X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ο Αργύρης Καμπετσής σβήνει τα 'κακά' tweets με γκολ

O δεύτερος μικρότερος, σε ηλικία, σκόρερ του Παναθηναϊκού (του 4/4) είχε αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα διαδρομή, έως ότου υπογράψει στους 'πράσινους' και σκοράρει στα δίχτυα του Λεβαδειακού.

EUROKINISSI

To παιδί που θαυμάζει τον Luis Suárez και τον Κώστα Μήτρογλου και έχει ως όνειρο να αγωνιστεί στην FC Barcelona -κατά του ιδίου το ρηθέν-, στα 7 φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Στα 9 αυτήν του Ολυμπιακού, με την οποία κυκλοφορούσε στα γήπεδα έως τα 17. Είχε ως όνειρο να αγωνιστεί σε γεμάτο Καραϊσκάκη -πάλι, σύμφωνα με δική του δήλωση. Τότε οι 'ερυθρόλευκοι' του πρόσφεραν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν το πήρε. Πήγε στην Dortmund. Ένα χρόνο μετά, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, για να γίνει η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού.

Αν όλα αυτά δεν έχουν κινήσει το ενδιαφέρον σου να μάθεις περισσότερα για τον Αργύρη Καμπετσή, να σου πω ότι έβαλε το πρώτο του γκολ στην Superleague, την Κυριακή 23/9. Ήταν εκείνος που 'άνοιξε' το σκορ στο ματς με τον Λεβαδειακό. Έγινε ο δεύτερος, μικρότερος σε ηλικία, σκόρερ του Παναθηναϊκού, μετά τον -συμπαίκτη του- Δημήτρη Εμμανουηλίδη και το γκολ εναντίον της Λαμίας, στη 2η αγωνιστική.

Ο Αργύρης έχει δική του ιστοσελίδα. Το βιογραφικό του σταματά στην Dortmund. Μικρό το κακό. Έχει όλο το χρόνο μπροστά του να το φτιάξει. Αυτό και ό,τι άλλο αφορά τον τρόπο που θα επιλέξει να τιμήσει το ταλέντο και τα 'θέλω' του. Αν κρίνουμε από τον τρόπο που χειρίστηκε το tweet που ακολουθεί, μπορούμε να υποθέσουμε πως δύσκολα θα χαθεί στα παιχνίδια του μυαλού. Αυτά που προκύπτουν όταν μπαίνει στη μέση η παγίδα της δημοσιότητας.

Είδες τι τιτίβισε το 2013. Είχε ποστάρει και χειρότερα στα social media, πάντα σε μικρή ηλικία. Είχε και ένα κόκκινο αυτοκίνητο, με τους οπαδούς των πρασίνων να τον ενημερώνουν πως θα του το καταστρέψουν. Εύλογα ένιωσε πανικό. Σκέφτηκε να πάει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Παναθηναϊκό, κατέληξε στο να κλείσει τους λογαριασμούς του.

Mea culpa

Μετά, εμφανίστηκε στην παρουσίαση των νέων παικτών του Παναθηναϊκού, όπου είπε πως "είμαι πολύ χαρούμενος που γύρισα στην Ελλάδα. Θέλω με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον κύριο Νταμπίζα και τον κύριο Δώνη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Και πριν κλείσω θα ήθελα να μιλήσω για τον ντόρο που έχει γίνει στα social media. Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους του Παναθηναϊκού ότι θα τιμήσω το συμβόλαιό μου και την ομάδα που θα αγωνιστώ. Μαζί και τους αντιπάλους μου όπως δεν είχα κάνει στο παρελθόν".

Ο Νίκος Νταμπίζας έβαλε πλάτη. "Εκανε μια αναφορά για τα σόσιαλ μίντια, μην κρυβόμαστε κάτω από το χαλάκι. Θα είναι υποκριτικό για όλους μας πίσω από τις άκρες ενός πληκτρολογίου να καταδικάζουμε συμπεριφορές ενός παιδιού που δεδομένα ήταν λάθος.

Δεν μπορούμε να στιγματίσουμε παιδιά που στην παιδική ηλικία έκαναν ό,τι κάναμε όλοι όσοι έχουμε γράψει κάτι σε μια τσάντα

Τα social media μας εκθέτουν και πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση. Η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι πως όταν ο Αργύρης κλήθηκε να επιλέξει αρνήθηκε την πρόταση της τότε ομάδας του και πήγε στο εξωτερικό. Αυτό σαν μια αναφορά δική μου. Είναι αποδεκτό ότι δεν μπορείς να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία και το έθεσε σωστά. Δεν τιμάμε το συμβόλαιο μας μόνο παίζοντας για την ομάδα μας, αλλά και τον αντίπαλο”.

Ας γυρίσουμε τώρα, στην αρχή της ιστορίας.

Το φθινόπωρο του 2005, στα 5 ενημέρωσε τους γονείς του, Κώστα και Χαρά πως θέλει να κάνει ό,τι και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Οδυσσέας: να παίξει ποδόσφαιρο. Έτσι κι αλλιώς είχε περάσει ένας χρόνος που προσπαθούσε να τον μιμηθεί, κλωτσώντας την μπάλα παντού. Εκείνοι σκέφτηκαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση, ως προς την εκτόνωση του -γιατί ο βενιαμίν τους ήταν δεδομένα υπερκινητικός.

Το πρώτο δελτίο το απέκτησε στον Άρη Πετρούπολης. "Από τότε κατάλαβα ότι ήθελα να ανταγωνίζομαι μεγαλύτερα, σε ηλικία παιδιά. Η χαρά που ένιωθα, όταν ήμουν στον αγωνιστικό χώρο ήταν τέτοια που σύντομα δεν σκεφτόμουν κάτι άλλο από το ποδόσφαιρο. Ακόμα και στο σχολείο, περίμενα πώς και πώς να ακούσω το κουδούνι, για να βγω στην αυλή και να παίξω ποδόσφαιρο", έχει γράψει στο site του.

Προς το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2005-06, στα 7, "μόλις είχαμε γυρίσει στο σπίτι, έπειτα από ένα ματς με τον ΑΟ Περιστερίου και χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Τoni Savevski". Είχε πλησιάσει τον μικρό, σε ένα τουρνουά και τον είχε ρωτήσει αν ήθελε να κάνει προπονήσεις με την ΑΕΚ. "Με είχε ρωτήσει και τι ομάδα είμαι. Του είχα πει, με ενθουσιασμό, 'Ολυμπιακός'.

Ο Saveski τηλεφώνησε στους γονείς του. Τους είπε πως "ο Αργύρης είναι πραγματικά ταλαντούχος. Τον θέλουμε στην ΑΕΚ". Ακολούθησαν και άλλες συζητήσεις και τελικά, η μετακόμιση του στις ακαδημίες της Ένωσης. "Τα δυο χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ σημαντικά για τη συνέχεια της καριέρας μου.

To καλοκαίρι του 2008 ένα από τα πρώτα όνειρα που έκανα και αφορούσαν το ποδόσφαιρο, πραγματοποιήθηκε. Ήταν τότε που πήγα στον Ολυμπιακό

Εκεί ανέπτυξα πλήρως τις ικανότητες μου, ακολουθώντας κατά γράμμα όσα μου έλεγαν οι προπονητές και μέσω αναρίθμητων ωρών ατομικών προπονήσεων. Δίχως αμφιβολία, θυσίασα πολλά από την παιδική μου ηλικία. Κάτι που ουδέποτε μετάνιωσα. Ήξερα ήδη πως το όνειρο μου να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ήταν πιο σημαντικό".

Σε πλήθος συνεντεύξεων του είχε ξεκαθαρίσει πως ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα της καρδιάς του. Αν νιώθεις την ανάγκη να πετάξεις λίθο, σκέψου λίγο ότι μιλάμε για ένα παιδί έλεγε τι είχε στην καρδιά του. Όχι έναν επαγγελματία που ως απόλυτη προτεραιότητα έχει το ποδόσφαιρο.

Έχει εξηγήσει πως στον Ολυμπιακό άρχισε να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρωταθλητισμός και τις θυσίες που έπρεπε να κάνει, για να ξεχωρίσει. Δεν μετάνιωνε. Πάντα πρόσθετε ότι “έχω κάνει την επιλογή μου, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου”. Σύντομα άρχισαν οι κλήσεις από τις μεικτές και τις μικρές εθνικές ομάδες. Πάντα είχε τους γονείς του και τον αδελφό του “να με στηρίζουν, να με συμβουλεύουν, να με κρατούν ισορροπημένο”.

Mε την ερυθρόλευκη φανέλα έπαιξε σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Η πρόοδος του αποτυπωνόταν σε γκολ, ασίστ και ατομικές διακρίσεις, μαζί με τις ομαδικές: την κατάκτηση των πρωταθλημάτων με την Κ15 και την Κ20. Στον τελικό με την Κ15 δεν έπαιξε λόγω ίωσης. “Έβλεπα το ματς από το σπίτι, στο laptop και θυμάμαι πως είχα τρελαθεί”.

Έχει ομολογήσει πως δεν ήταν ακριβώς όλα υπέροχα. Κάπου στα 14-15 δεν είχε χρόνο συμμετοχής, ένιωθε ότι δεν τον υπολογίζουν και σκεφτόταν να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Πριν πάρει την οριστική απόφαση, μίλησε με τον υπεύθυνο των ακαδημιών. “Με διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνουν”. Έγιναν. Και χρόνο πήρε και 8 γκολ έβαλε. “Είχα αποφασίσει να θυσιάσω το σχολείο για το ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε επιστροφή”.

Το κακό timing

Στον τελικό της Κ20, εναντίον του Παναθηναϊκού, έπαιξε. Και σκόραρε. Εκείνη τη σεζόν (2016-17) έβαλε 20 γκολ, με τον Ολυμπιακό και την Εθνική Νέων. 'Ηταν ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης, στους 99αρηδες. Ο κόουτς της Εθνικής Νέων, Γιάννης Γκούμας τον κάλεσε για το elite round (ενδιάμεσος γύρος σε προκριματικά για την τελική φάση μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων). Τον ήξεραν πια, όλοι οι scouts της Ευρώπης. Αυτός ονειρευόταν την κλήση του, στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας των Πειραιωτών. Είχαν προηγηθεί προπονήσεις, υπό τον Paulo Bento. Ένιωθε έτοιμος. Ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή και το όνειρο “πάγωσε”.

Όταν οι ερυθρόλευκοι του πρότειναν το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, ήταν αργά. Δεν πήγε καν στο ραντεβού. Ο αστικός μύθος θέλει τον πατέρα του να ζήτησε για το παιδί του, ό,τι είχε πάρει ο Ρέτσος -όταν προωθήθηκε στους άνδρες. Είχε κινήσει για άλλες πολιτείες: το Dortmund. Tην ημέρα που ένα άλλο παιδί των ερυθρόλευκων ακαδημιών, ο Παναγιώτης Ρέτσος έφευγε για το Λεβερκούζεν, ως πανάκριβη μεταγραφή, στο αεροδρόμιο ήταν και ο Αργύρης -για να πάει στο Dortmund. Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες είχαν πέσει στον πρώτο. Ο δεύτερος ήταν με την οικογένεια του.

Σε αυτήν την κίνηση έβαλε το χεράκι του ο Κωνσταντίνος Φάρρας, ατζέντης παικτών που ζει μόνιμα στη Γερμανία και ο οποίος ενεπλάκη στη μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Dortmund, αλλά και σε εκείνη του Κώστα Μαυροπάνου, στην Arsenal.

Ο Αργύρης είχε καθημερινές συναντήσεις με τον Σωκράτη, στο προπονητικό κέντρο. Μιλούσαν, ο παλιός έλεγε στο νέο τι έπρεπε να κάνει στις προπονήσεις. Του εξηγούσε τη σημασία της πειθαρχίας και της απόλυτης εμπιστοσύνης στον προπονητή του. Στη Γερμανία έπαιζε και ενώπιον χιλιάδων φιλάθλων. Στην αρχή είχε ένα θέμα, γιατί στην Ελλάδα είχε αγωνιστεί μόνο μπροστά σε κάποιες δεκάδες ανθρώπων. Σιγά, σιγά το συνήθισε. Δείτε τι έγινε στον τελικό εκείνης της σεζόν (22/5/2017).

Η Dortmund είχε στις εξέδρες 33.450 φιλάθλους, για τον τελικό της Κ19 με την Bayern Munich. Μεταξύ τους ήταν και οι παίκτες της πρώτης ομάδας. Ο νεαρός επιθετικός του Παναθηναϊκού είχε εξηγήσει ότι διάλεξε την Dortmund, διότι τον είχε διεκδικήσει με τη μεγαλύτερη συνέπεια. Ο επικεφαλής στο τμήμα του scouting, Svel Mislintat ήταν πάντα στα παιχνίδια του. Είχε και άλλες προτάσεις, από Ισπανία, Αγγλία και Ιταλία, αλλά οι Βεστφαλοί είχαν το πιο ξεκάθαρο πλάνο για το τι ήθελαν να κάνουν μαζί του. Εξυπακούεται πως ένα ρόλο τον έπαιξε και η άποψη του Παπασταθόπουλου. “Όχι όμως, το οικονομικό”. Εκεί δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. “Με είχαν βοηθήσει οι προπονήσεις με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού”.

O στόχος που επαναπροσδιορίστηκε

Είχε πει πως στόχος του ήταν να πρωταγωνιστήσει στα σαλόνια της Bundesliga. Ο Νίκος Νταμπίζας έγινε ο λόγος για να προχωρήσει ο Αργύρης σε επαναπροσδιόριση στόχων. Ο τεχνικός διευθυντής των πρασίνων ήταν διαρκώς κοντά στον 19χρονο. Τον είχε τσεκάρει από μικρότερη ηλικία, αλλά τότε είχε αποφασιστεί να γίνει η προσπάθεια όταν θα ωρίμαζαν οι συνθήκες. Με τη σύμφωνη γνώμη του Δώνη, αυτό έγινε στις αρχές του καλοκαιριού.

Ακολούθως προέκυψαν κάποια θέματα. Που δεν αφορούσαν τον παίκτη, εκατό τοις εκατό, αλλά τον εκπρόσωπο του. Οι πράσινοι τον ήθελαν μαζί τους από την αρχή της προετοιμασίας. Αυτό δεν έγινε, διότι κάτι δεν κολλούσε στις συζητήσεις με τον άνθρωπο που διαπραγματευόταν για εκείνον. Την καταστροφική Δευτέρα 23/7, όταν ξέσπασε στην ανατολική Αττική η φωτιά που στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων, οι επαφές πάγωσαν. Δειλά δειλά, άρχισαν εκ νέου στις αρχές Αυγούστου και στα μέσα επήλθε η συμφωνία. Οι Βεστφαλοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ποσοστό μεταπώλησης.

Ο κάτοχος της φανέλας με αριθμό το 99 (το έτος που γεννήθηκε), έχει για ατζέντη τον Γεράσιμο Ζαπατίνα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο μικρός ανήκει -ουσιαστικά- στο πελατολόγιο των αδελφών Lemić, Vlado και Zoran Στην ίδια λίστα μπορείτε να βρείτε ονόματα όπως αυτό του Luka Modric, του Mateo Kovačić, του Samuel Eto'o και άλλων εκατομμυριούχων.

Photos: kampetsis.com, Εurokinissi

24MEDIA NETWORK