ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τους Ζιντάν στους… Λεμονήδες: Εις το όνομα του πατρός και του υιού

Τους δεσμούς αίματος δεν τους επέλεξαν. Τη συνεργασία τους στο χορτάρι, ναι. Τα δίδυμα πατέρα - γιου που θριάμβευσαν στο ποδόσφαιρο, αυτά που δεν... τράβηξαν και οι περιπτώσεις που το μήλο δεν έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Από τους Ζιντάν στους… Λεμονήδες: Εις το όνομα του πατρός και του υιού
SUPERLEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MotionTeam

Πολλά τα αφιερώματα που ακολούθησαν την απόφαση του Ζινεντίν Ζιντάν να χρησιμοποιήσει τον γιο του, Λούκα, βασικό στην αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Ουέσκα. Υπερβολικά, αφού δεν ήταν καν η πρώτη φορά που ο 20χρονος γκολκίπερ παίζει βασικός στους “μερένγκες”, αλλά οκ, το όνομα “Ζιντάν” πάντα ιντριγκάρει. Στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου τα δίδυμα πατέρα – γιου δημιούργησαν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον ή τουλάχιστον περιέργεια. Άλλα δίδυμα θριάμβευσαν, άλλα δεν… τράβηξαν, ενώ υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου το μήλο έπεσε κάμποσα μέτρα μακριά από την μηλιά.

Έντσο, Λούκα, Τεό, Ελιάζ και Ζινεντίν Ζιντάν

Από τις Κάννες στην Μπορντό (126 συμ., 30 γκολ, 10 ασίστ) και από εκεί σε μια τεράστια καριέρα στις Γιουβέντους (212 συμ., 31 γκολ, 35 ασίστ), Ρεάλ Μαδρίτης (227 συμ., 49 γκολ, 66 ασίστ) και εθνική Γαλλίας (108 συμ., 31 γκολ). Ο Ζινεντίν Ζιντάν απέδειξε πως έχει το χάρισμα και ως προπονητής, καθώς όταν κλήθηκε να κάνει το άλμα από την Καστίγια στην πρώτη ομάδα των “μερένγκες”, το αποτέλεσμα ήταν τρία σερί Champions League!

Άφησε το πόστο του το καλοκαίρι του 2018 και στις αρχές Μάρτη κλήθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει σε αυτό, αφού η πορεία της Ρεάλ ήταν απογοητευτική στο μεσοδιάστημα. Ο “Ζιζού” είχε κάποια στιγμή και τους τέσσερις γιους του, Έντσο, Λούκα, Τεό και Ελιάζ, στα τμήματα υποδομής της ισπανικής ομάδας.

Real Madrid's head coach Zinedine Zidane is embraced by his son Luca at the end of the Champions League final soccer match between Juventus and Real Madrid at the Millennium Stadium in Cardiff, Wales, Saturday June 3, 2017. (AP Photo/Tim Ireland) AP Photo/Tim Ireland

AP Photo/Tim Ireland

Υπό τις οδηγίες του έκαναν ντεμπούτο τόσο ο Έντσο (κεντρικός χαφ), όσο και ο Λούκα (τερματοφύλακας). Ο πρώτος αγωνίστηκε σε παιχνίδι του Copa del Rey και μάλιστα σκόραρε στις 30/11/2016 κόντρα στην Λεονέσα. Το καλοκαίρι του 2017 έφυγε ως ελεύθερος για την Αλαβές, έξι μήνες αργότερα πήγε στη Λωζάνη και σήμερα αγωνίζεται στη Ράγιο Μαχαδαόντα (La Liga 2).

Ο Λούκα έπαιξε στις 19 Μαΐου του 2018, στο 2-2 με την Βιγιαρεάλ, για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και ξαναπήρε γάντια βασικού την Κυριακή (31/1) όπου η Ρεάλ επικράτησε με σκορ 3-2 της Ουέσκα. Ο Τεό είναι 17 ετών και παίζει ως κεντρικός μέσος στην U-18, ενώ ο Ελιάζ είναι 13 ετών και αγωνίζεται ως αριστερός μπακ-χαφ στους παίδες. Σίγουρα ο Έντσο, μάλλον και ο Λούκα, ανεξαρτήτως θέσης, δεν έχουν το ταλέντο του πατέρα τους. Να δούμε τους Τεό και Ελιάζ.

Ντάνι και Ντάλεϊ Μπλιντ

Ο Ντάνι Μπλιντ έκανε μια σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ, όπου αγωνίστηκε από το 1986 έως το 1999 (482 συμ., 36 γκολ, 16 ασίστ) στη θέση του στόπερ/λίμπερο, προερχόμενος από την Ακαδημία της Σπάρτα Ρότερνταμ (1979-1986). Έγραψε 42 συμμετοχές και 1 γκολ για την εθνική Ολλανδίας. Ο γιος του, Ντάλεϊ Μπλιντ, είναι προϊόν των τμημάτων υποδομής του Άγιαξ, αγωνίστηκε για μια τετραετία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (141 συμ., 6 γκολ, 10 ασίστ) και επέστρεψε στην ομάδα που τον ανέδειξε (188 συμ., 7 γκολ, 12 ασίστ).

Ο 29χρονος αμυντικός, με 62 συμμετοχές και 2 γκολ στους “οράνιε”, συνυπήρξε με τον πατέρα του τόσο στην πρώτη του θητεία στον Άγιαξ, όσο και στην εθνική Ολλανδίας, στην περίοδο των 2,5 ετών (2015-2017) που ο Ντάνι Μπλιντ διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός.

Γιόχαν και Ζόρντι Κρόιφ

Οι συστάσεις για τον Γιόχαν Κρόιφ είναι περιττές. Και η απόφαση του γιου του Ζόρντι, να γίνει ποδοσφαιριστής δύσκολη, αφού αναπόφευκτα θα έρχονταν οι συγκρίσεις με το τεράστιο ποδοσφαιρικό μέγεθος του πατέρα του. Ο Ζόρντι μπήκε στην Ακαδημία του Άγιαξ όσο ο πατέρας του ήταν ακόμη παίκτης αλλά μετά και προπονητής της ολλανδικής ομάδας. Έφυγε σε ηλικία 14 ετών για την Μπαρτσελόνα, όταν δηλαδή ο Γιόχαν Κρόιφ κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των “μπλαουγκράνα”.

Ο Ζόρντι Κρόιφ έκανε ντεμπούτο με τους Καταλανούς σε ηλικία 20 ετών, υπό τις οδηγίες του πατέρα του και ολοκλήρωσε τη σεζόν 1994-1995 στην La Liga με 28 συμμετοχές και 9 γκολ.

FILE - In this Dec. 22, 2009 file photo Dutch coach Johan Cruyff looks on during a friendly soccer match of Catalunya against Argentina at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain. On the day Johan Cruyff would have turned 70, his home city has agreed to name Ajax's stadium after the Dutch football legend. Amsterdam Municipality says it has agreed with the stadium and Ajax to change the name of the Amsterdam Arena to the Johan Cruijff Arena, using the Dutch spelling of the Ajax and Barcelona star, who died last year. (AP Photo/Manu Fernandez, File) AP Photo/Manu Fernandez

AP Photo/Manu Fernandez

Τον Μάιο του 1996 ο Γιόχαν έφυγε από την Μπαρτσελόνα και αποσύρθηκε από την προπονητική, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου ο Ζόρντι μετά από 53 συνολικά παιχνίδια και 11 γκολ με τα “μπλαουγκράνα”, πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (55 συμ., 8 γκολ). Ο υιός Κρόιφ αγωνίστηκε και στις Αλαβές (107 συμ., 11 γκολ, 4 ασίστ), Εσπανιόλ (30 συμ., 3 γκολ), Θέλτα (4 συμ.), Μέταλουργκ Ντόνετσκ (28 συμ.), Βαλέτα (24 συμ., 10 γκολ, 2 ασίστ), ενώ έκανε 11 συμμετοχές στην εθνική Ολλανδίας με 1 γκολ. Για σύγκριση του ταλέντου τους, ούτε λόγος. Ο αείμνηστος Γιόχαν ήταν από άλλο πλανήτη.

Ριβάλντο και Ριβαλντίνιο

Μετά από τεράστια καριέρα σε Κορίνθιανς, Παλμέιρας, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ο Ριβάλντο των 75 συμ. και 35 τερμάτων με την εθνική Βραζιλίας, άρχισε την περιήγηση του σε Μπουνιόντκορ, Καμπουσκόρπ, Σάο Καετάνο και έκανε την τελευταία του στάση στην Μότζι Μιρίμ, ομάδα στην οποία είχε παίξει και το 1993. Εκεί αγωνίστηκε μαζί με τον γιο του, Ριβαλντίνιο και μάλιστα σε ένα ματς με την Μακάε, οι δυο τους σκόραραν και τα τρία γκολ της νίκης με σκορ 3-1 για την Μότζι Μιρίμ.

Ο Ριβαλντίνιο σήμερα αγωνίζεται στην Βιτορούλ, δανεικός από την Λέφσκι Σόφιας. Στο παρελθόν έχει περάσει και από τις Μποαβίστα, Ιντερνασιονάλ, Παϊσαντού, Ντινάμο Βουκουρεστίου. Έχει το όνομα του πατέρα του, αλλά όχι την χάρη.

Χάρι και Τζέιμι Ρέντναπ

Στα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής, ο Χάρι Ρέντναπ αγωνίστηκε σε Γουέστ Χαμ, Μπρέντφορντ, Μπόρνμουθ, αλλά και Σιάτλ Σάουντερς. Την καριέρα του ως προπονητής ξεκίνησε ως ασίσταντ στην τελευταία, ακολούθησε η Όξφορντ Σίτι και Μπόρνμουθ, όπου πήρε προαγωγή ως πρώτος τεχνικός. Το 1994 πήγε βοηθός στην Γουέστ Χαμ, έγινε πρώτος το 2001 και στη συνέχεια ανέλαβε τις Πόρτσμουθ, Σάουθαμπτον, Τότεναμ, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Ντέρμπι, Μπέρμιγχαμ αλλά και εθνική Ιορδανίας.

Ο γιος του, Τζέιμι Ρέντναπ, αγωνίστηκε στις Μπόρνμουθ, Λίβερπουλ (281 συμ., 38 γκολ, 10 ασίστ), Τότεναμ (48 συμ., 4 γκολ) και Σάουθαμπτον (16 συμ.), ενώ έγινε 17 φορές διεθνής (1 γκολ). Οι δυο τους συνεργάστηκαν πρώτα στην Μπόρνμουθ, όταν ο Χάρι ήταν προπονητής και ο Τζέιμι 16 ετών, την σεζόν 1989-1990. Συναντήθηκαν ξανά μετά από 14 χρόνια, αυτή τη φορά στην Σάουθαμπτον. Η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε οριστικά, όταν ο Τζέιμι Ρέντναπ κρέμασε τα παπούτσια το 2005, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από τραυματισμούς που τον ώθησαν σε αυτή την απόφαση.

Τσέζαρε και Πάολο Μαλντίνι

Δίδυμο που έγραψε ιστορία στη Μίλαν και το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο Τσέζαρε Μαλντίνι ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής της Τριεστίνα, έπαιξε στην πρώτη ομάδα και μεταγράφηκε στη Μίλαν το 1953. Με την φανέλα των “ροσονέρι” αγωνίστηκε 13 χρόνια και σε 384 παιχνίδια, πριν πάει στην Τορίνο (36 συμ.) όπου και έβαλε τέλος στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής σε ηλικία 35 ετών, μετρώντας 4 πρωταθλήματα Ιταλίας και 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Μίλαν το 1971 και έκατσε στους πάγκους των Φότζια, Τερνάνα, Πάρμα, εθνική Ιταλίας και Παραγουάης. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Απριλίου του 2016.

Allenamento della Nazionale in vista dell'incontro con l'Inghilterra: Maldini padre parla con il figlio. (Ap Photo/Fabrizio Giovannozzi) Ap Photo/Fabrizio Giovannozzi

Ap Photo/Fabrizio Giovannozzi

Ο γιος του, Πάολο Μαλντίνι, είναι ένας θρύλος των “ροσονέρι”. Σε όλη την καριέρα του φόρεσε μονάχα τη φανέλα της Μίλαν, από το 1985 μέχρι το 2009! Σε 24 χρόνια έπαιξε 901 ματς, με απολογισμό 7 πρωταθλήματα , 1 Κύπελλο και 5 Super Cup Ιταλίας, 3 Champions League, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης, 33 γκολ και 21 ασίστ. Ο 50χρονος σήμερα αμυντικός (στόπερ/αριστερό μπακ) έγραψε 126 συμ. με την Squadra Azzurra.

