ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εσύ που έβριζες τον Ousmane Dembélé έγινες το κίνητρό του

Το καλοκαίρι η FC Barcelona 'έκλεψε' τον Malcom από τη Roma. Παίκτη που θα έλεγες ότι είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον Ousmane Dembélé. Ο Γάλλος προφανώς 'έπιασε' το υπονοούμενο και ο Βραζιλιάνος... κάνει κούρα.

Εσύ που έβριζες τον Ousmane Dembélé έγινες το κίνητρό του

Στην πρεμιέρα του φετινού UEFA Champions League, η Barcelona προηγείτο 1-0 της PSV Eindhoven, στο ημίχρονο. Το opening έκανε ο Lionel Messi και μια υποδειγματική εκτέλεση φάουλ. Τελείωσε με hat trick. Τον οίστρο του διέκοψε ο τύπος που λίγο έλειψε να εγκαταλείψει φέτος τη Βαρκελώνη. Δηλαδή, αν εμφανιζόταν ομάδα να δώσει 100 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, οι “blaugrana” θα έβαζαν και κορδέλα. Δεν βρέθηκε και ο Ousmane Dembélé συνέχισε ό,τι κάνει από την αρχή της σεζόν: θυμίζει στον κόσμο, γιατί οι πρωταθλητές Ισπανίας ξόδεψαν ένα καράβι λεφτά για πάρτι του.

Όταν η μπάλα έφτασε στα πόδια του, ήταν στη μέση της απόστασης από το αντίπαλο τέρμα στη σέντρα. Είχαν σπεύσει κοντά του δυο αντίπαλοι (Lozano και Jorrit Hendrix). Εκείνος “ρόλαρε” το σώμα του προς τα αριστερά (μαζί με την μπάλα), βρέθηκε μόνος, κινήθηκε απειλητικά προς τη μεγάλη περιοχή, μπροστά του εμφανίστηκαν και πάλι δυο παίκτες της PSV Eindhoven ή τουλάχιστον προσπάθησαν να βρεθούν, αφού αυτός βρήκε το χρόνο και το χώρο για να κάνει το σουτ του 2-0. Ο τρόπος που κινήθηκε στο γήπεδο θα έλεγες πως ήταν εξοργιστικά άνετος. Οι των “blaugrana” πάλι, έκριναν ότι ήταν… μια Τρίτη για τον 21χρονο. Aς τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, αφού ξεκάθαρα θα μας απασχολήσει.

Γεννήθηκε στην πόλη που κατασκευάζει πυραυλοκινητήρες

Το παιδί αυτό γεννήθηκε (15/5/1997) στο Vernon, περιοχή 24.998 κατοίκων, πρωτεύουσα της Évreux, στις όχθες του Seine -στη Νορμανδία, στα βόρεια της Γαλλίας. Αν κάτι σου θυμίζει το όνομα της πόλης ενδεχομένως να ‘χει πάρει το μάτι σου ότι εκεί είναι το εργοστάσιο κατασκευής αεροδιαστημικών μηχανών. Για την ακρίβεια, η Safran Aircraft Engines σχεδιάζει, κατασκευάζει και συντηρεί κινητήρες εμπορικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, όπως και πυραυλοκινητήρες για μηχανές εκτόξευσης δορυφόρων. Κράτησε τους πυραυλοκινητήρες και συνεχίζουμε.

Ο πατέρας τους, Ousmane Sr. είναι από το Μali και η μητέρα του, Fatimata από τη Μαυριτανία -σενεγαλέζικης καταγωγής. Γνωρίστηκαν στη Μαυριτανία, ερωτεύτηκαν, πείνασαν και αποφάσισαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη Γαλλία. Οι εμπειρίες τους ήταν τέτοιες που το άγχος τους για τα τρία τους παιδιά ήταν να γίνουν κάτι στη ζωή τους. Κάτι που θα συνδυαζόταν με σωστή εκπαίδευση. Για αυτό και έθεταν το σχολείο ως προτεραιότητα. Πέτυχαν το 3/4. Εννοώ ότι οι αδελφές και ο αδελφός του Ousmane ήταν άριστοι μαθητές. Εκείνος από τα 6 είχε ξεκαθαρίσει στην οικογένεια του ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα γράμματα. Είχε αποφασίσει να παίξει ποδόσφαιρο. Προφανώς και οι γονείς του σκέφτηκαν ό,τι κι εσύ, αυτήν τη στιγμή.

“Η αλήθεια είναι πως οι δάσκαλοι μου με έβλεπαν σπάνια στην τάξη. Υπήρχα, αλλά δεν έκανα και αισθητή την παρουσία μου”

Άντε και ο πατέρας του πείστηκε πως είχε τις ικανότητες και το ταλέντο που χρειαζόταν για να ζήσει από την ασπρόμαυρη μπάλα. Τον είχε δει να ξεχωρίζει στους μικρούς της ALM Évreux -”γράφτηκε” το 2004. Η μητέρα του είχε ενστάσεις. Πολλές. Τόσες που χρειάστηκε η μεσολάβηση κάποιου γνώστη, τον οποίον εμπιστευόταν, για να “λυγίσει”. Το 2009 ο μικρός άλλαξε φανέλα (FC Évreux) και απασχολήθηκε με το futsal. Ένα χρόνο μετά, στα 13 τρεις ομάδες τον είχαν ζητήσει… από τους γονείς του. Η Stade Rennes, η Le Havre και η Caen. Η Fatimata διάλεξε την Rennes, πήρε όλα της τα παιδιά και μετεγκαταστάθηκαν στην πόλη που ήταν 256 χιλιόμετρα μακριά από το τότε σπίτι τους.

Η Fatimata ήταν αυτή που έπαιρνε τις αποφάσεις για το γιο της, ακόμα και όταν εκείνος είχε αποκτήσει ατζέντη.

Στη Rennes ζούσε και ο Βadou Sambagué, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με το Mali και θείος του Ousmane, ο οποίος ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με τους Dembélé. “Έμενα στον πρώτο και εκείνοι στο δεύτερο. Πήγαινα σχολείο με τον αδελφό του. Τότε ήμουν πρότυπο για πολλούς νέους παίκτες της περιοχής (σ.σ. o Ousmane τότε ήθελε να γίνει Seydou Keita και παρακολουθούσε videos των Radamel Falcao και Lionel Messi)). Ήμουν και για τους γονείς τους, αν σκεφτείτε πως σπούδασα νομική, με την οποία ασχολήθηκα αφότου κρέμασα τα παπούτσια μου. Περίπου την ίδια περίοδο, ο ο Ousmane ήλθε και μου είπε “θέλω να μου δώσεις ένα στόχο για το μέλλον”. Του έδωσε πολλούς περισσότερους και ανέλαβε να τον εκπροσωπεί.

Αρχικά, ο Sambagué του είπε πως είχε ό,τι χρειάζεται για να κάνει καριέρα. Αρκεί να έκανε και τις σωστές επιλογές, όπως φυσικά και τη δουλειά που χρειαζόταν. Εστίασε στη σωστή νοοτροπία και την ανάγκη να φτάνει στο πικ, κάθε μέρα.

Rennes' Ousmane Dembele, second right, challenges for the ball with Guingamp's Christophe Kerbrat during their French League One soccer match, Sunday, April 17, 2016, in Rennes, western France. (AP Photo/David Vincent) AP

Αρκετές -εξαιρετικές- εμφανίσεις με τη δεύτερη ομάδα της Rennes (γνωστή για την παραγωγή παικτών της Ligue 1) αρκούσαν για να τον ζητήσουν οι Red Bull Salzburg (έδινε 2 εκατ. ευρώ), Manchester City και Benfica -μεταξύ διαφόρων άλλων. Έμεινε εκεί όπου ήταν. Η Rennes του έδωσε να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Αρνήθηκε. Η απόφαση να μείνει ήταν μεν, ειλημμένη, αλλά είχε άλλα ενδιαφέροντα.

“Μου είπε πως δεν ένιωθε επαγγελματίας παίκτης, αφού έως τότε είχε κάνει μόνο κάποιες προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. “Θέλω να βελτιωθώ. Αν δεν παίζω πώς θα το κάνω;” είχε σχολιάσει” εξήγησε ο Sambagué, στην Guardian, το 2016, όταν η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται.

Έκανε το ντεμπούτο του με τους επαγγελματίες της Rennes, στη Ligue 1, στις 6/9 του 2015. Εναντίον της Angers, ως αλλαγή του Kamil Grosicki, στο τελευταίο πεντάλεπτο. Ο Philippe Montanier είχε κρίνει πως ήταν έτοιμος να παίξει με τους μεγάλους. Πώς ένιωθε πριν την πρώτη του;

“Ήμουν πολύ μικρός. Αποκαλύπτω πως πριν το πρώτο μου παιχνίδι είχα ξεχάσει τα παπούτσια μου”

Στις 22/11 έβαλε το πρώτο επαγγελματικό γκολ (εναντίον της Bordeaux). Μετά έβαλε 2 σε ένα ματς και έπειτα έκανε hat trick -στον αγώνα με τη Nantes, στο Derby Breton. Εκείνη την ημέρα (6/3/2016) η FC Barcelona είχε βεβαιωθεί πως τον ήθελε. Η ομάδα του είχε “σωθεί”.

Το προφητικό ‘ο επόμενος Neymar’

Στις εξέδρες βρισκόταν ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Robert Fernández, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει στα media πως “ο Dembélé είναι ο επόμενος Neymar”. Λίγες ημέρες μετά, ο Mikaël Silvestre, πρώην αμυντικός της Manchester United και σύμβουλος του προέδρου της Rennes, τον αποκάλεσε “νέο Cristiano Ronaldo”, διευκρινίζοντας ότι “τον συγκρίνω με τον Cristiano, όταν ήταν στην ηλικία του Ousmane και πήγε στη Manchester United. Mε τον Nicolas Anelka όταν πήγε στην Paris Saint-Germain. Με 20χρονα που ήταν πολύ πιο ώριμα από την ηλικία τους. Τον ξέρω. Έχει το μυαλό στο κεφάλι του. Θεωρώ δεδομένο πως μια μέρα θα εμφανιστεί στη λίστα του Ballon D’ Or”.

Σύντομα κυκλοφορούσε ως “ο καλύτερος φέρελπις” της Ligue 1. Ήταν τότε που είχε γίνει ο νεαρότερος παίκτης που έφτασε τα 10 γκολ -κατεβάζοντας από την κορυφή της λίστας τον Thierry Henry. Στην πρώτη του σεζόν, μεταξύ επαγγελματιών σκόραρε 12 φορές και έδωσε 6 ασίστ, σε 22 ματς.

France's Adil Rami wrapped his teammate Ousmane Dembele up during a training session at the 2018 soccer World Cup in Glebovets, Russia, Saturday, July 7, 2018. (AP Photo/David Vincent) AP

O μικρός τα ‘χε διαβάσει όλα. Τα ήξερε όλα. Αλλά δεν έπαιρνε αυτός τις αποφάσεις (είπαμε, η Fatimata έκανε τη βρώμικη δουλειά). Εκείνος είχε μια δουλειά: το ποδόσφαιρο. Κλήθηκε στην U21 της Γαλλίας, τον Μάρτιο του 2016 -με τον Didier Deschamps, κόουτς των “μεγάλων”, να ‘χει αποκαλύψει πως τον παρακολουθεί στενά και άρα να μην εκπλήσσει κάποιον όταν τον κάλεσε πρώτη φορά, τον Αύγουστο του 2016. Πίσω όμως, στην πρώτη του με την U21, στη συνέντευξη Τύπου, πριν τον αγώνα με τη Σκωτία, ουδείς ασχολήθηκε με τους λοιπούς “τρικολόρ”.

Όλοι ήθελαν να μάθουν αν ισχύει η πληροφορία πως η Bayern έχει κινηθεί για την απόκτηση του. Είχε απαντήσει “δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει”.

Η Rennes ήταν έτοιμη να κάνει την πώληση. Αρκεί να συμφωνούσε η Fatimata. Η Fatimata, η οποία είχε προτείνει/διατάξει την υπογραφή του πρώτου επαγγελματικού συμβολαίου με τη Rennes το 2015, όταν τον ήθελαν πολλά μεγαθήρια, είπε το “ναι”. Η γαλλική ομάδα πήρε 15 εκατ. ευρώ για να συμφωνήσει με την Dortmund, τον Μάιο του 2016. Η διάρκεια του συμβολαίου που υπεγράφη αργότερα ήταν πενταετής.

Η Fatimata είχε καταλήξει σε δυο ομάδες: την Manchester City και την Dortmund. Ο Patrick Vieira επισκεπτόταν συχνά το παιδί της, στο γήπεδο. Μόνο που η γερμανική ομάδα ήταν αυτή που τον παρακολουθούσε πολλά περισσότερα χρόνια. Συν ότι του έταξε θέση στη βασική ενδεκάδα της Bundesliga και του Champions League.

Ο Ousmane ήξερε πως τον θέλουν τρεις: οι Dortmund, Barcelona και Liverpool. “Συναντήθηκα με τους ‘blaugrana’ και τους είπα πως είναι αδύνατο να παίξω για εκείνους την ερχόμενη σεζόν. Τους διαβεβαίωσα ότι την επόμενη φορά που θα με ζητούσαν, θα πήγαινα”. Ήταν κύριος.

Ο Michael Zorc, Sporting Director των Γερμανών, δήλωσε ότι “ο Ousmane μπορεί να παίξει σχεδόν σε κάθε θέση της επίθεσης. Είναι πολύ δυνατός στο “ένας με έναν”, χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δυο πόδια, ξέρει από ντρίμπλες και προσποιήσεις, είναι γρήγορος και επικίνδυνος”. Εδώ θα μου πεις ότι στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, δεν έχει εμφανιστεί μέλος ομάδας που απέκτησε παίκτη να πει πως είναι άσχετος. Δες όμως, το video που ακολουθεί.

Ενάμιση μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση του, έκανε και την πρώτη εμφάνιση. Ήταν στο DFL-Supercup της Γερμανίας. Η ομάδα του έχασε από την Bayern. Στις 27/8 του 2016 συστήθηκε και με την Bundesliga, στο ματς με την FSV Mainz. Ο προσωπικός του αντίπαλος, σε εκείνο το παιχνίδι, ο Leon Balogun τον είχε περιγράψει ως “απίστευτο”. Την επομένη κλήθηκε και από τον Deschamps. Στις 20/9 έβαλε το πρώτο του γκολ. Στο die Borussen (με την VfL Wolfsburg). Στις 22/11 σκόραρε για πρώτη φορά και στο Champions League, στο 8-4 επί της Legia Warsaw.

O φίλος του, Pierre-Emerick Aubameyang

Από την αρχή “έδεσε” με τον -νυν επιθετικό της Arsenal-, Pierre-Emerick Aubameyang. Οδηγούσαν και το ίδιο αυτοκίνητο, ενώ έμεναν… σε σχεδόν ίδια σπίτια. Η Borussia είδε στον Ousmane ό,τι είχε δει και στον Pierre-Emerick: τεράστιες προοπτικές εξέλιξης. Ο Aubameyang είχε πει το 2016 πως “αν καταφέρει να βελτιώσει τα τελειώματα του, θα γίνει ασύλληπτος παίκτης. Μιλήσαμε πριν συμφωνήσει. Του είπα πως είναι φυσική εξέλιξη, η καλύτερη λύση να έλθει στη Γερμανία, έπειτα από μια καλή σεζόν στη Γαλλία, αν θέλει να βελτιωθεί. Του εξήγησα πως ο προπονητής στηρίζεται στους νέους παίκτες και ότι θα έχει λεπτά συμμετοχής, αν δούλευε σκληρά στις προπονήσεις”. Του είπε μόνο αλήθειες.

Στην πρώτη του χρονιά στην Dortmund, ο Ousmane αγωνίστηκε σε 49 ματς, κλήθηκε 3 φορές στην εθνική Γαλλίας και σκόραρε 11 φορές, σε όλες τις διοργανώσεις. Αναδείχθηκε ο καλύτερος νέος παίκτης, της γερμανικής λίγκας, ενώ σήκωσε και το DFB-Pokal, σκοράροντας στον τελικό με την Eintracht. Ένιωσε έτοιμος για την επόμενη πρόκληση.

Η δεύτερη φορά της Barça

Οι -ας πούμε- φήμες θέλουν την FC Barcelona να τον διεκδικούσε όλη τη σεζόν του, στο Dortmund με τους Γερμανούς να προβαίνουν σε σχετικές καταγγελίες -παράβασης κανονισμών. Είχαν προκύψει και δημοσιεύματα που ήθελαν τον παίκτη να αρνείται να πάει στην προπόνηση, ως αντίδραση στα εμπόδια που έβαζαν οι Γερμανοί στη μετακόμιση του στη Βαρκελώνη.

Η Barça είχε μόλις πουλήσει τον Neymar στην Paris Saint-Germain, για 222 εκατ. ευρώ. Πήγε στην Borussia και πρόσφερε 130 εκατ. ευρώ (η Rennes πήρε τα 20.000.000, ενώ κάποιες χιλιάδες δόθηκαν και στην Évreux) και έδωσε στον ίδιο 105 εκατ. ευρώ -συν 40 εκατ. μπόνους. Πήρε και το νούμερο του Neymar (11).

French soccer player Ousmane Dembele gestures during his arrival at the club's office at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Sunday, Aug. 27, 2017. Barcelona is shoring up its attack following Neymar's departure by buying Ousmane Dembele from Borussia Dortmund in a deal that could reach 147 million euros (about $173 million), second only to the Brazilian star's world-record transfer. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Διάλεξε την FC Barcelona -και- γιατί ήθελε να παίξει με τον παίκτη που μελετούσε στα videos (Messi) και να τιμήσει το σύλλογο που έδωσε στο ίνδαλμα του, Seydou Keita μια ονειρική καριέρα. Παρεμπιπτόντως, έγινε και η πιο τέταρτη πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας, με την οption… φυγής να φτάνει τα 400.000.000 ευρώ.

Η πρεμιέρα ήταν ονειρική, με τον ίδιο να μπαίνει ως αλλαγή στο 68ο λεπτό του αγώνα με την Espanyol και να δίνει την ασίστ, για το τελευταίο γκολ της παρέας του (5-0), στον Luis Suárez. Στο πρώτο του ματς στην LaLiga Santander έγινε αυτό.

Mια ηλίθια ντρίμπλα, εξελίχθηκε σε σοβαρό μυικό τραυματισμό (διέλυσε τον τένοντα του αριστερού δικέφαλου και μπήκε χειρουργείο) που τον κράτησε εκτός τέσσερις μήνες. Διάστημα αρκετό, για να χάσει τη θέση του -αφού όλοι οι άλλοι είχαν “βρεθεί” μεταξύ τους. Για το υπόλοιπο της σεζόν, μια που γύριζε και μια που είχε νέο τραυματισμό και άρα δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί.

Όλως τυχαίος #not η FC Barcelona πήρε τον Malcom

Έγινε ό,τι θα γινόταν και στην Ελλάδα, μόνο που… η κλίμακα ήταν μεγαλύτερη, αφού η FC Barcelona ανήκει στα clubs που απολαμβάνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον: λαός αμφισβήτησε τους διοικούντες που επένδυσαν ένα καράβι λεφτά πάνω του. Ακούστηκαν κραυγές αγωνίας έως μπινελίκια, με τους “blaugrana” να παίρνουν αυτό το καλοκαίρι παίκτη στη θέση του (τον Malcom, τον οποίον “έκλεψαν” από τη Roma και παίζει, όπως ο Dembélé, στα άκρα της επίθεσης, ως περιφερειακός επιθετικός. Γενικά, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Ousmane και όχι, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας σου η διάθεση του συλλόγου να πουλήσει τον τελευταίο. Eπισήμως, βέβαια τον στήριζε.

Ο Ernesto Valverde είχε άλλα πλάνα (μέχρι που άλλαξε και το σύστημα, για πάρτη του), με τα οποία συντάχθηκαν άπαντες αφότου η νέα σεζόν άρχισε ως εξής, στο ματς του Supercopa με τη Sevilla -και συνεχίζεται με όμοιο τρόπο:

Όπως γράφουν οι Ισπανοί “πλέον το βάρος των χρημάτων που δόθηκαν για την απόκτηση του, δεν τον λυγίζουν. Για αυτό και έχει μπει καλύτερα στη δεύτερη σεζόν του. Το περυσινό νταμπλ απέδειξε πως η Barcelona μπορεί να ζήσει χωρίς το Neymar και δίνει στον Ousmane χώρο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί, όπως και να γίνει ο παίκτης που μπορεί να γίνει -αντί για ο τύπος που καλείται να γίνει ο νέος Neymar. Πέρυσι ο κόσμος είχε τεράστιες προσδοκίες από εκείνον. Πλέον δεν είχε καμία και αυτό μάλλον του έκανε καλό”.

Tελικά ποιο πόδι είναι το καλό;

Και ένα video με τον Ousmane πρωταγωνιστή να δεις, θα καταλάβεις πως δεν έχει καλό και κακό πόδι. Όταν ακόμα έπαιζε στη Rennes, είχε εκτυλιχτεί ο διάλογος που ακολουθεί, επί του σχετικού ερωτήματος.

– Είσαι αριστεροπόδαρος ή δεξιοπόδαρος;

– Αριστεροπόδαρος.

– Σκοράρεις όμως, και με το δεξί.

– Ναι, αλλά προτιμώ το αριστερό.

– Ισχύει ότι τα πέναλτι τα εκτελείς με το δεξί;

– Ναι.

– Γιατί;

– Διότι σουτάρω καλύτερα με το δεξί.

Tα στοιχεία δείχνουν πως έχει συμμετοχή σε 34 γκολ πρώτων ομάδων -στην καριέρα του σε σύλλογο και εθνική. Έχει σκοράρει 18 φορές και έχει περάσει 16 ασίστ. Τις 31 φορές έκανε ό,τι έκανε με το αριστερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK