Τσέλσι-Άρσεναλ: O ρεαλιστής Σάρι και το combo δίλημμα του Έμερι
Η νότια πλευρά του Λονδίνου κόντρα στην βόρεια. Τσέλσι εναντίον Άρσεναλ στον τελικό του Europa League. Ο πρωτάρης Σάρι απέναντι στο... μονοπώλιο του Έμερι. Το Contra.gr αναλύει όλα τα δεδομένα του τελικού στο Μπακού, όπου η έκβαση της μάχης ακροβατεί ανάμεσα στην τακτική και τα πρόσωπα.
Στο Αζερμπαϊτζάν και το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, χωρητικότητας 70.000 θεατών, θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός του Europa League, το βράδυ της 29ης του Μάη. Τσέλσι και Άρσεναλ, η νότια πλευρά του Λονδίνου με την βόρεια, μονομαχούν για το τρόπαιο, στην παρθενική σεζόν των Μαουρίτσιο Σάρι και Ουνάι Έμερι στους πάγκους των "μπλε" και των "κανονιέρηδων" αντίστοιχα. Και αν για τον Ιταλό τεχνικό αυτή είναι η πρώτη πρόκληση τίτλου στην διοργάνωση, ο Ισπανός ομόλογος του λίγο θέλει για να κινδυνέψει με την κατηγορία του μονοπώλιου στις κατακτήσεις του θεσμού. Ο Έμερι έχει ένα εκπληκτικό three-peat με την Σεβίλλη σε επίπεδο Europa League, από το 2014 μέχρι το 2016.
Ρεαλιστής ο Σάρι
Από νωρίς ήταν ξεκάθαρο πως η Τσέλσι δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει τον τίτλο της Premier League την φετινή σεζόν. Αλλά ούτως ή άλλως δεν ήταν αυτός ο στόχος της. Η διοίκηση ήθελε την 4άδα του Champions League και η 3η θέση στην βαθμολογία είναι ομολογία επιτυχίας. Η Τσέλσι έφτασε μέχρι και τον τελικό του Carabao Cup, όπου ηττήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι από την Μάντσεστερ Σίτι, τώρα θα αγωνιστεί σε αυτόν του Europa League οπότε η δήλωση του Σάρι πως "η σεζόν ήταν καλή και αν κερδίσουμε στο Μπακού θα είναι θαυμάσια" μοιάζει να περιστρέφεται εντός ορίων της πραγματικότητας. Έστω κι αν οι οπαδοί της Τσέλσι μπορεί να διαφωνούν, δείχνοντας από την αρχή πως δεν είχαν και ιδιαίτερη όρεξη να δείξουν υπομονή για το έργο του πρώην τεχνικού της Νάπολι.
Η Τσέλσι δεν θα μπορούσε φυσικά να παίξει το ποδόσφαιρο των "παρτενοπέι" από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Ζορζίνιο πάλευε να προσαρμοστεί δίπλα σε παίκτες που δεν γνώριζαν αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, ο Καντέ μάθαινε έναν καινούριο -περισσότερο προωθημένο- ρόλο στην μεσαία γραμμή, ο Αζάρ ακροβατούσε ανάμεσα στην άκρη του γηπέδου και το false nine μέχρι να "κουμπώσει" στο πλάνο, ο Ιγκουαΐν έφτασε στο Λονδίνο τον Γενάρη αλλά ακόμη τον... περιμένουν. Μ' αυτά και μ' αυτά οι "μπλε" πέρασαν εύκολα από την φάση των ομίλων (κόντρα σε Βίντι, ΜΠΑΤΕ και ΠΑΟΚ - 5 νίκες και 1 ισοπαλία), απέκλεισαν την Μάλμε με το συνολικό 5-1 στους "32" και διέσυραν με το 8-0 των δύο αναμετρήσεων την Ντινάμο Κιέβου.
Στο προημιτελικά η Τσέλσι ξεπέρασε το εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας (0-1, 4-3) και οι ημιτελικοί με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης κυριεύτηκαν από την αγωνία και το δράμα. Το εισιτήριο του τελικού κρίθηκε στα πέναλτι και κατέληξε στα χέρια των παικτών του Σάρι. Το έκαναν μάλιστα με ένα σχετικό ρεκόρ, 17 αήττητων αγώνων - η Τσέλσι δεν έχει ηττηθεί στο Europa League από τον Απρίλιο του 2013. Η Άρσεναλ είναι σίγουρο το τελευταίο αλλά και το μεγαλύτερο εμπόδιο των "μπλε" στην θέα του τροπαίου.
Με 4-RG-2-3 και τρεις παίκτες-κλειδιά
Σε διάταξη 4-3-3 θα παραταχθεί η Τσέλσι στον τελικό, στοχεύοντας σε ένα up tempo παιχνίδι που θα της επιτρέψει να επιβάλλει τον ρυθμό που την βολεύει, με πολλή κατοχή μπάλας και παιχνίδι ψηλά προς την αντίπαλη περιοχή, με πολύ κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές - ιδανικά στα 15-20. Στην προσπάθεια της ομάδας του Σάρι, τρεις παίκτες χαρακτηρίζονται ως "κλειδιά". Οι Ζορζίνιο, Αζάρ και Ζιρού. Ο Βραζιλιάνος μέσος είναι στην κορυφή του ανάποδου τριγώνου στον άξονα και στην φιλοσοφία παιχνιδιού του προπονητή του λειτουργεί ως regista. Μπορεί λοιπόν να παίζει μπροστά από τους δύο στόπερ, ωστόσο ο ρόλος -αλλά και οι ικανότητες του- δεν είναι αμυντικός, τουλάχιστον με την έννοια του κλασικού αμυντικού χαφ.
Στο Europa League φέτος ο Ζορζίνιο έχει αγωνιστεί συνολικά 650 λεπτά. Δεν έχει συμμετοχή επιθετικά στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την αντίπαλη εστία (μόλις 0,1 σουτ, 0,3 key passes και 0,1 through balls ανά παιχνίδι), αλλά είναι αυτός που ορίζει το build up του παιχνιδιού από χαμηλά πασάροντας με ποσοστό 87,8%. Κατά μέσο όρο μοιράζει την μπάλα 78,4 φορές ανά ματς και μόλις 4,2 από αυτές είναι μακρινές πάσες, ενώ αποφεύγει να ντριμπλάρει πολύ (0,9 ντρίμπλες ανά ματς) προτιμώντας ένα περισσότερο direct τρόπο παιχνιδιού. Χάνει την κατοχή μόλις 0,9 φορές ανά 90 λεπτά. Τα αμυντικά καθήκοντα δεν είναι το φόρτε του, αφού δέχεται 1,6 ντρίμπλες/90', αναχαιτίζει μόλις 1,2 πάσες/90' -όσα και τα φάουλ που υποπίτει- ενώ έχει 2,2 επιτυχημένα τάκλιν στα 3,8 που επιχειρεί.
Ο Εντέν Αζάρ πάλι έβγαλε 'πούδρα' το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή του μόλις 362 λεπτά μέχρι την ημιτελική φάση. Στον τελικό δεδομένα θα βρίσκεται στην ενδεκάδα ο Βέλγος διεθνής κυνηγός, που συνολικά στη φετινή σεζόν έχει απολογισμό 19 γκολ και 16 ασίστ σε 3789 λεπτά συμμετοχής για όλες τις διοργανώσεις. Η ικανότητα του να ντριμπλάρει (4,8 επιτυχημένες ντρίμπλες στις 6,9 που επιχειρεί κάθε 90 λεπτά - τα νούμερα εκτοξεύονται στην Ευρώπη με 7,6/9,8), ξεκινώντας από το πλάι του γηπέδου για να πατήσει περιοχή και να δημιουργήσει (3,1 key passes/90') ή να εκτελέσει, σε συνδυασμό με την έκρηξη του και την ευχέρεια να ελιχθεί σε μιρκούς χώρους, καθιστούν τον Αζάρ ως Νο1 κίνδυνο για την εστία της Άρσεναλ στον τελικό. Ενδιαφέρον έχει αν θα δούμε τον Βέλγο σε ρόλο ακραίου κυνηγού ή ως false nine στην γραμμή κρούσης των "μπλε".
Άνθρωπος της Ευρώπης αποδείχτηκε φέτος για την Τσέλσι ο Ολιβιέ Ζιρού. Ο Γάλλος διεθνής φορ έπαιξε στο Europa League περισσότερο από κάθε άλλη διοργάνωση - 1035 λεπτά. Και ο απολογισμός του είναι εντυπωσιακός, με 10 γκολ και 3 ασίστ. Πρώτος σκόρερ του θεσμού είναι ο Ζιρού και εκτός απροόπτου ο Σάρι θα τον επιβραβεύσει με την θέση του βασικού στον τελικό. Με 3,3 σουτ ανά παιχνίδι (όλα εντός περιοχής), 1,3 key passes, 1,2 κερδισμένα φάουλ, 3 στις 5,5 κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα, την ικανότητα του να τοποθετείται σωστά αλλά και να λειτουργεί ως σκαλοπάτι για την είσοδο των χαφ στο επιθετικό παιχνίδι στο τρίτο μισό του γηπέδου, ο Ζιρού μπορεί να αποδειχθεί ο ήρωας της Τσέλσι στο Μπακού. Σε ένα ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο ενδεχόμενο, αφού απέναντι του θα έχει την ομάδα που του άνοιξε την πόρτα στον κόσμο της Premier League και στην οποία αγωνίστηκε σχεδόν 6 χρόνια, με απολογισμό 105 γκολ και 41 ασίστ σε 253 συμμετοχές.
Με τους Ρίντιγκερ, Χάντσον-Οντόι και Λόφτους-Τσικ νοκ - άουτ και τον Καντέ να ταξιδεύει μεν στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά να είναι εξαιρετικά αμφίβολος, τα προβλήματα για τον Μαουρίτσιο Σάρι δεν λείπουν. Αντιθέτως οι επιλογές του εμφανίζονται μειωμένες για τον τελικό. Οι Άγγλοι πάντως υποστηρίζουν πως είναι απίθανο να αλλάξει διάταξη ο Ιταλός τεχνικός, διατηρώντας το "Sarri-ball", δηλαδή ένα 4-RG-2-3 (μια μορφή του 4-3-3 με τον χαφ μπροστά από τα στόπερ να έχει τον ρόλο του regista) με πιθανότερους έντεκα τους Κέπα - Αθπιλικουέτα, Κρίστενσεν, Νταβίντ Λουίζ, Αλόνσο - Ζορζίνιο - Μπάρκλεϊ, Κόβατσιτς - Αζάρ, Πέδρο/Ουίλιαν, Ζιρού. Ο Σάρι σκέφτεται να κρατήσει τον Πέδρο (12 γκολ, 5 ασίστ φέτος) στον πάγκο, έναν παίκτη που με την εμπειρία και την κλάση του μπορεί να αποδειχθεί game changer μπαίνοντας στο ματς ως αλλαγή.
Παίρνει και το Champions League μαζί με το Europa
Για την Άρσεναλ του Ουνάι Έμερι τα πράγματα είναι περισσότερα θολά, όσον αφορά το πρόσημο της φετινής σεζόν - της πρώτης δηλαδή στην μετά-Βενγκέρ εποχή. Οι "κανονιέρηδες" χρειάζονται ακόμη χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και η μετάβαση σε ένα διαφορετικό -από αυτό της τελευταίες 20ετίας- μοντέλο δεν είναι απλή υπόθεση. Η Άρσεναλ έχασε την μάχη της 4άδας στην Premier League, έστω και στις λεπτομέρειες, ενώ δεν μπόρεσε κάτι αξιοπρόσεκτο στα Κύπελλα. Έτσι ο τελικός του Μπακού μοιάζει -και είναι- η τελευταία της ευκαιρία να κλείσει με επιτυχία την σεζόν. Που εκτός από το τρόπαιο, θα δώσει και ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου... Οι Λονδρέζοι ζορίστηκαν αρκετά στο ξεκίνημα της περιόδου, σταδιακά βρήκαν πατήματα και ρυθμό, καθώς ο Έμερι μάθαινε καλύτερα το υλικό του και τους ρόλους που μπορούσαν να υπηρετήσουν ιδανικά οι παίκτες του. Όταν η διάκριση μέσω Premier League έμοιαζε αδύνατη, η Άρσεναλ έριξε το βάρος στο Europa League. Πέρασε πανεύκολα από την φάση των ομίλων (απέναντι σε Βόρσκλα, Κάραμπαχ και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - 5 νίκες, 1 ισοπαλία), ζορίστηκε στους "32" κόντρα στην ΜΠΑΤΕ (0-1, 3-0) και τα... χρειάστηκε με αντίπαλο την Ρεν (1-3, 3-0). Αντιθέτως ξεπέρασε εμφατικά το εμπόδιο της Νάπολι στα προημιτελικά (2-0, 1-0) και αυτό της Βαλένθια (3-1, 4-2) στα ημιτελικά!
To... combo δίλημμα του Έμερι
Ο Έμερι αμφιταλαντεύεται για την διάταξη που θα πρέπει να προτιμήσει για τον τελικό. Ανάμεσα στο 3-4-1-2 και το 3-4-3 είναι ο Ισπανός τεχνικός και το δίλημμα του έχει σωστές αιτιάσεις. Η τριάδα στα μετόπισθεν μοιάζει αδιαπραγμάτευτη και ορθώς, αφού αποδεδειγμένα χαρίζει μεγαλύτερη ασφάλεια ανασταλτικά. Οι κεντρικοί μέσοι θα είναι δύο σε κάθε περίπτωση και αυτό που αλλάζει είναι η παρουσία ενός εκ των Εζίλ ή Ιγουόμπι στην ενδεκάδα. Στην πρώτη περίπτωση (3-4-1-2), η Άρσεναλ κερδίζει σε δημιουργικότητα, φαντασία και απειλή από τον άξονα. Όμως μοιραία ο Γερμανός χαφ θα είναι αυτός που θα πρέπει να πιέσει τον Ζορζίνιο, ενδεχόμενο μη ρεαλιστικό. Ο Εζίλ ποτέ δεν έκανε αυτή τη δουλειά και σίγουρα δεν μπορεί να υπηρετήσει ξαφνικά μια τέτοια συνθήκη. Η εναλλακτική του Ιγουόμπι αλλάζει το πλάνο επιθετικά, βγάζοντας τον Ομπαμεγιάνγκ από την κορυφή της επίθεσης - εκεί δηλαδή που είναι αποτελεσματικός (όπως θα διαπιστώσουμε αναλυτικά παρακάτω) ως δίδυμο με τον Λακαζέτ. Η Άρσεναλ εδώ κερδίζει στο αμυντικό κομμάτι, αφού Ιγουόμπι και Ομπαμεγιάνγκ θα έχουν την εντολή να μηδενίζουν τις επιλογές του Ζορζίνιο στα άκρα, κλείνοντας τον χώρο και τις passing lanes του Βραζιλιάνου, αναγκάζοντας τον να παίξει ευθεία, όπου θα περιμένουν οι δύο ανασταλτικοί χαφ της Άρσεναλ. Έτσι ο Ζορζίνιο μπορεί να περιοριστεί δημιουργικά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και σίγουρα μακριά από την αντίπαλη περιοχή.
Με 8 γκολ (31 συνολικά στη σεζόν σε 50 συμμετοχές) στο φετινό Europa League, ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ είναι ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να απειλήσει την πρωτιά του Ολιβιέ Ζιρού, έχοντας στην διάθεση του τα 90 λεπτά του τελικού. Ο Γκαμπονέζος διεθνής φορ είναι προφανώς από τους παίκτες - κλειδιά στην προσπάθεια της Άρσεναλ για το τρόπαιο. Μεγαλύτερο προσόν του είναι η τρομακτική του ευχέρεια να κινείται σωστά χωρίς την μπάλα, δημιουργώντας για τον εαυτό του θέσεις που του επιτρέπουν να σκοράρει ακαριαία - πολλές φορές με μια επαφή. Σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα του, την ικανότητα να απειλεί σε μικρά διαστήματα -ιδίως ανάμεσα σε αυτά που υπάρχουν μεταξύ των στόπερ και των πλάγιων μπακ- αλλά και τον τρόπο που οι κινήσεις του ανοίγουν χώρο για τους συμπαίκτες του, καθιστούν τον Ομπαμεγιάνγκ Νο1 απειλή για την άμυνα της Τσέλσι. Ποιος είναι ο "κρυπτονίτης" του Γκαμπονέζου; Όταν η Άρσεναλ δεν έχει μεγάλη κατοχή μπάλας, ο Ομπαμεγιάνγκ δυσκολεύεται εξαιρετικά να συμμετάσχει στο παιχνίδι. Η συνεισφορά του σε key passes, επιτυχημένες ντρίμπλες και κερδισμένα φάουλ είναι μικρή. Με λίγα λόγια δεν βρίσκει τρόπους να συνεισφέρει όταν ο αντίπαλος έχει τη μπάλα. Ιδίως όταν δεν παίζει στο "κουτί" και αγωνίζεται ως ακραίος κυνηγός. Γι' αυτό και το δίλημμα του Έμερι για την διάταξη, που είδαμε πιο πάνω. Για τον ίδιο λόγο, ο Σάρι θέλει το up tempo παιχνίδι που περιγράψαμε στην ενότητα της Τσέλσι.
Η απόδοση των Κολάσινατς και Μέτλαντ-Νάιλς, είναι το δεύτερο σοβαρό ζητούμενο για την Άρσεναλ. Οι δύο τους έχουν την ευθύνη της πτέρυγας σε αυτή τη διάταξη με τρεις στόπερ, που τους δίνει μεν την αμυντική κάλυψη αλλά την ίδια στιγμή τους βαραίνει με περισσότερη ευθύνη επιθετικά. Στο 3-4-1-2 οι παίκτες της πλευράς συνήθως κινούνται πολύ κοντά στην γραμμή, δίνοντας επιθετικό πλάτος ως επιλογή. Σε διάταξη 3-4-3 η απουσία τρίτου κεντρικού μέσου με επιθετικό ρόλο στον άξονα, απαιτεί από τους παίκτες της πλευράς να συγκλίνουν πολλές φορές προς τα μέσα, λειτουργώντας περισσότερο ως σκαλοπάτι για το χτίσιμο της επίθεσης.
Από εκεί και πέρα, ο Λούκας Τορέιρα και το δικό του στυλ παιχνιδιού απέναντι στους χαφ της Τσέλσι είναι ένας ακόμη παράγοντας - κλειδί για την Άρσεναλ του Έμερι. Ο Ουρουγουανός μέσος διακρίνεται για το δυναμικό του στυλ, την ικανότητα να καλύπτει γρήγορα χώρους αλλά και να βγαίνει πρώτος στη μπάλα, ειδικά απέναντι σε πιο soft αντιπάλους, όπως οι Κόβατσιτς - Μπάρκλεϊ αλλά και Ζορζίνιο. Λιγότερος τεχνίτης και δημιουργικός από τον Τζάκα, αλλά περισσότερο σκληρός και πιο γρήγορος από τον Ελβετό, αν ο Τορέιρα μπορέσει να επιβάλλει ένα physical game στον άξονα θα επιτρέψει στον παρτενέρ του να κερδίσει μέτρα προς την επίθεση, ως υποστηρικτός μέσος στις προσπάθειες των Ομπαμεγιάνγκ - Λακαζέτ και Εζίλ/Ιγουόμπι. Πάντως σύμφωνα με τον Μουστάφι, η άμυνα είναι αυτή που θα δώσει το τρόπαιο... "Ξέρουν τις αδυναμίες μας, γνωρίζουμε τις δικές τους και το ζήτημα είναι ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη. Η αμυντική μας οργάνωση, η προσήλωση μας ανασταλτικά θα είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση του Europa League", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός στόπερ.
Χωρίς τους Ράμσεϊ, Μπελερίν, Χόλντινγκ, Μχιταριάν (έμεινε εκτός εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) και με τον Γουέλμπεκ να ταξιδεύει μεν στο Μπακού αλλά να είναι εξαιρετικά αμφίβολος, όπως για τον Σάρι έτσι και για τον Έμερι, οι επιλογές πάσχουν από βάθος. Ο Ισπανός τεχνικός μοιάζει να έχει καταλήξει στους δέκα από τους έντεκα και η τελευταία του επιλογή εξαρτάται από την διάταξη που θα προτιμήσει. Τσεχ - Μουστάφι, Παπασταθόπουλος, Μονρεάλ - Μέτλαντ-Νάιλς, Τζάκα, Τορέιρα, Κολάσινατς - Εζίλ/Ιγουόμπι, Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ θα βρεθούν στο βασικό σχήμα των "κανονιέρηδων" στον τελικό του Μπακού. Εκεί όπου ο σπουδαίος Πέτρ Τσεχ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά στην καριέρα του, σε μια ακόμη συγκυρία με μπόλικη ίντριγκα καθώς ο Τσέχος μπορεί να το κάνει κατακτώντας το τρόπαιο απέναντι στην ομάδα που τον εισήγαγε στον μαγικό κόσμο της Premier League και με την οποία αγωνίστηκε 494 φορές σε 11 χρόνια...