Τσέζαρε και Πάολο συνεργάστηκαν πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο πατέρας ήταν προπονητής του γιου στην U21 της Ιταλίας. Το ίδιο συνέβη με την εθνική Ανδρών της Ιταλίας από το 1996 έως το 1998. Οι Μαλντίνι συνεργάστηκαν ξανά το 2001, όταν ο Τσέζαρε ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μίλαν. Αμφότεροι θεωρούνται θρύλοι του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Ζλάτκο και Νίκο Κράνιτσαρ

Ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ έκανε μια μεγάλη καριέρα στις Ντίναμο Ζάγκρεμπ (261 συμ., 98 γκολ), Ραπίντ Βιέννης (240 συμ., 119 γκολ, 1 ασίστ), Σεντ Πόλτεν (12 συμ., 2 γκολ), πριν ξεκινήσει την ενασχόληση του με την προπονητική, βάζοντας στο βιογραφικό τις Αούστρια Κλάνγκερφουρτ, Σεζέστα, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, Σλάβεν Μπέλουπο, ΝΚ Σάμομπορ, Ελ Μασρί, Μούρα, ΝΚ Ζάγκρεμπ, Ριέκα, Αλ Σαάμπ, Περσέπολις, Ντουνάισκα, Αλ Αχλί και τις εθνικές ομάδες Κροατίας, Μαυροβουνίου και Ιράν U23.

Υπό τις οδηγίες του, ο Νίκο Κράνιτσαρ έκανε ντεμπούτο στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ σε ηλικία μόλις 16 ετών και ένα χρόνο μετά έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της ομάδας! Πατέρας και γιος συνυπήρξαν για 3 χρόνια στην Ντίναμο και κατέκτησαν το πρωτάθλημα Κροατίας το 2002, ενώ από το 2004 έως το 2006 συνεργάστηκαν στην εθνική ομάδα. Ο Νίκο Κράνιτσαρ στην καριέρα του φόρεσε τις φανέλες των Τότεναμ (71 συμ., 11 γκολ, 8 ασίστ), Πόρτσμουθ (98 συμ., 12 γκολ, 10 ασίστ), Ντινάμο Κιέβου (22 συμ., 4 γκολ, 2 ασίστ), Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (55 συμ., 4 γκολ, 4 ασίστ), Νιου Γιορκ Κόσμος (7 συμ., 1 γκολ, 1 ασίστ), Ρέιντζερς (26 συμ., 3 γκολ, 6 ασίστ), Χάιντουκ (57 συμ., 18 γκολ, 4 ασίστ) και Ντίναμο Ζάγκρεμπ (97 συμ., 32 γκολ). Με την εθνική Κροατίας έκανε 81 εμφανίσεις με 15 γκολ.

Μπράιαν και Νάιτζελ Κλαφ

Προπονητής – θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι ο Μπράιαν Κλαφ, που θήτευσε συνολικά 18 χρόνια στον πάγκο της Νότιγχαμ Φόρεστ και κατέκτησε 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 πρωτάθλημα Αγγλίας και 4 League Cup. Την σεζόν 1985-1986, ο γιος του, Νάιτζελ Κλαφ έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Φόρεστ και σκόραρε 15 τέρματα, κερδίζοντας το βραβείο του παίκτη της χρονιάς. Απέχοντας χρόνια από τους τίτλους, το δίδυμο Μπράιν και Νάιτζελ Κλαφ οδήγησε ξανά στην επιτυχία τη Νότιγχαμ την 1988-1989, όταν Νάιτζελ σκόραρε δύο φορές στον τελικό του League Cup με αντίπαλο την Λούτον και έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του.

Burton Albion manager Nigel Clough stands near the FA Cup at the Pirelli Stadium in Burton-on-Trent, England, Friday Jan. 6, 2006 as the non-league soccer club prepares to take on English soccer giants Manchester United on Sunday. The FA Cup is the one major domestic trophy to elude Nigel's father, the late Brian Clough, during his illustrious career as both player and manager. (AP Photo/Dave Thompson) AP Photo/Dave Thompson

AP Photo/Dave Thompson

Πετυχαίνοντας το back to back στο League Cup, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Φόρεστ, που το 1993 υποβιβάστηκε από την Premier League. Ο Μπράιν Κλαφ αποσύρθηκε από την προπονητική και ο Νάιτζελ Κλαφ μεταγράφηκε στη Λίβερπουλ αντί 2,2 εκατ. λιρών.

Άλεξ και Ντάρεν Φέργκιουσον

Συστάσεις δεν χρειάζονται ούτε για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και την τεράστια προπονητική καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υπό τις οδηγίες του, ο Ντάρεν Φέργκιουσον έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών με τους “κόκκινους διαβόλους” και αγωνίστηκε βασικός στη θέση του κεντρικού μέσου 15 φορές, αντικαθιστώντας τον τραυματία Μπράιαν Ρόμπσον. Αφού κέρδισε μαζί με τον πατέρα του την Premier League, ο Ντάρεν Φέργκιουσον πουλήθηκε το 1994 αντί 250.000 λιρών στην Γουλβς.

Ο Σερ Άλεξ συνέχισε τα επόμενα χρόνια να συλλέγει τίτλους με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο γιος αγωνίστηκε κανονικά μέχρι τον Ιανουάριο του 2007, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Πιτέρμπορο ως παίκτης – προπονητής. Ακολούθησε ο πάγκος της Πρέστον, επιστροφή στην Πιτέρμπορο, η περιπέτεια της Ντονκάστερ και ξανά Πιτέρμπορο με την οποία έχει συμβόλαιο ως το 2022.

Πολ και Τομ Ινς

Από την Γουέστ Χαμ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (167 συμ., 21 γκολ, 2 ασίστ), μετά στην Ίντερ (73 συμ., 13 γκολ, 1 ασίστ), την Λίβερπουλ (79 συμ., 16 γκολ, 3 ασίστ), τη Μίντλεσμπρο (95 συμ., 7 γκολ, 3 ασίστ), την Γουλβς (118 συμ., 10 γκολ, 3 ασίστ) μέχρι και τις Σουίντον, Μάκλσφιλντ στα ποδοσφαιρικά του γεράματα. Ο Πολ Ινς είχε μια πολύ γεμάτη καριέρα ως ποδοσφαιριστής από το 1985 μέχρι το 2007, φορώντας 52 φορές τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Μάκλσφιλντ και ακολούθησαν οι ΜΚ Ντονς, Μπλάκμπερν, Νοτς Κάουντι και Μπλάκπουλ. Ο γιος του, Τομ Ινς, ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ και ο πατέρας του τον πήρε δανεικό στην Νοτς Κάουντι το 2010, σε ηλικία 18 ετών. Τον Ιούλιο του 2011, η Μπλάκπουλ πλήρωσε 1 εκατ. λίρες στη Λίβερπουλ και αγόρασε τα δικαιώματα του παίκτη. 18 μήνες αργότερα ο πατέρας του έγινε προπονητής στην Μπλάκπουλ, όπου συνυπήρξαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ο Τομ Ινς ακολούθως αγωνίστηκε στις Κρίσταλ Πάλας, Χαλ, Ντέρμπι (μεταγραφή με 6 εκατ. λίρες), Χάντερσφιλντ (μεταγραφή 8 εκατ. λίρες) και Στόουκ (μεταγραφή 10 εκατ. λίρες το καλοκαίρι του 2018), όπου παίζει μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν επιγραμματικά κάμποσες ακόμη περιπτώσεις που πατέρας και γιος συνεργάστηκαν στην ίδια ομάδα:

Στιβ/Χάρι Ντέιβις (Κρου), Τόνι/Άντονι Πιούλις (Πόρτσμουθ/Στόου), Κλάους/Ματίας Ζάμερ (Ντινάμο Δρέσδης), Κεν/Κένι Μπράουν (Νόριτς/Πλίμουθ), Τόνι/Ντάνι Φίλισκιρκ (Όλνταμ), Φράνκο/Σάντρο Φόντα (Στουρμ Γκρατς), Φραντς/Φαμπιάν Γκέρμπερ (Ανόβερο/Ζανκτ Πάουλι), Κλάους/Ντίνο Τόμπελερ (Σάαρμπρικεν), Χοσέ Λουίς Σάντσες Σόλα/Ισιντόρο Σάντσες Μασίπ (Πουέμπλα), Κεν/Ρον Άρμστρονγκ (Νέα Ζηλανδία), Κένι/Ντιν Σιλς (Κιλμάρνοκ), Ρίνατ/Ντίνιαρ Μπιλιαλέντιντοβ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντμίτρι/Ίγκορ Χοχλόβ (Ντινάμο Μόσχας), Αελξάντρ/Κίριλ Νοβίκοβ (Ντινάμο Μόσχας), Χάρι/Τάι Κίοφ (Πανεπιστήμιο Σεντ Λούις), Γκάρι/Λι Τζόνσον (Γέοβιλ/Μπρίστολ Σίτι), Ρομπέρτο/Αντρέα Μαντσίνι (Ίντερ/Μάντσεστερ Σίτι), Βάλερι/Ντένις Σμάροβ (Φάκελ Βόρονεζ), Γκόρντον/Γκάβιν Στράχαν (Κόβεντρι), Φραντς/Στέφαν Μπεκενμπάουερ (Μπάγερν), Στιβ/Άλεξ Μπρους (Μπέρμιγχαμ/Χαλ), Άρνορ/Έιντουρ Γκούντγιονσεν (Ισλανδία), Μπομπ/Μάικλ Μπράντλεϊ (Μέτροσταρς/ΗΠΑ), Κένι/Πολ Νταλγκλίς (Λίβερπουλ/Νιούκαστλ), Μίτσελ/’Αντριαν Γκονθάλεθ (Ρεάλ Β’/Χετάφε/Μάλαγα).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Δίδυμα πατέρα – γιου που συνυπήρξαν στην ίδια ομάδα έχουμε και στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτό των Γιώργου και Χρήστου Δώνη στον Παναθηναϊκό την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, όπου ο υιός μετράει 23 συμμετοχές (1452′) υπό τις οδηγίες του πατέρα. Μάκης και Νίκος Κατσαβάκης συνεργάστηκαν στη Βέροια, την Καβάλα και τον Πανσερραϊκό, πριν ο Νίκος μεταγραφεί στην Ανόρθωση, παίζοντας και στο Champions League.

Σάκης και Βαγγέλης Τσιώλης έχουν πολυετή συνεργασία. Πρώτα ως προπονητής – παίκτης σε Πανηλειακό και Θρασύβουλο και μετά ως προπονητής – αναλυτής. Ο Γιάννης Πετράκης είχε παίκτη τον γιο του Γιώργο Πετράκη, τόσο στον Αστέρα Τρίπολης, όσο και στον Αστέρα Ρεθύμνου. Ο υιός Πετράκης γρήγορα κόλλησε το μικρόβιο της προπονητικής και στα 25 του χρόνια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Στα 30 του ήταν προπονητής στον Κισσαμικό.

Ο Γιάννης Νταλακούρας, άνθρωπος – σημαία του Παναιτωλικού, συνυπήρξε με τον γιο του Δημήτρη Νταλακούρα στην Κ-20 της ομάδας του Αγρινίου την σεζόν 2017-2018. Ο υιός Νταλακούρας προπονείται πλέον με την πρώτη ομάδα. Δημήτρης και Γιάννης Καλαϊτζίδης είναι μαζί στον Απόλλωνα Πόντου από τη σεζόν 2016-2017. Στην πρώτη τους συνεργασία, αυτή στη Βέροια τη σεζόν 2011-2012, ο πατέρας δεν είχε δώσει χρόνο συμμετοχής στον 18χρονο γιο του.

Τάκης και Νίκος Λεμονής συνεργάστηκαν στην Καλλιθέα το μακρινό 2004, ωστόσο ο ο υιός Λεμονής δεν κατέγραψε επίσημη συμμετοχή. Με τον πατέρα του Βασίλη να έχει τον ρόλο του παίκτη – προπονητή, ο Κώστας Κατσουράνης έβγαλε το πρώτο του δελτίο στον Παναχαϊκό σε ηλικία 14 ετών. Αργότερα συνυπήρξαν και στη Δόξα Χαλανδρίτσας, ώσπου ο Κώστας πήρε μεταγραφή στην Παναχαϊκή ξεκινώντας την μετέπειτα μεγάλη καριέρα του.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