ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άνσου Φάτι, το επόμενο δώρο της Μασία στο ποδόσφαιρο

O πατέρας του ικέτευε για λίγο φαγητό, ο δήμαρχος της Marinaleda εξασφάλισε την μεταφορά του από την Αφρική, ο Άλμπερ Πουτζ τον έκλεψε από τα χέρια της Ρεάλ και ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον εμπιστεύτηκε στα 16. Ο Άνσου Φάτι, το wonderkid της Μπαρτσελόνα, φρόντισε να τους δικαιώσει.

Άνσου Φάτι, το επόμενο δώρο της Μασία στο ποδόσφαιρο
O Τζόρντι Άλμπα συγχαίρει τον Ανσού Φατί για το γκολ που πέτυχε στο 'El Sadar stadium' της Παμπλόνα, στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Οσασούνα (2-2) για την 3η αγωνιστική της La Liga AP Photo/Alvaro Barrientos

Ο Άνσου Φάτι είναι το όνομα που μονοπωλεί τις συζητήσεις των φίλων της Μπαρτσελόνα -και όχι μόνο- τις τελευταίες μέρες, ειδικά από τη στιγμή που ο 16χρονος κυνηγός έγραψε ιστορία στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Οσασούνα. Οι απουσίες των Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες αλλά και Ουσμάν Ντεμπελέ άφησαν την Μπαρτσελόνα ‘γυμνή’ στην γραμμή κρούσης, έτσι εκτός από τον 21χρονο Κάρλες Πέρεθ, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποφάσισε να επιστρατεύσει και τον κατά πέντε χρόνια νεότερο του, Άνσου Φάτι. Ο τελευταίος είναι πλέον ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου.

Σκόραρε στην Παμπλόνα σε ηλικία 16 ετών και 304 ημερών, παίρνοντας το σχετικό ρεκόρ από τον Μπόγιαν Κρκιτς που είχε πετύχει γκολ σε ηλικία 17 ετών και 53 ημερών. Τρίτος στη σχετική λίστα είναι ο Λιονέλ Μέσι, που σημείωσε το πρώτο του γκολ σε ηλικία 17 ετών και 312 ημερών, κόντρα στην Αλμπαθέτε. Τιάγκο Αλκάνταρα (18 ετών και 315 ημερών) και Μουνίρ ελ Χανταντί (18 ετών και 358 ημερών) συμπληρώνουν την σχετική πεντάδα.

Ο Άνσου Φάτι είναι και ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της La Liga, πίσω από τον Φαμπρίς Ολίνγκα που σκόραρε σε ηλικία 16 ετών και 98 ημερών το 2010 παίζοντας με τη φανέλα της Μάλαγα και τον Ίκερ Μουνιαΐν που σε ηλικία 16 ετών και 289 ημερών πέτυχε γκολ για λογαριασμό της Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2009.

Από την Μπισάου μέχρι την Μασία

Γεννημένος στην Μπισάου, πρωτεύουσα της Γουινέας-Μπισάου, ο Άνσου Φάτι μετακόμισε στην Ισπανία με την οικογένεια του στην ηλικία των έξι ετών, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, Μπραχίμα, υπέγραψε στην Σεβίλλη. Έπαιξε στην CDF Herrera, ακολούθησαν τα τμήματα υποδομής της Σεβίλλης και η απόκτηση του από την Μπαρτσελόνα το 2012, όταν ήταν 10 ετών. Ένα χρόνο πριν ο αδερφός του είχε κάνει την ίδια διαδρομή. Σήμερα ο Μπραχίμα αγωνίζεται στην Calhora και ο μικρότερος αδερφός του, Μιγκέλ, είναι συμπαίκτης με τον γιο του Μέσι, Τιάγκο, στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Ο πατέρας του, Μπόρι Φάτι, είναι πρώην ποδοσφαιριστής. Όταν μετανάστευσε στην Πορτογαλία και έπαιξε σε κάποιες ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών, πληροφορήθηκε για μια πόλη της Ανδαλουσίας, την Marinaleda (κοντά στη Σεβίλλη), που πρόσφερε δουλειά σε πρόσφυγες. Αφού αναγκάστηκε να ικετεύσει για λίγο φαγητό στους δρόμους της Marinaleda, κατάφερε να γνωρίσει τον δήμαρχο της πόλης, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο και να βρει μια δουλειά σαν οδηγός του. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Herrera, μια κοντινή πόλη, όπου ο γιος του Άνσου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Ο Γκορντίγιο ήταν που βοήθησε τον Μπορί να φέρει την οικογένεια του από την Αφρική στην Ευρώπη.

Στις 24 Ιουλίου του 2019 ο Άνσου Φάτι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Καταλανική ομάδα, με την συμφωνία των δύο πλευρών να είναι σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Στις 25 του περασμένου Αυγούστου, πριν ακόμη αγωνιστεί με τις ρεζέρβες, ο 16χρονος κυνηγός έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα όταν αντικατέστησε τον Κάρλες Πέρεθ στην αναμέτρηση με την Μπέτις. Ο Άνσου Φάτι έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης της ιστορίας που ντεμπουτάρει για την Μπαρτσελόνα, μόλις 18 μέρες μεγαλύτερος από τον Βίτσεντς Μαρτίνεθ που έχει το ρεκόρ από το 1941!

Ο άνθρωπος που τον έκλεψε από την Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Άλμπερτ Πούιγ, σήμερα βοηθός προπονητής στην New York City FC, εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα από το 2010 ως το 2014. Είναι ο άνθρωπος που έφερε στη Μασία τον Φάτι, κλέβοντας τον μέσα από τα χέρια της Ρεάλ Μαδρίτης.

“Ο σκάουτ μας στην περιοχή μου μίλησε για εκείνον. Ήταν 8 ή 9 ετών. Ζούσε στην Herrera, μια μικρή πόλη κοντά στη Σεβίλλη. Πήγα μέχρι εκεί και ο Άνσου είχε ήδη στα χέρια του πρόταση από την Ρεάλ Μαδρίτης. Η δουλειά μου ήταν να πείσω πρώτα τον ίδιο και μετά τους γονείς του πως έπρεπε να έρθουν στην Μασία. Το κατάφερα μετά από 2-3 επισκέψεις στο σπίτι τους. Μίλησα στον πατέρα του για το πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα και τον έπεισα να μας εμπιστευτεί τους δύο γιους του, που έπρεπε να μετακομίσουν 1000 χλμ. μακριά. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Άνσου, Μπραχίμα, ήρθε επίσης στην Μασία. Δεν ήταν θέμα χρημάτων αλλά συναισθήματος. Ήταν η εμπιστοσύνη που είχε ο πατέρας του Ανσού στον σύλλογο, τους προπονητές και όλους τους ανθρώπους που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της Μασία. Ξεχείλιζαν από ανθρωπιά. Αυτός για μένα ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικογένεια του Άνσου αποφάσισε να έρθει στην Μπαρτσελόνα”.

Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνει ο Μπορί Φατί. “Η Ρεάλ Μαδρίτης μας πρόσφερε πολλά περισσότερα χρήματα αλλά όταν πήγα στο Valdebedas, διαπίστωσα πως δεν έχουν εγκαταστάσεις για τα παιδιά. Παρά το γεγονός πως θα μας φιλοξενούσαν σε ένα σπίτι, επέλεξα την Μπαρτσελόνα γιατί είχε οικίες για μικρά παιδιά στο προπονητικό της κέντρο. Πέρασαν λίγα χρόνια και τώρα τον βλέπω να παίζει για την πρώτη ομάδα. Ξέραμε πως δουλεύει σκληρά, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα προπονείται και θα παίζει δίπλα σε… τέρατα. Όταν έμαθε πως θα είναι στην πρώτη ομάδα, με έπαιρνε τηλέφωνο αλλά το είχα στο αθόρυβο. Ενημέρωσε την μητέρα του και έτσι το έμαθα. Χοροπηδούσα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Με τη σύζυγο μου κλαίγαμε από χαρά από την στιγμή που τον κάλεσε ο Βαλβέρδε. Όταν τον είδαμε στον αγωνιστικό χώρο, δεν το πιστεύαμε”.

Ο Φάτι αναγκάστηκε να μείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Herrera. Αντιμετώπισε προβλήματα με την Σεβίλλη, που τον απέβαλλε για έναν χρόνο όταν έμαθε πως έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα. Όταν έφτασε στην ηλικία των 10 ετών, μετακόμισε στην Καταλονία και ξεκίνησε να ζει στη Μασία.

“Τυπικά τα παιδιά έξω από την Καταλονία περιμένουν μέχρι να γίνουν 13 ή 14 ετών, πριν έρθουν στον σύλλογο και ζήσουν στις εγκαταστάσεις της Μασία. Όταν φέρνεις έναν νεαρότερο παίκτη εκτός Καταλονίας, είναι γιατί έχεις αποφασίσει πως είναι σπουδαίο ταλέντο, διαφορετικό από όλα τα άλλα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής. Με λίγη τύχη ένα τέτοιο ταλέντο θα καταφέρει να φτάσει στην πρώτη ομάδα”, εξηγεί ο Άλμπερτ Πουτζ.

“Έχει ποιότητα που του επιτρέπει να παίξει σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης. Μπορεί να αγωνιστεί στο 9, το 11, το 7, το 10. Είναι πολύ ευέλικτος. Κάνει την διαφορά. Είναι γρήγορος, έχει μεγάλη φαντασία και φυσικό ταλέντο. Θυμηθείτε πως ως παιδί μεγάλωνε στην Αφρική. Πέρασε κάμποσα χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο στον δρόμο, είναι πολύ σημαντικό για έναν τέτοιον παίκτη να παίζει ώρες ολόκληρες στον δρόμο με απόλυτη ελευθερία. Όπως και ο Μέσι ως παιδί, έστω κι αν ο Λιονέλ έχει ξεκάθαρες διαφορές σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού. Αυτή εμπειρία μαζί με το φυσικό ταλέντο, βοήθησε τον Ανσού να γίνει ο παίκτης που είναι. Η δουλειά της Μπαρτσελόνα ήταν να τον καταλάβει και να τον γαλουχήσει αλλά να προσέξει ώστε ποτέ να μην καταπιέσει το φυσικό του ταλέντο”.

Το σπασμένο πόδι, η αλλαγή θέσης και οι Ντόρτμουντ, Γιουνάιτεντ

Ο Φάτι έπαιζε σε μεγαλύτερα ηλικιακά τμήματα και ξεχώριζε σταθερά. Είχε συνθέσει ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον Τακεφούσα Κούμπο, τον Ιάπωνα wonderkid που τώρα ανήκει στην Ρεάλ Μαδρίτης (δανεικός στην Μαγιόρκα), σκοράροντας συνολικά 130 γκολ την πρώτη σεζόν που αγωνίστηκαν μαζί! Ωστόσο τον Δεκέμβρη του 2015 ο Φατί υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό, που τον άφησε εκτός για 10 μήνες… Ο νεαρός επιθετικός δεν πτοήθηκε από το σπασμένο πόδι, επέστρεψε και γρήγορα απέδειξε ότι το ταλέντο του ασφυκτιούσε στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα.

Τότε ο Χοσέ Μαρία Μπακέρο, βετεράνος χαφ και τεχνικός στην Ακαδημία των Καταλανών, πρότεινε στον Φατί να αφήσει τον ρόλο του σέντερ φορ και παίξει ως ακραίος κυνηγός για να βελτιώσει την ντρίμπλα του και την υποδοχή της μπάλας. Σε αυτή την θέση έκανε θραύση στην Juvenil A και βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Παράλληλα όμως η εξέλιξη του δημιούργησε και έξτρα απαιτήσεις. Ο Φάτι ήθελε να πάρει προαγωγή στις ρεζέρβες (Μπαρτσελόνα Β’), αφού μόνο έτσι θα πλησίαζε την πόρτα της πρώτης ομάδας.

Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο πριν τα 17, μπορούσε να αναζητήσει την τύχη του σε έναν άλλο σύλλογο και μάλιστα με ένα σχετικά μικρό αντίτιμο στην Μπαρτσελόνα. Ο Φάτι ουσιαστικά ήταν ελεύθερος το φετινό καλοκαίρι, με τις Ντόρτμουντ, Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, έτοιμες να τον ‘αρπάξουν’ από τους ‘μπλαουγκράνα’.

Η επιθυμία του Φάτι ήταν να μείνει στην Μπαρτσελόνα, αρκεί να έπαιρνε προαγωγή στην Β’ ομάδα. Η χρυσή τομή βρέθηκε, ο παίκτης έμεινε στην Βαρκελώνη (έχει το δεύτερο καλύτερο συμβόλαιο στον σύλλογο από όσους δεν λογίζονται παίκτες της πρώτης ομάδας) και οι τραυματισμοί των Μέσι, Σουάρες, Ντεμπελέ τον έφεραν στα πλάνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, το γκολ κόντρα στην Οσασούνα και τα ρεκόρ.

Είπαν γι’ αυτόν

“Παρακολουθώ ποδόσφαιρο εδώ και 50 χρόνια, ποτέ δεν έχω δει κάποιον σαν αυτόν. Έχει σπουδαία προσωπικότητα, δεν φοβάται κανέναν…” – Χοσέ Λουίς Πέρεθ Μένα, ο πρώτος προπονητής του Φατί στην Escuela de Fútbol Peloteros de Herrera.

“Σπέρνει την αναρχία όταν αγωνίζεται και οφείλεις να δίνεις σε τέτοια ταλέντα ελευθερία, όχι να τα κρύβεις. Έχουν ανάγκη να κάνουν ό,τι αισθάνονται από την φύση τους. Είναι το διαμάντι της Μασία” – Βίκτορ Βαλντές, πρώην γκολκίπερ και νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα στην U-19.

“Ήρθε εδώ όταν ήταν 6 ετών. Δεν γνώριζα ότι έπαιζε ποδόσφαιρο. Όλοι μου έλεγαν πως δεν έχω ιδέα πόσο καλός είναι ο γιος μου, είχε καταφέρει να εκπλήξει τους πάντες γύρω του” – Μπόρι Φάτι, πατέρας του Άνσου.

“Είναι ένα παίκτης που ξεφορτώνεται εύκολα τον αντίπαλο του, είναι γρήγορος και λατρεύει να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός” – Η εξήγηση του Βαλβέρδε όταν ρωτήθηκε γιατί τον επέλεξε.

Τι λέει ο ίδιος για όλα αυτά; “Το όνειρο κάθε αγοριού στην Μασία είναι το ντεμπούτο του στο Camp Nou. Να μοιραστείς αυτή την ποδοσφαιρική σκηνή με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK