Ποιος θα πάρει τελικά αυτό το Champions League;
Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Άγιαξ είναι οι τέσσερις μονομάχοι που επιβίωσαν στην αρένα του φετινού Champions League. Ποιος θα μείνει όρθιος ως το τέλος; Η συντακτική ομάδα του Contra.gr δίνει την απάντηση.
Στην τελική ευθεία μπήκε η μάχη για την κατάκτηση του Champions League 2018 – 2019, μετά τις προκρίσεις των Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Άγιαξ και Τότεναμ. Ο νικητής του ημιτελικού Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ είναι και το προφανές φαβορί για το τρόπαιο, ωστόσο Άγιαξ και Τότεναμ φιλοδοξούν να συνεχίσουν να… τρελαίνουν κόσμο ως το τέλος της διαδρομής. Ποιος θα καταφέρει να φύγει θριαμβευτής από τον τελικό του “Metropolitano” της Μαδρίτης; Η συντακτική ομάδα του Contra.gr δίνει την απάντηση.
Λίβερπουλ, η Νίκη Μπάκουλη
Για τι ζει ο νορμάλ ο φίλαθλος; Για ιστορίες που έχουν ως πρωταγωνίστριες ομάδες των οποίων η μοίρα ήταν σακατεμένη (ξέρω, υπάρχει και σε τραγούδι), παρ’ όλα αυτά κατάφεραν να βρουν τον τρόπο να διακριθούν. Και όπως εξελισσόταν το παραμύθι, αυξάνονταν και πλήθαιναν οι άνθρωποι που (παρ)ακολουθούσαν την ιστορία.
Εμείς, ως ποδοσφαιρικό έθνος, ήμασταν μια τέτοια ιστορία. Η Λέστερ το 2016 και με αυτή τη λογική θα ήθελα πολύ να προστεθεί στη λίστα και ο Άγιαξ. Ομάδα που ωστόσο, δούλευε χρόνια για να κάνει ό,τι φέτος. Εννοώ δεν ήταν κάτι που έτυχε η πρόκριση στα ημιτελικά.
Δεν είχε από πάνω της χορωδία αγγέλων να διευκολύνει τη φάση -δεν έβλεπες τους Ολλανδούς και το πρώτο πράγμα που σκεφτόσουν ήταν ‘τους θέλει’. Αυτά τα γεγονότα μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι δεν θα είναι και πυροτέχνημα.
Αν βγάλω όλο το συναίσθημα της ‘σταχτοπούτας’ στην άκρη, η εικόνα που ‘χω μπροστά μου δείχνει άλλη ομάδα, ως πιθανότερη για να σηκώσει την κούπα: τη Λίβερπουλ. Θα αφήσω τον Γιάννη Φιλέρη να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί.
Όχι ο Άγιαξ, ο Γιάννης Ζωιτός
Ο χρόνος στο διαδίκτυο είναι αδυσώπητος και ως το 73′ του -τσιμπήστε με να δω αν ονειρεύομαι- αγώνα στο Μάντσεστερ, κάθε λέξη είχε τοποθετηθεί στη θέση της, το κείμενο είχε αντιγραφεί και επικολληθεί στο λευκό πλαίσιο του e-mail, ο κέρσορας βρισκόταν πάνω από το send και ο δείκτης του δεξιού χεριού στο αριστερό κουμπί του mouse.
Καμία κίνηση, ώσπου το γκολ του Σέρχιο Αγκουέρο στο 93′ ακυρώθηκε και η Τότεναμ ‘έκλεψε’ τη θέση της Σίτι, συμπληρώνοντας το καρέ των ημιτελικών. Η βεβαιότητα πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, στον σαββατιάτικο τελικό της Μαδρίτης που συμπίπτει με την πρεμιέρα του καλοκαιριού (1/6), θα σπάσει τον καθρέπτη με το ολόγραμμά του, θα νικήσει τον εαυτό του και θα οδηγήσει την αγγλική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, είχε διαψευστεί. Ο κόσμος γκρεμίστηκε, το κείμενο χάθηκε μονοκοντυλιά. Ακαταλαβίστικα λόγια ξεπήδησαν από το στόμα. Σχωρέστε με, δεν ήμουν προετοιμασμένος.
Επειδή κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν δύναμαι ν’ αποκλείσω τη Λίβερπουλ (της οποίας δυστυχώς πλέον οι ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος μειώθηκαν κάμποσο), αυτό που ξέρω είναι πως ο Άγιαξ δεν θα κατακτήσει την κούπα. Θ’ αποκλείσει την Τότεναμ, γιατί μόνο έτσι θα κλείσει ο κύκλος αυτής της γενιάς, αλλά το φινάλε θ’ αφήσει τα δαιμονισμένα πιτσιρίκια του Έρικ τεν Χαχ με την προίκα μιας ασυναγώνιστης πορείας που είχε ημερομηνία λήξης. Την 31η Μαΐου.
Μπαρτσελόνα, ο Λευτέρης Ελευθερίου
Αν και το Μπαρτσελόνα – Λίβερπουλ μοιάζει ζευγάρι αμφίρροπο, όταν γίνουν οι αναμετρήσεις των ημιτελικών του Champions League, η Λίβερπουλ θα τελειώνει τη σεζόν και, όπως και να έχει, θα είναι υποχρεωμένη να νικάει και να περιμένει το ολέθριο σφάλμα της Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό το ζύγισμα μοιάζει το μεγαλύτερο αγκάθι στις αναμετρήσεις της με την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει ξαναβρεθεί σε θέση να προετοιμάζεται για τέτοια παιχνίδια έχοντας ουσιαστικά τελειώσει με τους στόχους της πριν φτάσουν αυτά.
Στις λεπτομέρειες η Μπαρτσελόνα μοιάζει να έχει το ελαφρύ προβάδισμα και, καθώς την εποχή Λιονέλ Μέσι δεν έχει χάσει κάποιον από τους 4 τελικούς που έχει δώσει (2006, 2009, 2011, 2015), φαίνεται ότι είναι το φαβορί για να κατακτήσει το Champions League.
Λίβερπουλ, ο Γιάννης Φιλέρης
Η Λίβερπουλ θα το πάρει. Πρώτα γιατί θα αποκλείσει την Μπαρτσελόνα κι ύστερα (μέσα στο Μετροπολιτάνο) είτε με τον Άγιαξ είτε με την Τότεναμ, θα είναι το φαβορί. Μπορεί η φετινή ομάδα του Κλοπ να μην είναι τόσο θεαματική όπως η περσινή, έχει όμως τρεις μεγάλες διαφορές. Διαθέτει τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου (Άλισον), τον καλύτερο αμυντικό του κόσμου στην κορυφαία χρονιά του (Φαν Ντάικ) και ένα αμυντικό χαφ-κομπιούτερ (Φαμπίνιο).
Η σοβαρότητα της Λίβερπουλ είναι το μεγάλο ατού της. Προφανώς η Μπαρτσελόνα δεν είναι Πόρτο, ούτε “παιχνιδάκι”. Έχω την εντύπωση, ωστόσο, ότι σε συνολικό επίπεδο η Λίβερπουλ είναι καλύτερη, όσο κι αν ο Μέσι κυρίως αλλά και ο Σουάρες ζωγραφίζουν έργα τέχνης. Ο ρυθμός της Λίβερπουλ μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε αντίπαλο.
Οι Καταλανοί είναι μαέστροι με την μπάλα, αλλά θα υποκύψουν. Η χρονιά θα τελειώσει με ένα νταμπλ της Λίβερπουλ (θα πάρει και το πρωτάθλημα)! Ζήτω…
Μπαρτσελόνα, ο Κώστας Μπράτσος
Όσοι ακούσατε το Pod-όσφαιρο #9, είναι σαν να έχετε πάει ταμείο. Όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχει ακόμα μια ευκαιρία να προλάβετε. Δύο ευκαιρίες βασικά, αφού ο τελικός του Champions League είναι διπλός και ο πρώτος διεξάγεται στο ‘Καμπ Νόου’ και ο δεύτερος στο ‘Άνφιλντ’. Περίεργο σύστημα διεξαγωγής το φετινό, αλλά UEFA είναι αυτή, μας έχει συνηθίσει σε τέτοια.
Μετά από την ταπείνωση κόντρα στη Ρόμα και τον Κώστα Μανωλά, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχασε ένα αυτί από το τράβηγμα, αλλά έμαθε το μάθημά του και το είπε ‘παπαγαλία’ με τον τρόπο που αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, στον μονό προημιτελικό της διοργάνωσης (άλλο και τούτο, ξέχασαν να διοργανώσουν ρεβάνς).
Κυνικός, στα όρια της προσβολής για την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας, αλλά αποτελεσματικός. Η επίθεση της Λίβερπουλ σίγουρα δεν είναι επίθεση της Γιουνάιτεντ, όμως εφόσον δεν τραυματιστεί ο Μέσι, τότε η Μπαρτσελόνα -δύσκολα- θα βρεθεί στην απονομή τροπαίου της 1ης Ιουνίου, που για κάποιο λόγο φέτος την στείλανε στη Μαδρίτη.
