ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

H πρώτη βασίλισσα της Λειψίας λεγόταν Λοκομοτίβ

Σήμερα η Red Bull με μόλις δέκα χρόνια ζωής είναι η κορυφαία ομάδα της Λειψίας και η πρωταθλήτρια Χειμώνα στην Γερμανία. Ωστόσο, πριν μερικές δεκαετίες 'βασίλισσα' στην εν λόγω πόλη της Σαξονίας ήταν η Λοκομοτίβ. Τουλάχιστον μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ και του κομμουνισμού.

H πρώτη βασίλισσα της Λειψίας λεγόταν Λοκομοτίβ
Ο Τίμο Βέρνερ της Red Bull Leipzig και ο Όλαφ Μάρσαλ της Lokomotive Leipzig AP Images, Σύνθεση: Χρήστος Παπαγιάννης

Αν οι ομάδες ήταν άνθρωποι, η φετινή ‘πρωταθλήτρια Χειμώνα’ του γερμανικού ποδοσφαίρου θα ήταν ένα νεογνό, που μόλις έμαθε να μπουσουλάει. Ωστόσο, η Red Bull Leipzig, που ιδρύθηκε το 2009, σε μια δεκαετία κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας της Bundesliga και στην φάση των ’16’ του Champions League. Με μπροστάρη τον 23χρονο ‘μπόμπερ’, Τίμο Βέρνερ (18 γκολ) η ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν προσφέρει νίκες και πλούσιο θέαμα στο φίλαθλο κοινό της μεγαλύτερης πόλης στη Σαξονία.

Λοκομοτίβ Λειψίας: ο χρόνος ξεθώριασε την λάμψη της

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Τότεναμ-Λοκομοτίβ Λειψίας, στις 24 Απριλίου 1974, στο White Hart Lane του Λονδίνου AP Photo/Robert Rider

 Μετά από πολλές δεκαετίες οι 560.472 κάτοικοι της Λειψίας μπορούν να περηφανεύονται για την παρουσία της πόλης τους στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η τελευταία φορά, που είχαν την τύχη να δουν μια ομάδα της πόλης τους να διακρίνεται στον σύμπαν της ‘στρογγυλής θεάς’ ήταν το 1987. Εκείνη την σεζόν (1986-1987) η Λοκομοτίβ Λειψίας έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου ηττήθηκε από τον Άγιαξ με 1-0 (Μάρκο Φαν Μπάστεν, 21′) στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και κατέκτησε το Κύπελλο της Λ.Δ. Γερμανίας, τουτέστιν της Ανατολικής Γερμανίας. Για την ιστορία, το πλήρες όνομα του Κυπέλλου ήταν FDGB-Pokal (Κύπελλο της Ομοσπονδίας των Ελεύθερων Γερμανικών Συνδικάτων).

Όπως εύκολα, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος η Λοκομοτίβ Λειψίας ήταν ένα από τα ισχυρά κλαμπ της Ανατολικής Γερμανίας και μια από τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου. Συνολικά, στο παλμαρέ του συλλόγου της Σαξονίας μπορούμε να μετρήσουμε τρία πρωταθλήματα Γερμανίας (1903, 1906, 1913), έντεκα πρωταθλήματα Κεντρικής Γερμανίας (1903, 1904, 1906, 1907, 1910, 1911, 1913, 1918, 1920, 1925, 1927), τέσσερα Κύπελλα Ανατολικής Γερμανίας (1976, 1981, 1986, 1987), ένα Κύπελλο Γερμανίας (1936) και ένα Ιντερτότο (1966). Τέλος, οι αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες της Λοκομοτίβ δεν είναι λίγες, καθώς έχει φτάσει -όπως προαναφέρθηκε- σε έναν τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων, έναν ημιτελικό της αντίστοιχης διοργάνωσης (1974) και σε έναν ακόμη τελικό του Κυπέλλου Ιντερτότο (1965) όπου ηττήθηκε από την Πολωνική Polonia Bytom με συνολικό σκορ 5-4 σε διπλά παιχνίδια.

Ο στυγνός ορθολογισμός λυγίζει και τον πιο ρομαντικό

Το άλλοτε ένδοξο παρελθόν της Λοκομοτίβ, που ιδρύθηκε το 1893 ως SC Sportbrüder Leipzig (μετονομάστηκε το 1966 σε Λοκομοτίβ), σίγουρα δεν συνάδει με το ζοφερό παρόν της, το οποίο την βρίσκει στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας. Είναι επίσης βέβαιο, ότι οι εναπομείναντες υποστηρικτές της, αισθάνονται μια -έστω μικρή- αδικία, που σήμερα τα ηνία της πόλης βρίσκονται στα χέρια της Red Bull.

Η νεοσύστατη ομάδα αποδεικνύει περίτρανα ότι η ισχύς του χρήματος στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αναμφισβήτητη, τσακίζοντας έτσι τα όνειρα κάθε ρομαντικού φιλάθλου που αξιολογεί την ιστορία ενός συλλόγου και το συναισθηματικό δέσιμο με τους υποστηρικτές του ως στοιχεία καθοριστικά για την επιτυχία του. Εξάλλου οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και με όρους ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου (Transfermarkt), αφού η Red Bull κοστολογείται στα 590.400.000€, την ώρα που η άλλοτε κραταιά Λοκομοτίβ αξίζει 2.200.000€.

Με την πτώση της ΕΣΣΔ ήρθε και η πτώση της Λοκομοτίβ

Με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την ενοποίηση της Γερμανίας (1990), ο κατήφορος της Λοκομοτίβ ήταν απότομος. Από την πρώτη κιόλας σεζόν του νέου πρωταθλήματος υποβιβάστηκε. Έπειτα, μετονομάστηκε σε VfB Leipzig κερδίζοντας την άνοδο το 1993 και ένα χρόνο μετά υποβιβάστηκε ξανά, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να επανέλθει στην πρώτη κατηγορία. Το μοναδικό στοιχείο απ’ το παρελθόν που ‘επέστρεψε’ ήταν το όνομα Λοκομοτίβ, που επανήλθε το 2004 με πρωτοβουλία των οπαδών της ομάδας. Ωστόσο, πέρα από το όνομα σήμερα τίποτα δεν έχει απομείνει να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν.

 Χαριτολογώντας, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια αναλογία ενδεχομένως αδόκιμη, αλλά σίγουρα αντιπροσωπευτική, για να αποτυπώσουμε την ποδοσφαιρική ιστορία της Γερμανικής αυτής πόλης, που ακούει στο όνομα Λειψία. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το ’90 ‘έφερε’ την πτώση και μιας παραδοσιακής ποδοσφαιρικής δύναμης, ενώ αρκετές δεκαετίες αργότερα στο λυκαυγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πόλη ιδρύθηκε μια νέα ομάδα (σ.σ. η Red Bull Leipzig), η οποία γνώρισε άνθηση αντίστοιχη αυτής των δισεκατομμυριούχων στα χρόνια της κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK