Champions League 2015-2016: Ο απόλυτος οδηγός
To Champions League ανοίγει την αυλαία του και το Contra.gr σας βάζει στο κλίμα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Διαβάστε στον απόλυτο οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εφετινή σεζόν. Η παρουσίαση των 32 ομάδων, οι μεταγραφές, οι παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν, οι προπονητές, οι προβλέψεις και το πρόγραμμα των αγώνων.
Η στιγμή που περίμενε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έφτασε! Το Champions League ανοίγει την αυλαία του και οι 32 ομάδες ρίχνονται στη μάχη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Τα μεγάλα αστέρια των ευρωπαϊκών ομάδων είναι έτοιμα να μας προσφέρουν ανεπανάληπτες στιγμές. Πάθος, ένταση, αγωνία, θέαμα και πολλά γκολ συνθέτουν το σκηνικό γι’ ακόμα μία χρονιά.
Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να “ξεγράψει” τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, με τον Stoiximan.gr να προσφέρει στο 3.60 τη πιθανότητα ο τίτλος να καταλήξει σε αγγλικά… χέρια.
Το Contra.gr δημιούργησε τον απόλυτο οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εφετινή σεζόν. Η παρουσίαση των 32 ομάδων, οι μεταγραφές, οι παίκτες που θα πρωταγωνιστήσουν, η χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ, οι προπονητές, το πρόγραμμα των αγώνων και φυσικά το σχόλιο και η πρόβλεψη για την πορεία τους στον θεσμό.
Α’ Όμιλος
Παρί Σεν Ζερμέν
Γήπεδο: Παρκ ντε Πρενς (48.712)
Προπονητής: Λοράν Μπλαν
Αστέρι: Η Παρί Σεν Ζερμέν διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ, με σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Παρόλα αυτά, για ακόμη μία χρονιά ξεχωρίζει το όνομα του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός αγώνα με την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά του Champions League από Μπαρτσελόνα
Ήρθαν: Ντι Μαρία, Κιρζαβά, Οριέ, Τραπ, Σταμπουλί, Κιμπεμπέ
Έφυγαν: Καμπάιγ, Ντιν, Μαϊνάν, Γκουστάβο, Αρεολά, Σαμπαλί, Ντιο, Μπαεμπέκ, Καμαρά
Πρόβλεψη: Το πενταετές πλάνο κατάκτησης της Ευρώπης που είχαν θέσει οι Άραβες βαίνει προς την ολοκληρωσή του. Φέτος, με έναν Έντινσον Καβάνι “σεληνιασμένο” σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές, οι Παριζιάνοι ίσως βρουν το κομμάτι του παζλ που τους έλειπε όλο αυτό το διάστημα, όταν στηρίζονταν μόνο στον Ιμπραχίμοβιτς και τις εμπνεύσεις του. Με την άμυνα να “δένει” πιο πολύ, το κέντρο να παραμένει σταθερό, όλα θα κριθούν από τη βελτίωση της επίθεσης και τη διόρθωση λαθών του Λοράν Μπλαν στα κρίσιμα, νοκ άουτ παιχνίδια απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο. Στόχος τουλάχιστον τα ημιτελικά, με μία καλή διασταύρωση στα νοκ άουτ, εφικτός.
Ρόστερ (Αξία: 403.650.000 ευρώ)
Τέρμα: Ντουσέ, Τραπ, Σιρίγκου
Άμυνα: Σίλβα, Κιμπεμπέ, Μαρκίνιος, Μάξγουελ, Οριέ, Κιρζαβά, Φαν ντερ Βιλ, Λουίζ
Κέντρο: Σταμπουλί, Βεράτι, Λούκας, Μότα, Ντι Μαρία, Ματουιντί, Ραμπιό, Παστόρε
Επίθεση: Καβάνι, Ιμπραχίμοβιτς, Λαβέτσι, Ογκουστέν
Ρεάλ Μαδρίτης
Γήπεδο: Σαντιάγο Μπερναμπέου (81.044)
Προπονητής: Ράφαελ Μπενίτεθ
Αστέρι: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι γι’ ακόμη μία χρονιά το βαρόμετρο στην επιθετική λειτουργία της Ρεάλ. Ο Πορτογάλος άσος έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή των “μερένγκες” στους τίτλους, ύστερα από την αποτυχημένη περυσινή σεζόν και θα κάνει τα πάντα για να τον φέρει εις πέρας.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα ημιτελικά του Champions League από τη Γιουβέντους.
Ήρθαν: Κόβατσιτς, Ντανίλο, Κασίγια, Βάθκεθ, Κασεμίρο, Τσερίσεφ
Έφυγαν: Ιγιαραμέντι, Κεντίρα, Πατσέκο, Κασίγιας, Βαγέχο, Σίλβα, Κοεντράο, Ερνάντες, Ασένσιο
Πρόβλεψη: Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε δίχως… μεταγραφές για τους “μερένγκες”. Ο Ματέο Κόβατσιτς ουσιαστικά αποκτήθηκε για πάγκο, όπως και ο Κίκο Κασίγια, οι Κασεμίρο και Ντένις Τσερίσεφ επέστρεψαν επίσης με τον ίδιο σκοπό, ενώ ο Ντανίλο που ουσιαστικά αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο, ίσως έχει την ίδια κατάληξη. Η διαφορά της περσινής ομάδας βρίσκεται όντως στον πάγκο, αλλά στην άκρη του, εκεί όπου κάθεται ίσως ο κορυφαίος προπονητής για νοκ άουτ τουρνουά, ο Ράφα Μπενίτεθ. Σε περίπτωση που βρει τη “χρυσή τομή” για τα αστέρια του ρόστερ και δεν χάσει ξανά τον Λούκα Μόντριτς στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, οτιδήποτε πλην της κατάκτησης είναι (και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια από την πιο ακριβή και πλούσια ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου) αποτυχία.
Ρόστερ (Αξία: 715.500.000 ευρώ)
Τέρμα: Νάβας, Κασίγια, Ρούμπεν
Άμυνα: Βαράν, Πέπε, Ράμος, Νάτσο, Μαρσέλο, Αρμπελόα, Ντανίλο, Αμπνέρ
Κέντρο: Κρόος, Ροντρίγκες, Μπέιλ, Κασεμίρο, Κόβασιτς, Βάθκεθ, Μόντριτς, Έντεγκααρντ, Γιορέντε
Επίθεση: Τσερίσεφ, Ρονάλντο, Μπενζεμά, Χεσέ, Μπόρχα
Σαχτάρ Ντόνετσκ
Γήπεδο: Αρένα Λβιβ (34.915)
Προπονητής: Μιρτσέα Λουτσέσκου
Αστέρι: Τα μεγάλα αστέρια της ουκρανικής ομάδας, Λουίζ Αντριάνο και Ντάγκλας Κόστα, αποχώρησαν το φετινό καλοκαίρι, όμως ο Μάρλος έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής μέχρι στιγμής κι είναι έτοιμος να σηκώσει στις… πλάτες του τη μεσοεπιθετική λειτουργία της Σαχτάρ.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” του Champions League από την Μπάγερν Μονάχου.
Ήρθαν: Εντουάρντο, Μαλίσεφ, Κοζάνοφ, Γκριν, Πάτρικ, Βίτσενετς, Κοβαλένκο, Ταργκαμάτζε, Φερέιρα, Κόμπιν
Έφυγαν: Κόστα, Αντριάνο, Φερνάντο, Βόλοβικ, Καραφάεφ, Γκρετσίσκιν, Μπόλμπατ, Χουντζαμόφ, Ιλσίνιο
Πρόβλεψη: Το… ξεφούσκωμα της Σαχτάρ μετά από μία περίοδο παντοκρατορίας στην Ουκρανία ήταν αναπόφευκτο, μετά από το περσινό… αντάρτικο των Βραζιλιάνων και γενικότερα Λατινοαμερικανών ποδοσφαιριστών που ήθελαν να γλιτώσουν από μία εμπόλεμη και σίγουρα μη αθλητική κατάσταση στη χώρα. Η αποδυνάμωση του συλλόγου εμφανής, αλλά αφενός η παρουσία ενός άκρως υποτιμημένου προπονητή όπως ο Μιρτσέα Λουτσέσκου και η (προσωρινή;) σταθερότητα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα, επανέφερε το ποδόσφαιρο σε πρώτο πλάνο. Η “μηχανή” τέθηκε ξανά σε λειτουργία και παρά τις σημαντικές απώλειες, το 3-0 επί της πολυδιαφημισμένης Φενέρμπαχτσε στα προκριματικά έδειξε ότι τα πάντα είναι πιθανά. Εκτός από την πρόκριση σε έναν τέτοιο όμιλο, οπότε το Europa League (και η πορεία σε αυτό) μέσω της 3ης θέσης είναι θεμιτό.
Ρόστερ (Αξία: 140.100.000 ευρώ)
Τέρμα: Σαρνάφσκι, Πιατόφ, Κανιμπολότσκι
Άμυνα: Κούτσερ, Σέβτσουκ, Όρντετς, Ματβιγένκο, Ισμαΐλι, Σέρνα, Κριβτσόφ, Ρακίτσκι, Ασεβέδο
Κέντρο: Στεπανένκο, Νεμ, Φρεντ, Ντεντίνιο, Μπερνάρ, Μάρλος, Κομπίν, Μαλίσεφ, Τάισον, Τεϊσέιρα, Κοβαλένκο
Επίθεση: Φερέιρα, Γκλάντκι, Εντουάρντο, Γκριν
Μάλμε
Γήπεδο: Σουίντμπανκ Στάντιον (24.000)
Προπονητής: Άγκε Χαρέιντε
Αστέρι: Ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ έχει τεράστια εμπειρία από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, γνωρίζει την πίεση μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και είναι σίγουρο πως θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παρουσία της Μάλμε στον όμιλο. Δεινός εκτελεστής με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους ομίλους του Champions League.
Ήρθαν: Τζούρτζιτς, Άντερσον, Βίλαντ, Καρβάλιο, Ρόντιτς, Χάμαρ, Ναζάρι, Πέτροβιτς, Μπλόμκβιστ, Σβάνμπεργκ, Φάντι
Έφυγαν: Ελάντερ, Όλσεν, Μόλιν, Γιόχανσον
Πρόβλεψη: Σέλτικ και Ζάλτσμπουργκ δεν έμαθαν από την περσινή παρουσία της Μάλμε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και έπαθαν στα προκριματικά. Ο πολύπειρος Άγκε Χαρέιντε έπιασε το λαχείο με τους Μάγκνους Βολφ Έϊκρεμ και Γιο Ίνγκε Μπέργκετ και οι Σουηδοί βρίσκονται ξανά στους ομίλους. Πιο έτοιμοι από πέρυσι, έχοντας δώσει και 23 αγώνες στο πρωτάθλημα, το οποίο όμως αποχαιρετούν λόγω κάκιστης έναρξης της σεζόν. Ακόμα και η μάχη για ένα ευρωπαϊκό “εισιτήριο” μοιάζει χαμένη και παρότι από τις 31 Οκτωβρίου θα είναι… ελεύθεροι υποχρεώσεων, μέχρι τότε ίσως ρίξουν το βάρος στις εντός των συνόρων υποχρεώσεις για να προλάβουν την 3η θέση και τα προκριματικά του επόμενου Europa League. Όσο για το φετινό, μοιάζει αδύνατο να βάλουν από κάτω τη Σαχτάρ και να αγωνιστούν το 2016 στην Ευρώπη, έστω και στην αρχή του έτους.
Ρόστερ (Αξία: 20.800.000 ευρώ)
Τέρμα: Βίλαντ, Αζίνοβιτς, Άντερσον, Γιόχανσον
Άμυνα: Κονατέ, Τινερχόλμ, Γιότουν, Μπένγκτσον, Άρνασον, Εζέν, Καρβάλιο, Βιντχάιμ, Μπρόρσον
Κέντρο: Ρακίπ, Λεβίτσκι, Κρόον, Αντού, Μόλινς, Άντερσον, Τσιμπίτσκι, Έικρεμ, Ρόντιτς, Σβάνμπεργκ
Επίθεση: Ρόζενμπεργκ, Μεχμέτι, Σάνα, Μπέργκετ, Τζούρτζιτς
Β’ Όμιλος
Αϊντχόφεν
Γήπεδο: Φίλιπς Στάντιον (35.000)
Προπονητής: Φιλίπ Κοκού
Αστέρι: Μετά από τη μεταγραφή του Μέμφις Ντεπάι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Λουκ ντε Γιονγκ αναμένεται να τραβήξει το… κουπί στο σκοράρισμα για την Αϊντχόφεν. Ο Ολλανδός επιθετικός θέλει να επαναλάβει την περσινή εξαιρετική σεζόν, κατά την οποία σημείωσε 26 γκολ σε 45 αγώνες.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “32” του Europa League από τη Ζενίτ.
Ήρθαν: Περέιρο, Μορένο, Πρόπερ, Γκουαρδάδο, Ισιμά Μερέν, Κούπμανς, Πόουλσεν, Λεστιέν, Μπέργκβαϊν, Κοχ
Έφυγαν: Ντεπάι, Βαϊνάλντουμ, Χάιλεμαρκ, Τίτον, Μπέρτνανς, Ταμάτα, Ριτσμάιερ, Ρέκικ, Βάιντγενς
Πρόβλεψη: Ο “ισχυρός” που ήθελαν όλοι στο γκρουπ τους, αλλά συνάμα και ένα απόλυτο ερώτημα. Ο Ντεπάι αποχώρησε, ωστόσο οι Γέτρο Βίλενς, Μένο Κοχ και Γίργκεν Λοκάντια (ο Άνταμ Μάχερ δείχνει να έχασε το “τρένο”) ονειρεύονται να γίνουν οι επόμενες 25+ εκ. ευρώ πωλήσεις της Αϊντχόφεν και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από αυτήν τη διοργάνωση. Ο τελευταίος άρχισε με αρκετή όρεξη τη σεζόν, όπως και ο σταθερά καλός γι’ αυτό το επίπεδο Λουκ ντε Γιονγκ και εφόσον ο Φιλίπ Κοκού κρατήσει προσγειωμένους τους νεαρούς παίκτες που έχει στη διάθεσή του, πολλά μπορούν να συμβούν. Οι έμπειροι Στάιν Σχάαρς και Αντρές Γκουαρδάδο στο κέντρο θα κρίνουν πολλά, για μία ομάδα που έχει ως στόχο την πρόκριση, αλλά το πιο πιθανό είναι να παλέψει (ως αουτσάιντερ) για την 3η θέση.
Ρόστερ (Αξία: 96.300.000 ευρώ)
Τέρμα: Τσουτ, Κούπμανς, Πασβέερ
Άμυνα: Ισιμά Μερέν, Μορέρο, Αρίας, Μπρούμα, Πόουλσεν, Βίλεμς, Μπρένετ, Χέντριξ
Κέντρο: Πρόπερ, Περέιρο, Σχάαρς, Μάχερ, Γκουαρδάδο, Βλουτ, Γκούντμουντσον
Επίθεση: Ντε Γιονγκ, Νάρσιχ, Λεστιέν, Γιόζεφζουν, Λοκάντια, Λάουρσεν, Μπολίγεβιτς
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Γήπεδο: Ολντ Τράφορντ (75.635)
Προπονητής: Λουίς φαν Χάαλ
Αστέρι: Σε μία σεζόν που ήδη πρόλαβε να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας, ο Γουέιν Ρούνεϊ ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεπερνώντας τους “θρύλους” Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λο. Αρχηγός του συλλόγου, ηγέτης, αστέρι και σε μία από τις τελευταίες του ευκαιρίες για κάτι μεγάλο.
Περσινή πορεία: Δεν αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ήρθαν: Μαρσιάλ, Σναϊντερλέν, Ντεπάι, Νταρμιάν, Σβαϊνστάιγκερ, Ρομέρο
Έφυγαν: Ντι Μαρία, Ερνάντες, Έβανς, Φαν Πέρσι, Νάνι, Ράφαελ, Ενρίκες, Τζέιμς, Γιάνκο, Κλέβερλι, Άμος, Λίντεγκααρντ, Γιανουζάι, Θορπ, Φαλκάο, Μπλάκετ
Πρόβλεψη: Μετά από μισό δισεκατομμύριο σε μεταγραφές τα τελευταία τρία καλοκαίρια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οφείλει να υποστηρίζει ότι επέστρεψε στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η πραγματικότητα μοιάζει διαφορετική, αφού η σέντρα του Champions League βρίσκει τον Λουίς φαν Χάαλ να προσπαθεί να πείσει τους δημοσιογράφους ότι οι παίκτες δεν είναι δυσαρεστημένοι με τις προπονήσεις του και οι φίλαθλοι με την απόδοση του συλλόγου, ο άνευ αντικαταστάτη Ρούνεϊ δυσκολεύεται να βρει δίχτυα και η μεταγραφική περίοδος δεν κάλυψε τα κενά σε άμυνα και επίθεση. Η παραμονή του Νταβίδ ντε Χέα και η ενίσχυση στο κέντρο, όμως, αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας και με έναν προπονητή ικανό στο να κρύβει αδυναμίες, η επιστροφή των “κόκκινων διαβόλων” στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να συνδυαστεί με πορεία μέχρι τα προημιτελικά και σε περίπτωση ευνοϊκής διασταύρωσης ένα βήμα παραπέρα.
Ρόστερ (Αξία: 377.250.00 ευρώ)
Τέρμα: Ντε Χέα, Ρομέρο, Τζόνστοουν
Άμυνα: Τζόουνς, Ρόχο, Σμόλινγκ, Σο, Βαρέλα, Μακνάιρ, Νταρμιάν
Κέντρο: Κάρικ, Μπλιντ, Γιανγκ, Ερέρα, Πάουελ, Βαλένσια, Φελαϊνί, Σναϊντερλέν, Σβαϊνστάιγκερ, Λίνγκαρντ, Περέιρα
Επίθεση: Ντεπάι, Μάτα, Μαρσιάλ, Ρούνεϊ, Γουίλσον
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Γήπεδο: Χίμκι Αρένα (18.636)
Προπονητής: Λεονίντ Σλούτσκι
Αστέρι: Ο Σεϊντού Ντουμπιά επέστρεψε ύστερα από μόλις 6 μήνες στη Μόσχα, με τη μορφή δανεισμού από τη Ρόμα και η ΤΣΣΚΑ ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την επιθετική γραμμή της. Πολυσύνθετος επιθετικός, ο οποίος αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για τις αντίπαλες άμυνες.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους ομίλους του Champions League.
Ήρθαν: Ντουμπιά, Α. Νάτχο, Γκολοβίν, Βιτίνιο, Βάσιν
Έφυγαν: Ολίσε, Εφρέμοφ, Στράντμπεργκ, Μπάζελιουκ
Πρόβλεψη: Η περσινή αποκαθήλωση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία δεν προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Η επιστροφή του Σεϊντού Ντουμπιά και η απόκτηση του Βιτίνιο αποτελούν σημαντική ενίσχυση σε ένα ούτως ή άλλως αξιόλογο σύνολο. Το πρόβλημα έγκειται στην άκρη του πάγκου. Ο Λέονιντ Σλούτσκι αποτελεί πλέον και ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας και τουλάχιστον για τα καθοριστικά παιχνίδια προκριματικών του Euro 2016 του Οκτωβρίου, ίσως το μυαλό του να μην είναι αποκλειστικά στα επίσης κρίσιμα παιχνίδια της ΤΣΣΚΑ στους ομίλους. Η έναρξη της σεζόν είναι εντυπωσιακή, η επιλογή να αρχίζει τον Άλαν Τζαγκόεφ πιο πίσω σε ρόλο… Αντρέα Πίρλο δείχνει να λειτουργεί προς στιγμήν, ωστόσο η άμυνα είναι αυτή που θα φέρει επιτυχίες στην Ευρώπη και το… γήρας δεν βοηθάει τους Ρώσους. Εάν δεν κάνουν μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη με Βόλφσμπουργκ ή Αϊντχόφεν, δύσκολα θα παλέψουν για κάτι άλλο πλην της τρίτης θέσης.
Ρόστερ (Αξία: 152.650.000 ευρώ)
Τέρμα: Τσεπτσουκόφ, Ακινφέεφ, Πομάζουν
Άμυνα: Φερνάντες, Ιγκνασέβιτς, Βάσιν, Α. Μπερεζούτσκι, Ναμπάντκιν, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Τσερνόφ
Κέντρο: Βέρνμπλουμ, Τόσιτς, Τζαγκόεφ, Κάουνα, Μιλάνοφ, Ερεμένκο, Γκολοβίν, Νάτχο
Επίθεση: Παντσένκο, Μούσα, Μακάροφ, Ντουμπιά
Βόλφσμπουργκ
Γήπεδο: Φολκσβάγκεν Αρένα (30.000)
Προπονητής: Ντίτερ Χέκινγκ
Αστέρι: Ο Κέβιν ντε Μπρούινε αποχώρησε για χάρη της Μάντσεστερ Σίτι, όμως οι άνθρωποι της Βόλφσμπουργκ κινήθηκαν αστραπιαία κι απέκτησαν τον Τζούλιαν Ντράξλερ από τη Σάλκε. Ο Γερμανός μέσος έχει όλα τα εχέγγυα να πραγματοποιήσει μία τεράστια καριέρα, ενώ αναμένεται να βοηθήσει στο δημιουργικό κομμάτι των “λύκων”.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά του Europa League από τη Νάπολι.
Ήρθαν: Ντάξλερ, Κρούζε, Ντάντε, Ασκουές, Φ. Ροντρίγκες, Στόλτσε, Ζάβαντα, Καστέλς
Έφυγαν: Ντε Μπρούινε, Πέρισιτς, Χουντ, Ζανγκ, Κούτσκε, Ντρέβες, Πίλαρ, Οχς
Πρόβλεψη: Το να έρχεται δεύτερος σε ένα πρωτάθλημα που συμμετέχει η Μπάγερν Μονάχου δεν συνιστά αποτυχία, αλλά… τίτλο τιμής. Η κατάκτηση του κυπέλλου και του DFL Supercup (απέναντι στους Βαυαρούς) έδειξαν ότι το συγκρότημα του Ντίτερ Χέκινγκ δεν ήταν πυροτέχνημα. Οι μεταγραφές ακόμη περισσότερο, αφού οι Γιούλιαν Ντράξλερ, Μαξ Κρούζε και Ντάντε ενίσχυσαν τον άξονα με παίκτες αναβάθμιση του υπάρχοντος ρόστερ. Τα πάντα, βέβαια, θα κριθούν από την απώλεια του κορυφαίου μέσου του κόσμου την περσινή σεζόν μαζί με τον Εντέν Αζάρ, του Κέβιν ντε Μρούινε. Προς το παρόν, οι “λύκοι” δείχνουν να στηρίζονται στο επιθετικό δίδυμο Μπας Ντοστ – Κρούζε, με τον πρώην επιθετικό της Γκλάντμπαχ να παίζει σε χώρο Ντε Μπρούινε. Η απόκτηση του Ντράξλερ την τελευταία μέρα των μεταγραφών θα φέρει αλλαγές στην εμπροσθοφυλακή, όχι όμως και στα μετόπισθεν που παραμένει θεμέλιος λίθος της επιτυχίας του συλλόγου και θα τη φέρει τουλάχιστον στη φάση των 16.
Ρόστερ (Αξία: 205.650.000 ευρώ)
Τέρμα: Μπενάλιο, Γκριν, Καστέλς
Άμυνα: Σάφερ, Κλόζε, Άσκουες, Ντάντε, Γιουνγκ, Νάλντο, Κνόχε, Ρ. Ροντρίγκες, Βιεϊρίνια
Κέντρο: Καλιγκιούρι, Ντράξλερ, Τρας, Γκουστάβο, Γκιλαβογκί, Άρνολντ, Σεγκουίν, Φ. Ροντρίγκες
Επίθεση: Μπέντνερ, Σίρλε, Ντοστ, Κρούζε
Γ’ Όμιλος
Μπενφίκα
Γήπεδο: Ντα Λουζ (65.647)
Προπονητής: Ρούι Βιτόρια
Αστέρι: Ο Νικολά Γκαϊτάν αποτελεί, με διαφορά, τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή των “αετών” της Λισαβόνας. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός μπορεί να συνδυάσει με ευκολία τόσο το παραγωγικό όσο και το δημιουργικό κομμάτι, αφού με τη φανέλα της Μπενφίκα έχει σημειώσει 30 γκολ κι έχει μοιράσει 71(!) ασίστ στους συμπαίκτες του. Ήδη έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών κορυφαίων συλλόγων.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους ομίλους του Champions League.
Ήρθαν: Χιμένες, Καρσέλα Γκονσάλες, Ουλντ Σιχ, Μήτρογλου, Μουρίγιο, Έντερσον, Μαρσάλ, Πελέ, Τααράμπτ, Ντάλσιο
Έφυγαν: Ροντρίγκο, Καβαλέιρο, Κανσέλο, Γκόμες, Λίμα, Μόρι, Μπενίτο, Σουλεϊμανί, Ντερλέι, Μάρτινς, Γκούτσο, Μοράες, Ολιβέιρα, Ντιέγκο Λόπεζ, Μάξι Περέιρα, Έλντερ Κόστα, Μπρούνο Σέζαρ, Σίντνεϊ
Πρόβλεψη: Έχασε το supertaça, έχασε από την Αρούκα και βρίσκεται ήδη πίσω έναν πόντο από την Πόρτο. Λογικό, αφού έχασε αρκετούς παίκτες στη μεταγραφική περίοδο και δεν τους αντικατέστησε επάξια. Το σημαντικότερο; Έχασε τον προπονητή που την οδήγησε στις πρόσφατες επιτυχίες, τον Ζόρζε Ζεζούς. Η κόντρα με τη διοίκηση έφερε το “διαζύγιο” και ο Ρούι Βιτόρια δεν δείχνει (τουλάχιστον όχι προς στιγμήν) ότι μπορεί να καλύψει τέτοιο κενό. Στόχος των “αετών’ φέτος είναι να σκοράρουν περισσότερο από όσα γκολ δέχονται. Η εξαιρετικός Ζονάς φροντίζει μέχρι στιγμής, ενώ κι η μεταγραφική πολιτική με τους Κώστα Μήτρογλου, Ραούλ Χιμένες, Μεχντί Καρσελά Γκονσάλες και Αντέλ Τααράμπτ δείχνει τις διαθέσεις. Για τη φάση των ομίλων, αυτό ίσως αποδειχθεί αρκετό. Για τη φάση των 16 όχι.
Ρόστερ (Αξία: 153.300.000 ευρώ)
Τέρμα: Έντερσον, Ζούλιο Σέζαρ, Πάουλο Λόπεζ, Μιγκέλ Σάντος
Άμυνα: Λόπες, Λουιζάο, Λίντελοφ, Ελισέου, Σίλβιο, Ζαρντέλ, Αλμέιδα, Σεμέδο, Ρεμπότσο, Νούνιεζ, Αλφαϊάτε
Κέντρο: Φέισα, Σάμαρης, Γκαϊτάν, Κριστάντε, Αντράντε, Καρσέλα Γκονζάλες, Τεϊσέιρα, Τααράμπτ
Επίθεση: Ουλντ Σιχ, Χιμένες, Μήτρογλου, Ζόνας, Γκουέδες, Πίτσι, Ταλίσκα, Νούνο Σάντος, Σίλβα
Ατλέτικο Μαδρίτης
Γήπεδο: Βιθέντε Καλδερόν (54.960)
Προπονητής: Ντιέγκο Σιμεόνε
Αστέρι: Ο Αντουάν Γκριεζμάν, ύστερα από έναν καταπληκτικό χρόνο όπου υπήρξε ο MVP της Primera Division εάν εξαιρέσουμε τα δύο… τέρατα της κατηγορίας (Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο), δεν πήρε τη μεταγραφή που είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του και θα αποτελέσει εκ νέου τον ηγέτη της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Ήρθαν: Μαρτίνες, Σάβιτς, Φερέιρα Καράσκο, Βιέτο, Λουίζ, Μενσά, Κρανεβίτερ, Μπορέ, Ό. Τόρες
Έφυγαν: Τουράν, Μάντζουκιτς, Αλντερβάιρελντ, Σουάρεθ, Ρ. Χιμένες, Γκαρθία, Μιράντα, Ινσούα, Ροντρίγκες, Λέο Μπαπτιστάο, Μανκίγιο, Ανσάλντι, Κάνι
Πρόβλεψη: Μετά από μία σεζόν που έμοιαζε πειραματική, ο Ντιέγκο Σιμεόνε επιστέφει σε αυτά που μας δίδαξε το 2013-2014, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα και παρά ένα λεπτό το Champions League. Άφησε τον Μάριο Μάντζουκιτς να φύγει παρότι σκόραρε περισσότερο από όσο στην Τσέλσι ο φορ που αντικατέστησε, ο Ντιέγκο Κόστα, και απέκτησε τους Τζάκσον Μαρτίνες, Λουσιάνο Βιέτο και Μάρτινς Φερέιρα Καράσκο, την ώρα που ο Αργεντινός τεχνικός δείχνει να εμπιστεύεται και τον Άνχελ Κορέα, τον 19χρονο συμπατριώτη του που έγινε πρόσφατα και διεθνής, παρότι υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς πέρυσι. Όλοι αυτοί, μαζί με τον Αντουάν Γκριεζμάν, θα προσδώσουν ταχύτητα στις αντεπιθέσεις που επανέρχονται ως μόνιμη μορφή επίθεσης, με τους Κόκε, Τιάγκο και Όλιβερ Τόρες να “κουμαντάρουν” από το κέντρο και τα άκρα. Ο Ζοάο Μιράντα κρίθηκε περιττός εφόσον ο Χοσέ Χιμένες τον είχε προσπεράσει στην ιεραρχία και ουσιαστικά το φετινό ρόστερ είναι άκρως ενισχυμένο από πέρυσι, όταν οι “ροχιμπλάνκος” αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από ένα γκολ στο 88′ του Χαβιέρ Ερνάντες από τη Ρεάλ. Φέτος δύσκολα θα μείνουν στο μηδέν για 180 λεπτά απέναντι σε ανοιχτή ή αποπροσανατολισμένη άμυνα. Εάν προσέξουν ακόμη περισσότερο τη δική τους (έχουν αρχίσει να δέχονται γκολ από το πιο ισχυρό σημείο τους, τα στημένα), τότε ο τελικός μόνο άπιαστο όνειρο δεν είναι. Ειδάλλως, προημιτελικά ξανά και ίσως ημιτελικός.
Ρόστερ (Αξία: 340.500.000 ευρώ)
Τέρμα: Μογιά, Όμπρακ, Μπαραγάν
Άμυνα: Γοδίν, Λουίζ, Σικέιρα, Σάβιτς, Γκάμεθ, Ερνάντεθ, Χουανφράν, Χιμένες, Μονσάλβε, Κανιέτε, Μουγκουρούθα
Κέντρο: Τιάγκο, Κόκε, Ό. Τόρες, Γκάμπι, Νίγκεθ, Παρτέι, Τζιν, Μπένχαμιν, Μορένο
Επίθεση: Φ. Τόρες, Μαρτίνες, Φερέιρα Καράσκο, Γκριεζμάν, Βιέτο, Βίγια, Κορέα
Γαλατασαράι
Γήπεδο: Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα (52.652)
Προπονητής: Χαμζά Χαμζάογλου
Αστέρι: Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ προσδίδει άλλη ποιότητα στη μεσαία γραμμή της τουρκικής ομάδας. Ο Ολλανδός άσος έχει τεράστια εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο, έχει κατακτήσει πρωταθλήματα, Champions League κι αποτελεί πολυτέλεια για τη Γαλατασαράι να τον έχει στις τάξεις της.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στον όμιλο του Champions League.
Ήρθαν: Ποντόλσκι, Καρόλ, Γκροσκρόιτς, Τσενκ Γκενέν, Ντενάιερ, Κίσα, Ροντρίγκες, Καρατσάν, Τσίπε, Γιλντιρίμ, Ουνσάλ, Καγιάρ
Έφυγαν: Μέλο, Αμραμπάτ, Μπρούμα, Τέγες, Οζκάλ, Γιλμάζ, Οντιβέρο, Αντίλι, Νουνκό, Γιντογάν, Οζκάλ, Πάντεφ, Μπολάτ, Ζαν, Κουρτουλούς, Τζεμαϊλί
Πρόβλεψη: Τα οικονομικά προβλήματα έφεραν στην πόρτα εξόδου πολλούς ξένους παίκτες από τους οποίους περίμεναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια οι Τούρκοι, αλλά δεν πήραν τίποτα. Κέβιν Γκρόσκροϊτς και Λούκας Ποντόλσκι καλούνται να αναλάβουν τα “ηνία”, αλλά κανείς τους δεν προέρχεται από καλή σεζόν. Ο Σνάιντερ καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη “φωτιά”, έχοντας γύρω του κι άλλους παίκτες ανωτέρου επιπέδου για την Τουρκία (Μπουράκ Γιλμάζ, Ουμούτ Μπουλούτ), αλλά που δεν κάνουν τη διαφορά στην Ευρώπη. Η κακή ψυχολογία από την άσχημη έναρξη της σεζόν στο πρωτάθλημα και η απειρία του γεννημένου στην Κομοτηνή Χαμζά Χαμζάογλου θα βρει την “τσιμπόμ” να παλεύει για τη δεύτερη θέση και πιθανότατα να μην τα καταφέρνει.
Ρόστερ (Αξία: 123.250.000 ευρώ)
Τέρμα: Μουσλέρα, Ισκάν, Τσενκ Γκενέν
Άμυνα: Ντενάιερ, Σαμπρί, Τσαμπντάλ, Γκιντέρ, Καγιά, Καρόλ, Μπαλτά, Σετζού
Κέντρο: Τσολάκ, Αντίν, Γκιουμούς, Ροντρίγκες, Σνάιντερ, Ινάν, Εζτεκίν, Καρακάν, Κίσα, Αλτιντόπ
Επίθεση: Μπουλούτ, Γιλμάζ, Ποντόλσκι
Αστάνα
Γήπεδο: Αστάνα Αρίνα (30.000)
Προπονητής: Στάνιμιρ Στοΐλοφ
Αστέρι: Ο νεαρός Σέρβος μεσοεπιθετικός Νεμάνια Μακσίμοβιτς έχει ανεβάσει επίπεδο την Αστάνα, αφού από τα πόδια του περνάνε οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες. Ο πρώην άσος της Βερόνα διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, πολύ καλά στημένα, ενώ δοκιμάζει το πόδι του από μακρινές αποστάσεις. Καταλυτική η συμβολή του στην πορεία της ομάδας από το Καζακστάν.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα πλέι οφ του Europa League από τη Βιγιαρεάλ.
Ήρθαν: Ίλιτς, Καμπανάνγκα, Κοζαμπέρντι, Μουζίκοφ, Χαϊρούλιν
Έφυγαν: Κογιάσεβιτς, Κονισμπάγεφ, Σαΐκοφ, Ζουκόφ, Οσταπένκο, Λάρσεν, Ζανγκιλισμπάι
Πρόβλεψη: Από τον 1ο προκριματικό γύρο στη φάση των ομίλων, αφήνοντας έξω τον ΑΠΟΕΛ με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Η Αστάνα αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ανόδου του ποδοσφαίρου στο Καζακστάν και θα προσπαθήσει να μην έχει διακοσμητικό ρόλο στη φάση των ομίλων. Δύσκολο να το πετύχει, αφού είναι μεγάλη η ποιοτική διαφορά του ρόστερ από εκείνη των αντιπάλων της και συνάμα το εγχώριο πρωτάθλημα έχει μπει στην τελική ευθεία, με τα πλέι οφ του τίτλου που θα ολοκληρωθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Πρώτη φορά διαχειρίζεται παράλληλα τόσο σημαντικές υποχρεώσεις και κάπου θα λυγίσει η ομάδα του Στάνιμιρ Στοΐλοφ και πιθανότατα θα συμβιβαστεί με την 4η θέση και τα απίστευτα έσοδα που θα αξιοποιήσει του χρόνου.
Ρόστερ (Αξία: 14.500.000 ευρώ)
Τέρμα: Έριτς, Γκολουμπνίτσι, Λογκινόφκσι
Άμυνα: Αχμέτοφ, Άριτσιτς, Πικάλκιν, Ίλιτς, Ποστνίκοφ
Κέντρο: Μακσίμοβιτς, Ζουκόφ, Κετεβοάμα, Μουζίκοφ, Μπεϊσεμπέκοφ, Χαϊρούλιν, Κοζαμπέρντι, Ντεντέτσκο, Σόμκο, Κάνιας
Επίθεση: Σέτκιν, Νουσερμπάγεφ, Τζόρτσιγεφ, Τουαμάσι, Καμπανάνγκα
Δ’ Όμιλος
Γιουβέντους
Γήπεδο: Juventus Stadium (41.254)
Προπονητής: Μασιμιλιάνο Αλέγκρι
Αστέρι: Ο Πολ Πογκμπά, μετά από την αποχώρηση του Αντρέα Πίρλο, θα αποτελέσει τον στυλοβάτη της μεσαίας γραμμής των “μπιανκονέρι”. Ο Γάλλος άσος έχει τεράστια ποιότητα, συνδυάζει με μαεστρία το ανασταλτικό, το δημιουργικό και το παραγωγικό κομμάτι και θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Περσινή πορεία: Φιναλίστ του Champions League.
Ήρθαν: Ντιμπάλα, Σάντρο, Μάντζουκιτς, Τζάτζα, Περέιρα, Ερνάνες, Κουαδράδο, Μπρινιόλι, Τιαμ, Τέγιο, Λεμινά, Τσέρι, Κεντίρα, Νέτο, Λανίνι, Μπουνίνο, Λουπερίνι, Σλίβκα, Μπενούτσι, Λιβιέρο, Ροσέτι
Έφυγαν: Τέβες, Ογκμπόνα, Βιδάλ, Πίρλο, Πέπε, Γιορέντε, Ματιέλο, Κομάν, Ίσλα, Ντε Τσέλιε, Μπούι, Μαρόνε, Στοράρι
Πρόβλεψη: Πέρυσι έφτασε στον τελικό πέρα από κάθε πρόβλεψη, κέρδισε εκτίμηση, αναγνώριση και πακτωλό χρημάτων και φέτος έκανε τα πάντα για να… διαλύσει το οικοδόμημα που είχε χτίσει ο Αντόνιο Κόντε. Η πρώτη σεζόν δίχως τους καλύτερους παίκτες των τεσσάρων σερί σκουντέτι, Κάρλος Τέβες, Αρτούρο Βιδάλ, Αντρέα Πίρλο, άρχισε με αποθαρρυντικό τρόπο στη Serie A. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν βρίσκει λύσεις και απλά… αστειεύεται στις συνεντεύξεις Τύπου, οι (πολλές) μεταγραφές πλην του Πάουλο Ντιμπάλα δεν αναπληρώνουν τα κενά και η ανησυχία είναι πρόδηλη. Ενίσχυση μέχρι τελευταία στιγμή, κινήσεις πανικού και μία σεζόν στην οποία πλέον οι “μπιανκονέρι” δεν είναι φαβορί για τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Δεν μπορούν παρά να περιοριστούν και σε μία πορεία στο Champions League όπου η πρόκριση στους 16 είναι μίνιμουμ, αλλά τα προημιτελικά μάξιμουμ.
Ρόστερ (Αξία: 388.100.000 ευρώ)
Τέρμα: Μπουφόν, Νέτο
Άμυνα: Κιελίνι, Κάσερες, Σάντρο, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Ρουγκάνι, Λιχστάινερ, Εβρά
Κέντρο: Κεντίρα, Μαρκίζιο, Πογκμπά, Ερνάνες, Λεμινά, Στουράρο, Περέιρα
Επίθεση: Τζάτζα, Μοράτα, Κουαδράδο, Μάντζουκιτς, Ντιμπάλα
Μάντσεστερ Σίτι
Γήπεδο: Σίτι Οφ Μάντσεστερ (55.097)
Προπονητής: Μανουέλ Πελεγκρίνι
Αστέρι: Ο Σέρχιο Αγκουέρο αποτελεί ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στους Μέσι και Ρονάλντο και το αποδεικνύει σε κάθε περίσταση. Μετά από μία περσινή σεζόν κάτω των δικών του στάνταρ λόγω και τραυματισμών, φέτος έχει αρχίσει τη χρονιά σε δαιμονιώδη φόρμα, οδηγώντας τους “πολίτες” από νίκη σε νίκη και δείχνοντας τη δίψα του για επιτυχία.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” από την Μπαρτσελόνα.
Ήρθαν: Ντε Μπρούινε, Στέρλινγκ, Οταμέντι, Ντελφ, Ρίμπερτς, Ουνάλ, Λεζέν, Σομπρίνο
Έφυγαν: Νεγρέδο, Λόπεθ, Νάστασιτς, Ρέκικ, Τζέκο, Σινκλέρ, Γιόβετιτς, Μπογιατά, Πόθο, Ντενάιερ, Ρίτσαρντς, Μίλνερ, Γκουιντέτι, Λάμπαρντ
Πρόβλεψη: Αν όχι και φέτος, πότε; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Μανουέλ Πελεγκρίνι και οι παίκτες του. Η Μάντσεστερ Σίτι δεν βρήκε την Μπάγερν Μονάχου φέτος μπροστά της και εάν δεν βρει και την Μπαρτσελόνα στα νοκ άουτ, τότε δεν θα έχει καμία δικαιολογία εάν δεν φτάσει μακριά. Η εκκίνηση στη σεζόν καταπληκτική με 5/5 και μηδέν παθητικό. Σημαντικότερο όλων ίσως η αναγέννηση του Γιάγια Τουρέ και του Βίνσεντ Κόμπανι. Οι απαιτήσεις πλέον είναι πολλές, ακόμα μία δεύτερη θέση στον όμιλο θα θεωρηθεί αποτυχία και γι’ αυτό… δεν θα έρθει. Ο Αγκουέρο και ο Ντε Μπρούινε θα φροντίσουν γι’ αυτό, ο Ραχίμ Στέρλινγκ θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο ανώτερο επίπεδο και οι “πολίτες” θα φτάσουν εύκολα ή δύσκολα μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί ο αντίπαλος θα κρίνει τα πάντα, αφού κάθε καλή ομάδα υπερτερεί σε ψυχολογία, εμπειρία, βαρύτητα.
Ρόστερ (Αξία: 480.850.000 ευρώ)
Τέρμα: Χαρτ, Καμπαγιέρο
Άμυνα: Σανιά, Κομπανί, Σαμπαλέτα, Κολάροφ, Μανγκαλά, Κλισί, Ντεμιτσέλις, Οταμέντι
Κέντρο: Φερνάντο, Νασρί, Νάβας, Ντελφ, Σίλβα, Φερναντίνιο, Τουρέ, Ντε Μπρούινε
Επίθεση: Στέρλινγκ, Αγκουέρο, Μπονί
Σεβίλλη
Γήπεδο: Σάντσεθ Πιθχουάν (42.500)
Προπονητής: Ουνάι Έμερι
Αστέρι: Ο Φερνάντο Γιορέντε είναι ο διάδοχος του Κάρλος Μπάκα στην επίθεση της Σεβίλλης. Ύστερα από δύο μέτριες χρονιές με τη φανέλα της Γιουβέντους, ο 30χρονος άσος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία με μοναδικό στόχο να “αναγεννήσει” την καριέρα του. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για έναν από τους πιο ποιοτικούς Ισπανούς επιθετικούς, με σπάνια αγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία -είναι σίγουρο- πως θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των Σεβιγιάνων στο Champions League.
Περσινή πορεία: Κατέκτησε το Europa League
Ήρθαν: Ενζονζί, Κακουτά, Μαριάνο, Ραμί, Ιμόμπιλε, Εσκουδέρο, Αντρεόλι, Κρον Ντέλι, Κονοπλιάνκα, Γιορέντε, Λουίσμι
Έφυγαν: Μπάκα, Βιδάλ, Άσπας, Τροχόφσκι, Ρουσέσκου, Σισίνιο, Μπαρμπόζα, Μπαμπά, Ντελ Μοράλ, Ναβάρο, Ραμπέγιο, Φιγκέιρας, Σουάρεθ, Χερβάς, Ντεουλοφέου, Αρίμπας
Πρόβλεψη: Μετά από δύο σερί Europa League, η δοκιμασία των Ανδαλουσιάνων στο Champions League μοιάζει με… δώρον άδωρο. Ναι μεν έγιναν οι πρώτοι που παίρνουν “εισιτήριο” από τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, κάνοντας χρήση των ευεργετικών νέων κανονισμών, το έπραξαν δε σε μία περίοδο όπου εμφανίζονται αποδυναμωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες. Οι απώλειες των Κάρλος Μπάκα, Αλέις Βιδάλ, Ντένις Σουάρεθ στα χαρτιά καλύφθηκαν από τους Φερνάντο Γιορέντε, Γκαέλ Κακουτά, Γεβγκέν Κονοπλιάνκα και Τσίρο Ιμόμπιλε, ενώ η προσθήκη του Μίκαελ Κρον Ντέλι ίσως αποδειχθεί λίρα εκατό, ωστόσο η Σεβίλλη μοιάζει να έχασε σε σταθερότητα και ισορροπία, αφού συνολικά αποχώρησαν 15 παίκτες της πρώτης ομάδας. Ο Ουνάι Έμερι δεν έχει διαχειριστεί καλά αυτό το ολικό λίφτινγκ του ρόστερ και ο σύλλογος έχει κάνει μία δύσκολη αρχή, μένοντας δίχως νίκη φέτος, αρχής γενομένης από την ήττα 5-4 στην παράταση στο Σούπερ Καπ Ευρώπης από την Μπαρτσελόνα. Εάν βρει την καλοδουλεμένη αμυντική λειτουργία και το ένα γκολ του Μπάκα που της έδινε σημαντικές νίκες, τότε η Σεβίλλη μπορεί να πετάξει έξω τη Γιουβέντους και να συνεχίσει στα νοκ άουτ. Δεν θα το κάνει και θα καταλήξει στην… αγαπημένη διοργάνωσή της.
Ρόστερ (Αξία: 172.000.000 ευρώ)
Τέρμα: Ρίκο, Μπέτο, Σοριάνο
Άμυνα: Τρεμουλινάς, Καρίσο, Ραμί, Κολοντζιεϊτσάκ, Αντρεόλι, Εσκουδέρο, Κόκε, Μαριάνο, Καρμόνα, Μάτος
Κέντρο: Κριχόβιακ, Κρον Ντέλι, Ιμπόρα, Ρέγες, Κριστόφορο, Ενζονζί, Λουίσμι, Μπανέγκα, Βιτόλο, Κονοπλιάνκα, Κοτάν
Επίθεση: Γκαμεϊρό, Ιμόμπιλε, Γιορέντε, Κακουτά, Φερνάντεθ, Μουνιόθ
Γκλάντμπαχ
Γήπεδο: Μπορούσια Παρκ (54.057)
Προπονητής: Λουσιάν Φαβρ
Αστέρι: Η Γκλάντμπαχ στηρίζεται στην ομαδικότητα και στην αμυντική λειτουργία, ωστόσο οι απώλειες των Μαξ Κρούζε και Κρίστοφ Κράμερ απαιτούν την ανάδειξη ηγετών από το νεανικό ρόστερ. Ο Πάτρικ Χέρμαν στα δεξιά καλείται να αναλάβει την ευθύνη, αφού διαθέτει παραστάσεις από όλη την τελευταία εξαιρετική διετία της Γκλάντμπαχ και μαζί με τους Γκρανίτ Τζάκα και Τοργκάν Αζάρ παίρνει τα “ηνία”.
Περσινή πορεία: Αποκλείστηκε στους “32” του Europa League από τη Σεβίλλη.
Ήρθαν: Ντέρμιτς, Αζάρ, Ν. Σουλτς, Ελβέντι, Στιντλ, Κρίστενσεν, Ζίπελ
Έφυγαν: Κρούζε, Γιουνές, Μπράντενμπεργκερ, Ντάεμ, Μπλάβιτς, Μλάπα, Μαρξ, Κράμερ
Πρόβλεψη: Η αποδυνάμωση του ρόστερ ήταν σημαντική για ακόμα ένα καλοκαίρι. Ο βασικός επιθετικός (Κρούζε) και ο βασικός κόφτης (Κράμερ) αποχώρησαν και μάλιστα κατέληξαν σε άμεσο αντίπαλο (Βόλφσμπουργκ και Λεβερκούζεν αντίστοιχα). Ο Τοργκάν Αζάρ έγινε μόνιμος, ο Λαρς Στιντλ άρχισε καλά τη σεζόν, ωστόσο κάτι μοιάζει να λείπει από την Μπορούσια. Η αμυντική συνοχή που οδήγησε ένα ολόκληρο ρόστερ να αγωνίζεται πάνω από τις δυνατότητές του για δύο σεζόν δεν υπάρχει πλέον. Τελευταία στη βαθμολογία μετά από 3 αγωνιστικές στη Bundesliga, δέχθηκε τρία γκολ εντός έδρας από το Αμβούργο. Ο Λουσιάν Φαβρ δεν έχει άλλους λαγούς από το καπέλο του, τους εξάντλησε στη χειρότερη χρονική στιγμή και τώρα θα… πληρώσει με μία τέταρτη θέση στην επιστροφή των “πουλαριών” στον θεσμό.
Ρόστερ (Αξία: 144.400.000 ευρώ)
Τέρμα: Τσόμερ, Ζίπελ, Χάιμεροτ, Κομπάλα
Άμυνα: Κρίστενσεν, Μπρόουβερς, Ντομίνγκες, Βεντ, Μ. Σουλτς, Τζόνσον, Γιάντσκε, Κορμπ, Ελβέντι, Στραντσλ
Κέντρο: Νόρντβεϊτ, Αζάρ, Στιντλ, Ν. Σουλτς, Τραορέ, Χαν, Τζάκα
Επίθεση: Χέρμαν, Ντέρμιτς, Ράφαελ, Χέργκοτα
Ε’ Όμιλος
Μπαρτσελόνα
Γήπεδο: Καμπ Νόου (99.354)
Προπονητής: Λουίς Ενρίκε
Αστέρι: Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το φαινόμενο “Λιονέλ Μέσι”. Η αξία του είναι γνωστή σ’ όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Οι επιτυχίες του, αδιαμφισβήτητες. Ο Αργεντινός άσος οδήγησε την περσινή σεζόν στο τρεμπλ τους “μπλαουγκράνα”, ενώ τον ίδιο στόχο έχει θέσει και την εφετινή αγωνιστική περίοδο, ώστε η Μπαρτσελόνα να γράψει ιστορία ως η πρώτη ομάδα που κατακτά back to back την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από την στιγμή που μετονομάστηκε Champions League. Όταν θέτει τέτοιους στόχους ο Μέσι, όλα είναι πιθανά…
Περσινή πορεία: Κάτοχος του τροπαίου του Champions League.
Ήρθαν: Τουράν, Βιδάλ
Έφυγαν: Πέδρο, Τραορέ, Ντεουλοφέου, Μοντόγια, Σουάρεθ, Τσάβι, Αφελάι, Σονγκ, Χαλίλοβιτς
Πρόβλεψη: Η κάτοχος του τροπαίου, δίχως σημαντική αποδυνάμωση, με την τριπλέτα “MSN” έχοντας έναν χρόνο συνεργασίας στην πλάτη της και από τα μέσα της σεζόν με περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση. Η Μπαρτσελόνα αναπόφευκτα αποτελεί το φαβορί και για τη φετινή κατάκτηση, τουλάχιστον όσο ο Μέσι είναι υγιής. Αν και ούτε ο ίδιος ούτε ο Νεϊμάρ (ή ο Χαβιέρ Μαστσεράνο και ο Ντάνι Άλβες) ξεκουράστηκαν για δεύτερο σερί καλοκαίρι λόγω του Κόπα Αμέρικα, μοιάζουν έτοιμοι για το… ακατόρθωτο, τη διαδοχική κατάκτηση ενός στέμματος που δεν το έχει διατηρήσει καμία ομάδα στο παρελθόν. Η έναρξη της χρονιάς είναι διφορούμενη, αφού κατακτήθηκε δύσκολα το Σούπερ Καπ Ευρώπης, χάθηκε με ταπείνωση το Supercopa από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά μετά ήρθαν δύο νίκες στο “Σαν Μαμές” και στο “Βιθέντε Καλδερόν” για το πρωτάθλημα που έδειξαν την πραγματική δυναμική.
Ρόστερ (Αξία: 657.500.000 ευρώ)
Τέρμα: Τερ Στέγκεν, Μπράβο, Μάσιπ, Σουάρεθ
Άμυνα: Ντάγκλας, Πικέ, Άλβες, Μαστσεράνο, Μπάρτρα, Άλμπα, Αντριάνο, Βερμάλεν, Ματιέ, Γκριμάλντο
Κέντρο: Ράκιτιτς, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Ραφίνια, Ρομπέρτο, Σαμπέρ, Καμαρά, Γκουμπάου, Μπαμπούνσκι
Επίθεση: Σουάρες, Μέσι, Νεϊμάρ, Ελ Χανταντί, Ραμίρες
Λεβερκούζεν
Γήπεδο: Μπάιαρενα (30.210)
Προπονητής: Ρόγκερ Σμιντ
Αστέρι: Ο Χακάν Τσαλχανόγλου θεωρείται, κι όχι άδικα, ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα των τελευταίων ετών. Ο 21χρονος άσος έχει εντυπωσιάσει την τελευταία διετία με τη φανέλα της Λεβερκούζεν, αφού διαθέτει άψογη τεχνική κατάρτιση, εξαιρετικά στημένα και ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συγκρίσεις με τον Μεσούτ Εζίλ, με την πλάστιγγα να γέρνει -αισθητά- προς το μέρος του.
Περυσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” του Champions League από την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Ήρθαν: Αρανγκίς, Ερνάντες, Καμπλ, Μεχμέντι, Τα, Παπαδόπουλος, Ραμάλιο, Χένριξ, Μπέκερ, Μπούντερ, Κράμερ
Έφυγαν: Σον, Κάστρο, Ντέρμιτς, Βόλσαϊντ, Μίλικ, Σταφυλίδης, Κορ, Βάγκενερ, Ένγκελμαν, Ράιναρτς, Μπράσνιτς, Κρουζ, Ρόλφες
Πρόβλεψη: Ο αποκλεισμός της Λάτσιο στα πλέι οφ με επιβλητική νίκη 3-0 στον επαναληπτικό της Γερμανίας υπήρξε ενδεικτικός της δυναμικής των γερμανικών ομάδων τη φετινή περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Κυριάκου Παπαδόπουλου ίσως να μην καταφέρει να παρουσιάσει την ίδια σκληράδα με πέρυσι και αυτό να της κοστίσει. Η αποχώρηση δύο ηγετών (Ζίμον Ρόλφες, Στέφαν Ράιναρτς) και δύο ποιοτικών παικτών (Χέουνγκ Μιν Σον) ίσως αποσταθεροποιήσει το οικοδόμημα του Ρόγκερ Σμιντ, έστω κι αν αποκτήθηκαν δύο “πυλώνες” για τη μεσαία γραμμή όπως ο Τσαρλές Αρανγκίς και ο Κρίστοφ Κράμερ, ενώ μονιμοποιήθηκε ο Έλληνας στόπερ στο ρόστερ. Η εντός έδρας “σφαλιάρα” από την Ντάρμσταντ έδειξε πως υπάρχει ακόμα δρόμος για τη Λεβερκούζεν, η οποία δεν θα τον διανύσει στο Champions League, αλλά στο Europa League.
Ρόστερ (Αξία: 189.150.000 ευρώ)
Τέρμα: Λένο, Γελντέλ, Κρέσιτς
Άμυνα: Ραμάλιο, Τα, Παπαδόπουλος, Χίλμπερτ, Γεβντάι, Μπένις, Γουεντέλ, Τοπράκ, Ντονάτι
Κέντρο: Μπέντερ, Χακάν, Μπραντ, Κράμερ, Γιουρτσένκο, Φρέι, Μπελαράμπι, Καμπλ
Επίθεση: Ερνάντες, Κίσλινγκ, Μεχμέντι, Ρίου
Ρόμα
Γήπεδο: Ολίμπικο (70.634)
Προπονητής: Ρουντί Γκαρσιά
Αστέρι: Με τον Φραντσέσκο Τότι να λογίζεται πλέον ως αναπληρωματικός, τα “ηνία” της Ρόμα έχει αναλάβει ο Μιραλέμ Πιάνιτς. Ο Βόσνιος μέσος, ένας από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του καμπιονάτο, αποτελεί σημείο αναφοράς των “τζιαλορόσι”, αφού από τα πόδια του εκκινούν όλες οι επιθέσεις και περνούν όλα τα επικίνδυνα στημένα.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” του Europa League από τη Φιορεντίνα.
Ήρθαν: Σαλάχ, Πόνσε, Τζέκο, Ρίντιγκερ, Βενκέρ, Ντιν, Φαλκέ, Πολιτάνο, Γκιομπέρ, Έμερσον, Στσέσνι
Έφυγαν: Ρομανιόλι, Μπερτολάτσι, Ντέστρο, Γιανγκά Εμπιουά, Βιβιάνι, Χολέμπας, Ιμπάρμπο, Λιάγιτς, Ντουμπιά, Μαρκίνιο, Κούρτσι, Σανάμπρια, Αστόρι, Σπόλι, Μπαλτζαρέτι, Σκορούπσκι, Παρέδες
Πρόβλεψη: Την ώρα που ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Ρόμα, Βάλτερ Σαμπατίνι, βελτίωνε την οικονομική εικόνα του συλλόγου, πουλώντας ακριβά παίκτες που δεν είχε καν στο ρόστερ πέρυσι όπως ο Αντρέα Μπερτολάτσι και ο Ματία Ντέστρο, οι “τζιαλορόσι” ξαφνικά έγιναν φαβορί για το σκουντέτο. Η αποδυνάμωση της Γιουβέντους σε συνδυασμό με τις έξυπνες προσθήκες στην επίθεση με Έντιν Τζέκο, Μοχάμεντ Σαλάχ και Ιάγο Φαλκέ και στο τέρμα με Βόιτσιεχ Στσέσνι μοιάζουν να ανέβασαν επίπεδο τους Ρωμαίους. Η επιστροφή του Λεάντρο Καστάν (μετά από επέμβαση στο κεφάλι) στο κέντρο της άμυνας, στο πλευρό του Κώστα Μανωλά, φαντάζει εξίσου σημαντική “μεταγραφή”. Η ομάδα που πέρυσι δέχθηκε επτά τέρματα στο “Ολίμπικο” από την Μπάγερν στη φάση των ομίλων δύσκολα θα ξαναπάθει το ίδιο, έστω κι αν έχει την Μπαρτσελόνα στο γκρουπ. Η (δύσκολη) πρόκριση μοιάζει δεδομένη και από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από την κλήρωση.
Ρόστερ (Αξία: 258.600.000 ευρώ)
Τέρμα: Στσέσνι, Ντε Σάνκτις
Άμυνα: Ρίντιγκερ, Ντιν, Καστάν, Μαϊκόν, Τοροσίδης, Μανωλάς, Καπραντόσι
Κέντρο: Ναϊνγκολάν, Ιτούρμπε, Φαλκέ, Πιάνιτς, Ντε Ρόσι, Κεϊτά, Βενκέρ, Φλορέντσι, Ουτσάν, Ντι Λίβιο
Επίθεση: Τζέκο, Τότι, Σαλάχ, Ζερβίνιο
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ
Γήπεδο: Μπορίσοφ Αρένα (13.126)
Προπονητής: Αλεξάντερ Ερμάκοβιτς
Αστέρι: Ο Αλεξάντερ Χλεμπ έχει πραγματοποιήσει μία ξεχωριστή καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, κυρίως, με τις φανέλες των Στουτγκάρδη, Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα. Ο Λευκορώσος άσος έχει προσδώσει ποιότητα και εμπειρία στην ΜΠΑΤΕ, η οποία θα χρειαστεί τις εμπνεύσεις του κατά τη διάρκεια των αγώνων, αν θέλει να έχει τύχη στον όμιλο.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους ομίλους του Champions League.
Ήρθαν: Νίκολιτς, Χλεμπ, Γέβτιτς
Έφυγαν: –
Πρόβλεψη: Μόνιμη πρωταθλήτρια Λευκορωσίας από το 2006, έχει μονιμοποιηθεί στο Champions League ή έστω στα προκριματικά και αξιοποιεί τα έσοδα με συνέπεια να έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ από τους εντός των συνόρων ανταγωνιστές της. Λίγο μετά από την έναρξη του 2ου γύρου στο πρωτάθλημα απέχει 8 πόντους από την Ντιναμό Μινσκ και δύσκολα θα την απασχολήσουν οι παράλληλες υποχρεώσεις, αφού ο τίτλος μοιάζει βέβαιος. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, παρατηρείται μία πτώση στην απόδοσή της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στη φάση των ομίλων, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν που έγινε σάκος του μποξ για Πόρτο και Σαχτάρ. Δύσκολα θα πετύχει κάτι παραπάνω φέτος, αφού της λείπουν οι καλοί ξένοι και το επίπεδο των Λευκορώσων παραμένει επιπέδου τέταρτης θέσης.
Ρόστερ (Αξία: 18.200.000 ευρώ)
Τέρμα: Τσέρνικ, Σορόκο, Τσίτσκαν, Σερμπίτσκι
Άμυνα: Γκάιντουτσικ, Ντούμπρα, Ζάβρερτσίκ, Μιλούνοβιτς, Μλαντένοβιτς, Μπάιντουκ, Ροβμπούτ, Πολιάκοφ
Κέντρο: Λικτάροβιτς, Γιαμπλόφσκι, Καρίτσκι, Α. Βολόντκο, Αλεξίεβιτς, Νίκολιτς, Ρίος, Στάνεβιτς, Ολέκνοβιτς, Μπογκούς, Μ. Βολόντκο, Μπάγκα, Χλεμπ
Επίθεση: Γέβτιτς, Σίγκνεβιτς, Μοζολέφσκι, Ροντιόνοφ, Αντιλέφσκι, Γκόρντεϊτσουκ
Στ’ Όμιλος
Μπάγερν Μονάχου
Γήπεδο: Άλιαντς Αρένα (75.000)
Προπονητής: Πεπ Γκουαρδιόλα
Αστέρι: Όσο αντέχουν τα πόδια του, ο Άριεν Ρόμπεν κάνει τη διαφορά στην Μπάγερν Μονάχου και την τοποθετεί στην ίδια ανώτερη κατηγορία με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ολλανδός εξτρέμ έχει φτάσει τα 31, ωστόσο δεν σταματάει να μοιράζει ασίστ και να σκοράρει, έστω και με το γνωστό, προβλέψιμο κόψιμο από δεξιά. Σε πιο ελεύθερο ρόλο φέτος ελέω Ντάγκλας Κόστα, ακόμα πιο επικίνδυνος.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα ημιτελικά του Champions League από την Μπαρτσελόνα.
Ήρθαν: Βιδάλ, Κόστα, Κίμιχ, Ούλραϊχ Λούσιτς
Έφυγαν: Σατσίρι, Σβαϊνστάιγκερ, Ρέινα, Πισάρο, Βάιζερ, Ντάντε
Πρόβλεψη: Η χρονιά της κρίσης του Πεπ Γκουαρδιόλα. Με δεδομένη την κατάκτηση του πρωταθλήματος (οτιδήποτε άλλο οδηγεί δίχως δεύτερη σκέψη στην αποχώρηση) μετά από δύο σεζόν με βαριές ήττες στα ημιτελικά του Champions League, καλείται να φέρει πίσω στο Μόναχο το πολυπόθητο τρόπαιο, εκεί όπου το… βρήκε το καλοκαίρι του 2013 από τον προκάτοχό του Γιουπ Χάινκες. Τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν οι Βαυαροί δεν στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, έστω κι αν η Μάντσεστερ Σίτι δεν μοιάζει να είναι τόσο βέβαιη επιλογή για τον Καταλανό τεχνικό, όσο φαινόταν πέρυσι, πριν ανανεώσει ο Πελεγκρίνι. Οι κινήσεις που έκανε ο Γκουαρδιόλα για να παραμείνει στο Μόναχο δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Άφησε να φύγουν χωρίς πολλά πολλά ο υπαρχηγός και μόνιμα τραυματίας Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ και ο εκτός πλάνων Τζερντάν Σατσίρι και πήρε τον Αρτούρο Βιδάλ, ενώ αποθεραπεύτηκε και ο Χόλγκερ Μπάντστούμπερ, αναβάθμιση του Ντάντε. Εάν οι Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί είναι υγιείς στα κρίσιμα σημεία, τότε ο τρίτος σερί ημιτελικός μοιάζει σίγουρος. Ο τελικός και το τρόπαιο αποτελούν θέμα του κατά πόσο θα πιάσουν οι γνωστοί πειραματισμοί του Γκουαρδιόλα.
Ρόστερ (Αξία: 559.250.000 ευρώ)
Τέρμα: Νόιερ, Στάρκε, Ούλραϊχ, Λούσιτς
Άμυνα: Μπενατιά, Ραφίνια, Κίρχοφ, Μπόατενγκ, Μπερνάτ, Λαμ, Αλάμπα, Μπάντστουμπερ, Πολ
Κέντρο: Τιάγκο, Ριμπερί, Μαρτίνεθ, Κόστα, Αλόνσο, Γκαουντίνο, Γκέτσε, Ρόντε, Βιδάλ, Ντορς, Κίμιχ, Γκριν
Επίθεση: Λεβαντόβσκι, Ρόμπεν, Μίλερ, Κομάν, Βαϊράουχ
Άρσεναλ
Γήπεδο: Έμιρεϊτς (60.260)
Προπονητής: Αρσέν Βενγκέρ
Αστέρι: Ο Αλέξις Σάντσες είναι μία ξεχωριστή “πάστα” ποδοσφαιριστή, αφού μία έμπνευσή του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σ’ έναν αγώνα. Ο Χιλιανός άσος “κούμπωσε” εξαιρετικά στην επιθετική γραμμή των “κανονιέρηδων” κι αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αγγλικής ομάδας την τελευταία διετία.
Περυσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” του Champions League από τη Μονακό.
Ήρθαν: Τσεχ
Έφυγαν: Ποντόλσκι, Μιγιαΐτσι, Ντιαμπί, Σανόγκο, Στσέσνι
Πρόβλεψη: Τη χρονιά που αποπλήρωσε την κατασκευή του γηπέδου και είχε διαθέσιμα χρήματα άνω των 100.000.000 ευρώ, η Άρσεναλ αποφάσισε να κάνει τις λιγότερες μεταγραφές των τελευταίων ετών. Αποκτήθηκε ο Πετρ Τσεχ για μία θέση που δεν υπήρχε κενό, με συνέπεια να παραχωρηθεί ο Βόιτσιεχ Στσέσνι. Η άμυνα έμεινε ίδια, οι αμυντικοί μέσοι επίσης, φορ περιοχής παραμένει ο Ολιβιέ Ζιρού. Η προσθήκη του καθ’ όλα αξιόλογου Τσέχου τερματοφύλακα δεν αλλάζει επίπεδο τους “κανονιέρηδες”, σε όποια κατάσταση επιστρέψει ο Ντάνι Γουέλμπεκ και ότι κι αν κάνουν οι “δαιμόνιοι” μεσοεπιθετικοί. Ο στόχος του τίτλου, όμως, βρίσκεται πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού των διοικούντων και η πίεση από τους φιλάθλους (όπως σε κάθε έναρξη της σεζόν) αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ο Αρσέν Βενγκέρ βρίσκεται στο επίκεντρο πυρών για όλα αυτά, αλλά βρίσκεται και στους ομίλους για 18η φορά και θα προκριθεί και φέτος. Εάν κάνει τα ίδια λάθη όπως πέρυσι με Μονακό, τότε δεν θα προχωρήσει πέρα από τη φάση των 16. Μόνο που φέτος, ως δεύτερη, πιθανότατα δεν θα βρει απέναντί της ομάδα όπως οι Μονεγάσκοι…
Ρόστερ (Αξία: 402.000.000 ευρώ)
Τέρμα: Οσπίνα, Τσεχ, Χάνταρτ, Ίλιεφ, Μάσεϊ
Άμυνα: Ντεμπισί, Γκιμπς, Μερτεζάκερ, Γκάμπριελ, Κονσιελνί, Μονρεάλ, Τσέιμπερς, Μπεγερίν, Τζόνσον, Μουρ, Ο’ Κόνορ
Κέντρο: Ροσίτσκι, Αρτέτα, Γουίλσιρ, Οζίλ, Ράμσεϊ, Καθόρλα, Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν, Φλαμινί, Κοκλέν, Καμαρά, Αντελαΐντ, Ρόμπινσον
Επίθεση: Ζιρού, Γουόλκοτ, Σάντσες, Γουέλμπεκ, Κάμπελ, Χιντς, Ιβόμπι, Μαβιντιντί, Γουίλοκ
Ολυμπιακός
Γήπεδο: “Γ. Καραϊσκάκης” (32.115)
Προπονητής: Μάρκο Σίλβα
Αστέρι: Ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα με την παρουσία του, ενώ παράλληλα έχει βοηθήσει τα μέγιστα τον Ολυμπιακό στις ευρωπαϊκές πορείες των τελευταίων ετών. Ένας παίκτης με σπουδαία τεχνικά χαρακτηριστικά, ξεχωριστή ποιότητα και “φονικό ένστικτο”.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “32” του Europa League από την Ντνίπρο.
Ήρθαν: Ιντέγε, Πάρντο, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα, Καπίνο, Σεμπά, Ερνάνι, Φινμπόγκασον, Γούτας, Γιαννιώτας, Μπεν, Πουλίδο, Τζανδάρης, Καμπιάσο, Κολοβός, Ζντιέλαρ, Νικολάου, Μαρτίνες, Ρέτσος
Έφυγαν: Κατάι, Ιμπραΐμ, Γιαννιώτης, Μπενίτες, Λυκογιάννης, Χάρα, Σαντάνα, Καραμάνος, Γιαταμπαρέ, Πελέ, Βλαχοδήμος, Παντελάκης, Ενέν, Μαρτίνες, Καθάριος, Χαλκιαδάκης, Μέγερι, Ηλιάδης, Ντοσεβί, Τζανακάκης, Στσέποβιτς, Ολαϊτάν, Λεάντρο, Γιαννούλης, Βλάχος, Ιγνατίδης, Καραχάλιος, Διαμαντάκος, Καραγκούνης, Στρέζος
Πρόβλεψη: Νέος προπονητής, πλειάδα νέων παικτών και όλα φυσιολογικά για τον Ολυμπιακό που τα τελευταία χρόνια συνηθίζει τέτοιου είδους μεγάλες αλλαγές. Οι αλλαγές στο σύστημα και στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει ο Μάρκο Σίλβα και η ποιότητα των μεταγραφικών αποκτημάτων είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν εντός αγωνιστικού χώρου. Μέχρι τότε, ουδείς θα κατηγορήσει τον Ολυμπιακό εάν δεν προκριθεί, αλλά άπαντες θα επικρίνουν τους “ερυθρολεύκους” εάν δεν προσπαθήσουν για την πρόκριση στο Champions League. Δεν θα τα καταφέρουν, ωστόσο (λογικά) δεν θα χάσουν και την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League.
Ρόστερ (Αξία: 88.550.000 ευρώ)
Τέρμα: Ρομπέρτο, Καπίνο
Άμυνα: Μανιάτης, Μποτία, Ντα Κόστα, Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Μαζουακού, Βούρος, Σαλίνο
Κέντρο: Μιλοβόγεβιτς, Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Ντομίνγκες, Κασάμι, Καμπιάσο
Επίθεση: Φινμπόγκασον, Πουλίδο, Ερνάνι, Πάρντο, Σεμπά, Ιντέγε
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Γήπεδο: Μαξιμίρ (35.123)
Προπονητής: Ζόραν Μάμιτς
Αστέρι: Ο Άνχελο Ενρίκες αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στην κροατική ομάδα με τη μορφή δανεισμού από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Η εκπληκτική παρουσία του (29 γκολ σε 37 αγώνες) ανάγκασε τους Κροάτες να δαπανήσουν 1.700.000 ευρώ για να τον κάνουν “δικό” τους. Στα 21 του χρόνια είναι ήδη 8 φορές διεθνής με την εθνική Χιλής.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους ομίλους του Europa League.
Ήρθαν: Ρογκ, Ενρίκες, Σίλντενφελντ
Έφυγαν: Τσοπ, Ζάκαριτς
Πρόβλεψη: Παρότι κατακτά το πρωτάθλημα τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά (τα τελευταία πέντε χρόνια) που ο σύλλογος βρίσκεται στη φάση των ομίλων του Champions League. Η παραμονή του Άνχελο Ενρίκες και η απόκτηση του Γκόρντον Σίντενφελντ αποτελούν εχέγγυα για μία… συνετή παρουσία στον θεσμό, ωστόσο το κατά βάση νεανικό ρόστερ και η απειρία του Ζόραν Μάμιτς, προπονητή και αδερφού του προέδρου, Ζντράβκο Μάμιτς, δεν αφήνουν περιθώρια για όνειρα ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και την άνοιξη. Η πρόκριση, εξάλλου, προέκυψε μετά από επιτυχίες με αδύναμους αντιπάλους, για μία Ντιναμό που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει αξιόλογο αντίπαλο.
Ρόστερ (Αξία: 48.250.000 ευρώ)
Τέρμα: Γεζίνα, Μίκουλιτς, Εντουάρντο
Άμυνα: Πίντο, Σιγκάλι, Σίλντενφελντ, Μπένκοβιτς, Ματέλ, Ταραβέλ
Κέντρο: Μούσα, Σόβσιτς, Άντολιτς, Μασάδο, Σάντος, Αντέμι, Πάβιτσιτς, Πίραβιτς, Τσόριτς, Ρογκ
Επίθεση: Σουντάνι, Ενρίκες, Φερνάντες, Χόντζιτς, Τσεκίτσι, Πιάτσα
Ζ’ Όμιλος
Τσέλσι
Γήπεδο: Στάνφορντ Μπριτζ (41.663)
Προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο
Αστέρι: Ο Εντέν Αζάρ θα αποτελέσει γι’ ακόμη μία χρονιά τον κύριο εκφραστή των επιθετικών προσπαθειών της Τσέλσι. Ο Βέλγος άσος, με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, μπορεί να συνδυάσει μαεστρικά τόσο το δημιουργικό όσο και το παραγωγικό κομμάτι, προσφέροντας τεράστιες λύσεις στον προπονητή των “μπλε”, Ζοζέ Μουρίνιο.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στους “16” του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Ήρθαν: Πέδρο, Μπάμπα, Μπέγκοβιτς, Κένεντι, Νέιθαν, Τζιλομποτζί, Μανέα, Φαλκάο, Χόουτον, Ντασίλβα, Πιαθόν
Έφυγαν: Λουίς, Τσεχ, Αζάρ, Ρομέου, Κακουτά, Σαλάχ, Κουαδράδο, Μακέχραν, Κάλας, Μόιζες, Ατσού
Πρόβλεψη: Φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενίσχυση με Πέδρο και Ρανταμέλ Φαλκάο και ξαφνικά… περίγελος της Αγγλίας. Η Τσέλσι μέσα σε λίγες ημέρες του Αυγούστου έφερε τα πάνω κάτω και πλέον ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος τι ομάδα είναι. Τρεις ήττες σε πέντε αγώνες μετράει ο Special One, στη χειρότερη εκκίνηση σεζόν στην καριέρα του και οι εκκλήσεις για ενίσχυση της τελευταίας στιγμής έφερε απλά τον Παπί Τζιλομποτζί, στόπερ που παραδέχθηκε και ο Πορτογάλος ότι δεν ήταν επιλογή του. Με τον αρχηγό Τζον Τέρι να μην χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης, τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς να δείχνει την ηλικία του, τον Τσεσκ Φάμπρεγας να μην ανακάμπτει και τον Ντιέγκο Κόστα αν μοχθεί να μείνει υγιής, οι πιθανότητες δεν είναι με τους “μπλε” ώστε να επαναφέρουν το αγγλικό ποδόσφαιρο στον χάρτη. Η πρόκριση στη φάση των 16 μοιάζει βέβαιη, αλλά από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως επιτυχία, βάσει του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος.
Ρόστερ (Αξία: 531.750.000 ευρώ)
Τέρμα: Μπέγκοβιτς, Κουρτουά, Μπλάκμαν
Άμυνα: Ιβάνοβιτς, Ζουμά, Μπάμπα, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα
Κέντρο: Φάμπρεγκας, Ραμίρες, Όσκαρ, Αζάρ, Μίκελ, Μπέρτραντ, Κένεντι, Μάτιτς, Γουίλιαν
Επίθεση: Φαλκάο, Πέδρο, Ρεμί, Κόστα, Λόφτους Τσικ
Πόρτο
Γήπεδο: Ντραγκάο (50.092)
Προπονητής: Ζουλέν Λοπετέγκι
Αστέρι: Ο Ίκερ Κασίγιας άφησε την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης ύστερα από 17 χρόνια κι αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Πόρτο, προκειμένου να βρει ξανά τη χαρά του παιχνιδιού, την οποία είχε χάσει τα τελευταία δύο χρόνια στους “μερένγκες”. Ο Ισπανός άσος ανεβάζει, δίχως αμφιβολία, επίπεδο τους “δράκους”, οι οποίοι αποκτούν στην πιο καίρια θέση του ποδοσφαίρου έναν top class τερματοφύλακα.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά του Champions League από την Μπάγερν Μονάχου.
Ήρθαν: Ιμπιλά, Κορόνα, Ντανίλο, Αντρέ, Ολιβέιρα, Μπουένο, Κασίγιας, Περέιρα, Οσβάλντο, Σισοκό, Λαγιούν, Λικνόφσκι
Έφυγαν: Μαρτίνες, Ντανίλο, Σάντρο, Εντουάρντο, Κλέμπερ, Τόζε, Κουαρέσμα, Αντριάν, Κιντέρο, Ερνάνι, Ζοσουέ, Φερνάντες, Ροντρίγκες, Τζάλμα, Αμπντουλαγέ, Τόρες, Καμπάνια, Κασεμίρο, Ισμαΐλοφ, Ρολάντο
Πρόβλεψη: Μετά από ακόμα μία… μπάζα δεκάδων εκατομμυρίων από πωλήσεις ποδοσφαιριστών που ανέδειξε, η Πόρτο, ο Ζουλέν Λοπετέγκι καλείται να συνεχίσει την ανοικοδόμηση των “δράκων”. Οι Τζάκσον Μαρτίνες, Ντανίλο, Άλεξ Σάντρο και Κουαρέσμα αποτελούν παρελθόν για τη βασική ενδεκάδα, στην οποία προστέθηκε η μορφή του Κασίγιας και παραμένει ο MVP της περσινής σεζόν, Γιασίν Μπραχιμί. Γύρω από τον Αλγερινό μέσο χτίζεται η νέα προσπάθεια του Βάσκου τεχνικού, που προς το παρόν έχει πάρει προβάδισμα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (χωρίς να πείθει για κάτι ιδιαίτερο) και που σε έναν τέτοιο όμιλο μπορεί να παλέψει ακόμα και για την πρωτιά, βασισμένη στο “απόρθητο” τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη “Ντραγκάο”. Η φάση των 16 ο πρώτος και εφικτός στόχος.
Ρόστερ (Αξία: 164.750.000 ευρώ)
Τέρμα: Έλτον, Κασίγιας, Ζοάο Κόστα, Κάιο
Άμυνα: Περέιρα, Μάρτινς Ίντι, Μαϊκόν, Μαρκάνο, Λαγιούν, Σισοκό, Ράφα, Σόουζα
Κέντρο: Νέβες, Μπραχίμι, Ολιβέιρα, Εβάντρο, Ερέρα, Ντανίλο, Ιμπιλά, Ράμος, Γκράσα, Ποντστόφσκι, Μορέιρα
Επίθεση: Βαρέλα, Αμπουμπακάρ, Οσβάλντο, Τέγιο, Κορόνα, Σίλβα, Μπουένο, Ριμπέιρο, Μασέδο, Κόστα, Μάτα
Ντιναμό Κιέβου
Γήπεδο: Ολιμπίνσκι (70.050)
Προπονητής: Σεργκέι Ρεμπρόφ
Αστέρι: Ο Αντρέι Γιαρμολένκο είναι διεθνής με την εθνική Ουκρανίας, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας της Ντιναμό Κιέβου. Ήδη αρκετοί κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Ένας σύγχρονος εξτρέμ με ενδιαφέροντα αγωνιστικά στοιχεία.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά του Europa League από τη Φιορεντίνα.
Ήρθαν: Γκονσάλες, Μοράες, Πέτροβιτς, Μόροζιουκ, Ρούμπεν, Μπούσχαν
Έφυγαν: Λενς, Βουκόγιεβιτς, Σελίν, Μπετάο, Τσουρίκοφ, Αρούνα, Καλιτβίντσεφ, Κόβαλ, Μπερτόλιο, Μποκανί
Πρόβλεψη: Την περσινή σεζόν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα εσωτερικά προβλήματα της Σαχτάρ και επέστρεψε στην κορυφή μετά από 5 σεζόν. Πρωταγωνιστής δεν ήταν κάποιος παίκτης, αλλά ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου που την οδήγησε στις επιτυχίες, όπως έπραττε όταν φορούσε ακόμα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ο λόγος για τον Σεργκέι Ρεμπρόφ, ο οποίος άρχισε με το δεξί την προπονητική καριέρα και ευελπιστεί να συνεχίσει έτσι και στην Ευρώπη. Παρότι φορ ολκής, ο Ουκρανός προτιμάει ένα συντηρητικό 4-1-4-1, βασισμένο στα άκρα (Αντρέι Γιαρμολένκο, Ντερλίς Γκονσάλες) και εάν καταφέρει να λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο και στο Champions League, θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρόκριση, έστω κι αν δεν είναι το φαβορί για να την κατακτήσει.
Ρόστερ (Αξία: 123.250.000 ευρώ)
Τέρμα: Σοβκόφσκι, Ρίμπκα
Άμυνα: Ντανίλο Σίλβα, Αντούνιες, Ντράγκοβιτς, Μόροζιουκ, Βίντα, Μακαρένκο, Κατσερίντι, Μιακούσκο
Κέντρο: Βελόσο, Γιαρμολένκο, Πέτροβιτς, Σίντορτσουκ, Ριμπάλκα, Γκαρμάς, Γκούσεφ, Κράνιτσαρ, Γκονζάλες, Μπιουλάσκι, Μπελαντά
Επίθεση: Μοράες, Κράβετς, Τεόντορτσικ
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Γήπεδο: Μπλούμφιλντ Στέιντιουμ (14.413)
Προπονητής: Σλάβισα Γιοκάνοβιτς
Αστέρι: Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τρομερές εμφανίσεις του Εράν Ζάχαβι στην προκριματική φάση. Ο Ισραηλινός άσος έχει επιδείξει εντυπωσιακή εκτελεστική δεινότητα την τελευταία διετία με τη φανέλα της Μακάμπι, αφού σε 86 αγώνες έχει σημειώσει 67(!) γκολ.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα πλέι οφ του Europa League από τον Αστέρα Τρίπολης.
Ήρθαν: Ραΐκοβιτς, Ράντονιτς, Ρίκαν, Μπεν Χαΐμ, Αζουλάι, Λίφσιτς, Γκλέιζερ
Έφυγαν: Ράιχερτ, Κεχίντε, Γεΐνι, Πρίκα, Λουγκάσι, Χουάν Πάμπλο
Πρόβλεψη: Με 109 χρόνια ιστορίας, η μοναδική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί από την πρώτη κατηγορία του Ισραήλ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, επανέρχεται στη φάση των ομίλων του Champions League, για πρώτη φορά από το 2005 και τον… ΠΑΟΚ. Ούτε τώρα οι… οιωνοί είναι μαζί της, αφού αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του γκρουπ, παρά τις επενδύσεις που έφεραν οι τρεις συνεχόμενοι τίτλοι. Οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών διατηρούν κλίμα ανασφάλειας στην ομάδα και η απουσία έμπειρων σε τέτοιες περιστάσεις παικτών, δεν επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι περισσότερο από την τέταρτη θέση.
Ρόστερ (Αξία: 21.550.000 ευρώ)
Τέρμα: Λίφσιτς, Χάνσον, Οχαγιόν, Ραΐκοβιτς
Άμυνα: Ντάσα, Σπούνγκιν, Ζιβ, Τίμπι, Χαρούς, Γκόλντμπεργκ, Μπεν Χαΐμ Ι, Ράλι, Γκαρσία
Κέντρο: Άλμπερμαν, Ζάχαβι, Μίχα, Αζουλάι, Άινμπιντερ, Ρίκαν, Μίτροβιτς, Βερμούτ, Αρμάλι, Γκλέιζερ, Ιγκιέμπορ, Πέρετς
Επίθεση: Μπεν Μπασάτ, Ιτζάκι, Μπεν Χαΐμ ΙΙ, Ράντονιτς
Η’ Όμιλος
Ζενίτ
Γήπεδο: Πετρόφσκι (21.405)
Προπονητής: Αντρέ Βίλας Μπόας
Αστέρι: Ο Χουλκ κάνει τη διαφορά στη ρωσική ομάδα. Τρομερά σωματικά προσόντα, συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και βοήθεια στο δημιουργικό παιχνίδι. Ένας ολοκληρωμένος επιθετικός που μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση και στα άκρα.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα προημιτελικά από τη Σεβίλλη.
