Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός: Πώς χτίστηκε η αδερφική σχέση των οπαδών
Ερυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός θα δώσουν απόψε την μάχη τους στον αγωνιστικό χώρο του 'Rajko Mitić' σε περιβάλλον Champions League. Την ίδια ώρα οι οπαδοί τους στην κερκίδα θα τραγουδούν τα ίδια λόγια, πότε στα σέρβικα πότε στα ελληνικά. Το Contra.gr παρουσιάζει το timeline της αδελφοποίησης των 'ερυθρόλευκων' του Πειραιά με αυτούς του Βελιγραδίου.
Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα στο ‘Stadion Rajko Mitić’ για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, είναι πολλά παραπάνω από ένα παιχνίδι για τους φίλους των δύο ομάδων. Η σχέση ανάμεσα στους οπαδούς των ‘ερυθρολεύκων’ του Πειραιά και των ‘ερυθρολεύκων’ του Βελιγραδίου είναι ξεχωριστή, δυνατή και πάνω απ’ όλα ‘ζωντανή’.
Την Δευτέρα (30/09) οι Σέρβοι υποδέχθηκαν θερμά τους οπαδούς του Ολυμπιακού που ταξίδεψαν οδικώς στο Βελιγράδι για την αποψινή αναμέτρηση, κρεμώντας μάλιστα τεράστια πανό σε γέφυρες της σερβικής πρωτεύουσας, με ένα από τα μηνύματα να αναφέρει “Καλώς ήρθατε αδέρφια. Gate 7 Delije για πάντα”.
Αδελφοποιήσεις οπαδών διαφόρων ομάδων ανά την Ευρώπη υπάρχουν πολλές, σπάνια όμως θα τους δεις να κάθονται μαζί στην εξέδρα και να τραγουδούν τα ίδια συνθήματα σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Πάμε όμως να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή.
Η πρώτη επαφή έγινε υπό το πέπλο της καχυποψίας
Αυτή έχει αφετηρία πίσω στο 1986. Την χρονιά που ο Ερυθρός Αστέρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Πολλοί Σέρβοι είχαν φτάσει στην Αθήνα για να στηρίξουν την ομάδα τους και τότε ουσιαστικά έγινε η πρώτη επαφή με τους φίλους του Ολυμπιακού, που οδήγησε στις μετέπειτα εξελίξεις.
Λόγω των ίδιων χρωμάτων αλλά κυρίως εξαιτίας της τεράστιας αντιπαλότητας με τον Παναθηναϊκό, οι ‘ερυθρόλευκοι’ οπαδοί είχαν πλησιάσει τους αντίστοιχους του Ερυθρού Αστέρα, εξηγώντας τους πως ό,τι είναι η Παρτίζαν για εκείνους, είναι και ο Παναθηναϊκός για τον Ολυμπιακό. Οι ‘ερυθρόλευκοι’ οπαδοί δεν έμειναν στα λόγια, αλλά πέρασαν και στο δια ταύτα, ζητώντας από τους Σέρβους εισιτήρια προκειμένου να τους στηρίξουν στην μάχη της εξέδρας.
Η πρώτη αντίδραση των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα ήταν γεμάτη απορία αλλά και καχυποψία. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο αυτό εκείνη την εποχή, έτσι οι Σέρβοι ήταν επιφυλακτικοί για τις προθέσεις των φίλων του Ολυμπιακού. Εντέλει πείστηκαν και έδωσαν εισιτήρια στους ‘ερυθρόλευκους’, που υποστήριξαν τον Ερυθρό Αστέρα στη μάχη της κερκίδας. Αυτή ήταν η αρχή της αδελφοποίησης τους.
Το πανό στο ΟΑΚΑ τον Μάρτιο του 1992
Παναθηναϊκός και Ερυθρός Αστέρας συγκρούστηκαν ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης το 1992. Ήταν 18 Μαρτίου όταν ο Ντάρκο Πάντεφ με δύο γκολ έριχνε στο καναβάτσο τους ‘πράσινους’, οδηγώντας τους ‘ερυθρόλευκους’ του Βελιγραδίου στην πρόκριση. Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε και ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των οπαδών του Ολυμπιακού ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με σημείο αναφοράς τον φορ των Σέρβων.