Τότεναμ, ο Γιάννης Δημητρέλλος
Σε κάθε διοργάνωση, όταν αυτή φτάνει στο Final 4 της, είμαι πάντα μαζί με το μεγάλο αουτσάιντερ, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση, με διαφορά από τους υπόλοιπους συν-διεκδικητές του τροπαίου, είναι η Τότεναμ.
Η αναμέτρηση της με τον Άγιαξ είναι τουλάχιστον ‘πονηρή’ και αμφίρροπη. Τα Σπιρούνια είναι μια ομάδα που μπορούν να διαλύσουν οποιονδήποτε αντίπαλο αν βρεθούν στην καλή τους μέρα, μπορούν όμως κάλλιστα και να διαλυθούν, από την όχι και ιδιαίτερα σκληροτράχηλη άμυνα τους.
Κάθε τους επόμενος αγώνας θα χαρακτηρίζεται από την απόλυτη καταστρατήγηση κάθε έννοιας αμυντικού πλάνου και θα εξελίσσεται με ‘χιτσοκικό, γκρανκινιολικό’ ρυθμό. Ξεκάθαρα #me_ta_spirounia
Μπαρτσελόνα, ο Σταύρος Καραΐνδρος
Στην τελική τετράδα υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί. Είναι η Μπαρτσελόνα. Υπάρχει η έκπληξη, η Τότεναμ. Υπάρχει ‘αυτή που θέλουμε να το πάρει’ και η υπάρχει ‘αυτή που πρέπει να το πάρει’. Η Λίβερπουλ η μία, ο Άγιαξ από την άλλη. Επειδή δικαιοσύνη είναι ο υποκειμενικός ορισμός του καθενός, το όμορφο, το ωραίο ποδοσφαιρικό παραμύθι θα ήταν να το πάρει ο Άγιαξ.
Αλλά επειδή στο τέλος όλοι θα χειροκροτήσουν τον ισχυρό και τον καλύτερο, μία ακόμα κούπα για τον Λιονέλ Μέσι θα είναι το επιστέγασμα της εξωπραγματικής του πορείας όλα αυτά τα χρόνια. Μπαρτσελόνα, λοιπόν, για τον Αργεντινό. Οι υπόλοιποι συνθέτουν το υποστηρικτικό καστ, το Όσκαρ, όμως, το παίρνει πάντοτε ο πρωταγωνιστής.
Τότεναμ, ο Γιώργος Περπερίδης
Πήρε το σκαλπ της Ρεάλ στο “Bernabeou” και της Γιουβέντους στην “Allianz Arena”. Ο Άγιαξ είναι η απρόοπτη και ρομαντική πλευρά του θεσμού. Διέλυσε την Ντόρτμουντ και γείωσε την Σίτι του Γκουαρδιόλα. Η Τότεναμ είναι ο πολεμιστής του θεσμού. Και μαζί με τον Άγιαξ αποτελούν το ένα ζευγάρι του ημιτελικού. Στο άλλο, Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα μοιάζουν να έχουν διανύσει φυσιολογικά την πορεία τους μέχρι τους “4” του Champions League.
Η… τρέλα του Κλοπ είναι πάντα καλοδεχούμενη, όμως για τους “κόκκινους” το μεγάλο απωθημένο παραμένει το τρόπαιο της Premier League, που αγνοείται από το 1990. Η Μπαρτσελόνα πάλι δεν αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, έχοντας ουσιαστικά “κλειδώσει” τον τίτλο στην La Liga, με τον Λιονέλ Μέσι να θυμίζει 25άρη -εξωγήινο- ποδοσφαιριστή υπό τις οδηγίες του προπονηταρά Βαλβέρδε.
Για “μπλαουγκράνα” θριαμβευτές ήμουν έτοιμος να γράψω, αλλά με φρέναραν δύο πράγματα: 1ον) η σύμπλευση Ελευθερίου, Μπράτσου, Καραΐνδρου και 2ον) η βεβαιότητα του Ζωιτού ότι ο Άγιαξ θα αποκλείσει την Τότεναμ, που με έκανε να θυμηθώ αυτό που πιστεύω εδώ και δύο – τρία χρόνια: πως όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, αυτή η φουρνιά των “Spurs” πιο εύκολα μπορεί να πάρει το Champions League, παρά το πρωτάθλημα στην Αγγλία.
Και αφού “καθάρισε” Ντόρτμουντ και Σίτι, πετυχαίνοντας συνολικά οκτώ γκολ χωρίς τον Χάρι Κέιν, τότε bloody hell, μπορεί να περάσει τον Άγιαξ. Και στον τελικό
όλα γίνονται. To dare is to do. Τότεναμ λοιπόν.
θα γίνει της #@*!?^@
Photo credits: AP Photo/Dave Thompson, AP Photo/Armando Franca, AP Photo/Jon Super, AP Photo/Luis Vieira