Ήρθαν: Τζιούμπα, Κερζάκοφ, Γιουσούποφ, Τκάτσουκ
Έφυγαν: Ροντόν, Τίμοστσουκ, Αρσάβιν, Μογκίλεβετς
Πρόβλεψη: Πρωταθλητές Ρωσίας, το πιο ακριβό ρόστερ, ο πιο διαφημισμένος προπονητής. Κι όμως, η Ζενίτ βρίσκεται στα όρια της διάλυσης. Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε δίχως να βγει ένα ευρώ από τα ταμεία, αντιθέτως, πωλήθηκε ο Σαλομόν Ροντόν άρον άρον την τελευταία στιγμή, διότι δεν υπήρχε χώρος στο ρόστερ για άλλους ξένους λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής κανονισμών ελέω… Βλάντιμιρ Πούτιν. Η άσχημη έναρξη της σεζόν άφησε τον σύλλογο έξι πόντους πίσω από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ και οδήγησε τον Τύπο να βάζει στοιχήματα για το πότε θα παραιτηθεί ο Αντρέ Βίλας Μπόας. Ο Πορτογάλος… τους πρόλαβε, τονίζοντας ότι θα αποχωρήσει μεν, στο τέλος της σεζόν δε, ωστόσο κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι το τέλος δεν θα “σφραγιστεί” νωρίτερα. Όσο για την ουσία, ουδείς αμφισβητεί την ποιότητα του Χουλκ, του Ντάνι, του Άξελ Βίτσελ ο οποίος έμεινε μετά από σίριαλ, του Γιούρι Λοντίγκιν στο τέρμα ή του κορυφαίου Ρώσου φορ Αρτιόμ Τζιούμπα που αποκτήθηκε το καλοκαίρι (και έδειξε αναγεννημένος στα προκριματικά), ωστόσο η αστάθεια και οι εσωτερικές έριδες ίσως κοστίσουν το κάτι παραπάνω από την πρόκριση στα νοκ άουτ.
Ρόστερ (Αξία: 192.200.000 ευρώ)
Τέρμα: Λοντίγκιν, Μαλαφέεφ, Κερζάκοφ
Άμυνα: Ανιούκοφ, Κρισίτο, Λομπάερτς, Νέτο, Σμολνίκοφ, Γκαράι
Κέντρο: Ριαζάντσεφ, Ντάνι, Γιουσούποφ, Σατόφ, Φαϊζούλιν, Γκαρθία, Βίτσελ
Επίθεση: Χουλκ, Τζιούμπα
Βαλένθια
Γήπεδο: Μεστάγια (55.000)
Προπονητής: Νούνο Εσπίριτο Σάντο
Αστέρι: Εδώ και δύο χρόνια έχει πάρει φανέλα βασικού, αφήνοντας στον πάγκο πολλούς και πιο ξακουστούς συμπαίκτες του. Ο Πάκο Αλκάθερ έγινε βασικός, διεθνής και πλέον ηγέτης των “νυχτερίδων”, γνωρίζοντας όσο λίγοι στην Ισπανία την τέχνη του φορ περιοχής και συνθέτοντας “φονικό” δίδυμο δημιουργού – εκτελεστή με τον Σοφιάν Φεγκουλί.
Περσινή πορεία: Δεν αγωνίστηκε σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ήρθαν: Ροντρίγκο, Νεγρέδο, Αμπντενούρ, Γκόμες, Κανσέλο, Μίνα, Αντερλάν Σάντος, Ράιαν, Γιόελ, Ντανίλο, Μπακάλι
Έφυγαν: Οταμέντι, Γκουαρδάδο, Ρουίθ, Ιμπάνιεθ, Αραούχο, Καρτάμπια
Πρόβλεψη: Η έλευση του Πίτερ Λιμ στην ιδιοκτησία και του Νούνο Εσπίριτο Σάντο στον πάγκο της Βαλένθια την περσινή χρονιά επανέφεραν τον σύλλογο εκεί όπου μας είχε συνηθίσει τη νέα χιλιετία, με όμορφο και ουσιαστικό ποδόσφαιρο. Ακόμα και οι έριδες μεταξύ προέδρων και τεχνικών διευθυντών που είχε εις… διπλούν σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς δεν “γκρέμισαν” ό,τι χτιζόταν από το αγωνιστικό τμήμα. Η συνταγή έμεινε ίδια κι αυτό το καλοκαίρι, με έξυπνες αγορές και μονιμοποίηση παικτών που προσέφεραν λίγο ή περισσότερο. Κυρίαρχο παραμένει το ομαδικό πνεύμα και όχι το ταλέντο ενός, δύο ή τριών παικτών που ξεχωρίζουν και με αυτό θα πορευτούν ξανά οι “νυχτερίδες”, έστω κι αν φέτος έχουν περισσότερα καρπούζια από μασχάλες. Η πρόκριση στα νοκ άουτ μοιάζει μίνιμουμ στόχος, αν και όχι εύκολος, το κάτι παραπάνω επιθυμητό, αλλά όχι απαιτητό.
Ρόστερ (Αξία: 262.500.000 ευρώ)
Τέρμα: Γιόελ, Ντομενέκ, Ράιαν, Σιβέρα
Άμυνα: Κανσέλο, Βέθο, Σάντος, Μουστάφι, Ορμπάν, Γκαγιά, Μπαραγάν, Αμπντενούρ, Λατόρε
Κέντρο: Φεγκουλί, Παρέχο, Μπαρμπόσα, Έντσο Πέρες, Φουέγο, Ντε Πάουλ, Γκόμες, Τρόπι, Βιγιάλμπα, Χιλ, Πασκουάλ
Επίθεση: Νεγρέδο, Αλκάθερ, Πιάτι, Ροντρίγκο, Μίνα
Λιόν
Γήπεδο: Ζερλάν (41.044)
Προπονητής: Ουμπέρ Φουρνιέ
Αστέρι: Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ σημείωσε 27 γκολ πέρυσι στη Ligue 1 και θεωρούσε τη μεταγραφή του βέβαιη, ωστόσο δεν του έγινε το χατίρι. Παρά την εσκεμμένα κακή απόδοσή του στα φιλικά, παρέμεινε στο “Ζερλάν” και τώρα καλείται να επαναλάβει τη μαγική περσινή σεζόν που τον έφερε και για πρώτη φορά στην εθνική Γαλλίας. Δεινός εκτελεστής (53 γκολ τα τελευταία δύο χρόνια), αναντικατάστατος, έστω κι αν δεν έχει το ταλέντο του Ναμπίλ Φεκίρ.
Περσινή πορεία: Αποκλεισμός στα πλέι οφ του Europa League από την Άστρα Τζιούρτζιου.
Ήρθαν: Νταρντέρ, Γιανγκά Εμπιουά, Μποβού, Βαλμπιενά, Ράφαελ, Τουσάρ, Κεμέν, Μορέλ,
Έφυγαν: Ενζί, Μπαλουλί, Γιαταρά, Ζεφάν, Μπενζιά, Ενγκανιονί, Φρικ, Γκουρκίφ, Νταμπό, Κονέ
Πρόβλεψη: Η αναπόφευκτη πώληση του Κλίντον Ενζί και η ρήξη χιαστών του πιο ποιοτικού ποδοσφαιριστή του ρόστερ, του Φεκίρ, αναπροσάρμοσε τους στόχους των “γκον” στην επάνοδό τους στη διοργάνωση. Διέθεταν την πιο αποτελεσματική επιθετική τριπλέτα στη Γαλλία και την καλύτερη νεανική στον κόσμο, αλλά τώρα καλούνται να αλλάξουν κατεύθυνση. Η απόκτηση του Ματιέ Βαλμπιενά και του Κλοντ Μποβί διασώζει κάπως την κατάσταση για τη Λιόν, η οποία βλέπει την επένδυσή της σε παιδιά ακαδημιών να πιάνει τόπο και πλέον όλοι αυτοί να έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τον μύθο της ομάδας του Ζουνίνιο, του Σόνι Άντερσον, του Γκρεγκορί Κουπέ, του Κρις και του Σιντνέ Γκοβού. Η απειρία παικτών και προπονητή σαφής τροχοπέδη, με συνέπεια να αποτελούν… τρίτο φαβορί για πρόκριση στην επόμενη φάση.
Ρόστερ (Αξία: 170.600.000 ευρώ)
Τέρμα: Λόπες, Μοσιό, Γκοργκελέν
Άμυνα: Γιανγκά Εμπιουά, Μπεντιμό, Κονέ, Μπίσεβατς, Ζαγέ, Μορέλ, Ράφαελ, Ροζ, Ουμτιτί, Εμπουμπουνί, Ντιακαμπί, Ενγκουμά
Κέντρο: Γκρενιέ, Τολισό, Γκεζάλ, Φερί, Νταρντέρ, Μαλμπράνκ, Βαλμπιενά, Γκοναλόν, Κεμέν, Εμβουεμπά, Τουσάρ, Μάρτινς, Λαμπιντί, Κονιά
Επίθεση: Μποβού, Λακαζέτ, Φεκίρ, Κορνέ, Παλιούκα
Γάνδη
Γήπεδο: Γκελάμκο Αρίνα (20.000)
Προπονητής: Χάιν Βανχάεζεμπρουκ
Αστέρι: Ο Λοράν Ντεπουάτρ είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η… άσημη Γάνδη. Ο 26χρονος επιθετικός συνέβαλε τα μέγιστα στην περσινή ξέφρενη πορεία της ομάδας μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στόχος του Βέλγου άσου είναι να επαναλάβει μία ανάλογη χρονιά και να βοηθήσει τη Γάνδη στη δύσκολη ευρωπαϊκή αποστολή.
Περσινή πορεία: Δεν αγωνίστηκε σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ήρθαν: Νίλσεν, Ματόν, Ελχαμέντ, Γιόχανσον, Τούλεν, Μίτροβιτς, Κουλιμπαλί, Ταμπέκου
Έφυγαν: Ζουκάνοβιτς, Πούλιτς, Κόρστιενς, Κόλα, Χούμπερτ, Πογιέ, Τρουστ Εκόνγκ, Μπελχοσίν, Ζόλοτιτς
Πρόβλεψη: Η “σταχτοπούτα” της διοργάνωσης, Γάνδη, προκαλεί και τα περισσότερα ερωτήματα. Ο προπονητής, ο 51χρονος Χάιν Βανχάεζεμπρουκ, στην “παρθενική” σεζόν του στον πάγκο της προερχόμενος από σημαντικές επιτυχίες στην Κόρτραϊκ, την έστεψε πρωταθλήτρια. Οι μεταγραφικές αλλαγές στο ρόστερ πολλές, με συνέπεια να γεννάται ζήτημα ομοιογένειας. Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί μοιάζει απαράβατος όρος παράταξης στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες γραμμές δεν είναι σταθερές και μεταβάλλονται. Εάν ο Λοράν Ντεπουάτρ στερέψει από γκολ υπάρχει ο Μόουζες Σιμόν, ωστόσο δεν υπάρχουν μέσοι που σκοράρουν. Μαζί με το ζήτημα της διαχείρισης πολλαπλών και σημαντικών υποχρεώσεων (που ήδη φέτος δείχνει να μην τα καταφέρνει καλά στην εκκίνηση του πρωταθλήματος), δύσκολα οι Βέλγοι θα βρουν όλες τις απαντήσεις και θα αποφύγουν την τέταρτη θέση.
Ρόστερ (Αξία: 48.100.000 ευρώ)
Τέρμα: Ζελς, Τούλεν, Φαντενμπούσε
Άμυνα: Βίτας, Ραφίνια, Γιόχανσον, Μίτροβιτς, Νίλσεν
Κέντρο: Κουλιμπαλί, Ματόν, Νέτο, Πολετάνοβιτς, Κουμς, Σάιεφ, Φαν ντερ Μπρίγκεν, Ντεγιαγκέρ, Ασάρε, Φοκέ, Μιλίτσιεβιτς
Επίθεση: Ντεπουάτρ, Ραμάν, Σιμόν, Πέντερσεν
Για ενστάσεις, σχόλια, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:
* Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πάρε – δώσε όλων των ομάδων στην εξειδικευμένη πλατφόρμα του Contra.gr, πατώντας ΕΔΩ.
** Τα ποσά που χρησιμοποιήθηκαν είναι από την ιστοσελίδα transfermarkt.com.
*** Οι προβλέψεις είναι υποκειμενικές. Δεκτές οι όποιες ενστάσεις. Στείλτε μας κι εσείς τις δικές σας προβλέψεις σε σχόλιο, με βάση το ό,τι έχετε δει μέχρι στιγμής από τις ομάδες.