Όπως και το 1986, έτσι και στην αναμέτρηση του 1992, φίλοι της ομάδας του Πειραιά στάθηκαν ξανά στο πλευρό αυτών του Ερυθρού Αστέρα. Εκείνη την εποχή ο ‘Υποβρύχιος’, ως πρόεδρος της Θύρας 7 Αθήνας, μαζί με 10-15 ακόμη οπαδούς του Ολυμπιακού επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι οπαδοί του Αστέρα (οι οποίοι από το 1989 είχαν συσπειρωθεί ως ‘Delije’ – ελληνιστί ‘Λεβέντες’), πλησίον του συνδέσμου. Τους ενημέρωσαν για την πρόθεση τους να βρεθούν ξανά δίπλα τους στην εξέδρα και η απάντηση που πήραν ήταν θετική. Άλλωστε η αρχή είχε γίνει έξι χρόνια νωρίτερα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 50 οπαδοί του Ολυμπιακού ένωσαν την φωνή τους με 300 του Ερυθρού Αστέρα εκείνη την ημέρα. Στο ασφυκτικά γεμάτο ΟΑΚΑ σηκώθηκε ένα πανό που έγραφε ‘Good luck Red Star – Θύρα 7’ και ήταν η στιγμή που σφυρηλάτησε την σχέση των ‘ερυθρόλευκων’ του Πειραιά με αυτούς του Βελιγραδίου.
Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας έσπασαν το εμπάργκο
Για την Γιουγκοσλαβία και γενικότερα την περιοχή των Βαλκανιών, η 10ετία του ’90 ήταν συνταρακτικά ταραχώδης. Εμφύλιες εχθροπραξίες με στόχο την απόσχιση και την μετέπειτα δημιουργία των συνιστωσών δημοκρατιών, είχαν ως αποτέλεσμα το διεθνές μπορικό εμπάργκο για τις εμπλοκέμενες πλευρές, εξέλιξη που ακολούθησε και η UEFA τιμωρώντας την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της τότε Γιουγκοσλαβίας και όλους τους συλλόγους, με διεθνή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.
Υπό αυτό το καθεστώς για μια διετία, η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα. Αποφάσισε να διοργανώσει ένα διπλό διεθνές φιλικό παιχνίδι και οι ‘Delije’ πρότειναν στον Ολυμπιακό να λάβει μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία. Η ομάδα του Πειραιά δέχθηκε άμεσα το κάλεσμα, στέλνοντας με τη σειρά της ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο και συμπαράστασης στους Σέρβους, έτσι η πρώτη συνάντηση των ομάδων πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1994 στο Βελιγράδι. Οι οπαδοί του Αστέρα υποδέχθηκαν τους Έλληνες με ένα τεράστιο πανό στο βόρειο πέταλο του ‘Marakana’ που έγραφε ‘Welcome Orthodox Brothers’.
To δεύτερο φιλικό έλαβε χώρα στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απλώνουν ένα πανό με το ίδιο μήνυμα στις Θύρες 6-7 του σταδίου. Οι λιγοστοί οπαδοί του Αστέρα πήραν θέση στα επίσημα του Φαληρικού σταδίου, όπου και τοποθέτησαν το πανό των Ultras με τον κεραυνό.
Ο πόλεμος τους χώρισε μόνο για λίγο
Η εμπόλεμη κατάσταση στα Βαλκάνια και ο βομβαρδισμός της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων. Το τέλος του πολέμου και η άφιξη του διαδικτύου στην Ελλάδα, αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για την σταδιακή αποκατάσταση της επικοινωνίας των δύο πλευρών. Στην αυγή της νέας χιλιετίας μια παρέα φίλων από την περιοχή της Καλλιθέας έψαχνε στο διαδίκτυο τις οπαδικές σελίδες, όταν ανακάλυψε αυτή των ‘Delije’ που διατηρούσαν ήδη μια ιστοσελίδα άρτια οργανωμένη για την εποχή. Ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε το γεγονός πως στην κατηγορία με τα ‘friendly links’ υπήρχε μια επικεφαλίδα που δεν άφηνε χώρο για παρερμηνείες: ‘Delije have no friendly groups except Olympiakos gate 7’ – ‘οι Delije δεν έχουν φιλικά γκρουπ εκτός από την Θύρα 7 του Ολυμπιακού’.
Αυτή ακριβώς η ‘λεπτομέρεια’ στάθηκε ως βασικός πυλώνας της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο πλευρών. Όχι μόνο της παρέας από την Καλλιθέα που το ανακάλυψε αλλά και ολόκληρου του συνδέσμου των Misfits. Φτάνοντας στον Αύγουστο του 2003, στο φιλικό προετοιμασίας στην Ριζούπολη, παρουσιάστηκε ένα πανό (το πρώτο μετά το 1994) πού έγραφε στα σέρβικα ‘IDEMO ZAJEDNO’ δηλαδή ‘ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ’. Πρωτοβουλία των φίλων του Ολυμπιακού που έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό στο forum των Delije αλλά και γενικά στα ΜΜΕ της Σερβίας.
Μαζί στο πρώτο ‘αιώνιο’ ντέρμπι του νέου ‘Γ. Καραϊσκάκης’
Ο Ολυμπιακός εγκαινίασε το νεότευκτο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’ στις 19 Σεπτεμβρίου του 2004 με αντίπαλο την Καλλιθέα και στις 4 Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, ημέρα Σάββατο, είχε φτάσει η στιγμή για το πρώτο ‘αιώνιο’ ντέρμπι στο νέο γήπεδο των ‘ερυθρολεύκων’. Από το πρωί, ανήμερα της αναμέτρησης, είχε φτάσει στην Αθήνα αντιπροσωπεία των ‘Delije’ που φιλοξενήθηκε στον σύνδεσμο των Misfits στην Καλλιθέα. Το απόγευμα όλοι μαζί οδηγήθηκαν πεζή στον σταθμό του τρένου της πόλης και από εκεί στο γήπεδο, όπου ξεδίπλωσαν το πανό τους και ως ένδειξη τιμής μπήκε πάνω από αυτό των Misfits στην κερκίδα των οργανωμένων του Ολυμπιακού.
Συναντήθηκαν ξανά στο ‘Marakana’ μετά από 22 χρόνια
Eρυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός αναμετρήθηκαν ξανά στο ‘Marakana’ του Βελιγραδίου στις 8 Μαΐου του 2016, με τους Πειραιώτες να επιστρέφουν στο ίδιο γήπεδο μετά τις 12 Νοεμβρίου του 1994. Οι Σέρβοι είχαν κατακτήσει και τυπικά το πρωτάθλημα, οι ‘ερυθρόλευκοι’… ψάχνονταν εν μέσω των συνεχόμενων αναβολών του τελικού του Κυπέλλου κατόπιν αποφάσεων του τότε υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, έτσι προέκυψε το μεταξύ τους φιλικό στο Βελιγράδι, το 12ο στην ιστορία τους.
Φυσικά η ατμόσφαιρα τόσο πριν την αναμέτρηση, όσο και κατά τη διάρκεια και στο τέλος αυτής, ήταν εορταστική. Οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα και του Ολυμπιακού ήταν συνέχεια μαζί, τραγουδούσαν, ενώ ακόμη και ο ύμνος των Πειραιωτών ακούστηκε μέσα στο ‘Marakana’. Περισσότερα από 1000 παιδιά των Ακαδημιών του Ερυθρού Αστέρα, ηλικίας 6 έως 12 ετών, βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο κάμποση ώρα πριν την σέντρα, φορώντας μπλουζάκια κατά του καρκίνου. Ακριβώς με την έναρξη του αγώνα στο πέταλο των οργανωμένων σηκώθηκε ένα τεράστιο κορεό που έγραφε “UEFA supports terrorism”!
Απίστευτο πάρτι στις εξέδρες σε επίπεδο Euroleague
Η ταυτόχρονη παρουσία των δύο ομάδων σε επίπεδο Euroleague τα τελευταία χρόνια έχει χαρίσει σπάνιες στιγμές για τον αθλητισμό. Οπαδοί του Αστέρα να φιλοξενούνται στο πέταλο των οργανωμένων του ΣΕΦ, αντίστοιχα αυτοί του Ολυμπιακού στην ‘Stark Arena’ ή το ‘Aleksandar Nikolic Hall’, τραγουδώντας σε όλη την διάρκεια των αγώνων.
Η σχέση που αναβίωσε στην αυγή της νέας χιλιετίας δεν φθίνει στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα μοιάζει να δυναμώνει. Και το βράδυ της Τρίτης (01/10, 22:00) στις εξέδρες του ‘Marakana’, οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα μαζί με αυτούς του Ολυμπιακού αναμένεται να χαρίσουν εικόνες από αυτές που δύσκολα σήμερα συναντά κανείς σήμερα στα γήπεδα. Την ώρα που οι παίκτες των ομάδων θα δίνουν την αθλητική τους μάχη στον αγωνιστικό χώρο αναζητώντας την δική τους στιγμή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, οι οπαδοί τους στις κερκίδες θα τραγουδούν τα ίδια λόγια. ‘Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό’. Πότε στα σέρβικα και πότε στα ελληνικά.
Λιβάγια, Βαλμπουενά ή Ζοζέ Σα θα είναι ο MVP της σεζόν; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: