα τελικά του EURO ’20, με αποτέλεσμα ελπίδα ν’ αφήνει μονάχα η εικόνα της στο Nations League (1-0-5) σε όμιλο βέβαια με Πορτογαλία, Γαλλία και Κροατία, στον οποίο τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε. Όλσεν , Γιόχανσον και Μπεργκ οι σύγχρονοι συνδετικοί κρίκοι της με το ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι από τα τελικά του EURO 2008 δεν υπήρξε άλλη συνθήκη διασταύρωσης.
Πιθανότητες να την προσπεράσει: 30%, γιατί διαθέτει την αποτελεσματικότητα που απαιτούν οι όμιλοι.
Γεωργία
FIFA Ranking: 89η θέση
Ο Σλοβάκος Βλάντιμιρ Βάις δούλευε ως ομοσπονδιακός επί μια τετραετία για ένα σκοπό: την πρόκριση στα τελικά του EURO 2020. Το όνειρο έγινε εφιάλτης από το γκολ του Πάντεφ στον τελικό των πλέι οφ, στην Τιφλίδα, απέναντι στη Β.Μακεδονία και υποχρεωτικά οι ‘σταυροφόροι’ μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων τους. Εικάζεται πως ο 47χρονος πλέον Σότα Αρβελάτζε, αρχισκόρερ του εθνικού συγκροτήματος με 26 γκολ σε 61 διεθνείς συμμετοχές, θα ‘ναι αυτός που θ’ αναλάβει τα ηνία, ύστερα από την άκρως επιτυχημένη θητεία του στην Παχτακόρ του Ουζμπεκιστάν, ακόμη πάντως επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για τη διάδοχη κατάσταση.
Στο Nations League κατετάγη τρίτη στον όμιλο της και γλίτωσε την τελευταία θέση, διότι η Εσθονία ήταν χειρότερη ομάδα. Το ότι σε 6 επίσημα ματς η Εθνική μετρά 5-1-0 και την τελευταία φορά που συνυπήρξαν στον όμιλο πήρε την πρόκριση για το EURO 2012 έχουν μια άλφα αξία, αν και η παράδοση δεν κλωτσά την μπάλα.
Πιθανότητες να την προσπεράσει: 70%, γιατί δεν χάνουμε ποτέ
Κόσοβο
FIFA Ranking: 117η θέση
Σίγουρα όχι ο καλύτερος ‘αδύναμος’ που η κληρωτίδα θα μπορούσε να φέρει στην Εθνική. Όντως πρόκειται για σύνολο που ψάχνει την ταυτότητά του, από τη στιγμή που έδωσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του πριν από 6 χρόνια, παρόλα αυτά και βελτιώνεται από δοκιμασία σε δοκιμασία και ποιότητα διαθέτει για να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην έκβαση του ομίλου.
Τα δύο παιχνίδια του Nations League (1-2, 0-0) ήταν ενδεικτικά της επικινδυνότητας που κρύβουν οι νέες μάχες με τους Κοσοβάρους, οι οποίοι δουλεύοντας με τον Ελβετό Μπερνάρ Σαλάντ για 2.5 χρόνια εξελίσσουν ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο που λίγο έλειψε να τους δώσει το εισιτήριο για τα τελικά του EURO, μέσα από τα πλέι οφ. Απλώς η Β.Μακεδονία ήταν πιο τυχερή στον ημιτελικό της Τιφλίδας και το 2-1 άφησε τους Βαλκάνιους.
Πιθανότητες να την προσπεράσει: 60%, γιατί θα μετρήσει 0/4 με Ισπανία και Σουηδία