X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Από τον Δώνη στον Ζιντάν: Ιστορίες πατέρα - γιου στην ίδια ομάδα

Ύστερα από δύο σεζόν συνύπαρξης στον Παναθηναϊκό, Γιώργος και Χρήστος Δώνης σταματούν να συνεργάζονται επαγγελματικά. Ποια είναι τα άλλα αντίστοιχα ζευγάρια πατέρα-γιου σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποιοι πέτυχαν και ποιοι συνεργάστηκαν σε 6 συλλόγους!

Ο προπονητής της Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν, σε στιγμιότυπο με τον γιο του και τερματοφύλακα της Ρεάλ, Λούκα, έπειτα από το τέλος του τελικού Champions League 2016-2017 και τη νίκη επί της Γιουβέντους στο 'Μιλένιουμ', Κάρντιφ | Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 AP PHOTO/TIM IRELAND

Ο Χρήστος Δώνης δεν ανήκει πλέον στον Παναθηναϊκό, την ώρα που ο Γιώργος Δώνης περιμένει το τέλος της σεζόν για να αποχωρήσει κι αυτός από το 'τριφύλλι'. Πατέρας και γιος θα αποτελέσουν παρελθόν ύστερα από 2 χρόνια αρμονικής συνύπαρξης κάτω από την ίδια ποδοσφαιρική στέγη. Δεν είναι το πρώτο παράδειγμα, δεν είναι το τελευταίο μιας τέτοιας οικογενειακής συνεργασίας.

Το Transfermarkt έχει καταγράψει στο αρχείο της 674 ζεύγη πατέρα-γιου, όπου ο πρώτος έχει δώσει ευκαιρία στον δεύτερο τουλάχιστον σε έναν αγώνα, στα πρωταθλήματα που εξετάζει η γερμανική ιστοσελίδα. Μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες.

Οι "για πάντα μαζί"

Ο Ντανίιλ Ρατνίκοβ δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο του πατέρα του, Σεργκέι, όμως ο τελευταίος πάλευε για χρόνια για τον γιο του. Ο Εσθονός άλλοτε διεθνής μέσος και νυν προπονητής είχε δουλέψει με τον γιο του σε 6 διαφορετικές ομάδες της χώρας, προσπαθώντας να τον βοηθήσει στην καριέρα του. Λεβάντια, Νάρβα Τρανς, ΤΒΜΚ, Σίλαμα, Ταμέκα Τάρτου και Ταλίνα Κάλεβ είναι οι ομάδες στις οποίες ο πατέρας Ρατνίκοβ κοούτσαρε τον γιο Ρατνίκοβ και όπως φαίνεται υπήρξε ανταπόκριση, αφού η συνεργασία εκτάθηκε σε 124 αγώνες, έστω κι αν δεν απέφερε τρόπαια.

Στη 2η θέση της λίστας με συνεργασία πατέρα-γιου σε 5 συλλόγους βρίσκεται ο... Σεργκέι Ρατνίκοβ με τον άλλον γιο του, Έντουαρντ. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας συνυπήρξε με τον πατέρα του σε 5 συλλόγους, τους ίδιους με τον Ντανίιλ πλην Σιλάμα, αλλά όχι πάντα την ίδια εποχή. Γι' αυτόν τον λόγο ο Έντουαρντ έχει πανηγυρίσει και τρόπαια (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 1 σούπερ καπ), όλα με τη Λεβάντια.

Το 2ο σκαλί του βάθρου δεν ανήκει μόνο σε ένα ζευγάρι. Ο Ακμπάρ Μισαγκιάν, γυρολόγος προπονητής του Ιράν με επιτυχίες κυρίως στη 2η κατηγορία της χώρας, έχει πάρει τον γιο του Μπεχτάς σε 5 ομάδες και τον έχει χρησιμοποιήσει σε 51 αγώνες κάθε διοργάνωσης, σύμφωνα με το Transfermarkt!

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης

Κάποιες φορές, το να χρησιμοποιεί ο πατέρας τον γιο του ή να τον παίρνει μαζί του σε άλλες ομάδες δεν γίνεται για λόγους νεποτισμού, αλλά επειδή ο γιος είναι ικανός να υποστηρίξει τα 'θέλω' του πατέρα του. Το ζευγάρι Αλεκσάντρ Αβεριάνοβ και... Αλεκσάντρ Αβεριάνοβ εκ Ρωσίας είναι το πιο τρανό παράδειγμα. Τη δεκαετία του '90, ο Ρώσος μέσος αγωνίστηκε για λογαριασμό του πατέρα του κατά σειρά σε Οσεάν Ναχόντκα, Κρίλια Σοβέτοβ, Ουράλαν και Σπαρτάκ Βλαντικαβκάζ, στην 1η κατηγορία της Ρωσίας, στο κύπελλο και με την τελευταία ομάδα και στο Κύπελλο UEFA. Συνολικά, ο πατέρας χρησιμοποίησε τον γιο σε 230 επίσημους αγώνες, επίδοση ρεκόρ σε επαγγελματικό επίπεδο διεθνώς.

Από κοντά ο Φινλανδός Γιάνι Λίσκι, ο οποίος από το 2004 μέχρι το 2015 και με μικρά διαλείμματα είχε για προπονητή στη Μάριεχαμν τον πατέρα του, Πέκα, παίζοντας σε 221 αγώνες υπό τις οδηγίες του και κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο της πατρίδας τους μία φορά. Στην Αγγλία, ο Γκάρι Τζόνσον προπόνησε τον γιο του, Λι, πρώτα στη Γιόβιλ σε League One και League Two και στη συνέχεια συνυπήρξαν πολλά χρόνια μαζί στην Μπρίστολ Σίτι της Championship. Συνολικά, τον έβαλε να αγωνιστεί σε 219 αγώνες.

Οι πιο γνωστές περιπτώσεις

Η οικογένεια Μαλντίνι είναι μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες στο ποδόσφαιρο. Ο πατέρας Τσέζαρε και ο γιος Πάολο είναι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιράνθρωποι, έστω κι αν δεν έχουν συνεργαστεί αρκετά μεταξύ τους. Υπήρχαν, όμως, κάποιες αξέχαστες κοινές στιγμές τους. Για παράδειγμα, ο προπονητής Τσέζαρε έδωσε το ντεμπούτο στον νεαρό Πάολο στην Ιταλία Κ21 τον Νοέμβριο του 1986. Περίπου 10 χρόνια αργότερα, όταν ο πρώτος ανέλαβε την αντρική ομάδα, ο δεύτερος ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος. Μαζί πέρασαν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί βίωσαν την πικρία του αποκλεισμού στα πέναλτι κατά τον προημιτελικό, με αντίπαλο την οικοδέσποινα Γαλλία. Συνολικά, όμως, μόνο 20 φορές συνυπήρξαν σε έναν αγώνα.

Ο προπονητής της εθνικής Ιταλίας, Τσέζαρε Μαλντίνι, δίνει οδηγίες στον γιο του και παίκτη της εθνικής Ιταλίας, Πάολο, κατά τη διάρκεια προπόνησης | Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 1997 AP PHOTO/FABRIZIO GIOVANNOZZI

Λίγο μεγαλύτερος είναι ο αντίστοιχος αριθμός της οικογένειας Κρόιφ. Ο Γιόχαν αντίκρισε τον γιο του Τζόρντι για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη, γι' αυτό και του έδωσε το όνομα του πολιούχου αγίου της πόλης, ενώ μερικά χρόνια αργότερα αποφάσισε να του δώσει και το επαγγελματικό ντεμπούτο. Η Μπαρτσελόνα προερχόταν από το σοκ της ήττας από τη Μίλαν στον τελικό Champions League 1993-1994 και βρισκόταν σε φάση αναδιοργάνωσης. Στις δύο σεζόν που συνυπήρξαν στο 'Καμπ Νόου', ο μεγάλος Κρόιφ χρησιμοποίησε τον μικρό σε 52 αγώνες και μαζί πανηγύρισαν μόνο ένα Supercopa. Στη συνέχεια, ο Τζόρντι τράβηξε τον δρόμο του, κυρίως με τη θητεία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά πάντα με τη στήριξη του πατέρα του.

Η λίστα των γνωστών πατεράδων με τους επίσης γνωστούς γιους είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι τόσο επιτυχημένη. Ο Ντάνι Μπλιντ χρησιμοποίησε τον Ντέιλι σε 14 αγώνες της εθνικής Ολλανδίας, ο Ζλάτκο Κράνιτσαρ τον Νίκο σε 19 αγώνες της εθνικής Κροατίας, ο Κριστιάν Γκουρκίφ τον Γιοάν σε 28 αγώνες της Ρεν, ο Μπομπ Μπράντλεϊ τον Μάικλ σε 80 αγώνες των Ρεντ Μπουλς και της εθνικής ΗΠΑ, ο Άλεξ Φέργκιουσον τον Ντάρεν σε 23 αγώνες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κλάους Ζάμερ τον Ματίας σε 24 αγώνες της Ντινάμο Δρέσδης, ο Χάρι Ρέντναπ τον Τζέιμι σε 16 αγώνες της Σαουθάμπτον, όμως αυτοί οι συνδυασμοί δεν είχαν κάποιο τεράστιο όφελος. Οι εξαιρέσεις όπως ο Μπράιαν Κλαφ και ο Νάιτζελ Κλαφ (94 παιχνίδια στη Νότιγχαμ) ή ο Γκέοργκε Χάτζι και ο Ιάνις Χάτζι (104 παιχνίδια στη Βιίτορουλ) απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Η περίπτωση περίπτωση του Ζιντάν

Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει 5 γιους, όλοι τους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και έχει καταφέρει να προπονήσει τους 3 που έχουν φτάσει να αγωνιστούν επαγγελματικά, πιθανόν περιμένοντας να μεγαλώσουν οι άλλοι 2 για να κάνει το ίδιο. Οι Ένσο, Λούκα και Τεό έχουν συνεργαστεί με τον πατέρα τους στην πρώτη ή τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τελευταίος έστω και για μερικές προπονήσεις στην πρώτη ομάδα, αφού ο προπονητής του στην Κ19 όπου ανήκει αυτήν τη στιγμή είναι ο επικρατέστερος επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντάνι Πογιάτος.

Ο μεγαλύτερος γιος, ο Ένσο, πήρε το χρίσμα από τον πατέρα του σε 24 αγώνες της Ρεάλ και της Ρεάλ Καστίγια, ωστόσο απήχε παρασάγγας από αυτό το επίπεδο, παρότι αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον Ζινεντίν. Ο Λούκα, από την πλευρά του, έχει επιλέξει τη θέση του τερματοφύλακα και αυτό τον έχει... βολέψει. Μπορεί να έχει αγωνιστεί μόλις σε 2 παιχνίδια υπό τις οδηγίες του πατέρα του, ωστόσο ήταν ο 3ος τερματοφύλακας της Ρεάλ τις προηγούμενες σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι έχει στην κατοχή του ένα Champions League, ένα Παγκόσμιο Κϋπελλο Συλλόγων, ένα Super Cup Ευρώπης και ένα Supercopa.

Οι ελληνικές περιπτώσεις

Ο Σάκης Τσιώλης σε 25 χρόνια καριέρας στην προπονητική ήταν αδύνατον να μη συνεργαστεί κάποια στιγμή με τον γιο του. Συνέβη σε 3 περιπτώσεις. Αρχικά, στα πρώτα βήματα του Βαγγέλη Τσιώλη στην Αναγέννηση Καρδίτσας, αμέσως μετά στον Πανηλειακό το 2000 και το 2008-2009 στον Θρασύβουλο (την προηγούμενη χρονιά, όταν ο πατέρας είχε αναλάβει την ομάδα, είχε παραχωρήσει δανεικό τον γιο του στον Άγιο Δημήτριο). Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης είναι εδώ και 4 χρόνια προπονητής του Απόλλωνα Πόντου και μέχρι τον φετινό Ιανουάριο είχε μαζί τον γιο του, Γιάννη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στη Βέροια στην αρχή της δεκαετίας. Παραμένοντας στη Θεσσαλονίκη, για λίγους μήνες το 2018 συνεργάστηκε ο Αλέκος Βοσνιάδης με τον γιο του, Παναγιώτη, στον Ηρακλή.

Ο Μύρων Σηφάκης χρησιμοποίησε τον γιο του Μιχάλη στον ΟΦΗ σε 11 αγώνες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μεγάλη καριέρα που έφτασε μέχρι την Εθνική Ελλάδας. Στον ΟΦΗ ουσιαστικά πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής καριέρας του ο Γιώργος Βλαστός, ενώ εκεί έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα κι ο γιος του, Γιώργος, όμως οι δυο τους συνεργάστηκαν σε άλλες ομάδες, όπως ο Παναιγιάλειος και ο Πανηλειακός. Ο Νίκος Κατσαβάκης, στα πρώτα 6 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και μέχρι να φύγει για καριέρα στην Κύπρο, συνεργάστηκε σε 3 διαφορετικές ομάδες (Βέροια, Καβάλα, Πανσερραϊκός) με τον πατέρα του, Μάκη.

Από τους ξένους που έχουν περάσει από τη χώρα μας, η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση αναπόφευκτα είναι εκείνη του Μίτσελ με τον γιο του, Αντριάν. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού έχει προπονήσει τον γιο του σε 3 διαφορετικούς συλλόγους (Ρεάλ Καστίγια, Χετάφε, Μάλαγα) και τον έχει χρησιμοποιήσει σε 85 παιχνίδια, δείγμα ότι αυτή η σχέση δεν είναι... χαριστική. Ο Βλάντιμιρ Βάις εμπιστεύτηκε επίσης τον συνονόματο γιο του και πρώην εξτρέμ του Ολυμπιακού σε 23 αγώνες της εθνικής Σλοβακίας, ενώ ο Φώτης Στρακόσα, ως προπονητής της Αλβανίας Κ19, είχε χρησιμοποιήσει τον νυν βασικό τερματοφύλακα της Αλβανίας και της Λάτσιο, Θωμά, σε 6 αγώνες. Ο δε πρώην στόπερ της ΑΕΚ, Μπόμπαν Μπαμπούνσκι, έχει προπονήσει τους δύο γιους του, Ντάβιντ και Ντόριαν, σε εθνική ανδρών και Κ19 της Βόρειας Μακεδονίας.

24MEDIA NETWORK