Έκλεισε ο Τζεμπούρ! Επιστρέφει στην ΑΕΚ
Με συνοπτικές διαδικασίες ο Ράφικ Τζεμπούρ αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.
Ο Αλγερινός επιθετικός, βρέθηκε στην Αθήνα, συναντήθηκε και συμφώνησε σε όλα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και πλέον απομένουν τα τυπικά. Να περάσει από τα ιατρικά τεστ, να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο -μονοετές- και να ανακοινωθεί από τους “κιτρινόμαυρους”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζεμπούρ θα λάβει 300.000 ευρώ για τη συμφωνία ενός χρόνου.
Kαψούρες και διαφωνίες
Βεβαίως έχουμε ξαναπεί ότι για την έλευση του Τζεμπούρ δεν υπάρχουν μόνο… καψούρες εντός των τειχών. Υπάρχουν και ενστάσεις. Για πολλούς λόγους. Αρχικά ο περίεργος χαρακτήρας του και μετά η πτωτική πορεία της καριέρας του. Ο Τζεμπούρ δεν είναι πλέον το παιδάκι που ήρθε στην ΑΕΚ το 2008.
Στα 31 του χρόνια πλέον και με τις καλές μέρες της ποδοσφαιρικής του ζωής να έχουν περάσει πριν από δύο χρόνια, ο Αλγερινός ανήκει και αυτός στις περιπτώσεις των παικτών που έβλεπαν με θετικό μάτι το “κιτρινόμαυρο” δούναι και λαβείν: Η ΑΕΚ του έδινε μια ευκαιρία να κάνει ένα γερό βήμα στην καριέρα του με βαριά φανέλα προκειμένου να κάνει το ποδοσφαιρικό come back ενώ η ίδια το εξαργυρώνει με την εξάντληση των πιθανοτήτων να βρει στο πρόσωπό του τον παλιό Τζεμπούρ, σχετικά φτηνά.
Ο Σκόκο και τα αγχωμένα αεροδρόμια
Οι δηλώσεις του ατζέντη του Σκόκο σε οπαδικό ραδιοφωνικό σταθμό της Νιούελς έγιναν θέμα στην Ελλάδα. Το ρεζουμέ των δηλώσεων του μάνατζερ του Σκόκο είχαν ως αντικείμενο την ΑΕΚ και το γεγονός ότι η “Ένωση” κατέθεσε την πιο συμφέρουσα πρόταση για να αποκτήσει τον πελάτη του.
Στην Ελλάδα οι δηλώσεις του ατζέντη έγιναν σε ένα λεπτό πρώτο θέμα ωστόσο αυτό δεν αλλάζει κάτι ως προς την ταμπακιέρα: Η περίπτωση του Σκόκο είναι η πιο δύσκολη για την ΑΕΚ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι στο χέρι της. Αν θέλει η Νιούελς να τον αφήσει να φύγει (δεν είναι χαζή) τότε θα τον αφήσει. Αν θέλει να τον πουλήσει, θα τον πουλήσει και αν θέλει να τον κρατήσει θα τον κρατήσει.
Στο αν είναι καλό για την ΑΕΚ να έρθει ο Σκόκο, νομίζω πως μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να έχει αμφιβολίες αφού πρόκειται για τον πιο φαντεζί παίκτη που έχει φορέσει τα “κιτρινόμαυρα” την τελευταία 20ετία, ο οποίος σε μια δύσκολη περίοδο για την “Ένωση”… καθάριζε -με τα γκολ του- το κούτελο των οπαδών της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε αναφορά της λέξης “Σκόκο” στην “κιτρινόμαυρη” μεταγραφική περίοδο συνοδεύεται από τη λέξη “αεροδρόμιο”.
Αν η ΑΕΚ καταφέρει να κάνει το μπαμ, τότε κερδίζει τις εντυπώσεις στο μεταγραφικό παζάρι, απογειώνει τα διαρκείας, πάει με τη βούλα για πρωτάθλημα και “αγοράζει” την καλή διάθεση του περίγυρού της σε πιθανή στραβή στο ξεκίνημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλουμε να ξέρουμε τι μας γίνεται για αυτό και η περίπτωση Σκόκο αρχειοθετείται στο συρτάρι με τον ψηλό βαθμό δυσκολίας.
Η ποδοσφαιρική… τζούρα από Βάργκας
Χρόνια είχαν οι ΑΕΚτζήδες να το κάνουν αυτό. Να κάτσουν, δηλαδή, στον καναπέ τους για να παρακολουθήσουν έναν παίκτη της ομάδας τους σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Το ντεμπούτο του Βάργκας στο Κόπα Αμέρικα με τη φανέλα της Βενεζουέλας ήταν πολύ θετικό. Όπως όλοι οι γνήσιοι λάτιν εξτρέμ, έτσι και ο Βάργκας έχει έναν ελεύθερο ρόλο με αποτέλεσμα να… σκάει από τον άξονα εκεί που τον περιμένεις από δεξιά. Καλά νέα για τον Δέλλα που το βράδυ της περασμένης Κυριακής διαπίστωσε ότι έχει και… δεύτερο Μάνταλο στο ρόστερ.
Δυνατό παιδί, έφαγε κλωτσιά με τις τάπες στη γάμπα από τον Βαλέντσια, αγκωνιά στη μύτη, άνοιξε, συνέχισε και ήταν πολύ καλός στο ματς με την Κολομβία. Εξτρέμ τρέιλερ που μπορεί να πάρει την ευθεία και να σπάσει τη μπάλα χωρίς να… κλείσει τα μάτια. Η περίοδος λύσεων όπως εκείνες των συμπαθέστατων Πλατέλλα και Ντούνη έλαβε τέλος και η ΑΕΚ ανεβάζει τα στάνταρ της με μία ποιοτική λύση ενός παίκτη με παραστάσεις.
Έτσι είναι ο πρωταθλητισμός, δεν χωράει σε αυτόν η λογική “ντάξει, παλεύει το παιδί, είναι φιλότιμο”. Ειδικά στις θέσεις από τη μέση και μπροστά. Για τις θέσεις πιο πίσω το “ντάξει, παλεύει το παιδί, είναι φιλότιμο” μπορεί να είναι επαρκές καμιά φορά (εδώ πήραν πρωταθλήματα οι Κούτουλας, Βάιος κλπ) ωστόσο το θετικό για την ΑΕΚ είναι ότι αποβάλλει αυτή τη λογική γενικά και οριστικά.
Η φουλ πληρότητα στα χαφ (Σιμόες, Γιόχανσον, Κορδέρο, Ανάκογλου, Τζανετόπουλος) και στο δεξί μπακ (Γκάλο, Μπακάκης, Βασιλαντωνόπουλος) δείχνουν τον δρόμο…
Γήπεδο, το πιο σημαντικό από όλα
Στο γηπεδικό, τα πάντα βαίνουν καλώς και δεν μπορώ να φανταστώ κάτι (παρότι σε αυτή την ιστορία είναι πιθανό ακόμα και να δεχτούν ντου οι μπουλντόζες από δεινόσαυρους λίγο πριν την έναρξη των έργων) που να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών. Η απόφαση του ΣτΕ θα φτάσει στο ΥΠΑΠΕΝ και ξεκινάει η διαδικασία για τη δημόσια διαβούλευση που θα έχει διάρκεια 45 μέρες. Στη συνέχεια εκδίδεται η οικοδομική άδεια και η… κίτρινη μπουλντόζα αναμένεται να κάνει την είσοδό της τον Σεπτέμβρη.
Ας δώσουμε και τον Σεπτέμβρη… χάντικαπ γιατί από το 2003 έχουμε δει τα πάντα, έστω κι αν δεν προκύπτει το παραμικρό από το ρεπορτάζ. Στη χειρότερη Οκτώβρη. Το είπε ο Λαφαζάνης χθες, το φωνάζει εδώ και δύο χρόνια η κοινή λογική. Τα έχουμε ξαναπεί. Το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει επειδή είναι ηθικό, λογικό, δίκαιο και πάνω από όλα νόμιμο. Όσοι δεν το κατάλαβαν όλο αυτό τον καιρό κάνοντας επαναστατική γυμναστική, απλά δεν θα κόψουν την κορδέλα…
Το βιογραφικό
O Ράφικ Τζεμπούρ ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 21 ετών (2005) για λογαριασμό του Εθνικού Αστέρα και χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του (12 γκολ σε 18 ματς) “προάχθηκε” από τη Β’ στην Α’ Εθνική, προκειμένου να ενταχθεί στο δυναμικό του Ατρομήτου.
Η σεζόν 2006-07 μοιράστηκε σε Ατρόμητο και Πανιώνιο, ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (4 γκολ σε 16 συμμετοχές). Εντούτοις, την περίοδο 2007-08 πήρε το… αίμα του πίσω, διαπρέποντας με τη φανέλα του συλλόγου της Νέας Σμύρνης (17 γκολ σε 33 συμμετοχές).
Τότε, άρχισε να κινεί το ενδιαφέρον των “μεγάλων” του ελληνικού ποδοσφαίρου και τελικά η ΑΕΚ έμελλε να αποσπάσει την υπογραφή του. Ο Ράφικ Τζεμπούρ φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα σε 72 ματς και σημείωσε 24 γκολ κατά τις δυόμιση σεζόν που αγωνίστηκε.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο Αλγερινός έμεινε ελεύθερος από την “Ένωση” και λίγες ημέρες αργότερα έδωσε τα χέρια με τον Ολυμπιακό, ο οποίος κέρδισε τη σχετική μάχη με συλλόγους του εξωτερικού που ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του.
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, τότε τεχνικός των “ερυθρολεύκων” είχε κάποιες επιφυλάξεις για τη μεταγραφή, αλλά ο Τζεμπούρ τον δικαίωσε με 7 γκολ σε 11 αναμετρήσεις (την πρώτη χρονιά) και 16 γκολ σε 34 αγώνες (τη δεύτερη χρονιά), ενώ και επί των ημερών Λεονάρντο Ζαρντίμ (2012-13) τα πήγε περίφημα με 22 γκολ σε 36 εμφανίσεις.
Οι σχέσεις του Αλγερινού επιθετικού με τον Μίτσελ δεν ήταν εξίσου καλές συγκριτικά με τους προηγούμενους προπονητές, με συνέπεια αρχικά να παραχωρηθεί δανεικός στην Σίβασπορ και εν συνεχεία (Ιανουάριος 2014) να μεταπηδήσει στην Νότιγχαμ.
Το καλοκαίρι του 2014 ο Ράφικ Τζεμπούρ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΑΠΟΕΛ, τη φανέλα του οποίου φόρεσε για 38 αγώνες (17 γκολ).