Η Μπάγερν άνοιξε 'πόλεμο' με την εθνική Γερμανίας για 246 λόγους
Μίλερ, Χούμελς και Μπόατενγκ εξορίστηκαν από την εθνική Γερμανίας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Λεβ, όμως όλοι αντιλήφθηκαν ότι είναι μέτρο της ομοσπονδίας εις βάρος της Μπάγερν. Η οποία σήκωσε το γάντι.
Τελευταία φορά που οι Ματς Χούμελς, Τζερόμ Μπόατενγκ και Τόμας Μίλερ βρέθηκαν ταυτόχρονα στη βασική ενδεκάδα της Μπάγερν Μονάχου, το ημερολόγιο έδειχνε 10 Νοεμβρίου 2018 και οι πρωταθλητές έχαναν 2-3 από την Ντόρτμουντ εκτός έδρας στη Bundesliga, μένοντας στο -7 στον βαθμολογικό πίνακα. Τρεις ημέρες νωρίτερα, με τους 3 διεθνείς Γερμανούς στο αρχικό σχήμα, είχαν νικήσει 2-0 την ΑΕΚ στο Champions League.
Την επόμενη φορά που αγωνίστηκαν και οι 3 στην ίδια αρχική ενδεκάδα, το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαρτίου 2019, στη νίκη με 6-0 επί της Βόλφσμπουργκ, η οποία έβρισκε την Μπάγερν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για πρώτη φορά από την 5η αγωνιστική, με πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την Μπορούσια.
Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, η τριπλέτα των Βαυαρών είχε καθαιρεθεί άκομψα από την εθνική Γερμανίας, αφού ο Γιόαχιμ Λεβ αποφάσισε να βάλει φρέσκο 'αίμα' στα 'πάντσερ', μετά από μία σειρά αγωνιστικών αποτυχιών. Η Μπάγερν αντέδρασε και η χρησιμοποίησή των παικτών στο αρχικό σχήμα αμέσως μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο τυχαία δεν είναι στον πρωτοφανή πόλεμό της με την ομοσπονδία.
Μπάγερν, ο άξονας της εθνικής Γερμανίας
Παραδοσιακά η Μπάγερν ήταν... ταυτόσημη με την εθνική ομάδα. Από τη δεκαετία του '60, το θρυλικό σύνολο των Φραντς Μπέκενμπαουερ, Γκερντ Μίλερ, Ζεπ Μάιερ και Ούλι Χένες που 'γιγαντωσε' τους Βαυαρούς, μετατρέποντάς τους από ομάδα δεύτερης κατηγορίας στη νο1 δύναμη της χώρας και για 3 σερί χρονιές (1974-1976) της Ευρώπης, έκανε το ίδιο και με τη 'νάτσιοναλμανσαφτ'.
Η εθνική Δυτικής Γερμανίας έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966 και το έχασε με το γκολ 'φάντασμα' της Αγγλίας βασισμένη στην Μπάγερν και πήρε τελικά το τρόπαιο το 1974, ούσα ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης από το 1972. Όταν ήρθε η αλλαγή σκυτάλης, οι Πάουλ Μπράιτνερ, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και Λόταρ Ματέους οδήγησαν σε νέες επιτυχίες τις δύο ομάδες.
Ακόμα και τις επόμενες δεκαετίες, οι Όλιβερ Καν, Στέφαν Έφενμπεργκ, Μίχαελ Μπάλακ και Φίλιπ Λαμ συνδέθηκαν με επιτυχίες τόσο της Μπάγερν όσο και του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας τους, για να έρθει η εποχή του Μίλερ, του Μπόατενγκ και του Χούμελς...
Όταν ο Λεβ στηρίχθηκε στους 3 παίκτες
Οι 3 Γερμανοί ποδοσφαιριστές υπήρξαν 'ακρογωνιαίοι λίθοι' στην πορεία της εθνικής ομάδας μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014.
Όλοι τους έγιναν διεθνείς μεταξύ 2009 και 2010, στον δρόμο για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο των 'πάντσερ' με τον Λεβ στο 'τιμόνι', εκείνο του 2010. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας δεν 'αγκιστρώθηκε' στο ρόστερ που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Euro 2008 και έδωσε ευκαιρίες στους 3 νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Μαζί με τους Μάνουελ Νόιερ, Μεσούτ Εζίλ, Σάμι Κεντίρα, Τόνι Κρόος και Μάρκο Μάριν, συνέθεσαν μία εθνική Γερμανίας που ήταν το αποτέλεσμα χρόνιων διεργασιών, οι οποίες άρχισαν μετά από την αποτυχία του Euro 2000. Η multi-culti Γερμανία του Λεβ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά στη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής, όπου 'λύγισε', όπως δύο χρόνια νωρίτερα, από τους μετέπειτα κατόχους του τροπαίου, Ισπανούς.
Ο Λεβ προσκολλήθηκε σε αυτούς τους 3 ποδοσφαιριστές, ειδικά όταν καθιερώθηκαν σε δύο ομάδες πρωταθλητισμού όπως η Μπάγερν (Μίλερ, Μπόατενγκ) και η Ντόρτμουντ (Χούμελς).
Η σχέση τους ήταν αρραγής και με το πέρασμα των ετών, οι 3 παίκτες και ο Νόιερ, μαζί με τους αρχηγούς Λαμ και Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, αναλάμβαναν μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που κανονικά θα τους αντιστοιχούσαν. Απέκτησαν ισχύ εντός του συνόλου, την οποία αξιοποιούσαν πάντα υπέρ του Λεβ, με συνέπεια το 7-1 επί της Βραζιλίας στα ημιτελικά του 2014 και την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στην Αργεντινή.
Όταν αποχώρησαν οι Λαμ και Σβάινσταϊγκερ, τα 'ηνία' τόσο της Μπάγερν (με τον Χούμελς να έχει επιστρέψει πλέον) όσο και της εθνικής πέρασαν σε αυτήν την τριπλέτα, με επικεφαλής τον νέο αρχηγό, τον τερματοφύλακά τους.
Τα απανωτά αγωνιστικά 'χαστούκια'
Όμως η ισορροπία δυνάμεων διαταράχθηκε από τις αγωνιστικές αποτυχίες της ομάδας. Το 2016 αποκλειστικός στόχος ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από τη στιγμή που η Ισπανία είχε φύγει από το 'κάδρο'. Το αποτέλεσμα ήταν αποκλεισμός στα ημιτελικά από τη Γαλλία.
Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η καταστροφή. Η πρωταθλήτρια κόσμου ταπεινώθηκε στη φάση των ομίλων, έχασε μέχρι και από τη Νότια Κορέα, τερμάτισε στην 4η θέση του γκρουπ και οδηγήθηκε σε μία μακρά περίοδο κρίσεων και κρίσης.
Η ομοψυχία στα αποδυτήρια της ομάδας εξαφανίστηκε. Η στήριξη από την ομοσπονδία συρρικνώθηκε. Ο Λεβ δεν ήταν πλέον ο ισόβιος προπονητής της εθνικής Γερμανίας, ο οποίος ανανέωσε πριν από το τουρνουά, αλλά ο υπ' ατμόν τεχνικός. Η DFB αποφάσισε την παραμονή του, όμως τίποτα δεν ήταν ίδιο.
Στην πρώτη ευκαιρία εξιλέωσης και ανασύνταξης, η Γερμανία υπέστη νέο 'στραπάτσο'. Τρίτη θέση στον όμιλό της για το Nations League χωρίς νίκη απέναντι σε Ολλανδία, Γαλλία και υποβιβασμός στη 2η κατηγορία. Τίποτα πια δεν ήταν ίδιο...
Η μεγάλη ανάγκη για 'φρεσκάρισμα'
Οι φωνές για αλλαγές στην ομάδα είχαν εξελιχθεί σε ουρλιαχτά. Συνέβη στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο Γίργκεν Κλίνσμαν και αργότερα ο (τέως βοηθός του) Λεβ έφεραν το 'φρέσκο' στοιχείο στην εθνική ομάδα. Όφειλε να συμβεί το ίδιο και στο τρέχον ρόστερ, μετά από τις δύο τελευταίες αποτυχίες.
Εξάλλου, η Γερμανία ταξίδεψε στα γήπεδα της Ρωσίας ως ένα μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών με τις... ρεζέρβες και θεωρητικά είχε 4 διαφορετικές ενδεκάδες που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση.
Μόνο 3 ποδοσφαιριστές της 23μελούς αποστολής για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 ήταν πάνω από 30 ετών. Αντιστοίχως, δεν υπήρχε κανείς κάτω των 22 και μόλις 7 ήταν κάτω των 25.
Μεταξύ άλλων απουσίαζε και το όνομα ενός βασικού (νεαρού) ποδοσφαιριστή στην κυρίαρχη ομάδα της Αγγλίας, τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Λερουά Σανέ 'κόπηκε' από την αποστολή εν μέσω ακατάσχετης παραφιλολογίας για τα αίτια, που έφταναν από αγωνιστικούς λόγους μέχρι κόντρα με τον Λεβ.
Ο Λεβ εμπιστεύτηκε τη γενιά που είχε 'μεστώσει' πλέον και βρισκόταν στα 27-28 χρόνια της. Λογική η επιλογή του, αν και δεν συνεκτίμησε το γεγονός ότι οι ίδιοι παίκτες που αποτελούσαν τη μεγάλη ελπίδα πριν από 10 χρόνια, πλέον, έχοντας ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο, συσσώρευσαν λεπτά αγώνων που δεν τα αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η κουρασμένη, σχεδόν 'καμένη' ομάδα που παρατάχθηκε στη Ρωσία, με λίγο έλλειμμα συγκέντρωσης, δεν ήταν παράλογο να υποστεί 'στραπάτσο'. Η ομάδα χρειαζόταν επειγόντως 'φρεσκάρισμα'.
Το 'κόψιμο' μέσω γραπτής δήλωσης
Δύο μήνες μετά από τον εφιάλτη στην ανατολική Ευρώπη, ο Λεβ βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του νέου προπονητή της Μπάγερν, Νίκο Κόβατς. Ο Κροάτης τεχνικός, πρώην ποδοσφαιριστής των Βαυαρών κι αυτός, δεν δίστασε να πετάξει εκτός ενδεκάδας τον Μίλερ και να εναλλάσσει τους Μπόατενγκ και Χούμελς στο πλευρό του Νίκλας Ζίλε στα στόπερ.
Τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν, ωστόσο ο Κόβατς έδειξε στον Λεβ ότι είναι εφικτό το 'φρεσκάρισμα' που τόσο πολύ επιθυμούσε να κάνει στο ρόστερ. Εξάλλου, ο Μίλερ είχε προβλήματα με τον χρόνο συμμετοχής του και με τον προηγούμενο (μόνιμο) προπονητή, τον Κάρλο Αντσελότι, ενώ ουδείς εκ των Χούμελς και Μπόατενγκ διέπρεπε τις τελευταίες σεζόν και δη ο δεύτερος.
Ο υποβιβασμός στο Nations League ουσιαστικά έφερε τους 3 παίκτες προ τετελεσμένου. Ο Λεβ επιθυμούσε να ταράξει τα 'λιμνάζοντα' νερά. Για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να τα βάλει με την καθεστηκυία τάξη της εθνικής ομάδας, που εδώ και 5 δεκαετίες είναι η κλίκα των παικτών της Μπάγερν.
Το περασμένο καλοκαίρι απέτυχε να το κάνει αυτό, όταν χρησιμοποίησε βασικό τον Νόιερ αντί του εξαιρετικού στη σεζόν Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν, παρότι ο αρχηγός προερχόταν από μία σεζόν αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους λόγω προβλημάτων τραυματισμού.
Κατακρίθηκε έντονα γι' αυτήν την επιλογή και δεν θα γινόταν το ίδιο λάθος. Από τη στιγμή που πήρε το 'πράσινο φως' από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφαση για τους 3 παίκτες, στο πλαίσιο δήλωσής του για την ανακοίνωση της αποστολής, ενόψει των αγώνων με Σερβία (φιλικό) και Ολλανδία (προκριματικά Euro 2020) στα τέλη Μαρτίου.
"Το 2019 είναι έτος μιας νέας αρχής για την εθνική Γερμανίας. Είναι σημαντικό για μένα να εξηγήσω προσωπικά τις σκέψεις και τα πλάνα στους παίκτες και στους προπονητές της Μπάγερν", αναφέρει μεταξύ άλλων η γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, όσο ο 59χρονος προπονητής είχε επισκεφτεί το προπονητικό κέντρο της Μπάγερν για να ενημερώσει προσωπικά τους παίκτες.
Αφού ευχαρίστησε τους 3 παίκτες "για τα πολλά, επιτυχημένα, εκπληκτικά και μοναδικά χρόνια μαζί", πρόσθεσε ότι "για να χαράξουμε πορεία για το μέλλον, θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα νέο πρόσωπο και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι το κατάλληλο βήμα. Οι νεαροί διεθνείς παίκτες θα έχουν τον χώρο που χρειάζονται για να βελτιωθούν και τώρα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Ο Γκρίντελ δήλωσε με τη σειρά του: "Καλωσορίζω το γεγονός ότι ο Γιόγκι Λεβ επεκτείνει τις αλλαγές στην εθνική ομάδα. Η αρχή των προκριματικών του Euro 2020 είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές προσωπικού. Οι Τζερόμ Μπόατενγκ, Ματς Χούμελς και Τόμας Μίλερ έπαιξαν κομβικό ρόλο στο να καταστούμε πρωταθλητές κόσμου το 2014. Η ομοσπονδία θα είναι πάντα ευγνώμων σε αυτούς τους παίκτες".
Η απάντηση της Μπάγερν
Η αντίδραση ήταν σφοδρή. Οι διοικούντες την Μπάγερν δεν έμειναν σε ιδιωτικά τηλεφωνήματα και υπόγειες πιέσεις. Εξάλλου, ο Χένες κυρίως και δευτερευόντως ο Ρουμενίγκε είναι συγκρουσιακοί χαρακτήρες και δη όταν πλήττονται τα συμφέροντά τους, εν προκειμένω τα συμφέροντα με τον οργανισμό με τον οποίο έχουν προσδεθεί σχεδόν όλη τη ζωή τους.
Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατέκρινε επίσημα ό,τι... μπορούσε, δηλαδή τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο, παρότι είναι φανερό ότι η απόφαση επιβεβαιώθηκε στις αναμετρήσεις της ομάδας στο Nations League, ήτοι τον Νοέμβριο. Ανεπίσημα άφησε αιχμές και για την επιλογή αυτή καθαυτή, παρότι προωθήθηκε από την ομοσπονδία ως αγωνιστική απόφαση, με συνέπεια να μην μπορεί να έχει λόγο η Μπάγερν.
"Συνήθως δεν σχολιάζουμε αγωνιστικές αποφάσεις ενός ομοσπονδιακού προπονητή, αφού οι κλήσεις στην εθνική ομάδα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γιόαχιμ Λεβ. Όμως πιστεύουμε ότι ο χρόνος και οι περιστάσεις της ανακοίνωσης της απόφασης στους παίκτες και στο κοινό είναι αμφιλεγόμενες".
"Το τελευταίο παιχνίδι της εθνικής Γερμανίας διεξήχθη στις 19 Νοεμβρίου 2018. Το γεγονός ότι οι παίκτες και το κοινό ενημερώθηκαν 3 μήνες μετά, ακριβώς πριν από τα σημαντικά παιχνίδια της Μπάγερν το Σάββατο στη μάχη της για τη Bundesliga κόντρα στην Βόλφσμπουργκ και μερικές μέρες πριν από την αποφασιστική ρεβάνς στη φάση των 16 του Champions League την Τετάρτη κόντρα στη Λίβερπουλ, μας εξοργίζει".
"Επιπροσθέτως, μας εκπλήσσει αυτό που συνέβη στο πλαίσιο της ξαφνικής επίσκεψης του Γιόαχιμ Λεβ και του Όλιβερ Μπίρχοφ (διευθυντής εθνικών ομάδων και ακαδημιών) στη Μπάγερν".
"Ο Μίλερ (100 συμμετοχές), ο Χούμελς (70 συμμετοχές) και ο Μπόατενγκ (76 συμμετοχές) έχουν συμμετάσχει σε 246 διεθνείς αγώνες με την εθνική Γερμανίας, είχαν μία εξαιρετικά επιτυχημένη δεκαετία, με το στέμμα που πήρε η εθνική χάρη στην κατάκτηση του κόσμου το 2014 να αποτελεί το κορυφαίο στιγμιότυπο".
"Η Μπάγερν τρέφει απεριόριστο σεβασμό στην αθλητική προσφορά του Τόμας, του Ματς και του Τζερόμ στην εθνική ομάδα και στο γερμανικό ποδόσφαιρο".
Ο ίδιος ο Κόβατς, δε, πριν από τον αγώνα με τη Βόλφσμπουργκ, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου και στήριξε κι αυτός τους παίκτες του, έστω κι αν στην αρχή της σεζόν, εν μέσω άσχημων αποτελεσμάτων, βρισκόταν στην 'πόρτα εξόδου'... εξαιτίας αυτών των παικτών.
"Περιμένω να δώσουν μία εκκωφαντική απάντηση τις προσεχείς εβδομάδες και να αποδείξουν ότι ακόμα βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων ποδοσφαιριστών που υπάρχουν. Τα παιδιά είναι πλήρως συγκεντρωμένα τώρα και είμαι πεπεισμένος ότι θα αφήσουν τις εμφανίσεις τους να τα πουν όλα".
Ήπιος Μπόατενγκ, οργισμένος Μίλερ
Ο Μπόατενγκ ήταν ο πρώτος από τους 3 'κομμένους' παίκτες που αντέδρασε. Η τοποθέτησή του στο twitter, όμως, ήταν ήπια και αποδέχθηκε την απόφαση του Λεβ, αντιπαραβάλλοντας παράδειγμα από μία παρόμοια περίπτωση, με εκείνον στην άλλη πλευρά.
"Είμαι λυπημένος που άκουσα αυτά τα νέα, αφού πάντα ήταν το καλύτερο πράγμα για μένα είναι να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Όμως, σέβομαι τη νέα κατεύθυνση και κατανοώ ότι είναι απόφαση του προπονητή. Ήμουν κι εγώ νέος κάποτε και εξαρτιώμουν από τον χώρο που θα μου έκαναν οι παλαιότεροι παίκτες".
"Πάντα ήμουν εξαιρετικά περήφανος που μπορούσα και φορούσα τη φανέλα της εθνικής ομάδας και πάνω απ' όλα ποτέ δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι του 2014. Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να έχω διαφορετικό 'αντίο' για εμάς, φυσικά. Εύχομαι στην εθνική ομάδα καλή τύχη για το μέλλον".
Μία ημέρα αργότερα ήρθε η πιο δηκτική αντίδραση του Μίλερ, ο οποίος πόσταρε στο twitter του ένα βίντεο με τον ίδιο να τοποθετείται για το ζήτημα.
"Φυσικά και εξεπλάγην από την απόφαση του προπονητή. Ένας ομοσπονδιακός τεχνικός πρέπει να λαμβάνει αγωνιστικές αποφάσεις, δεν το αμφισβητώ αυτό. Όμως όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ οργίζομαι για τον τρόπο που συνέβη αυτό".
"Δεν καταλαβαίνω το οριστικό του πράγματος που υπονοείται¨ από αυτήν την απόφαση. Ο Ματς, ο Τζερόμ κι εγώ είμαστε ακόμα ικανοί να παίζουμε ποδόσφαιρο στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Έχουμε μακρά και -τον περισσότερο καιρό- επιτυχημένη καριέρα με την εθνική και νομίζω ότι δεν είναι πρέπον ο τρόπος, εφόσον δημοσιεύονται προκατασκευασμένες δηλώσεις από την ομοσπονδία, με το που μαθαίνουμε την απόφαση του προπονητή. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει να κάνει με εκτίμηση".
"Πάντα θα είμαι περήφανος που φόρεσα τη φανέλα. Έχω δώσει τα πάντα και θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας. Είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι".
Ο 'αντάρτης' Εζίλ κι η τελευταία ευκαιρία
Η Μπάγερν αντέδρασε και εμπράκτως, αφού στο πρώτο παιχνίδι μετά από αυτήν την απόφαση, έδειξε τη στήριξή της με τη χρησιμοποίηση των 3 παικτών στο βασικό σχήμα. Η νίκη με 6-0 αναπόφευκτα συνδέεται με την απάντηση στην ομοσπονδία, στον 'πόλεμο' που άνοιξε μεταξύ των δύο κορυφαίων οργανισμών στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ο Χένες θα συναντηθεί με τον Λεβ την επόμενη εβδομάδα και δεν θα μιλήσει δημόσια για το θέμα πριν από τον επικείμενο αγώνα πρωταθλήματος με τη Μάιντς.
Η εθνική ομάδα παραμένει σε περίοδο ανακατατάξεων, που δεν περιορίζονται σε αυτούς τους 3 ποδοσφαιριστές. Πριν από αυτήν τη 'βόμβα', ο Εζίλ είχε ενεργοποιήσει μία άλλη, προσωπική, κατηγορώντας τους 'κόλπους' της ομοσπονδίας και της εθνικής ομάδας για ρατσισμό και ασέβεια σε αρκετές περιπτώσεις, με συνέπεια να αποσυρθεί από την ομάδα σε ηλικία 29 ετών.
Μάλιστα, ο μέσος της Άρσεναλ φαίνεται πως βρήκε τρόπο να επαναφέρει στη συζήτηση τους ισχυρισμούς του, όταν σχολίασε την είδηση του 'κοψίματος' των τριών πρώην συμπαικτών του στην εθνική ομάδα, αλλά αναφέρθηκε μόνο στον Μπόατενγκ: "Λυπάμαι γιατί ένας από τους καλύτερους Γερμανούς παίκτες της τελευταίας δεκαετίας πρέπει να φύγει από την εθνική με αυτόν τον τρόπο".
Το κλίμα στα αποδυτήρια της 'νάτσιοναλμανσαφτ' παραμένει άγνωστο μετά από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι διεθνείς που κλήθηκαν από τον Λεβ ακόμα έχουν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους και δεν έχουν ενταχθεί στην αποστολή.
Μεταξύ αυτών υπάρχουν ονόματα των 3 νεαρών ποδοσφαιριστών που φαίνεται πως θα αναπληρώσουν τα κενά των 3 'κομμένων'. Οι δύο στόπερ που θα πάρουν τη θέση των Μπόατενγκ και Χούμελς είναι ο 22χρονος Τίλο Κέρερ της Παρί Σεν Ζερμέν (4 διεθνείς συμμετοχές) και ο 23χρονος Τζόναθαν Τα της Λεβερκούζεν (4 συμμετοχές), ενώ ο 'νέος Μίλερ' θα είναι ο 19χρονος Κάι Χάβερτς της Λεβερκούζεν (2 συμμετοχές), έστω κι αν δεν αγωνίζεται στην ίδια θέση.
Προς το παρόν, όμως, όλα είναι ανοιχτά στην εθνική Γερμανίας και πιθανότατα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του Λεβ να επαναφέρει την εθνική ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Ειδάλλως, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος επαναφοράς των 'κομμένων'.
Photo credits: AP Photo/Martin Meissner, Peter Morrison, Michael Probst