Αντίπαλοι του Άρη: Οι ιδανικότεροι και οι ανεπιθύμητοι
Μια πρώτη εκτίμηση της δυναμικής των ομάδων που ανήκουν στο γκρουπ των ισχυρών του Europa Conference League και λογίζονται δυνητικά ως πιθανοί αντίπαλοι του Άρη.
Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, πρόσφατο ή όχι, ότι μια ευνοϊκή κλήρωση δεν εγγυάται την επιτυχία μιας ελληνικής ομάδας. Απαιτείται σοβαρότητα, προετοιμασία, προσπάθεια, αποτελεσματικότητα. Πέρυσι ο Άρης έπεσε στην παγίδα της ουκρανικής Κόλος Κοβαλίβκα, μιας ανερχόμενης ποδοσφαιρικής οντότητας στην εγχώρια Premier League, η οποία με την τέταρτη θέση της στην τελική κατάταξη ανανέωσε την παρουσία της στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Αναμφίβολα σ' έναν μονό αγώνα που ήρθε μετά από λειψή προετοιμασία, πολλά στραβά κι ανάποδα είναι πιθανό να συμβούν συνδυαστικά. Δεν είναι ψέμα ωστόσο πως οι 'κίτρινοι', στην προ-Μάντζιου περίοδο, εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, υποτίμησαν τη δυναμική της αντιπάλου τους με δεδομένο ότι ο αγώνας ήταν εντός έδρας, ξόδεψαν τη ευκαιρία για κάτι καλύτερο στο Europa League και αποκλείστηκαν. Εφέτος, στο Europa Conference League πια, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι υποχρεωμένοι να εμφανιστούν στον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν όποια πρόκληση προκύψει από την κλήρωση του β' προκριματικού στις 16/6.
Ο Άρης (με τους 5.200 βαθμούς που τραβά από την ελληνική 'δεξαμενή' διότι ο δικός του συντελεστής είναι μικρότερος) θ' ανήκει στους ανίσχυρους ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει στην πρώτη φάση, μια και η διαδικασία σχηματισμού των ζευγαριών θα 'τρέξει' πριν από την τέλεση των αγώνων. Άρα, μολονότι είναι τρίτος στη δεξιά στήλη του ταμπλό δεν μπορεί να περιμένει αποκλεισμούς κάποιων εκ των θεωρητικά φαβορί. Σ' αυτήν την περίπτωση θα βοηθηθεί καθώς φαινομενικά θα μειωθούν αριθμητικά οι ομάδες που θα ήθελε ν' αποφύγει για ν' αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισής. Ούτε καν οι ανακατατάξεις που αποφάσισε η UEFA, ανταμείβοντας τους Κυπελλούχους συγκεκριμένων χωρών μετά την κατάκτηση του Europa League από τη Βιγιαρεάλ, τους βόλεψε.
Επειδή όταν καταγράφαμε τα τότε δεδομένα για ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το ακριβές σημείο αφετηρίας των 'κίτρινων' στην Ευρώπη δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί. Όχι τουλάχιστον πριν ολοκληρωθούν πρωταθλήματα - κύπελλα με αποτέλεσμα ν' ανήκει στους αδιευκρίνιστούς, είχε μείνει αναγκαστικά εκτός. Η αποκατάσταση της τάξης έρχεται λίγες ημέρες αργότερα, γνωρίζοντας πλέον τους υποψήφιους πιθανούς αντιπάλους τους. Ως γνωστόν πως πριν τα (κρύα ή ζεστά) μπαλάκια μπουν στα διαφανή μπολ και ανακατευτούν θα υπάρξει νέος διαχωρισμός των 90 ομάδων-ζευγαριών που θα συμμετάσχουν στο β' προκριματικό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πάντως η ελληνική ομάδα γνωρίζει ποιες ομάδες θα ήταν προτιμότερο ν' αποφύγει και απέναντι σε ποιες θα έκλεβε το ρόλο του φαβορί. Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις δύο κατηγορίες.
Βασιλεία
❌ Την τελευταία τετραετία έχει βρεθεί στη σκιά της Γιουνγκ Μπόις, αλλά δεν παύει ν' αποτελεί ένα υπολογίσιμο μέγεθος με 246 αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και πολύ υψηλό συντελεστή.
Κοπεγχάγη
❌ Τερμάτισε τρίτη στη Δανία, πίσω από Μπρόντμπι - Μίντιλαντ, και βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο από πέρυσι το φθινόπωρο όταν αποχώρησε ο Στάλε Σολμπάκεν. Παρόλα αυτά δεν είναι ο πιο επιθυμητός αντίπαλος η ομάδα των Ζέκα - Οικονόμου.
Γάνδη
❌ Μπήκε στην Ευρώπη από το παράθυρο, τερματίζοντας πέμπτη στο βελγικό πρωτάθλημα. Ή πρώτη στο δεύτερο γκρουπ των πλέι οφ. Τούτο δεν σημαίνει πάντως πάντως οι 'βούβαλοι' θα ήταν καλό να βρεθούν στο δρόμο του Άρη.
Αστάνα
❌ Θα παίξει στο Conference γιατί το 2020 έχασε τον τίτλο από την Καϊράτ, καταλήγοντας τρίτη στο Καζακστάν. Ωστόσο ήδη στην έκδοση του 2021 οδηγεί την κούρσα, είναι το φαβορί και διαθέτει ρυθμό. Συν του ότι μεσολαβεί κι ένα κοπιαστικό ταξίδι ως εκεί. Σε μια τέτοια περίπτωση καλύτερα να έρθει η Καραμπάγκ.
Φέγενορντ
❌ Ίσως η ομάδα που κανείς 'ισχυρός' από τους ανίσχυρους θα επιθυμούσε να ματσαριστεί. Αντίστοιχα ο Άρης. Σύνολο με κλασική ολλανδική παιδεία που 'επιβίωσε' μέσα από τη νοκ άουτ διαδικασία των πλέι οφ για να βγει στην Ευρώπη και ξέρει. Θα έχει νέο προπονητή, έχοντας ήδη προσλάβει τον Άρνε Σλοτ της Άλκμααρ.
Μακάμπι Τελ Αβίβ
❌ Το πρωτάθλημα το έχασε στο Ισραήλ από τη Μακάμπι Χάιφα, άρα θα είναι το δίχως άλλο πεισμωμένη να δυναμώσει έναν ούτως ή άλλως τον σταθερό κορμό που διαθέτει έτσι ώστε να επανέλθει στην κορυφή. Οι ελληνικές ομάδες καλή παράδοση δεν έχουν απέναντί της.
Σίβασπορ
❌ Θα συμφωνούσες ότι δεν πρόκειται για έναν βολικό αντίπαλο όταν μιλάμε για την πέμπτη ομάδα της τουρκικής λίγκας, ομάδα που πέρυσι έπαιξε στους ομίλους του Europa League και πληρώνει παίκτες με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Καλύτερα μακριά.
Σότσι
❌ Φαινομενικά προέκυψε από το πουθενά και ως πρωτάρα φαντάζει εύκολη λεία. Αρκεί να πούμε ότι τέλειωσε τη σεζόν σε καλύτερη θέση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Κράσνονταρ (που έπαιξε ομίλους Champions League αντί του ΠΑΟΚ)! Τη στηρίζει οικονομικά ένας από τους ολιγάρχες της χώρας και φέρνει παίκτες όπως ο Αντίλ Ραμί, ο Κριστιάν Νομπόα και ο Βραζιλιάνος Ζοαζίνιο.
Ζευγάρι με Σούντουβα
✔ Το 2020 έχασε οριακά τον τίτλο στη Λιθουανία και το 2021 κρατά τα πρωτεία. Όπως και να 'χει όμως δεν μπορεί να τρομάξει τον Άρη. Πόσο μάλλον η αδύναμη αντίπαλός της.
Ζευγάρι με Δε Νιου Σεντς
✔ Όση... αγιοσύνη και να κουβαλά, ήταν δεύτερη στο τοπικό πρωτάθλημα της Ουαλίας! Αυτό μόνο. Ενδεχομένως η πρώτη αντίπαλό της να είναι πιο δυνατή.
Βαντούζ
✔ Το Λιχτενστάιν έχει προοδεύσει ποδοσφαιρικά και αυτό δεν αμφισβητείται. Μόνο που έχουμε να κάνουμε με την ομάδα που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας (10η) και παίρνει το εισιτήριο που αντιστοιχεί στο κύπελλο της χώρας της.
Ζευγάρι με Ντομζάλε
✔ Δεν έχανε εύκολα στο σλοβένικο πρωτάθλημα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματική στην Ευρώπη, κατά τη δεύτερη απόπειρά της, αλλά πρώτη μετά από σχεδόν 20ετία!
Ζευγάρι με Κλάκσβικ
✔ Η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα των Νήσων Φαρόε την έστειλε -δικαιωματικά- στην Ευρώπη. Πρώτα απ' όλα όμως τη νοιάζει η εγχώρια λίγκα και ο πρώτος τίτλος μετά το 2017.