ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική ομάδα σε καραντίνα: ο κοροναϊός διχάζει το ποδόσφαιρο

Οι παίκτριες της εθνικής ποδοσφαίρου της Κίνας έχουν υποχρεωθεί σε αποκλεισμό, μολονότι ελέγχθηκαν αρνητικές στον κοροναϊό. Η προετοιμασία για το προολυμπιακό στην Αυστραλία διεξάγεται στους διαδρόμους του ξενοδοχείου.

Εθνική ομάδα σε καραντίνα: ο κοροναϊός διχάζει το ποδόσφαιρο
Διεθνείς παίκτριες της Κίνας μετά τον αποκλεισμό από την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 AP Photo/Claude Paris

Υποτίθεται ότι αθλητισμός ενώνει τα πλήθη. Υποτίθεται ότι καθένας είναι ίσος με τον άλλον. Υποτίθεται ότι δεν χωρούν διακρίσεις στα γήπεδα. Υποτίθεται.

Η μετάδοση του κοροναϊού (ή κορονοϊού – όπως προτιμάτε, μικρή η διαφορά) από άνθρωπο σε άνθρωπο και η ραγδαία εξάπλωση του πανικού που έχει σπείρει παγκοσμίως η απώλεια περισσότερων από 400 ανθρώπων έχει ‘γεννήσει’ συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις επιταγές του αθλητικού ιδεώδους. Δεν αρμόζουν στην ευγενή άμιλλα.

Οι φωτογραφίες του Titan Sports Plus από ξενοδοχείο του Μπρισμπέιν στην Αυστραλία, και αναπαράχθηκαν από τον Guardian, ανατρέπουν κάθε έννοια σεβασμού στον αντίπαλο, στην προσωπικότητα του ατόμου. Το Fair Play πηγαίνει περίπατο. Ο επιβαλλόμενος εγκλεισμός των διεθνών παικτριών της εθνικής ομάδας της Κίνας μέχρι το πρώτο παιχνίδι τους στο προολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου του Σίδνεϊ, όπου (λογικά) μεταφέρθηκε η διοργάνωση προ ημερών, δένει έναν κόμπο στον λαιμό. Ξεροκαταπίνουμε για την άνιση μεταχείριση.

Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν τον Γενάρη από τις αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής, ο ομοσπονδιακός Τζια Σιουκουάν αναγκάζεται να γυμνάζει την ομάδα τους στους στενούς διαδρόμους του ορόφου, τη στιγμή μάλιστα που ούτ’ ένα από τα μέλη της αποστολής έχει παρουσιάσει οποιαδήποτε ανωμαλία του αναπνευστικού, πόσο μάλλον έχει ελεγχθεί θετικό στον ιό που προκαλεί -σε κάποιες περιπτώσεις- το θάνατο. Σώματος από τη μία και ψυχής από την άλλη. Συνειδήσεων.

Μόνο και μόνο επειδή προπονήθηκαν επί κινεζικού εδάφους παραμένουν από τις 29 Ιανουαρίου σε καραντίνα, δίχως επαφή με τον έξω κόσμο ως τις 5 του Φλεβάρη, δύο ημέρες πριν από πρώτο παιχνίδι τους με την Ταϊλάνδη, την Παρασκευή 7/2. Καμία προπόνηση στο γήπεδο, μόνο ξεμούδιασμα και τακτική μέσα από βίντεο. Στο αστέρι της ομάδας, την 25χρονη Γουάνγκ Σουάνγκ δεν επετράπη καν να ταξιδέψει στην Αυστραλία, χωρίς δεύτερη κουβέντα, διότι η καταγωγή της είναι από την πόλη Γιουχάν, τον ‘πυρήνα’ της νόσου, όπου είχε γιορτάσει την Πρωτοχρονιά παρέα με τους οικείους της. Όπως συνέβη με άλλες τρεις διεθνείς. Αποδυνάμωση ενός συνόλου που προ μηνών έπαιξε στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία.

Η ομάδα αντιλαμβάνεται την ανησυχία της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, των μέσων ενημέρωσης και των κατοίκων για την απειλή της μόλυνσης από τον κοροναΐο“, ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας. Τα πρόσωπα των Κινέζων αντανακλούν απλώς ανεκτικότητα, τίποτ’ άλλο.

Σε έξαρση ο ρατσισμός και τα fake news

Τα αεροδρόμια κλείνουν, τα σύνορα φράζουν, τα στόματα δυστυχώς ανοίγουν διάπλατα. Γιατροί στην Αυστραλία εξήγησαν πως όλος αυτός ο τρόμος που έχει κατακλύσει τους δρόμους μετατρέπεται σε τρομοκρατία. Περιγράφονται περιστατικά ρατσιστικών περιστατικών σε μέσα μεταφοράς. Περιγράφηκε πως μια Αυστραλή υπήκοος με ασιατικά χαρακτηριστικά δέχθηκε φραστική επίθεση σε τρένο από συνεπιβάτιδά της με την αιτιολογία πως έβηχε. “Έτσι μεταδίδετε τις αρρώστιες“, μεταφέρθηκε από αυτόπτη μάρτυρα πως της είπε. “Συγγνώμη, αλλά δεν βήχω, δεν κάνω τίποτα“, ανταπάντησε εκείνη επιχειρώντας παράλληλα να προστατεύσει το μικρό παιδί που είχε μαζί της. Μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ ταξιδέψει στην Κίνα!

Στην Αυστραλία έχουν επιβεβαιωθεί 12 κρούσματα της νόσου: 4 στη Νέα Νόρια Ουαλία, 4 στη Βικτόρια, 2 στη Νότια Αυστραλία και 2 στο Κουίνσλαντ. Ούτε ένας από τους ασθενείς κατέληξε, τρεις έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της απαιτούμενης θεραπείας. “Η παραπληροφόρηση έχει εξαπλωθεί μεταξύ του κόσμου, όπως επίσης οι βαθιά λυπηρές υποθέσεις για τους ‘Κινέζους’ ή ‘Ασιάτες’“, ειπώθηκε. Ψευτο-οδηγίες και fake news για αποκλεισμό γειτονιών με κατοίκους ασιατικών χαρακτηριστικών έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Αντίστοιχα περιστατικά, με ‘μολυσμένα’ φαγητά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, σε αντιδιαστολή με το “οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό παρά καλό“, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διότι παρεμποδίζουν ακόμη και την ελεύθερη εμπορία φαρμάκων.

Κυκλοφόρησε ευρέως ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων. Άκυρος συναγερμός. “Τ’ αντίμετρα κατά τον μολυσματικών ασθενειών αποτελούν σημαντικό μέρος των σχεδίων για τη διοργάνωση ασφαλών Αγώνων“, ανακοίνωσε απλώς η Οργανωτική Επιτροπή, επιχειρώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και ν’ αναιρέσει τους κινδυνολόγους, πέντε μήνες πριν από την Τελετή Έναρξης. Ο κυβερνήτης Τόκιο ανήκει σ’ εκείνους. Όσοι δηλαδή ισχυρίζονται πως αν δεν παρθούν έξτρα μέτρα “θα το μετανιώσουμε“.

Ας είναι η ψύχραιμη άποψη και προτροπή του δόκτορα Σίμον Τζούντκινς, πρώην προέδρου του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Επείγουσας Ιατρικής, που θα ασπαστεί η πλειονότητα. Όχι οι κραυγές. “Αυτή είναι μια περίοδος που οφείλουμε να μείνουμε κοντά ως μια πολυπολιτισμική, ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητα, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, αλλά και όσους έχουν προσβληθεί από την εξάπλωση. Μην χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο γεγονός για να προωθήσετε το διαχωρισμό και την ξενοφοβία“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK