X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Δημήτρης Σαραβάκος: Ο "μικρός" που γιγάντωσε τον Παναθηναϊκό

Η πιστοποίηση της εξαιρετικής σεζόν του Παναθηναϊκού δόθηκε το βράδυ της 26ης Απριλίου στο ΟΑΚΑ μετά και το 4-1 επί του ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου. Τα πρώτα βήματα των "πρασίνων" προς τη νέα εποχή είχαν προορισμό το τρόπαιο και, βέβαια, επικεφαλής τους δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Δημήτρη Σαραβάκο.

Πατώντας στα 53, "ντυμένος" όπως πάντα με το σήμα κατατεθέν του, τη σεμνότητα, ο Δημήτρης Σαραβάκος ανέβηκε πρώτος τα σκαλιά στη θύρα που έγινε η απονομή του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο "μικρός" οδήγησε τους μικρούς (και κάποιους μεγάλους) άσους του "τριφυλλιού" σε ένα σημείο που είχε "εγκατασταθεί" τις δεκαετίες '80 και '90.

Η μεγάλη δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου έκανε το χρέος της, στάθηκε λίγο στην άκρη για να καμαρώσει τη νέα φουρνιά του Παναθηναϊκού, χειροκρότησε κι εν συνεχεία αποχώρησε διακριτικά για να αποφύγει τα φλας της δημοσιότητας.

INTIME SPORTS

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ ήταν εμφατική και η επιστροφή στους τίτλους "θορυβώδης", όταν όμως έσβησαν τα φώτα του ΟΑΚΑ και καταναλώθηκαν οι σαμπάνιες της περίστασης, μία -βιαστική- εικόνα έμεινε στη συνείδηση των φίλων του "τριφυλλιού": τα βήματα του Δημήτρη Σαραβάκου προς την κούπα.

Αξίζει να γίνει μία αναφορά, με φωτογραφίες και videos, στον επικεφαλής της "πράσινης" πομπής προς το 18ο Κύπελλο της ιστορίας του Παναθηναϊκού.

Ντεμπούτο από σπόντα

Η πρώτη επαγγελματική συμμετοχή του γιου του αείμνηστου Θανάση Σαραβάκου καταγράφηκε σε μία αγωνιστική που οι περισσότερες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία του ΠΣΑΠ και παρατάχθηκαν με παίκτες από τις ακαδημίες τους. Στις 26 Δεκεμβρίου 1977, ο 16χρονος άσος του Πανιωνίου έπαιξε και στα 90 λεπτά της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Άρη (2-2), ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ήταν από τους διακριθέντες. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που αγωνίστηκε τη σεζόν 1977-78.

Η επιστροφή του αείμνηστου Πάνου Μάρκοβιτς στις 14 Δεκεμβρίου 1978 σηματοδότησε την καθιέρωση του νεαρού μεσοεπιθετικού, ο οποίος αγωνίστηκε σε 10 ματς της περιόδου 1978-79 (μόλις ένα 90λεπτο κόντρα στο Αιγάλεω). Ο επόμενος προπονητής Ζίγκφριντ Μέλτζικ δεν τον εμπιστεύθηκε, αλλά ευτυχώς για τον "μικρό" ο Λάκης Πετρόπουλος πήρε γρήγορα τη θέση του Γερμανού και του έδωσε το δικαίωμα να αποκομίζει εμπειρίες.

INTIME SPORTS

Κύπελλο 1979: Ο πρώτος τίτλος του Δημήτρη Σαραβάκου

Η πρώτη γεμάτη σεζόν του "Μητσάρα" (1980-81) περιελάμβανε 33 συμμετοχές. Το παρθενικό γκολ του στη μεγάλη κατηγορία σημειώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1980 και συγκεκριμένα στο 36ο λεπτό της εντός έδρας αναμέτρησης με την Παναχαϊκή (2-1 το τελικό αποτέλεσμα). Ακολούθησαν ακόμα τρία γκολ και δύο κερδισμένα πέναλτι.

Η μεταγραφή του Νίκου Αναστόπουλου στον Ολυμπιακό είχε αποδυναμώσει τον Πανιώνιο, ο οποίος βρήκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Σαραβάκου τον επόμενο ηγέτη του. Την επόμενη τριετία σημείωσε 34 γκολ σε 89 αναμετρήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την 7η θέση της σεζόν 1981-82. Η εκτόξευσή του αποτελούσε θέμα χρόνου...

Από την "πλατεία" στο "Άνφιλντ"

Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν ο άνθρωπος των μεγάλων αγώνων, όπως φάνηκε για πρώτη φορά στις 19 Μαΐου 1984. Ο Πανιώνιος έδωσε αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Α' Εθνική με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα και χάρη στο γκολ του (στο 104' της παράτασης), ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης δεν γεύθηκε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού (2-0 το τελικό αποτέλεσμα). Ένα μήνα και τρεις ημέρες αργότερα, ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 60.000.000 δραχμές και τον ενέταξε στο δυναμικό του για να δημιουργήσει την κορυφαία επιθετική τριπλέτα του ελληνικού ποδοσφαίρου με τους Βέλιμιρ Ζάετς και Χουάν Ραμόν Ρότσα.

NEWSPORTS 1985 ¦ANA£HNAIKOª. INTIME SPORTS

Στιγμές πριν από το "πράσινο" ντεμπούτο στο πρωτάθλημα

Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται, που λέει και το ρητό. Ο Δημήτρης Σαραβάκος χρειάστηκε μόλις 66 λεπτά για να σκοράρει στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να βάλει τις βάσεις για τη νίκη με 2-0 επί του ΟΦΗ. Δείτε το γκολ, καθώς και τη μαγική ασίστ του Βέλιμιρ Ζάετς, στο 2:08 του παρακάτω video.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη σεζόν ο "μικρός" κατέγραψε δύο χατ-τρικ (με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Παναχαϊκή) και 15 γκολ σε 23 ματς πρωταθλήματος. Παραδόξως, έχασε και δύο πέναλτι (με Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πιερικό), στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όμως, φρόντισε να σκοράρει και τις δύο φορές που έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, ρίχνοντας στο καναβάτσο την Γκέτεμποργκ. Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του "μικρού" στο 81ο λεπτό του επαναληπτικού του ΟΑΚΑ έστειλε τον Παναθηναϊκό στους "4" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη, όπου τον περίμενε η θρυλική Λίβερπουλ.

Το γκολ στο "Ούλεβι"

Το γκολ στο ΟΑΚΑ

Bonus story: Ο Σαραβάκος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στα ντέρμπι "αιωνίων" με 16 γκολ. Άνοιξε λογαριασμό τη σεζόν 1984-85 σε ματς Κυπέλλου (20 Φεβρουαρίου), σημειώνοντας μάλιστα το νικητήριο τέρμα (2-1). Στα 11 από τα 12 ματς που βρήκε δίχτυα επί του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε μόλις μία φορά!

Όταν ο Δημητράκης έγινε "Μητσάρας"

Η τετραετία 1984-88 έχει μείνει αξέχαστη στους φίλους του Παναθηναϊκού. Πέραν της τρομερής πορείας μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το "τριφύλλι" κατατρόπωσε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1986 (4-0) και λίγους μήνες αργότερα στο πρωτάθλημα (1-4), ενώ στο ενδιάμεσο απέκλεισε την μεγάλη Γιουβέντους στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Οι επιτυχίες αυτές είχαν ονοματεπώνυμο. Καλά μαντέψατε, αφού συν τοις άλλοις ο Δημήτρης Σαραβάκος σκόραρε στις εν λόγω αναμετρήσεις με την ομάδα του Πειραιά και τα δύο ματς με τη "γηραιά κυρία" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 4-0 (μετά το 2:00)

Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 1-0

Γιουβέντους - Παναθηναϊκός 3-2 (από την αρχή μέχρι το 1:00)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-4 (το γκολ του Σαραβάκου στο 0:54)

Γνωρίζατε ότι;

O "μικρός" είναι γιος του -συγχωρεμένου πια- Θανάση Σαραβάκου, ο οποίος τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα του Πανιωνίου τη δεκαετία του '60 και αποτελεί τον 5ο σκόρερ του με 63 γκολ. Αγωνίστηκε τρεις φορές με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και ήταν βασικό μέλος της Εθνικής Ενόπλων. Όταν εγκατέλειψε τη δράση υπηρέτησε από διάφορα πόστα το σύλλογο της Νέας Σμύρνης, ενώ συνταξιοδοτήθηκε ως φύλακας του γηπέδου.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού (από τα τέλη του 1987 μέχρι τα τέλη του 1988), του προσέφερε το αμύθητο ποσό των 600.000.000 δραχμών για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Εν συνεχεία, όμως, ξέσπασε το σκάνδαλο και οι 500.000.000 που φημολογείτο ότι βρίσκονταν στη θυρίδα 202Α της τράπεζας Κρήτης κατασχέθηκαν. Ο Σαραβάκος, από την πλευρά του, επέστρεψε την προκαταβολή των 100.000.000 και παρέμεινε "πράσινος"

Τη σεζόν 1987-88 ο Δημήτρης Σαραβάκος έβαλε 7 γκολ στην Ευρώπη (σε 8 ματς) και μόλις 5 σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος

Στον πρώτο γύρο της σεζόν 1987-88 σκόραρε μόνο κατά του Ολυμπιακού

Το ιστορικό χατ τρικ επί του Ολυμπιακού

Η έλευση του Κριστόφ Βαζέχα τον Δεκέμβριο του 1989 ενίσχυσε κι άλλο τη γραμμή κρούσης του Παναθηναϊκού, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1990 και το νταμπλ του 1991. Αλησμόνητο, εξάλλου, έμεινε το χατ-τρικ του Δημήτρη Σαραβάκου επί του Ολυμπιακού στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1989-90. Το τελικό 3-3 (στην παράταση), πάντως, έδωσε στους "ερυθρόλευκους" την πρόκριση στον τελικό.

Ο τιμωρός της Γκέτεμποργκ

Ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πατήσει αισίως τα 30 του, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει την πιο παραγωγική του σεζόν (24 γκολ), να αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος 1991-92 και το σημαντικότερο: να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική φάση της πειραματικής έκδοσης του Champions League. Το τελευταίο εμπόδιο για τους "8" ήταν η Γκέτεμποργκ και ο "μικρός" έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση με ένα εκπληκτικό φάουλ. Στον επαναληπτικό του "Ούλεβι", η σουηδική ομάδα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (2-0), αλλά ο άσος του "τριφυλλιού" μείωσε με ένα τρομερό γκολ και διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με πέναλτι, ολοκληρώνοντας ακόμη μία παράσταση για ένα ρόλο.

Bonus story: Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, εν έτει 1992, ο Δημήτρης Σαραβάκος (και ο Στράτος Αποστολάκης) συμμετείχαν σε αγώνα της Μικτής Κόσμου με τη μαρτυρική χώρα.

INTIME SPORTS

Ο Ίβιτσα Όσιμ και η αποχώρηση

Στις αρχές της σεζόν 1992-93 ο Ίβιτσα Όσιμ χρησιμοποιούσε βασικό τον Δημήτρη Σαραβάκο μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο σοβαρός τραυματισμός στο δάχτυλο και η απόκτηση του Γιώργου Γεωργιάδη του Χαραλάμπους. Δεν είναι τυχαίο ότι αγωνίστηκε σε μόλις 14 ματς πρωταθλήματος (τα λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά). Την επόμενη περίοδο πήρε παιχνίδια, αλλά ήταν φανερά εκτός κλίματος, ενώ ο Όσιμ είχε παράπονα από τον τρόπο που μάρκαρε. "Θα μπορούσε να παίξει μόνο με τους κανονισμούς του χάντμπολ", είχε πει κάποτε ο Όσιμ για τον Σαραβάκο. Πριν από ένα ματς με τον Πανιώνιο ο Βόσνιος πήρε ανάποδες, απέκλεισε από την 11άδα τους "μεγάλους" (Σαραβάκο, Αντωνίου, Μαυρίδη), βάζοντας Μάρκο, Δώνη, Γιώτσα κτλ.). Κάπου εκεί ήρθε το τέλος...

Η πρώτη επιστροφή του "μικρού" στην ομάδα που τίμησε όσο λίγοι, πέρασε στα ψιλά. Το καλοκαίρι του 1997 ξαναφόρεσε την πράσινη φανέλα για να κλείσει την καριέρα του σε ηλικία 36 ετών και εν τέλει αγωνίστηκε σε τρία ματς: δύο για το πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου 1997, αντίπαλος ήταν ο Ορέστης Ορεστιάδας και αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του. Επανήλθε επί πολυμετοχικότητας καταλαμβάνοντας θέση στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, λίγο αργότερα αποχώρησε και το περυσινό καλοκαίρι ξαναγύρισε για να αναλάβει πόστο γενικής επιστασίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

24MEDIA NETWORK