Μπάγερν-ΑΕΚ: Το damage control κράτησε ψηλά το κεφάλι
Η ΑΕΚ έπαιξε όσο συντηρητικά έπρεπε απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, έστω και για ένα ημίχρονο, καταφέρνοντας να περιορίσει τη ζημιά που... περίμενε. Μετά, είχε τον Βασίλη Μπάρκα.
Από τη μία η Μπάγερν Μονάχου των 5 Champions League, των 28 πρωταθλημάτων και των 18 κυπέλλων Γερμανίας. Από την άλλη, η ΑΕΚ. Ή οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Το 'πολλά με λίγα' σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η πρώτη έκφραση που έρχεται στο μυαλό ενός ουδέτερου φιλάθλου, αυτό που σίγουρα ήθελαν να δουν οι οπαδοί των Βαυαρών.
Αυτό ήταν που ήθελε να αποτρέψει ο Μαρίνος Ουζουνίδης και δούλευε σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για το εν λόγω παιχνίδι. Όχι, η Ένωση δεν πήγε για να νικήσει την Μπάγερν στην 'Άλιαντς Αρένα', ακόμα κι αν οι γηπεδούχοι προέρχονταν από ισοπαλία με τη Φράιμπουργκ προ ημερών στο ίδιο γήπεδο. Πρώτος στόχος πάντα είναι το damage control σε τέτοιες περιπτώσεις, είτε δημοσιοποιείται είτε όχι.
Την προηγούμενη φορά που είχε μπροστά της μία τέτοια πρόκληση σε αυτήν τη διοργάνωση, η ΑΕΚ απέτυχε παταγωδώς. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 2006 όταν ταξίδεψε στο Μιλάνο μαζί με 2.500 φιλάθλους της για να αντιμετωπίσει τη Μίλαν, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League 2006-2007.
Οι 'ροσονέρι' είχαν στις τάξεις τους τον καλύτερο παίκτη του κόσμου εκείνη την εποχή, τον Κακά, συνεπικουρούμενο από τους Φιλίπο Ιντζάγκι, Καφού, Πάολο Μαλντίνι, Γιοάν Γκουρκίφ, Κλάρενς Ζέεντορφ και Τζενάρο Γκατούζο μεταξύ άλλων σε εκείνο το παιχνίδι.
Ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ, Λορένσο Σέρα Φερέρ, αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα του με τρία στόπερ, όπως και ο Ουζουνίδης στο Μόναχο. Με μία ειδοποιό διαφορά. Ο τρίτος στόπερ δεν πήρε θέση στην άμυνα, αλλά στο κέντρο, δίπλα στον 34χρονο Έμερσον. Στο 4-4-1-1 του Ισπανού προπονητή, οι Τραϊανός Δέλλας και Μπρούνο Τσιρίλο σχημάτισαν το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών μπροστά από τον Στέφανο Σορεντίνο και ο Βαγγέλης Μόρας αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος. Στα πλάγια μπακ υπήρχαν οι Μαρτίν Παουτάσο και Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος και στις πτέρυγες του κέντρου οι Παντελής Καπετάνος και Ζούλιο Σέζαρ. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πίσω από τον Άντριγα Ντελίμπασιτς συμπλήρωναν την ενδεκάδα της ελληνικής ομάδας. Ο ορισμός της απουσίας damage control.
Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα με 0-3, σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να δεχθεί περισσότερα τέρματα, παρότι οι Ιταλοί δεν παρατάχθηκαν με πλήρη ενδεκάδα. Ο Φερέρ έπαθε και έμαθε, γι' αυτό στη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου παρουσίασε μία ομάδα με τελείως διαφορετική προσέγγιση στον αγώνα και δικαιώθηκε με τη νίκη 1-0.
Ο Ουζουνίδης ήταν ο Φερέρ του ΟΑΚΑ, όχι του Σαν Σίρο. Επέλεξε κι αυτός τρεις κεντρικούς αμυντικούς, αλλά τους έβαλε στο κέντρο της άμυνας. Προτίμησε μπακ που μπορούν να παίξουν όλη την πλευρά βάσει της κατάστασης που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή και δεν εκτόπισε επιθετικογενείς παίκτες στις πτέρυγες απλά και μόνο για να γεμίσουν χώρο. Στη 'μηχανή' της ομάδας, έβαλε δύο 'πιστόνια' που γνωρίζουν τη θέση, τον Αντρέ Σιμόες και τον Κώστα Γαλανόπουλο, τους οποίους ενίσχυσε με την παρουσία του Αλέφ.
Δεν ντράπηκε να αξιοποιήσει τα αμυντικογενή όπλα του, ακόμα κι αν δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν με 3 στόπερ ως τεχνικός της Ένωσης, ακόμα κι αν δεν είχε δουλέψει ιδιαίτερα αυτήν την ενδεκάδα. Ακόμα και μπροστά, δεν έβαλε και τον Εσεκιέλ Πόνσε και τον Λούκας Μπογέ, αλλά κράτησε τον δεύτερο στον πάγκο, με τον Πέτρο Μάνταλο μαζί με τον πρώτο Αργεντινό, να προσπαθούν να βρουν κάτι. Οτιδήποτε.
Όταν μόλις στο 5' ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έπιασε κεφαλιά από κόρνερ δίπλα στο δοκάρι του Μάνουελ Νόιερ, η ΑΕΚ είχε δικαιωθεί. Όταν στο 7' ο Λέον Γκορέτσκα είδε τον Βασίλη Μπάρκα να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση, η ΑΕΚ επιβεβαίωσε ότι σε τέτοια παιχνίδια κόντρα σε μεγαθήρια, δεν διεκδικείς τίποτα χωρίς τερματοφύλακα.
Όταν στο 29' η Μπάγερν κέρδισε πέναλτι από τα τραβήγματα σε κόρνερ (κι ενώ ο διαιτητής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον Ούρος Τσόσιτς για τα τραβήγματα στον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι), η ΑΕΚ αντιλήφθηκε ότι παρά το ορθό πλάνο της, πάντα υπάρχουν οι λεπτομέρειες που δεν ρυθμίζονται, δεν καθορίζονται, και που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Αυτά στο 1ο ημίχρονο. Διότι στο 2ο μέρος η Ένωση άφησε κατά μέρους οποιοδήποτε damage control και αγωνίστηκε σαν οποιαδήποτε ελληνική ομάδα κόντρα στην Μπάγερν. Πανικόβλητη, με άγχος και κακές επιλογές. Ο Μπάρκας έμεινε σχεδόν μόνος του να σώζει την κατάσταση. Έκανε μία μεγάλη επέμβαση σε νέα προσπάθεια του Γκορέτσκα στο 55', νίκησε τον Λεβαντόβσκι σε τετ α τετ λίγο αργότερα.
Ακόμα και η υπακοή στην εντολή του Ουζουνίδη για πίεση στα 3/3 του γηπέδου, κράτησε λίγο. Η είσοδος του Έρικ Μοράν στη θέση του Αλέφ συνδυάστηκε με γκολ του αμαρκάριστου Λεβαντόβσκι λίγα λεπτά αργότερα και με... αυτοδοκάρι της ΑΕΚ στο 77' κι ενώ ο Μπάρκας ήδη είχε βγάλει νέο τετ α τετ. Το κλίμα ήταν τέτοιο, μάλιστα, που σε ένα κόρνερ της Μπάγερν, ο Τσόσιτς τράβηξε την... κοτσίδα του Νίκλας Χουλτ!
Το θετικό για τους 'κιτρινόμαυρους' ήταν πως ούτε η Μπάγερν είναι σαν τη Μίλαν του 2006-2007 ή έστω σαν τις πρόσφατες Μπάγερν. Πρόκειται για την ομάδα που υπολείπεται 4 βαθμούς από την πρωτοπόρο Ντόρτμουντ στην Bundesliga, πριν δοκιμαστεί το Σάββατο στην έδρα της Μπορούσια για το Klassiker. Η Μπάγερν έκανε κι αυτή damage control, το οποίο λειτουργούσε υπέρ της ΑΕΚ. Δεν ανέβασε παρατεταμένα το τέμπο, αφού ακολουθεί πιο σημαντικό παιχνίδι που θα κρίνει πολλά τόσο για τη σεζόν της, όσο και για τη σεζόν του Νίκο Κόβατς.
Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε την ΑΕΚ να ηττάται με 0-2. Στην κλήρωση του Μονακό τον Αύγουστο, ίσως να 'αγόραζε' αυτό το σκορ στο Μόναχο με οποιοδήποτε ποσό. Ήταν το σκορ και του αγώνα στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες. Η ΑΕΚ με ρόστερ αξίας 38.400.000 ευρώ βάσει Transfermarkt.com έφυγε με ψηλά το κεφάλι από τις δύο αναμετρήσεις κόντρα στην Μπάγερν με ρόστερ 807.800.000 ευρώ. Τα χειρότερα δεν ήρθαν ποτέ...
Photo credits: Eurokinissi